Jun 2009


گفت و گو با یکی از اعضای کانون دانشجویان ایرانی در هلند، پیرامون مراسم یادبود کشته‌شدگان در شهر دلفت
همبستگی با جنبش مردم ایران در هلند

لیدا حسینی‌نژاد: در شهر دلفت در هلند مراسم یادبودی برای کشته‌شدگان و قربانیان ناآرامی‌های اخیر در ایران برگزار شد. در این مراسم نسیم خاکسار و قادرعبدالله، دو نویسنده‌ی مقیم این کشور هم حضور داشتند. رهام، عضو کانون دانشجویان ایرانی در هلند در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «منظور از این برنامه همبستگی با جنبش ایران و خانواده‌های قربانیان، کشته‌شدگان، زخمی‌شدگان و دستگیرشدگان است. هم این‌که می‌خواستیم در همبستگی با جنبش مردم ایران برای دموکراسی با برگزاری این برنامه همبستگی‌مان را به مردم ایران ادا بکنیم.»



شهروندان روزنامه نگار

گوشی تلفن همراه، دیگر تنها وسیله‌ای برای بازپرسی حال و احوال خویشان و دوستان نیست که ابزاری برای زایاندن عکس و فیلم و تکثیر پیام است. پیام‌هایی که یا با سامانه پیامک انتشار می‌یابند، یا از بلوتوث برای پخش و پراکندن بهره می‌برند و یا بر صفحه‌های مجازی اینترنت می‌نشینند و مسافر دورترین منزلگاه‌ها می‌شوند. این رسانه‌های نو، هر ماجرایی را که صدا و سیما تن به انتشارش نمی‌دهد و مطبوعات هم توان یا جرأت و دلیری پخش آن را ندارند، با فشردن دکمه‌ای جهانگیر می‌کنند. در این مقاله این انقلاب رسانه‌ای را بررسی کرده‌ایم.



از این روزهای محسن نامجو

لیدا حسینی نژاد در گفت وگو با محسن نامجو در آمستردام: «حمایت مهم نبود، همه نشان دادند که تغییر را می‏خواهند و اصلا مشتاقند. این انرژی‏ای هم که در خیابان‏های تهران رها شده، فی‏نفسه به خاطر اعتراض به آن تغییری است که همه انتظارش را داشتند و انجام نشده است. حال به هر علتی که البته‏ علت‏هایش تا حد زیادی برای عموم مشخص است. (حالا وقتی به اتفاقات ایران فکر می کنم) به واژه‏ی افتخار فکر می‏کنم. واقعا مفتخرم.»



دل‌نگرانی‌های دختری که دوستش را گم کرد

لیدا حسینی‌نژاد: در روایت دیگری از درگیری‌های این روزها در تهران به سراغ یکی از شهروندان داخل ایران، یک دختر بیست و دو ساله می‌روم که از کشته شدن دوستش در درگیری‏های روز شنبه، در تهران می‌‌گوید: «رفته بودیم تظاهرات، شب بود و خیلی شلوغ شده بود. داشتیم کم کم برمی‏گشتیم که صدای چند تا شلیک شنیدیم. دیدیم همه‏ی مردم دارند می‏دوند. ما هم دو تا دختر بودیم که ترسیده بودیم. دیدم صدای گلوله‏، هی دارد نزدیک‏تر می‏شود. خیلی نزدیک شد و فقط شنیدم که دختری جیغ کشید. نگاه کردم، دیدم که دوستم در کنارم افتاد زمین. آن‌قدر شوکه شده بودم که نفهمیدم تیر خورده.»



در وب چه خبر
"ندا در سکوت به خاک سپرده شد"

لیدا حسینی نژاد: یک روز پس از برخورد شدید نیروهای امنیتی و نظامی با مردمی که در حرکتهای اعتراضی در خیابان حضور داشتند، بیانیه ی ششم میرحسین موسوی خطاب به مردم در سایت «کلمه» منتشر شد. میرحسین موسوی ضمن محکوم کردن دستگیری های فله ای مردم را به خویشتنداری دعوت کرد و همچنین تهدید کرد که کشور متعلق به همه ی مردم است و اعتراض به دروغ و تقلب حق مردم است. یکی از روزنامه نگاران داخلی ایران در مورد برخورد نیروهای نظامی با معترضین به زمانه گفت سرکوبهای معترضین قطعا تحریک کننده و تهدید آمیزاست.



به وبلاگ من هم سر بزن
شوک ناگهانی، در وبلاگ‌ها

لیدا حسینی نژاد: آنچه که امروز در میان وبلاگهای فارسی زبان می گذرد گزارشی از آنچه در خیابانهای شهرهای مختلف ایران می گذرد و تحلیل آن است. بسیاری از این وبلاگ نویسان از آنچه در میان اعتراض های گسترده مردم می بینند و تجربه کردند می نویسند. برای مثال وبلاگ ناتور می نویسد: «کی فکر می‌کرد یک روز توی شهرها و خیابان‌ها و کوچه‌های این کشور، مردمی که تنها دنبال حفظ «جمهوری اسلامی» هستند، کتک بخورند و کشته شوند؟»



به وبلاگ من هم سر بزن
«این روزها احساس خوبی دارم»

