Nov 2008


گفت‌و‌گو با دکتر غنیمی‌فرد
اندر حکایت گرفتارشدن سرمایه‌های ایرانی در دبی

در روزهای پایانی نوامبر بحرانی که اقتصاد آمریکا را در نوردیده بود و کشور‌های غربی را در حالت آماده‌باش نگه داشته بود، سر از بازار‌های پررونق کشوری که در حاشیه جنوبی خلیج فارس سال‌ها نقطه اتصال سرمایه‌های ایرانی و حتا محل خرج کردن پول‌‌های بی‌نشان بود، در آورد. اما نکته این که با حجم بالای سرمایه‌های ایرانی در دبی، سرنوشت آن‌ها در این آشفتگی چه خواهد بود. دکتر هادی غنیمی‌فرد تحلیل‌گر اقتصادی در این مورد اشاره می‌کند.



مشقت‌های یک روزنامه‌نگار کُرد

بیست‌ و‌ هشتم آبان‌ماه، بهمن‌ توتونچی، روزنامه‌نگار سنندجی بازداشت شد. خانواده این روزنامه‌نگار می‌گویند: «يكی از مأموران برگه‌ای را كه فكر می‌كنم حكم جلب وی و بازرسی منزل بود به بهمن نشان داد و پس از آن‌كه در تفتيش منزل هيچ چيزی نيافتند دستگاه رسيور ماهواره و چند برگ از مقالات بهمن را همراه خود بردند». بهمن توتونچی، عضو شورای سردبیری هفته‌نامه «کرفتو» بوده که در سال گذشته پیش از توقیف این نشریه از سمت خود استعفا داده بود و به صورت روزنامه‌نگار آزاد فعالیت می‌کرده است. به بهانه‌ی بازداشت بهمن توتونچی با یک روزنامه‌نگار کُرد در ایران گفت‌ و گو کرده‌ام.



گفت و گو با آسو‌ صالح، سخنگوی سازمان حقوق بشر کردستان، پیرامون احضار ثریا عزیز‌پناه، روزنامه‌نگار کُرد به دادگاه
اتهام انتشار شعری با هدف دعوت به مبارزه

صبح روز شنبه، ۲۵ آبان ۱۳۸۷ ثریا عزیز‌پناه، صاحب‌امتیاز و مدیر‌مسوول ماهنامه‌ی کُردی ـ فارسی «راسان» در دادسرای کارکنان دولت در تهران حضور پیدا کرد. آسو‌ صالح، سخنگوی سازمان حقوق بشر کردستان می‌گوید: «این نشریه بیشتر در ارتباط با حقوق زنان فعال است و البته افرادی که در این نشریه فعالیت می‌کردند تاکنون مشکلاتی برایشان پیش آمده است. تعدادی دچار مشکل قضایی شده‌اند و بعضی‌ها هم کشور را ترک کرده‌اند».



گفت و گو با محمد رضایی‌وحدتی، حقوقدان پیرامون آمار پرونده‌‌های قضایی در ایران
چه کسی پای مردم را به عدالت‌خانه باز می‌کند؟

عباس‌علی علیزاده، معاون اداری مالی قوه قضاییه ایران گفته است که به طور میانگین از هر هشت نفر ایرانی، یک نفر در قوه قضاییه پرونده دارد. محمد رضایی‌وحدتی، حقوقدان و وکیل دادگستری در همین رابطه می‌گوید: «در قانون اساسی تصریح شده که دولت موظف و مکلف است برای هر ایرانی شغل متناسب با نیاز او را فراهم کند. تا زمانی‌که این‌گونه موارد فراهم و مهیا نشود، رشد جمعیت هم ادامه پیدا کند، زمینه‌های سرمایه‌گذاری صنعتی و تولید هم فراهم نباشد، جامعه هم جرم‌آفرین باشد و جرم و جنایت در نیروهای نوجوان آن هم مشاهده ‌شود، امیدی به کاهش نخواهیم داشت».



گفت‌وگو با مختار ‌زارعی، در پی صدور حکم زندان برای یاسر گلی
«یاسر گلی محارب نیست»

یاسر‌گلی، اولین دبیر اتحادیه‌ی دموکراتیک دانشجویان کُرد ایران و یکی از فعالین مدنی در شهر سنندج بیش از ۱۳ ماه است که در بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات و زندان مرکزی شهر سنندج به سر می‌برد. اینک بعد از این مدت، به اتهام محاربه به تحمل ۱۵ سال حبس همراه با تبعید به زندان بافق در استان کرمان محکوم شده است. مختار ‌زارعی در این باره می‌گوید: «تا آنجایی که من اطلاع دارم، هیچ مدرکی دال بر صدور حکم محاربه وجود ندارد. خصوصاً آن‌که طبق تعریف، محارب کسی است که با حکومت اسلامی به جنگ بپردازد».



