خانه > اردوان روزبه > گزارش > شادمانه زیستن هنری فراموش شده در بین اقوام ایرانی | |||
شادمانه زیستن هنری فراموش شده در بین اقوام ایرانیاردوان روزبهa.roozbeh@radiozamaneh.comشادمانه زیستن و شادی در تاریخ ایران ریشهای دیرینه دارد. ایرانیان از دیرباز، یکی از ارزشهای زندگی را در رضایت و باور میدانستند.
جشن سده، پاسداشت دوست داشتن یا سپندارمزگان، چهارشنبه سوری و نوروز، عمومیترین و یا شاید آشناترین شادمانههایی هستند که ایرانیان باور داشته و دارند. در نگرش، بینش و برداشت ایرانیان کهن، شادی لازمهی حیات اجتماعی بوده است و اعتقاد داشتهاند که اصولا بدون شادی، هیچ چیز زندگی در جای خود قرار نداشته است و بر همین مبادی هم اعتقاد داشتهاند که شادی آفریدهی اهورا است و غم، فرستادهی اهریمن. این در ادبیات ما هم بعداً منعکس بوده. این موارد نشانگر آن است که ایرانیان چقدر به شادی اهمیت میدادند. من سپهر هستم، حدود هشت ماه است که در مالزی مراسم مختلف برگزار میکنم. مراسم شادی برای ایرانیهای ساکن مالزی و بهخصوص خانوادهها. خُب، پس با این حساب شما سیزده بدر را روبروی برج میلاد تهران دارید برگزار میکنید؟ دقیقا، در ارتفاعات کوالالامپور، بین درختهایی که ما را به یاد جادهی دوهزار و سههزار شهسوار میاندازد. چرا از بعد از ظهر بودید؟ در ایران همه از ظهر بیرون میآیند و مشغول تفریح میشوند، ما هم میخواستیم از ظهر بیاییم، اما هوای مالزی خیلی گرم است و این امکان را به ما نمیدهد. توانستیم، از ساعت سه و چهار بعدازظهر که هوا خنکتر است، اینجا هم که ارتفاعات است، دوستان را دور هم جمع کنیم و فضای شاد و خوبی را در این ارتفاعات برایشان فراهم کنیم. در برنامهی سیزده بدر ایرانیان کوالالامپور گزارش می دهیم، الان چه خبر است؟ مسابقه داریم. مسابقهی عملی و تئوری. بعد هم مراسم رقص و پایکوبی ایرانی. خیلی هم عالی. میتوانید به ما بگویید، مالاییها چه احساسی نسبت به سیزده بدر ما دارند؟ اصلا کسی تا حالا پرسیده که اونجا چه خبره؟ بله،. به خاطر آب و هوای مالزی که هم گرم است و هم امکان بارندگی وجود دارد، در این ارتفاعات، سالنی بسیار بزرگ اجاره کردهایم. منتها طبقهی پایین اینجا تعداد زیادی خارجی هستند، چینیها، اروپاییها، فرهنگهای دیگر و خود مالاییها. همه از پلهها میآیند بالا و میپرسند، چه خبر است؟ چه جالب است، چقدر آدم دور هم جمع شدهاید و… ما هم سعی میکنیم، تا حد ممکن و خلاصه برایشان از سیزده بدر و مراسمهایمان توضیح بدهیم. یک چیزی برای ایرانیها بگویید... خیلی دلم برای خیلیهاشون تنگ شده.
من سمانه هستم. دانشجو هستم، مدت هشت ماه است به مالزی آمدهام و اینجا درس میخوانم. امروز بنا به رسم و آیین ما ایرانیها، سیزدهبدر است. زمانی که ایران بودیم، امروز را همهی اهالی خانواده و همهی شهر میرفتند بیرون. روز سیزده، ایرانیها میگویند، یک دروغ میگوییم. شما امروز دروغ گفتید؟ نه، من هیچوقت دروغ نمیگویم. بعضیها شاید میخواهند رفتارشان را توجیه کنند، این بهانه را میآورند. اگر اینطور باشد، تمام روزهای سال روز سیزده است. بعضی از کلاپهای ایرانی هم برنامههایی برگزار کردند. اما گروهی دیگر از ایرانیها، علیرغم گرما، رطوبت و شرجی هوا، باز هم همان روش سنتی را پیش گرفتند. بارو بندیل را بستند و کوههای اطراف کوالالامپور، سبزه و دمن و طبیعت. «امروز، سیزده بدر را با جمعی از دوستان و همسایگان بسیار محترم و شاد، به منطقهای بسیار سبز و زیبا، مثل شمال ایران، به نام «گنتینگ» آمدیم. جای ایرانیان عزیز ساکن خود ایران و اقصی نقاط دنیا، خالی است. امیدوارم، امروز سیزده بدر، سیزدهم فروردین سال ۱۳۸۸ به همهی ایرانیها خوش بگذرد. امیدوارم.» این مراسم برای عموم مردم این کشور و میهمانان سایر کشورها نیز جالب بود. برخی از مصاحبهشوندهها اشاره میکردند که در سیزده بدر، بیشتر وقتشان صرف توضیح در مورد این مراسم شده است. سیزده نوروز هم تمام شد و مثل روز شنبهای که پیش رو داریم، بچه مدرسهایها باید به مدرسه بروند. تعطیلیها تعطیل شده و کار و روزگار و بازار به حالت عادی برمیگردد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|