Nov 2008


تخریب بافت تاریخی ماسوله

فرو ریختن خانه‌های تاریخی ماسوله در شمال ایران، بار دیگر لزوم توجه به منشورهای جهانی حفاظت از میراث فرهنگی را یادآور شد. از آنجا که بخش زیادی از خانه‌های ماسوله در طول سال‌های گذشته متروک و یا به حال خود رها شده‌ بودند، بر اثر یک بارندگی شدید در هفته گذشته، سقف‌ و دیوارهای آن‌ها به طور کامل فرو ریخت. به جز فقدان برنامه‌های حفاظتی، کم شدن جمعیت بومی و ساخت و سازهای ناهمگون با معماری منطقه نیز از جمله تهدیدات ماسوله و منظر تاریخی آن است.



تاثیرات زیست محیطی میان‌گذر دریاچه ارومیه

افتتاح بخش اول پل میان‌گذر دریاچه ارومیه باردیگر این پرسش را مطرح کرد که سهم این برزگراه در تغییرات زیست محیطی و برهم خوردن تعادل حیات در این دریاچه چه حد است؟ پروژه احداث این بزرگراه که با ریختن سنگ و خاک از کوه به داخل دریاچه و در سال پنجاه و هشت آغاز شده بود پس از سی سال به بهره‌برداری کامل نزدیک شده‌است. کارشناسان محیط زیست این جاده را عامل تقسیم شدن دریاچه به دو بخش و برهم خوردن گردش طبیعی آب در آن قلمداد می‌کنند.



فرضیه‌ای جدید در مورد اهرام مصر

ماه جاری برای مصرشناسان، حاوی اخبار جدیدی بوده است. یک معمار فرانسوی پس از چند سال تحقیق اعلام کرد توانسته به این سوال پاسخ دهد که هرم بزرگ خوفو چگونه ساخته شده است. در ساختن این هرم چهارهزار و پانصد ساله با ارتفاع ۱۴۸ متر، بیش از دو میلیون بلوک سنگی که هر کدام دو و نیم تن وزن دارند به کار رفته است. در کنار این خبر، بقایای یک هرم ناشناخته دیگر نیز به تازگی از زیر خاک بیرون آورده شد. به نظر می رسد تحقیقات روی اهرام مصر به این زودی به پایان نمی‌رسد.



بازخوانی مکتب شیراز

به هنگام حمله مغول به ایران، شیراز از تاراج و ویرانی گسترده دور ماند و به این ترتیب توانست محلی امن برای رشد و شکوفایی هنرهای مختلف باشد. مکتب هنری شیراز که برخی وجوه هنری دوران پیشین از جمله دیوار نگاره‌های ساسانی را حفظ کرده بود توانست در رشد مکاتب بعدی به خصوص مکتب هرات موثر باشد. در آذرماه امسال فرهنگستان هنر ایران قصد دارد گردهمایی بزرگی را به منظور شناخت هرچه بیشتر خصوصیات این مکتب هنری- فرهنگی برگزار کند. در برگزاری این گردهمایی نهادهای مختلفی از جمله موزه لوور پاریس و سازمان میراث فرهنگی ایران مشارکت دارند.



آب و صلح برای مردم

بحران در یافتن منابع آبی و نحوه استفاده از آن‌ها می‌تواند در سال‌های آینده باعث اختلافات عمیق میان کشورها شود. سازمان جهانی یونسکو به تازگی نخستین نقشه منابع زیرزمینی آب مشترک میان کشورهای گوناگون را منتشر کرده است. این سازمان قصد دارد با تصویب معاهده‌ای، روش‌های استفاه از سفره‌های مشترک آب را مشخص کند. هم‌چنین یونسکو به تازگی کتابی را تحت عنوان «آب و صلح برای مردم» به چاپ رسانده است. این کتاب به بررسی منازعات بر سر استفاده از منابع آبی در خاورمیانه می‌پردازد و به مشکلات کشورهایی هم‌چون ترکیه، عراق، سوریه، اسراییل و لبنان در این زمینه اشاره می‌کند.