ایران و آمریکا


گفت و گو با دکتر منصور ‌فرهنگ، استاد حقوق و روابط بین‌الملل در آمریکا
«گفت ‌و‌ گو با تیم اوباما، راحت‌تر از دولت بوش است»

باراک اوباما روز یک‌شنبه در مصاحبه تلویزیونی با شبکه ان‌بی‌سی هشدار داد در صورت خودداری ایران از توقف غنی‌سازی اورانیوم، امکان تشدید تحریم‌ها علیه تهران وجود داد. دکتر منصور ‌فرهنگ در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «سوال اساسی برای رژِیم ایران این است که بدون این دشمن می‌تواند زندگی بکند‌؟ و ارتباطی به احمدی‌نژاد‌، لاریجانی و رفسنجانی ندارد، بلکه این رژیم می‌خواهد واقعاً با همه کشورهای دنیا روابط عادی داشته باشد. هر وقت تصمیم بگیرند مذاکره با آمریکا به نفع آن‌ها است یا حداقل برای آن‌ها ضروری است، در آن موقع آماده مذاکره خواهند بود.»



گفت و گو با علیرضا نامور‌حقیقی، مدرس دانشگاه تورنتو
نامه احمدی‌نژاد به اوباما: «کارت برنده برای انتخابات»

پنج‌شنبه گذشته، محمود احمدی‌نژاد در پیامی، پیروزی اوباما را در انتخابات تبریک گفت. آقای احمدی‌نژاد، اولین رییس‌جمهوری است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برای نامزد پیروز در انتخابات آمریکا پیام تبریک فرستاده است. علیرضا نامور حقیقی، مدرس دانشگاه تورنتو‌ در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «از نظر آقای احمدی‌نژاد، رابطه با آمریکا و دادن پیام به اوباما کاربرد انتخاباتی هم دارد. به این مفهوم که می‌تواند در انتخابات ریاست‌ جمهوری آینده، مورد استفاده‌ی تبلیغاتی واقع شود.»



گفت و گو با مهرداد خوانساری، کارشناس مرکز مطالعات خاورمیانه در لندن:
«اوباما و مک‌کین، طرفدار مذاکره با ایران هستند»

مساله‌ی گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران که از سه ماه پیش در رسانه‌های آمریکایی مطرح شد و مقامات وزارت خارجه‌ی این کشور تلویحاً این پیشنهاد را تایید کردند اکنون بار دیگر به یک مساله‌ی طرح تبدیل شده است. مهرداد خوانساری، کارشناس مرکز مطالعات خاورمیانه در لندن درباره تمایل آمریکا به گفت و گو با ایران می‌گوید: «اوباما قبلاً گفته بود حاضر است با رییس‌جمهور وقت و رییس حکومت بنشیند و صحبت کند، الان عقب‌نشینی کرده و گفته است باید زمینه‌ی این‌کار آماده شود. هم او و آقای مک‌کین گفته‌اند که مذاکرات در سطوح پایین‌تر می‌تواند از هم اکنون آغاز شود تا زمینه‌های لازم فراهم شود و در صورت نیاز، مساله به سطوح بالاتر هم ارتقا پیدا کند.»



گفت و گو با هوشنگ امیر‌احمدی درمورد «شورای امریکاییان و ایرانیان»
«نقش ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏شورای آمریکاییان و ایرانیان، بردن پیام نیست»

دولت امریکا به انجمن غیردولتی و باسابقه‏ی ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏«شورای امریکاییان و ایرانیان» اجازه داده است که دفتری در ایران تاسیس کند. نخستین بار است که دولت امریکا پس از قطع روابط دیپلماتیک، به یک سازمان غیرانتقاعی امریکایی اجازه‏ی گشایش دفتری در ایران را می‏دهد. ریاست این شورا را هوشنگ امیراحمدی برعهده دارد. با آقای هوشنگ امیر احمدی در‌مورد صدور اجازه‏ی تاسیس این دفتر و اهمیت آن در روابط بین دو کشور گفت و ‏گو کرده‏ام.



گفت و گو با مسعود بهنود پیرامون مصاحبه محمود احمدی‌نژاد با شبکه ان.بی.سی:
بهنود: احمدی‌نژاد مسأله ایران با آمریکا را حل می‌کند

محمود احمدی‌نژاد، روز دوشنبه در یک مصاحبه اختصاصی با شبکه ان.بی.سی آمریکا در مورد مسائل مختلفی چون مناقشه هسته‌ای ایران و مناسبات ایران و آمریکا سخن گفت. مسعود بهنود، روزنامه‌نگار مقیم لندن در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «به نظر من تحول عمده‌ای نیست. در عین حال، کماکان بر سر پیش‌بینی سابق خودم هستم که دولت آقای احمدی‌نژاد مسأله‌ی ایران با آمریکا را حل خواهد کرد.»



