فرهنگ و جامعه


گفت‌وگو با پوران فرخ‌زاد و مهین خدیوی
«این کتاب بی‌هویت است»

در خبرها آمده بود کتاب «شعر شاعران ایران و جهان» هم‌زمان با نخستین همایش شاعران در تهران، اصفهان و شیراز منتشر شد. هنوز معلوم نیست نام کدام شاعر ایرانی در این کتاب آمده اما آن‌چه مشخص است در این کتاب نامی از زنده‌یاد «فروغ فرخ‌زاد» برده نشده است. به همین بهانه، ابتدا با «پوران فرخ‌زاد» گفت‌وگو کردم و سپس به سراغ «مهین خدیوی» شاعر معاصر میهن‌مان رفتم و از آن‌ها خواستم دیدگاه‌شان را پیرامون این حرکت بیان کنند.



گفت‌وگو با پوران فرخ‌زاد؛ ایران‌شناس؛ در باره‌ی جشن چهارشنبه‌سوری
«ایرانیان کهن؛ آتش پریستار بوده‌اند»

رسومی که ما در چهارشنبه‌سوری برگزار می‌کنیم با آن‌چه که از ابتدا بوده مغایر است. برای مثال از روی آتش پریدن و گفتن «زردی من از تو؛ سرخی تو از من»؛ از دیدگاه زرتشتیان توهین به آتش محسوب می‌شود. در حالی که امروزه گفتن این جمله بسیار رایج است! در واقع عقاید و نظریه‌های پژوهش‌گران و کسانی که با جشن‌های ایرانی به‌خوبی آشنایی دارند در باب «چهارشنبه‌سوری» متفاوت است. در این زمینه با پوران فرخ‌زاد گفت‌وگو کرده‌ام.



دیدگاه‌های سپهر سلیمی؛ دبیر انجمن حمایت از حیوانات اصفهان پیرامون ماهی قرمز هفت‌سین
«ماهی قرمز، قابل حذف شدن نیست»

هفته‌ی گذشته برنامه‌ی «بودن یا نبودن ماهی قرمز بر سر سفره هفت سین» از زمانه پخش شد که در آن، «شاهین سپنتا، به عنوان نماینده‌ی موافقین «بودن ماهی قرمز» و نیز دو تن از مخالفین، دیدگاه‌ها‌ی‌شان را بیان کردند. بعد از پخش این برنامه؛ سپهر سلیمی، دبیر انجمن حمایت از حیوانات اصفهان طی تماسی از زمانه خواست تا با توجه به اختلاف نظرهای موجود، دیدگاه‌های خودش را از همین تریبون اعلام کند.



گفت و گو با دکتر جاوید آل‌داوود، دکتر شاهین سپنتا و دکتر هومن ملوک‌پور؛ پیرامون ماهی قرمز سفره‌ی هفت‌سین
«بودن یا نبودن ماهی قرمز بر سر سفره‌ی هفت‌سین»

مینو صابری: چند سالی است که در چنین ایامی، بحث خریدن یا نخریدن ماهی قرمز برای سفره‌ی هفت‌سین نوروز از سوی دو گروه مطرح می‌شود. به همین بهانه با سه تن از دام‌پزشکان ایرانی، یک موافق و دو مخالف در باره‌ی این مقوله گفت‌وگو کرده‌ام. دکتر شاهین سپنتا به عنوان موافق این موضوع و دکتر جاوید آل‌داوود و هم‌چنین دکتر هومن ملوک‌پور به عنوان مخالفین این مقوله در این برنامه صحبت می‌کنند.



گفت‌وگو با مهندس مجتبی کنعانی، عضو ائتلاف ملی حامیان میراث اصفهان
یا توقف مترو، یا نابودی سی و سه‌پل!

