Jan 2008


سینما به روایت گاردین
آیا تام کروز، گوبلز است؟

گوییدو ناپ که کتاب‌های متعددی درباره‌ی هیتلر و اطرافیانش نوشته، گفت که ویدیوی تام کروز که هفته پیش در یوتوب پخش شد، ناگزیر بیننده را یاد سخنرانی گوبلز در استادیوم برلین می‌اندازد. گوبلز در آن سخنرانی با صدای بلند پرسیده بود: «همه‌ی شما جنگ می‌خواهید؟» جمعیت در پاسخ فریاد زد:«بله».



آینده ایران از نگاه روشنفکران -1؛ گفت و گو با ماشاالله شمس‌الواعظین:
حکومت‌ها، مهمان تاریخ هستند

در سال‌های اخیر، فراتر از هر اتفاقی که در جامعه ایران رخ داده، نا‌امیدی عمومی، بیش از هر چیز مشهود است. قصد داریم در برنامه‌ای به نام، روشنفکران و آینده، با روشنفکران و اندیشمندان ایرانی درباره‌ی علت پیدایش بی‌آیندگی در جامعه‌ی ایرانی، گفت‌وگو کنیم. ماشاء‌الله شمس‌الواعظین میهمان اولین قسمت از برنامه‌ی روشنفکران و آینده است.



نگاهی به رمان «سیاهاب» نوشته‌ی جویس کرول اوتس
زوال رویای آمریکایی

رمان «سیاهاب» داستان فرو رفتن یک سیاستمدار برجسته‌ی آمریکایی در گنداب زندگی سیاسی در آمریکاست. او مثل هر سیاستمدار «خوبی» سعی می‌کند از آرمان‌ها حرف بزند و به هوادارانش امید بدهد. اما پشت شعارهای خوب و ماسکی که سناتور به عنوان یک سیاستمدار به چهره زده، بی‌اعتقادی به این شعارها موج می‌زند. کرول اوتس برای نشان دادن واقعیت‌های سیاست آمریکایی، وارد عرصه‌ی سیاست نمی‌شود، او تنها چند پرده از زندگی غیر سیاسی یک سیاستمدار را به تصویر می‌کشد.



گفت و گو با حسن بنی عامری، نویسنده و برنده‌ی جایزه‌ی منتقدین مطبوعات:
حالا می‌خواهم پسر واقع‌بینی باشم

چاپِ کتاب‌های بنی‌عامری همیشه یا مشکل مواجه شده است. آخرین نمونه‌اش همین کتابِ «فرشته‌ها بوی پرتقال می‌دهند» که بلافاصله بعد از انتشار برنده‌ی جایزه‌ی منتقدین مطبوعات شد. حسن بنی‌عامری در گفتگو با زمانه از رمانش و حواشی انتشار کتاب‌هایش می‌گوید.



گفت و گو با ناصر غیاثی، نویسنده و برنده‌ی جایزه کتاب طنز سال:
فکرش را هم نمی‌کردم جایزه کتابِ طنز سال را بگیرم

ناصر غیاثی، نویسنده ایرانی مقیم آلمان اخیراً دو ماهی است که به ایران آمده بود. سفری که برایش خوش‌یمن بود. چرا که جایزه کتاب طنز سال به او و کتابش، «تاکسی‌نوشت» تعلق گرفت. اخیراً هم ترجمه‌ی غیاثی از کتابِ «سقراط زخمی» نوشته‌ی برتولت برشت منتشر شد. به همین بهانه‌ی با ناصر غیاثی گفت و گو کردم.



سینما به روایت گاردین
هالیوود، عاشق دموکرات‌هاست

در حالیکه فقط عده‌ی محدودی از افراد وفاداری‌شان را با پا گذاشتن بر میدان انتخاباتی پوشیده از برف آیوا و نیوهمشایر به اثبات رساندند، ستاره‌های سینما از ابراز علاقه به دموکرات‌ها خوشحال به نظر می‌رسند.



نگاهی به رمان «عقرب روی پله‌های راه آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکد قربان!» نوشته‌ی حسین مرتضاییان آبکنار
شهیدان زنده‌اند ...