گفت و گو با صادق زیباکلام پیرامون سخنان باراک اوباما درباره مناقشه هسته‌ای ایران
«هیچ کس حرف‌های آقای احمدی‌نژاد را باور نمی‌کند»

سخنان بارک اوباما درباره مناقشه هسته‌ای ایران مورد بحث رسانه‌هاست. دکتر صادق زیباکلام در گفت و گو با رادیو زمانه پیرامون ارزیابی محافل سیاسی ایران درباره این سخنان بارک اوباما می‌گوید: «ایرانی‌ها ممکن است نظرشان این باشد که اوباما بلوف می‌زند؛ او سرسختی جمهوری‌خواهان را نمی‌تواند داشته باشد و باید نشان دهد که تغییر و تحولاتی به وجود آمده است و حرف‌هایش را نباید خیلی جدی گرفت.»



گفت و گو با محمدصادق جوادی حصار پیرامون اظهارات محمود احمدی‌نژاد درباره مذاکرات ایران و غرب
«حرف‌های آقای احمدی‌نژاد مصرف داخلی دارد»

محمود احمدی‌نژاد، دیروز در شهر یاسوج پیرامون مناقشه هسته‌ای گفت که ایران در مذاکرات، سر سوزنی از حقوق هسته‌ای خود عقب‌نشینی نخواهد کرد. محمدصادق جوادی حصار در گفت و گو با رادیو زمانه پیرامون این اظهارات می‌گوید: «مذاکره‌کنندگان ایرانی برای دفاع از شعارهایی که در این مدت داده‌اند و بسیاری از آن‌ها مصرف داخلی دارد، نمی‌توانند به گونه‌ای حرف بزنند که آن حرف، نشان‌دهنده‌ی عقب‌نشینی سیاسی در مذاکرات باشد. طبیعی است که آقای احمدی‌نژاد این حرف‌ها را بزنند. ضمن این‌که این‌ها مصرف داخلی دارد.»



گفت‌وگو با مهدی مظفری، استاد روابط بین‌الملل در سوئد
«ایران در مذاکرات ژنو تجدید شد»

مذاکرات ژنو که با حضور نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ صورت گرفت، اگرچه مذاکراتی «مثبت» ارزیابی می‌شود، اما سولانا گفته که هنوز پاسخ جمهوری اسلامی به بسته‌ی پیشنهادی را دریافت نکرده و امیدوار است که تا دو هفته‌ی دیگر این پاسخ داده شود. در این باره با دکتر مهدی مظفری، استاد روابط بین‌الملل در سوئد گفت‌وگو کردم. او معتقد است آمریکا در قبال مسائل ایران راه دیپلماسی را پیش گرفته است و می‌خواهد ببیند ایران در مورد مذاکره چه عکس‌العملی نشان می‌دهد.



گفت‌وگو با حسن شریعتمداری، فعال سیاسی مقیم آلمان
«حضور برنز، نشانه تداوم مذاکرات هسته‌ای»

دیروز دور تازه‌ی مذاکرات سعید جلیلی و خاویر سولانا در ژنو با حضور ویلیام برنز، معاون سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا برگزار شد. حسن شریعتمداری، صاحب‌نظر امور سایسی در آلمان در این باره می‌گوید: «‌صرف حضور آقای ویلیام برنز و پذیرفتن ایران در این‌که در یک مذاکره مستقیم با نماینده‌ی آمریکا شرکت کند، نشان می‌دهد که فاز جدید دیپلماسی و تحرک جدیدی ایجاد شده که حتی در صورت شکست این دوره از مذاکرات، بعدها می‌تواند نتایج مثبتی داشته باشد.»



گفت‌وگو با رسول نفیسی، تحلیل‌گر مسایل ایران
«توقف چندماهه غنی‌سازی به نفع ایران است»

هشدار و نگرانی نسبت به حملات هوایی احتمالی اسراییل به تاسیسات اتمی ایران در رسانه‌ها و محافل سیاسی جهان بالا گرفته است. دکتر رسول نفیسی، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر مسایل ایران مقیم واشنگتن معتقد است که دولت و ارتش آمریکا درباره حمله نظامی به ایران نظر مثبتی ندارد. او در گفت‌وگویی با رادیو زمانه می‌گوید: «دولت ایران نیروهای نامنظم دارد، یعنی گروه‌هایی که در داخل کشورهای مختلف دارد که گویا به سی هزار نفر هم می‌رسد؛ در لبنان، عراق و افغانستان. این گروه‌ها تحت فرمان ایران هستند و به راحتی به دستور ایران حاضرند کارهای مختلفی علیه منافع آمریکا بکنند.»



