سینما


ویژه برنامه‌‌ی در گذشت نیکو خردمند
نقش‌آفرین «خانه‌ خلوت» از این خانه پرکشید

نیکو خردمند، دوبلور و بازیگر پیشکسوت و بزرگ، بامداد امروز بیست‌و ششم آبان پس از یک دوره طولانی بیماری در تهران درگذشت. این هنرمند، جوایز متعددی در کارنامه هنری خود دارد؛ ازجمله سیمرغ بلورین بهترین بازیگر دوم زن و هم‌چنین در عرصه‌ی دوبله، ‌آن‌چنان خوش درخشیده است که به گمان برخی فقدان وی جبران‌ناپذیر به نظر می‌آید. در فقدان او با تعدادی از هنرمندان همکار ایشان گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت و گو با اسماعیل ریاحی، کارگردان پیش‌کسوت سینمای ایران
اسماعیل ریاحی: اولین فیلم تبلیغاتی را من ساختم

اسماعیل ریاحی، سال ۱۲۹۹ در تهران متولد شد. وی پس از اخذ لیسانس در دبیرستان‌های تهران به تدریس مشغول شد و از آن‌جایی که علاقه‌ی زیادی به تئاتر داشت به همراه همسرش شهلا ریاحی، به تئاتر رفت و هر دو خیلی زود درخشیدند. اما پس از مدت کوتاهی، ریاحی از بازیگری تئاتر فاصله گرفت و به کارگردانی و سناریونویسی پرداخت. مهر و وفاداری این زوج هنری به یک‌دیگر زبان‌زد اهالی هنر است. با اسماعیل ریاحی گفت و گوی کوتاهی کرده‌ام.



گفت و گو با شهلا ریاحی اولین کارگردان زن سینمای ایران
«یا از تئاتر بیا بیرون یا می‌کُشمت»

«شهلا رياحی» در سال ۱۳۰۵ در تهران به دنیا آمد. او از بازیگران پیش‌کسوت تئاتر، سینما و تلویزیون است که علاوه بر ایفای نقش در این عرصه‌ها، در رادیو هم فعالیت‌های گسترده‌ای داشت. شهلا در سال ۱۳۳۵ فيلم «مرجان» را كارگردانی كرد و به اين ترتيب نام اولين زن كارگردان سينمای ايران را به خود اختصاص داد. او همچنین در فیلم‌های مطرح سینمایی بسیاری ایفای نقش داشته. با شهلا گفت‌وگویی داشتم که ملاحظه می‌کنید..



گفت و گو با فرخنده هوشمند‌، فرزند فرخ‌لقا هوشمند
فرخ‌لقا هوشمند، بازیگر پیشکسوت در کما

فرخ‌لقا هوشمند، دچار عارضه سکته مغزی و راهی بیمارستان شد. او که از پیشکسوتان عالم تئاتر، سینما و تلویزیون است، سال ۱۳۰۷ در رشت به دنیا آمد. هر چند خیلی‌ها بیشتر او را با نقش «ننه‌آقای صمد» می‌شناسند اما او یکی از چهره‌های پرکار تئاتر، سینما و تلویزیون بوده که سال‌ها روی صحنه تئاتر رفته و در فیلم‌ها و سریال‌های بسیاری ایفای نقش کرده از جمله در فیلم «باشو غریبه کوچک» و «مسافران» ساخته بهرام بیضایی. با فرخنده هوشمند، آخرین فرزند خانم هوشمند در این‌باره گفت و گو کردم.



:گفت ‌و گو با بهزاد فراهانی
بهزاد فراهانی: آرزو دارم نقش خسرو روزبه را بازی کنم

مینو صابری:‌ بهزاد فراهانی در سال ۱۳۲۳ در یکی از روستاهای فراهان به‌دنیا آمد. مادر او که ازخوانین آن روستا بود با شعر و هنر انس و الفت داشت و پدرش که از صدای خوبی بهره‌‌مند بود، از شهادت‌خوان‌های برجسته‌ی فراهان به‌شمار می‌آمد و به همین دلیل بهزاد‌فراهانی از شش سالگی شروع به تعزیه‌خوانی کرد. بهزاد فراهانی در سال ۱۳۴۸ وارد عرصه سینما شد که علاوه بر ایفای نقش، فیلمنامه نیز می‌نوشت. در سال هزاروسیصد و پنجاه و دو به فرانسه رفت و تآتر ملی فرانسه را در استرانسبورگ تمام کرد. او علاوه بر پنجاه، شصت اثری که برای سینما، رادیو، تلویزیون وتئاتر نوشته کار ترجمه نیز کرده است.



گفت‌ و گو با گیتی صفرزاده، دبیر جشنواره فیلم کمدی گل‌آقا
۱۲ فیلم در دومین جشنواره فیلم کمدی گل‌آقا

به‌زودی دومین جشنواره فیلم کمدی گل‌آقا برگزار می‌شود. گیتی صفرزاده، دبیر این جشنواره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در جشنواره امسال، فیلم‌های کمدی دو سال اخیر مورد بررسی قرار می‌گیرند. ۱۲ فیلم کمدی که در دو سال گذشته اکران شده‌اند به جشنواره راه پیدا کرده‌اند. آثار برگزیده در پنج رشته انتخاب می‌شوند، بازیگر زن، بازیگر مرد، فیلم‌نامه‌نویس، کارگردان و فیلم برگزیده.»



خسرو شکیبایی را چطور تعریف می‌کنید؟

مینو صابری: در مجلسی که در خانه‌ی خسرو شکیبایی برپا بود از برخی هنرمندان سوال کردم: خسرو شکیبایی را چطور تعریف می کنید؟ داوود رشیدی با چشمان اشکبار گفت: یک دوست، یک هنرمند بزرگ، یک شاعر بزرگ، یک صدای فراموش نشدنی و یک شخصیت بزرگ. امین تارخ گفت: به نظر من آقای شکیبایی یکی از خوشبوترین گل‌های گلستان عرصه‌ی بازیگری سینمای ایران بود. فقدان وجودش ضربه‌ی مهلکی‌ست به سینمای ایران.



گفت‌وگو با گیتی صفرزاده سردبیر نشریه گل‌آقا و دبیر جشنواره
جشنواره فیلم کمدی گل‌آقا

روز جمعه شانزدهم آذرماه، جشنواره فیلم کمدی گل‌آقا برگزار خواهد شد. این جشنواره که مروری است بر سینمای کمدی بعد از انقلاب ایران، بیش از آن‌که جشنواره‌ای به معنای عام آن باشد، بوته‌ی نقد و بررسی سینمای کمدی ایران در ربع قرن اخیر است. به منظور آگاهی بیشتر از چند و چون این جشنواره، با دبیر جشنواره خانم گیتی صفرزاده گفت‌وگویی داشتیم.