چند سالی است که پروژه‌ی مترو اصفهان از سوی علاقه‌مندان به میراث فرهنگی حرکتی در جهت تخریب آثار تاریخی عنوان شده است. این گروه معتقدند که ادامه‌ی ساخت مترو صدمات جبران‌ناپذیری را به برخی از نقاط تاریخی اصفهان وارد می‌کند، از جمله سی‌وسه‌پل. این روزها قرار است تصمیمات قطعی در مورد پروژه مترو اصفهان گرفته شود. با مهندس «مجتبی کنعانی» عضو ائتلاف ملی حامیان میراث اصفهان در این‌باره گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر محمدعلی دادخواه درباره‌ی جشن سده
جشن سده؛ جشن کشف آتش

ایرانیان کهن، همه‌ساله شام‌گاه دهم بهمن‌ماه را جشن می‌گرفتند و به آن جشن سده می‌گفتند. واژه‌ی سده یعنی منسوب به «۱۰۰». جشن سده یکی از جشن‌های اصلی ایرانیان است که آداب و رسوم خاص خودش را دارد. برای این‌که با این جشن بیش‌تر آشنا شویم با دکتر محمدعلی دادخواه گفت‌وگو کرده‌ام. از دکتر دادخواه کتاب‌هایی در زمینه‌ی جشن‌های ایرانیان به چاپ رسیده است.



گفت‌وگو با سپهر سلیمی و ژاله فتوره‌چی
«نشان خروس سپید» برای بانوی حامی حیوانات

امسال جایزه‌ی «نشان خروس سپید» به یک بانوی حامی حیوانات تعلق گرفت. «نشان خروس سپید» جایزه‌ای‌است که هر ساله از سوی «انجمن حمایت از حیوانات اصفهان» به کوشاترین فرد یا گروهی که در جهت حمایت از حیوانات و حفظ دخائر ژنتیکی تلاش کرده باشد اهدا می‌شود. به همین بهانه با «سپهر سلیمی» دبیر انجمن حمایت از حیوانات اصفهان و نیز برنده‌ی این جایزه؛ خانم «ژاله فتوره‌چی» گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فریدون نوین فرح‌بخش؛ بزرگ‌ترین کلکسیونر تمبر ایران
«آلبوم تمبر، تاریخ مصور هر کشور است»

فریدون نوین فرح‌بخش، به‌واسطه‌ی داشتن مجموعه‌ی کاملی از تمبرهای ایران، در جشنواره‌های مختلف دنیا شرکت و مدال‌ها و جوایز ارزنده‌ی را از آن خود کرده است. او توانسته بارها نام «ایران» را با افتخار در صدر اسامی دیگر کشورهای شرکت کننده در این جشنواره‌ها قرار دهد. با فریدون فرح‌بخش، که همچنان در موسسه‌اش در تهران به فعالیت در زمینه‌ی تمبر مشغول است، گفت‌وگوی کوتاهی کرده‌ام.



گزارشی از مراسم نکوداشت عباث جعفری در تهران
عباث کمی دیر کرده

عباث جعفری، ایران‌شناس، کوهنورد، عکاس طبیعت، روزنامه‌نگار و جهانگرد، روز شانزدهم شهریور امسال در حالی‌که سوار بر قایق تک‌نفره (کایاک) بر رودخانه‌ی «تریشولی» در «نپال» بود ناپدید گشت. این برنامه، گزارشی‌ست از مراسم نکوداشت او که در روز پنج شنبه بیست و یکم آبان ماه در «فرهنگسرای پایداری» تهران برگزار شد.



گفت‌وگو با ناصر صبوری، خواننده‌قدیمی موسیقی پاپ
«برای گل‌های پرپر شده‌ی وطن‌ام می‌خوانم»

ناصر صبوری، خواننده‌ی کهنه‌کار ایرانی از نسل خوانندگانی بود که علاوه بر جنبه‌های عامه‌پسند آثارش به زمینه‌ی هنری و آکادمیک تولیداتش نیز اهمیت می‌داد. به همین قصد تحصیلاتش را در ایتالیا و آمریکابه صورتی جدی ادامه داد. او که اکنون در کالیفرنیا زندگی می‌کند و اخیرآ ترانه‌ای به یاد زنده‌یاد «ندا آقا سلطان» اجرا کرده و می‌گوید قرار است برای سهراب نیز «سهراب‌ها» بخواند.