رمان «عقرب روی پله‌های راه آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکد قربان!» نوشته‌ی حسین مرتضاییان آبکنار با این جمله آغاز می‌شود: «تمام صحنه‌های این رمان واقعی است.» و با توجه به فضای نامتعارف رمان باعث شده که مخاطب در تعیین جغرافیای ذهنی رمان به مشکل بر بخورد. جالب این‌که بعضی منتقدین با مشاهده این مشکل، «عقرب ...» را رمانی مرتبط با رئالیسم جادویی دانسته‌اند.



گفت و گو با اردشیر رستمی، بازیگر نقش شهریار:
«دینم را به شعر ادا کردم»

این روزها سریال شهریار از شبکه‌ی دوم تلویزیون ایران پخش می‌شود. کمال تبریزی روایت جذابی را از زندگی این شاعر ایرانی ارائه کرده است. اما پخش این سریال با یک شگفتی همراه است. اردشیر رستمی، طراح شناخته شده، است. کمتر کسی است که پیگیر کارهای هنری باشد و آثار درخشان رستمی را ندیده باشد. او که حالا تجربه‌ی بازیگری هم دارد، در گفت و گو با رادیو زمانه از بازی‌اش در سریال شهریار می‌گوید.



گزارش گاردین درباره‌ی سیمون دوبوار
صدمین سالروز تولد بانوی شورشی فرانسه

گاردین / آنجلیک کریزافیز: امروز نهم ژانویه ۲۰۰۸، صدمین سالروز تولد سیمون دوبوار، نویسنده مشهور فرانسوی است. سیمون دوبوار یکی از بزرگ‌ترین چهره‌های اندیشه‌ی فرانسه در قرن بیستم بود. او را مادر فیمینیسم مدرن و قهرمان آزادی جنسی نامیده‌اند. دوبوار با رابطه‌های سه‌نفره و آتشین‌اش، هم با هم‌جنس و هم با جنس مخالف، پاریس را تکان داد.



ترین‌های سینما به روایت گاردین

اخبار سینمایی هفته گذشته همچون اخبار سایر حوزه‌ها بیشتر تحت تاثیر انتشار فهرست بهترین‌ها و بدترین‌ها بود. در چهار خبری که گاردین مخابره کرده شاید از همه جالب‌تر انتشار فیلم اروتیک پنه‌لوپه کروز توسط برادرش باشد. ‌مت دیمون بازیگر نقش اصلی در فیلم «اولتیماتوم بورن» به عنوان بهترین بازیگر سال انتخاب شد. جانی دپ هم بیش از هر بازیگر دیگری در سال ۲۰۰۷ برای صاحبان سینما پول‌ساز بود.



نگاهی به مجموعه داستان «شب‌های چهارشنبه» نوشته‌ی آذردخت بهرامی
آزمونی در مکتب گلشیری

کتاب «شب‌های چهارشنبه» نوشته آذردخت بهرامی، امسال برنده‌ی جایزه‌ی روزی روزگاری و جایزه‌ی منتقدین مطبوعات شد. این کتاب مجموعه‌ی هشت داستان کوتاه است. بهرامی در داستان‌هایش می‌کوشد از رهگذر توجه به فرم، قصه را خلق کند. دو داستان خوب کتاب، «شب‌های چهارشنبه» و «بی‌دلیل» محصول فرم مناسبی است که نویسنده انتخاب کرده؛ اما در بعضی داستان‌های کتاب، فرم‌گرایی محض به کلیت اثر لطمه زده است.



گفت و گو با امیر حسین خورشیدفر، نویسنده و برنده چند جایزه ادبی:
«من داستان‌نویسِ شکم‌سیرها هستم»

امیرحسین خورشیدفر، نویسنده مجموعه داستان «زندگی مطابق خواسته تو پیش می‌رود» که برنده چند جایزه ادبی شده است، در گفتگو با رادیو زمانه می‌گوید: «من برداشتی از تعهد برای ادبیات دارم که فکر می‌کنم در این داستان‌ها نمود دارد و آن این است که نمایش واقع‌گرایانه‌ی شکاف‌ها و حیات یک طبقه، یک نوع ادبیات متعهد است که شاید شناختش، به امروزی‌تر فکر کردن احتیاج داشته باشد.»