لیدا حسینی‌نژاد: تنها یک روز دیگر تا انتخابات ریاست جمهوری ایران باقی مانده است. هر چه که زمان رسیدن انتخابات کوتاه‌تر می‌شود هیجان‌ها هم میان حامیان نامزدهای مختلف بیشتر می‌شود. این هیجان‌ها را در خیابان‌های شهرهای مختلف می‌توان دید، اما این شور و هیجان تنها در خیابان‌ها نیست؛ بلکه در وبلاگ‌ها هم به خوبی حس می‌شود. به طور مثال وبلاگ «ویولت» از حضور غیر قابل باور مردم در خیابان‌ها می‌گوید. او می‌نویسد: «دیشب تقریبا تا 3 نصفه شب بیرون بودم دلم می‌خواست اینقد می‌گن خودم با چشم خودم ببینم و اگه ندیده بودم حضور این همه آدم رو باور نمی‌کردم.»



گفت‌وگو با شروین نکویی
«هلند هم با مساله‌ی ترس از اسلام درگیر است»

لیدا حسینی‌نژاد: انتخابات پارلمان اروپا از چهارم تا هفتم ژوئن در کشورهای مختلف عضو اتحادیه اروپا برگزار شد. مردم هلند هم در چهارم ژوئن به پای صندوق‌های رای رفتند. در این انتخابات حزب آزادی (PVV) که از دید بسیاری، حزبی با سیاست‌های ضد مهاجر و ضد اسلام است، برای اولین بار شرکت کرد و با کسب چهار کرسی مقام دوم را میان احزاب هلند به دست آورد. این مساله سوال‌های زیادی را در خصوص گرایش‌های سیاسی که هلند و اروپا در پیش خواهند گرفت در ذهن‌ها به وجود آورده است. در همین رابطه با شروین نکویی، جامعه شناس و نویسنده ایرانی مقیم هلند گفت‌وگو کرده‌ام.



خارج از محدوده
خبرهای انتخاباتی با رحمت‌علی‌خان کمر‌دره‌ای

کامران ملک‌مطیعی: نظر به ‌این‌که الگو‌برداری بعضی ‌وقت‌ها بد نیست ما هم شروع کردیم به رصد کردن سایت‌ها و چون این مهم به تنهایی از دست من برنمی‌آمد بخش عمده این ماجرا را سپردم به کارشناس افتخاری این برنامه، جناب آقای رحمت‌علی‌خان کمر‌دره‌ای که او این کارها را بکند. ولی الحق و الانصاف که خوب از عهده‌اش برآمد و وقتی از او تعریف کردیم گفت اگر با من بد‌رفتاری می‌کنید، می‌روم و به استخدام نیروی انتظامی در می‌آیم. حاج‌آقا برادر سردار دکتر محسن رضایی در هفته گذشته زیاد به کار سایر کاندیداها کاری نداشتند و به قول معروف نون ماست خودشان را می‌خوردند و مشغول بودند به سفرهای استانی خودشان.



به وبلاگ من هم سر بزن
مناظره احمدی‌نژاد و موسوی در وبلاگستان

لیدا حسینی‌نژاد: در ادامه مناظره‌‌های انتخاباتی که از تلویزیون ایران پخش می‌شود چهارشنبه شب نوبت به محمود احمدی‌نژاد و میرحسین موسوی رسید. در پرهیجان بودن این گفت و گوی رو در رو شکی نیست، به‌طوری که دقایقی پس از شروع این مناظره بسیاری در فیس‌بوک شروع به نوشتن نظرات خود کردند و حتی گزارش لحظه به لحظه از این مناظره می‌دادند. در مدت کوتاهی هم فایل‌های تصویری آن روی سایت یوتیوب قرار داده شد و وبلاگ‌نویسان هم در صحنه حاضر شدند و بسیاری از وبلاگ‌ها با تحلیل و نقد این گفت و گوی رو در رو به روز شدند. بسیاری از این وبلاگ‌نویسان مناظره چهارشنبه شب را یک پیروزی برای میر‌حسین موسوی به حساب آوردند.



به وبلاگ من هم سر بزن
مطلب ایسنا درباره مهاجران افغان در وبلاگستان

لیدا حسینی‌نژاد: چند ماه پیش در سایت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) مطلبی در خصوص مهاجران افغان در ایران منتشر شده است. این مطلب این روزها در وبلاگستان فارسی در گردش است و بسیاری به این مطلب واکنش نشان داده‌اند. علی معظمی در وبلاگش «اینجا و اکنون» به سراغ این مطلب ایسنا رفته و در واقع خواستار عذرخواهی ایسنا ست. او می‌نویسد: «هیچ توجیهی نمی‌تواند در کار باشد. خبرگزاری ایسنا باید بابت مطلب زشت، توهین‌آمیز، نژادپرستانه و شنیعی که درباره مهاجران افغان نوشته عذرخواهی کند. کسانی که مسئولیت نوشتن و انتشار چنین مطلبی را داشته‌اند باید معرفی و توبیخ شوند.»






از دست ندهید


گفت‌وگو با احمد قابل

میراث فرهنگی در خطر

بیگانه‌ای از پاره‌های متن

دموکراسی؛ با نفت یا بی‌نفت!

مردم از کریمی حمایت می‌کنند