Oct 2010


محوطه‌های آیینی و دشواری حفاظت از آنها

بیژن روحانی: مفهوم «میراث و ثروت‌های فرهنگی» در دهه‌های اخیر متحول شده و دیگر تنها به آثار مهم و باشکوه معماری و یا بقایای سکونت‌گاه‌های بشری محدود نمی‌شود. با این‌حال هنوز دشواری‌های فراوانی برای حفاظت از محوطه‌‌هایی که دارای ارزش‌های فرهنگی و آیینی هستند، اما هیچ اثر برجسته‌ی معماری در آنها به چشم نمی‌خورد وجود دارد.



تغییرات در ساختار باستان‌شناسی کشور

بیژن روحانی: مطابق طرح جدید سازمان میراث فرهنگی، از این پس صدور مجوز برای حفاری‌های باستان‌شناسی به مدیران هر استان واگذار می‌شود. در حالی که پیش از این «پژوهشکده‌ باستان‌شناسی» متولی تمام امور مربوط در این زمینه بوده است. در حالی که سازمان میراث فرهنگی این طرح را باعث برطرف شدن مشکلات موجود می‌داند، تعدادی از باستان‌شناسان معتقدند استان‌ها فاقد توانایی علمی و تخصصی لازم هستند و ممکن است حفاری‌ها به افرادی واگذار شود که صلاحیت کافی را ندارند.



آیا موزه‌ی ملی رونق می‌گیرد؟

نمایش «استوانه کوروش» در موزه‌ی ملی ایران توانسته پس از مدت‌ها تعداد زیادی بازدیدکننده را به این موزه جلب و آمار جدیدی برجای گذارد. موزه‌ی ملی ایران علی‌رغم اینکه یکی از موزه‌های غنی باستان‌شناسی در دنیاست، اما در مقایسه با موزه‌های مشابه بازدیدکننده‌ی بسیار کمتری دارد. از جمله دلایل این امر ورود کم گردشگران خارجی به ایران، توسعه نیافتن فضاهای موزه در طی چند دهه و برگزار نشدن نمایشگاه‌های موضوعی است.



مسجد بابری؛ هجده‌سال پس از تخریب

بیژن روحانی: دو دهه پس از تخریب مسجد پانصدساله‌ی بابری، دادگاهی در هندوستان رای داده است که زمین این محوطه میان مسلمانان و هندوها تقسیم شود تا هرکدام پرستشگاه ویژه‌ی خود را در آن بنا کنند. هندوها معتقدند مسجد در سده‌های میانی پس از تخریب یک معبد کهن هندو و روی ویرانه‌های آن ساخته شده است، اما برخی مورخان و باستان‌شناسان در صحت این گزارش‌ها تردید دارند و معتقدند ساخت مسجد ربطی به تخریب معبد نداشته است.