گفت و گو با میلاد اسدی، پیرامون محکومیت دانشجویان معترض در خواجه نصیر
«رحیم‌پور ‌ازغدی، به تک‌صدایی عادت کرده است»

منابع دانشجویی در ایران اعلام کردند پنج دانشجوی دانشگاه صنعتی خواجه‌ نصیر طوسی به دلیل اعتراض در جریان سخنرانی رحیم‌پور ازغدی، عضو شورای انقلاب فرهنگی در این دانشگاه، در مجموع به هشت ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند. میلاد اسدی، در این باره می‌گوید: «ما سعی داشتیم با ایراد یک‌سری سوالات مشخص بحث را دوسویه کنیم و از ایشان بخواهیم که به سوالات ما هم جواب بدهند و تنها به بازگویی عقاید یک‌سویه‌ی خودشان نپردازند».



گفت و گو با محمد اولیایی‌فرد، وکیل دانشجویان بهایی
«دانشجوی بهایی حق ادامه تحصیل ندارد»

در دو دوره به شکلی جدی اقلیت بهایی در ایران زیر فشار بوده‌ است: اول در ابتدای انقلاب اسلامی ایران و دوم پس از آغاز به کار دولت نهم. برخی از بهاییان اشاره می‌کنند اگرچه در دیگر دوره‌ها نیز این اقلیت مصون نبوده، اما این دو دوره بیشترین فشار را بر آن‌ها به همراه داشته است. دستگیری‌های اعضا انجمن یاری در شیراز و مشهد و برخی دیگر در شهرستان‌های شمالی ایران از جمله این موج‌های تازه بود که در امسال شاهدش بودیم. .



گفت و گو با محمد ‌اولیایی‌فرد، وکیل دادگستری و مدیر مرکز مطالعات نقض حقوق بشر در ایران
اعدام نمی‌شوند؛ آن‌ها را قصاص خواهیم کرد

بر خلاف بخش‌نامه‌ی چندی پیش قوه‌ی قضاییه‌ی ایران در خصوص تخفیف مجازات اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال، چند روز پیش دادگستری کل استان اصفهان از اعدام نوجوانی که در سن ۱۷ سالگی مرتکب قتل شده بود، خبر داد. محمد اولیایی‌فرد، مدیر مرکز مطالعات نقض حقوق بشر در ایران و وکیل دادگستری در مورد بخش‌نامه‌ی جلوگیری از اعدام نوجوانان در ایران و اعدام روز چهارشنبه‌ی گذشته در زندان اصفهان به زمانه توضیح داده است



«اتهام یکی از مادران صلح؛ برگزاری تولد برای نوه»

فروردین‌ماه امسال خدیجه مقدم، فعال مدنی و محیط زیست از سوی دادسرای انقلاب بازداشت شده بود که پس مدتی بازداشت موقت با قرار وثیقه یک میلیارد ریالی تا زمان تشکیل دادگاه آزاد شد. اینک او با همراهی همسرش دکتر خسروشاهی به دادگاه فراخوانده شده است. همسر او نیز متهم است که در دوران دستگیری وی با گفت‌ و ‌گو با رسانه‌ها موجب تبلیغ علیه نظام شده است. در همین رابطه با نسرین ستوده، وکیل خانم مقدم گفت و گو کرده‌ام.



گفت و گو با وحید‌ قره‌باغی، سخنگوی انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان
«کمک به اتحاد با حفظ حقوق شهروندی»

سازمان عفو بین‌الملل ۲۳ اکتبر، دومین بیانیه‌ی خود را در مورد ۹ نفر از فعالان آذربایجانی که در یک مراسم افطار بازداشت شده بودند، صادر کرد. در اعلامیه‌ی عفو بین‌الملل گفته شده است چهار نفر از فعالان آذربایجانی هم‌چنان در زندان به سر می‌برند. بنا بر این اعلامیه،‌ ادعا می‌شود آن‌‌ها در معرض شکنجه و رفتار خشونت‌آمیز قرار دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این‌باره به سراغ وحید ‌قره‌باغی سخنگوی انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان رفته‌ام.



گزارشی از یک جشن هندوها در مالزی
دیپاوالی؛ جشنی با آرزوی صلح

هفته‌ای که گذشت یکی از هفته‌های دیدنی در کشور مالزی بود. ۲۷ اکتبر، روز جشن دیپاوالی، یکی از عیدهای اقلیت هندوی مالزی بود. در مالزی به صورت معمول در استقبال جشن‌ها و مراسم ها چند روز پیش و در ادامه، مراسم ادامه دارد. هندی‌ها از سه تیره عمده ساکن در مالزی کمترین را تشکیل می‌دهند. دیپاوالی جشنی برای این اقلیت بود.



گفت و گو با سامان رسول‌پور، در رابطه با تایید حکم زندان محمد‌صدیق ‌کبودوند
۱۰ سال زندان برای کاک صدیق

محمد‌صدیق کبودوند، فعال مدنی کُردی است که در تابستان گذشته علی‌رغم ناراحتی‌های جسمی‌اش در اوین، بدون صدور حکم نهایی زندانی بود. برخی او را پدر حقوق بشر کردستان می‌نامند. او مدیر سازمان حقوق‌ بشر کردستان در ایران است و در تیرماه امسال در بدو امر به ۱۱ ماه زندان محکوم شده بود که با تایید مراحل نهایی حکم، به ۱۰ سال زندان در دادگاه تجدید نظر محکوم شد. با سامان رسول‌پور، درباره این فعال مدنی کُرد گفت و گو کرده‌ام.