دومین همایش بانوان وبلاگ‌نویس
«عصر معاصر، عصر تنهایی انسان‌ها است»

دومین همایش بانوان وبلاگ‌نویس، هفتم آبان‌ماه در تالار «شهریاران جوان» در تهران برگزار شد. «اقلیما پولادزاده» در مورد چگونگی نظرسنجی و انتخاب وبلاگ‌های برتر گفت: «ما همانند سال گذشته نظرسنجی را در پرشین‌بلاگ انجام دادیم و بر خلاف انتظار مشاهده کردیم که همان وبلاگ‌هایی که سال گذشته به امتیازهای بالا دست پیدا کرده بودند، امسال هم همان‌ها رأی آوردند و لیست سال گذشته مجدداً تکرار شد.»



گفت‌وگو با آقای دکتر خورشیدیان، و خانم پوران فرخزاد
هفت سین یا هفت شین در سفره سال نو

از آقای دکتر «اردشیر خورشیدیان»، موبد موبدان زردشتیان ایران، در باره‌ی نوروز و هفت سین در آیین زردشتی سوال کردم که چنین گفتند: «در ایران باستان و حالا هم ما زردشتیان در یزد و کرمان، در شب عید، یعنی روزی که روز بعد از آن «عید» هست، معمولا ساعت سه یا چهار نصفه شب، نزدیکی‌های صبح بلند می‌شوند و «هفت سین» می‌چینند. در هفت سین نماد هفت امشاسپندان یا هفت پایه‌ی عرفانِ دین زردشتی و هفت پایه‌ی عرفان ایرانی گذاشته می‌شود.»



«زردشتی نمی‌گوید سرخی تو از من، زردی من از تو»

چهارشنبه‌سوری یکی از آئین‌های زیبای ایرانی است که ایرانیان در آخرین سه‌شنبه‌ی سال برگزار می‌کنند. این رسم زیبا و با شکوه هر چند که با گذشت زمان دستخوش تغییراتی شده که امروزه به یکی از پرحادثه‌ترین روزهای سال تبدیل شده، اما رسم دیرینه و ریشه‌ای آن فلسفه‌های معنوی بسیاری داشته است. برای آشنایی بیشتر با رسم دیرینه چهارشنبه‌سوری ابتدا از بانو توران شهریاری، شاعر، سخنور و آگاه به فرهنگ ایرانی، سوالاتی پیرامون چهارشنبه‌سوری پرسیدم و سپس به سراغ دکتر محمدعلی دادخواه رفتم که اتفاقاً کتابی هم در‌باره‌ی مراسم نوروز نوشته‌اند و به سنت‌های کهن ایرانی به‌خوبی واقف ‌هستند.



منوچهر احترامی: من هم گفتم خدا بیامرزدش

منوچهراحترامی، پیشکسوت عرصه طنزنویسی ایران، روز سه‌شنبه بر اثر عارضه قلبی در تهران درگذشت. منوچهر احترامی سال ۱۳۲۰ در تهران دیده به ‌جهان گشود. او کارش را با نشریه توفیق آغاز کرد و با نشریات مختلفی از جمله تهران مصور، فردوسی، گل آقا و... همکاری کرد. زنده‌یاد احترامی در زمینه ادبیات کودکان آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشته که معروف‌ترین آن «حسنی نگو یه دسته گل» است که تا‌کنون بیش از پنج میلیون تیراژ داشته است. او در گفت وگیی با زمانه درباره‌ی کودکی‌اش گفته بود: «کودکی ما هم مثل همه‌ی کودکان، مدرسه بود و شلوغ‌کاری و درس و شاگرد اول و شاگرد آخر و تنبیه، و بعد دبیرستان و دانشگاه و کار و جوانی و میانسالی و پیری، آخر خط بود.»



گفت و گو با دکتر هومن ملوک‌پور، دامپزشک و یکی از خریداران سگ‌های خیابانی
فروش بی‌رحمانه سگ‌ در خیابان‌های تهران

مدت‌هاست شاهد هستیم که در تهران بر سر تقاطع‌های خیابان‌های شلوغ و پرتردد، به خصوص در شمال شهر افرادی مبادرت به فروش سگ‌هایی بعضاً یک‌روزه یا چند‌روزه می‌کنند که این موضوع معضلاتی به وجود آورده که علاوه بر ظلمی که به‌ این حیوانات بی‌پناه می‌شود خانواده‌هایی را هم که این سگ‌ها را می‌خرند با مشکلات عدیده روبه‌رو کرده است. به همین بهانه با خانم صدف احمدی یکی از خریداران این سگ‌ها و همچنین دکتر هومن ملوک‌پور، دامپزشک گفت و گو کرده‌ام



