Mar 2008


مجموعه هنری خلیلی

یکی از بزرگترین مجموعه‌های خصوصی هنر دوران اسلامی که شهرت جهانی دارد متعلق به ناصر داوود خلیلی، ایرانی مقیم بریتانیا و پنجمین فرد ثروتمند این کشور است. آثار این مجموعه شامل بازه زمانی گسترده از قرن دوم هجری تا دوران معاصر و مناطق گوناگونی از مراکش تا چین می‌شود. هنر ایرانی نیز در این مجموعه سهم مهمی دارد، نسخ خطی، شاهنامه تهماسبی، سرامیک‌های نیشابور و نقاشی‌های لاک و الکل قاجاری از آثار شاخص این مجموعه هستند. منتقدان هنر، ويژگی‌های این مجموعه را کم‌نظیر توصیف می‌کنند.



پیوندهای عید پاک با طبیعت

رستاخیز مسیح یا عید پاک در سومین روز پس از مصلوب شدن او و در نخستین یکشنبه پس از بدر کامل ماه و پس از اعتدال بهاری واقع شده است. این عید با آیین پسح یهودیان مرتبط است. از طرف دیگر برخی اسطوره‌شناسان نشانه‌ها و ارتباطاتی میان آیین‌های نوزایی پیشامسیحی، مربوط به چرخه مرگ و زندگی مجدد در دوران کشاورزی و عید پاک پیدا کرده‌اند.



گفت و گو با کوروش رفیعی، معمار و نقاش:
در جستجوی قاب‌های بهاری تهران

کوروش رفیعی در گفتگو با زمانه از قاب‌ها و چشم‌اندازهای زیبایی می‌گوید که هنوز می‌توان در آنها ارتباط معماری تهران با طبیعت اطراف را تشخیص داد. او نشانه‌های شهری تهران را کم تعداد می‌داند، مجلس جدید در بهارستان را هرمی سنگین توصیف می‌کند که رابطه‌ای با مفهوم خانه ملت ندارد و اظهار امیدواری می‌کند که ارتباط بیشتر با معماران خارجی، باعث آشنایی بی‌واسطه با ایده‌های نو شود. او همچنین معتقد است معماری جدید، تاثیری گذرا و سطحی دارد.



گزارش باستان شناسان ایتالیایی از شهر سوخته

شهرسوخته همچنان یکی ازمهمترین محوطه های باستانشناسی در ایران است که پژوهش بر آثار آن توسط گروههای ایرانی و ایتالیایی انجام می شود. سرپرست گروه ایتالیایی در سخنرانی خود در موسسه شرق شناسی رم، از پیدا شدن منسوجات و پارچه هایی سخن گفت که بخش هایی از آنها همچنان سالم مانده است. او همچنین فنون به کار رفته در ساخت چشم مصنوعی پیدا شده در این محوطه و مفتول های طلایی نازکتر از یک میلیمتر آن را شگفتی فن آوری این شهر لقب داد.



خانه‌هایی برای ماه و کویر

نادر خلیلی، معمار ایرانی که به سبب طرح های ساده، ارزان و منطبقش با اقلیم و طبیعت شهرت داشت، هفته پیش در کالیفرنیا درگذشت. او در سال ۲۰۰۴ جایزه معماری آقاخان را به خاطر طراحی خانه‌هایی با استفاده از کیسه‌های شن برای مناطق زلزله‌زده دریافت کرد. در دهه هشتاد میلادی او در مرکز تحقیقات فضایی آمریکا، ناسا، مطالعاتی برای ساختن سکونت‌گاه‌هایی در کره ماه انجام داد. خلیلی چند سال در کویرهای ایران در مورد معماری خشتی و راه‌های مقاوم‌سازی آن در برابر زلزله تحقیق کرده بود.



شعر پارسی بر مرمر غزنین

در روزهای اخیر برگزاری نمایشگاهی از آثار هنری افغانستان و همچنین کنفرانس پنجاه سال کاوش های باستان شناسی ایتالیا در مناطق مختلف افغانستان، توجه مجدد کارشناسان هنری و آثار تاریخی را به ارزش‌های فرهنگی و تاریخی این منطقه که سال ها بر اثر جنگ فراموش شده بود، جلب کرده است. در بخشی از این کنفرانس، کاخ مسعود سوم غزنوی و به خصوص مرمرهای حاشیه‌نویسی شده آن که شهرت جهانی دارند، مورد بررسی قرار گرفت.



درخواست از یونسکو برای نجات هرمز اردشیر

انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان با ارسال نامه‌ای به مدیرکل سازمان جهانی یونسکو خواستار اقدام این سازمان برای توقف عبور مسیر قطار شهری اهواز از محوطه شهر ساسانی هرمز اردشیر شد. منابع تاریخی احداث این شهر را به اردشیر بابکان یا پسر او شاپور اول نسبت می‌دهند. این محوطه از سال 1310 خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.



دریاچه‌ای باستانی در پاسارگاد

تحقیقات جدید نشان داده است که در منطقه پاسارگاد، نخستین پایتخت هخامنشیان، در روزگار باستان دریاچه‌ای وجود داشته که برجایگاه استقرار بناها، آبیاری باغ‌های شاهی، جهت‌گیری آرامگاه کوروش و به طورکلی ساختار فضایی مجموعه تاثیر‌گذار بوده است. این تحقیق به تجسم بهتر منظر و سیمای طبیعی و محیط زیست پاسارگاد در روزگار هخامنشیان کمک فراوان می‌کند.



مسجد سلیمان در آستانه صدسالگی اکتشاف نفت

فوران نفت از چاه شماره یک مسجد سلیمان، چهره این منطقه باستانی را به کلی تغییر داد و از آن شهری صنعتی به وجود آورد. شهری با تاسیسات استخراج نفت، فرودگاه، سینما، باشگاه ورزشی و معماری سبک انگلیسی. در آستانه صدسالگی کشف نفت، اختر قاسمی، عکاس و خبرنگار، در وبلاگ خود فراخوانی داده است برای جمع آوری اسناد تاریخی از این رویداد. او در مورد این فراخوان و برگزاری همایشی در این مورد به زمانه توضیح می دهد.