Apr 2009


میر حسین موسوی در مشهد در گفت و گو با ابوالفضل حاجی‌زادگان، سخنگوی گروه دانشجویی ۸۸
«چهار سال تمجید از احمدی‌نژاد کافی است»

روز پنج‌شنبه، چهارم اردیبهشت میرحسین موسوی در ادامه سفر‌هایش به شهرستان‌ها و مراکز استان در مشهد حاضر شد. ابوالفضل حاجی‌زادگان در گفت و گو با زمانه در گزارشی از این سفر می‌گوید: «بچه‌های بسیج دانشجویی از آقای موسوی پرسیدند که شما در این مدت فقط به انتقاد از دولت آقای احمدی‌نژاد پرداختید. آیا نقطه‌ی مثبتی در دولت نهم ندیده‌ای؟ که ایشان گفتند به اندازه‌ی کافی در این چهار ساله صدا و سیما و رسانه‌‌های دیگر به تمجید از دولت آقای احمدی‌نژاد پرداختند و او وقتش را برای این‌که از دولت آقای احمدی‌نژاد تعریف کند تلف نمی‌کند.»



گفت و گو با فاخته زمانی، دبیر انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان
«حقوق برابر در ایران، خواسته‌ای ابتدایی است»

فاخته زمانی، فعال حقوق بشر آذربایجانی و دبیر انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان یکی از کسانی بود که در اجلاس ضد نژادپرستی سازمان ملل سخنرانی کرد، او به همراه دو نماینده دیگر از ایرانیان، نازنین افشین‌جم و احمد باطبی در این اجلاس حاضر شد. فاخته زمانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «تقاضای یک فرد برای تدریس زبان مادری دلیل بر آن نمی‌شود که این شخص با اتهام‌هایی مثل تجزیه‌طلبی روبه‌رو شود. باید حقوق تمام ایرانی‌ها را برابر در نظر بگیریم و این یک خواسته‌ی ابتدایی است.»



گفت‌وگو با علی پیروزی و مصطفی آزمایش
«تجمع‌ها تا آزادی دراویش ادامه خواهد داشت»

مدت یک ماه و نیم است که از بازداشت بدون دلیل تعدادی از دراویش سلسله‌ی نعمت‌الهی گنابادی در ایران می‌گذرد و آن‌ها هنوز آزاد نشده‌اند. حتی از سوی خانواده‌های این افراد، حال برخی از زندانی‌ها وخیم گزارش شده است. در سوم آوریل امسال هم، مردم کپنهاک شاهد برپایی چادری تحت عنوان «چادر افشاگری» در مرکز شهر کپنهاگ پایتخت دانمارک بودند. درباره‌ی این موضوعات با علی پیروزی یکی از برگزارکنندگان «چادر افشاگری»، و نیز مصطفی آزمایش گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت و گو با محمد اولیایی‌فر‌، وکیل کارگران نیشکر هفت تپه
«اشد مجازات برای هیأت مدیره سندیکای کارگران هفت‌تپه»

کارگران نیشکر هفت تپه با اعتصاب نسبت به عدم پرداخت حقوق‌شان اعتراض کردند، اما با دستگیری اعضای هیأت مدیره سندیکای کارگری و برخورد‌های قضایی و احضار اعضای این سندیکا به مراجع قضایی و امنیتی دامنه اعتراض بالا گرفت و از سویی این جریان به یک پرونده امنیتی مبدل شد. در هفته‌ای که گذشت به نظر می‌رسد وضعیت اعضای هیأت مدیره سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه وارد مرحله تازه‌ای شده است و اظهار می‌شود این دستگیر‌شد‌گان به نقل از وکیل مدافعشان، محمد اولیایی‌فر در گفت و گو با زمانه به اشد مجازات برای این جرم محکوم شده‌اند.



گفت و گو با نسرین ستوده، پیرامون دادگاه ناهید کشاورز
«هیچ‏یک از اتهامات فعالین حقوق زن، جرم تلقی نمی‏شود»

در بیست و ششم فروردین‌ماه، جلسه‏ی رسیدگی به اتهامات ناهید کشاورز، عضو کمپین یک میلیون امضا برگزار شد. در این جلسه علی‌رغم اعلام قبلی مبنی بر علنی بودن، حتا به همسر ناهید کشاورز نیز اجازه حضور داده نشد. نسرین ستوده در این باره می‌گوید:‌ «علی‏رغم این‌که اصل بر علنی بودن دادگاه‏هاست، بدون اعلام رسمی غیرعلنی بودن جلسه، از حضور همسر ایشان در جلسه‏ی دادگاه، ممانعت به عمل آمد. به نظر می رسد در پرونده‏هایی که تاکنون علیه زنان تشکیل شده‏اند، اتهاماتی مطرح شده که هیچ‏کدام از آن‏ها جرم تلقی نمی‏شود.»