شب یلدای زمانه، در کنار پوری‌ بنایی

شب یلدا، یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی است. شب ۳۰ آذر هر سال، ایرانی‌ها فرارسیدن طولانی‌ترین شبِ سال را جشن می‌گیرند. به همین مناسبت با دکتر شاهین سپنتا، ایران پژوه درباره‌تاریخچه‌ی شب یلدا گفت و گو کردم و سپس سراغ پوری بنایی و داریوش اسدزاده، دو بازیگر قدیمی رفتم و از آن‌ها خواستم تا خاطراتش را از شب یلدا بگویند



گفت و گو با مرتضی احمدی، بازیگر سینما و تلویزیون پیرامون نمایش‌ روحوضی
مرتضی احمدی: اگر بمیرم، کسی نیست روحوضی بخواند

نمایش‌هایی چون روحوضی‌، نقالی‌، شبیه‌سازی و... همواره در طول تاریخ ایران سابقه داشته و تأثیرات خود را بر جا گذاشته‌اند‌. مرتضی احمدی درباره نمایش روحوضی می‌گوید: «هنرهای روحوضی‌، پیش‌پرده و کوچه‌باغی‌ها متعلق به تهران است. اگر در شهرستان دیگری اجرا می‌شود از تهران گرفته‌اند، با ذوق و سلیقه‌ی محلی خودشان تغییراتی داده‌اند و اجرا می‌کنند. هرکسی که می‌خواهد این‌ها را بخواند، باید صدای خوبی داشته باشد، بچه‌ی جنوب شهر تهران باشد، فرهنگ تهران را بشناسد و بداند فرهنگ تهران چیست



گزارشی از جلسه برگزار کنندگان فیلم کمدی گل‌آقا
«سینی سیمین» جایزه‌ی نخست جشنواره‌ی «گُل‌آقا»

روز سه‌شنبه بیست‌وسوم مهر ماه، نشست خبری برگزارکنندگان «جشنواره‌ی فیلم کمدی گل‌آقا» با عکاسان و خبرنگاران انجام شد. در این نشست علی‌رضا خمسه و پوپک صابری در خصوص اهداف این جشنواره همچنین مشکلاتی که برسر راه‌شان است صحبت کردند و به پرسش خبرنگاران پاسخ دادند.



گزارشی از مراسم «صد وبلاگ‌نویس برتر زن»
جشنی برای تقدیر از وبلاگ‌نویسان زن

در مراسم «صد وبلاگ‌نویس برتر زن» در بخش‏های مختلف از بلاگرها تقدیر شد. ابتدا از ۱۰۰ وبلاگ‏نویس منتخب تقدیر و لوح یادبودی به آن‏ها اهدا شد. ۲۵ نفر اول بلاگرهای منتخب، جوایزی را به خودشان اختصاص دادند. به نفر اول تا سوم جوایز ویژه تعلق گرفت: ویولت، نویسنده‏ی وبلاگ «من و ام‌اس» نفر اول. آنی دالتون، نویسنده‏ی وبلاگ «یادداشت‏های یک دختر ترشیده» نفر دوم. زهرا که وبلاگ «زهرا» را می‏نویسد نفر سوم شد که در جشن حضور نداشت



نشست زن و رسانه در بزرگداشت روز خبرنگار
«مشکل خبرنگاران ایران، آزادی بیان است»

هم زمان با روز خبرنگار، فرهنگ‌سرای بانو و مدیریت وب‌گاه پرشین‌بلاگ «نشست زن و رسانه، بزرگداشت روز خبرنگار» را برگزار کرد. معصومه ابتکار، عضو شورای شهر تهران در سخنرانی خود گفت: «در روزگار فعلی خبرنگاران و مسئولان رسانه در شرایط مطلوبی قرار ندارند؛ به گونه‌ای که حتی خبرنگاران برای صحبت درباره‌ی محیط زیست و مسائل پیرامون آن محدودیت دارند. وقتی با موضوعی مثل محیط زیست این‌گونه برخورد می‌شود، وای به حال این‌که بخواهند درباره‌ی سیاست و مسائل اجتماعی صحبت کنند.»