در پی اعتصاب غذای دانشجویان صنعتی بابل:
«خواسته دانشجويان دانشگاه بابل، صنفي است»

از روز بیست و سوم فروردین ماه، شش تن از دانشجوبان دانشگاه صنعتی بابل به دلیل عدم رسیدگی به خواسته‌های صنفی خود، دست به اعتصاب غذا زدند. اگر چه برخی از گزارش‌ها اشاره دارد که در روز بعد این دانشجویان تهدید شده‌اند؛ اما این اعتصاب ادامه یافته است. همچنین به این دانشجویان اظهار شده است که آن‌ها به دانشگاه ممنوع‌الورود شده‌اند. انجمن اسلامی دانشگاه هم خواستار بررسی فشار «نهادهای درون و بیرون دانشگاهی» بر دانشجویان شده است. در همین زمینه با یکی از اعتصاب کنندگان، احمد محمدنیا، گفت‌وگویی کرده‌ام.



حکم شرعی، فرصتی برای انتقام یا امنیت جامعه؟

سعید حنایی یکی از قاتلان زنجیره‌ای ایران بود که در شهر مشهد به انجام ۱۶ قتل پرداخت. او بیست و هشتم فروردین ۱۳۸۱ در محوطه‌ی زندان مرکزی مشهد اعدام شد. سعید حنایی به جرم قتل ۱۶ زن در شهر مشهد به اعدام محکوم شده بود. احمد قابل در این زمینه اشاره می‌کند: «مطمئناً افرادی در حد و اندازه‌های آن آدم از فرهنگ موجود در جامعه‌ی خودش این تأثیر را پذیرفته، چیزهایی را شنیده، مطالبی را احتمالاً در جاهایی خوانده است. شاید بعضی قوانین رسمی کشور به او در خصوص این مسأله اطمینان داده که ایشان می‌توانست چنین کاری بکند که علی‌القاعده دست به کار شده است.»



در پی نامه‌ی دبیر کل حزب اعتماد ملی به شورای نگهبان
«شورای نگهبان، ناقض جایگاه قانونی این نهاد نباشد»

به نظر می‌رسد این‌بار مهدی کروبی ترجیح داده است قبل از آن‌که از خواب بعد از نماز صبح بیدار شود و ببیند آراء به نفع کسی تغییر کرده است، نظرش را در قالب یک هشدار به شورای نگهبان بدهد. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت و گو با زمانه می‌‌گوید: «اشاره دارد که ما دست شما را در این بازی خوانده‌ایم و آستانه تحمل ما در انتخابات تعریف شده و مشخص است. اگر ورود شما به عرصه انتخابات به تغییر نتیجه نامطلوب منجر شود ما از روش‌های متعارف و معمول استفاده شده تاکنون استفاده نخواهیم کرد. از روش‌های جدی‌تری برای ابراز مخالفت‌مان استفاده خواهیم کرد.»



سیزده بدر سنتی ایرانی
شادمانه زیستن هنری فراموش شده در بین اقوام ایرانی

شادمانه زیستن و شادی در تاریخ ایران ریشه‏ای دیرینه دارد. ایرانیان از دیرباز، یکی از ارزش‏های زندگی را در رضایت و باور می‏دانستند. در جشن‏های ایرانی نیز این حس، دیری است که قدمت دارد و برخلاف برخی از اقوام که پاس‏دار مناسبت‏های مرگ‏آلود یا درگذشت‏ها هستند، ایرانیان از دیرباز جشن‏ها را برای دوری از بدی‏، اندوه و شر و رنج ارزشمند می‏دانستند. جشن سده، پاس‏داشت دوست داشتن یا سپندارمزگان، چهارشنبه سوری و نوروز، عمومی‏ترین و یا شاید آشناترین شادمانه‏هایی هستند که ایرانیان باور داشته و د‏ارند.