گفت و گو با دکتر محسن مسرت، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل هسته‌ای:
«خطر حمله‌ی آمریکا هنوز وجود دارد»

بنا به اعلام وزیر امور خارجه ایران، به زودی خاویار سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای تحویل بسته‌ی پیشنهادی کشورهای موسوم به ۱+۵ به ایران خواهد رفت. ایران نیز بسته‌ی پیشنهادی خود را به اطلاع اعضای دایم شورای امنیت به علاوه‌ی آلمان رسانده است. در حالی که بسته‌ی پیشنهادی غرب هم‌چنان خواستار توقف غنی‌سازی اورانیوم در ایران است، اما ایران در بسته‌ی پیشنهادی خود ظاهراً پاسخ مستقیمی به این درخواست نداده است. در مورد تحولات اخیر در پرونده‌ی هسته‌ای ایران با دکتر دکتر محسن مسرت، استاد دانشگاه و تحلیل‌گر مسایل هسته‌ای گفت و گو کردم.



گفت و گو با مهران براتی، مسایل سیاسی ایران پیرامون دستورکار اجلاس شانگهای:
«ایران می‌خواهد فقط با آمریکا طرف باشد»

امروز اجلاس شانگهای، با شرکت نمایندگان پنج کشور عضو شورای امنیت به‌علاوه‌ی آلمان، برای بحث پیرامون تصمیم‌گیری‌های تازه‌ای در ارتباط با مناقشه‌ی هسته‌ای ایران برگزار می‌شود. مهران براتی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌اشتباه ایران در این است که فکر می‌کند واقعاً می‌تواند این بازی را ادامه بدهد و هیچ اتفاقی هم نمی‌افتد. من اطمینان صددرصد دارم که اگر ایران این راه را ادامه بدهد، تحریم‌ها تا حدی پیش خواهد رفت که کشورهای غربی احتیاجات نفتی خودشان را حداقل برای شش‌ماه از کانال‌های مختلف تهیه خواهند کرد و آن‌وقت خرید نفت را از ایران ممنوع می‌کنند.»



گفت‌وگو با دکتر مهران براتی
آیا خطر اقدام نظامی علیه ایران جدی است؟

در ارتباط با برخی گمانه‌زنی‌های جدید در مورد احتمال اقدام نظامی علیه ایران، دکتر مهران براتی به رادیو زمانه می‌گوید: حدس می‌شود زد که اگر ایران به‌طور کلی با گروه 5+1 همراهی نکند، احتمال یک حمله‌ی نظامی موضعی کم نیست. یعنی نگرانی‌ها بی‌جا نیستند. البته هر حمله‌ای هم انجام بگیرد، حملات موضعی خواهد بود و یک حمله‌ی سراسری به ایران انجام نخواهد گرفت.



گفتگو با هوشنگ امیراحمدی پیرامون سفر جرج بوش به خاورمیانه
«دعوای ایران و آمریکا، یک دعوای جهانی است»

جرج بوش رییس‌جمهور آمریکا از امروز سفر خاورمیانه‌ی خود را با دیدار از اسراییل آغاز می‌کند. برخی مقامات مسؤول آمریکایی اعلام کرده‌اند که یکی از اهداف این سفر، منزوی کردن ایران در منطقه است. از سوی دیگر خبر مربوط به خطر رویارویی قایق‌های نظامی سپاه پاسداران ایران با کشتی‌های نظامی آمریکا در تنگه‌ی هرمز که روز دوشنبه اتفاق افتاد، هم‌چنان مورد بحث و بررسی محافل سیاسی و رسانه‌هاست. در مورد این مسأله با دکتر هوشنگ امیراحمدی، کارشناس روابط ایران با آمریکا گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با هوشنگ امیراحمدی، استاد دانشگاه و کارشناس روابط ایران و آمریکا
«ایران باید با دقت حرف بزند»

انتشار گزارش شانزده نهاد و سازمان اطلاعاتی آمریکا پیرامون اهداف هسته‌ای ایران که در آن به‌صراحت تاکید شده که ایران از سال ۲۰۰۳ برنامه‌ی ساخت سلاح هسته‌ای خود را متوقف کرده است، با استقبال تهران و واکنش‌های متفاوتی از سوی واشنگتن، برلین و پاریس مواجه شد. در گفت‌وگویی با دکتر هوشنگ امیراحمدی، استاد دانشگاه و مدیر شورای ایرانیان و آمریکاییان در ایالت نیوجرسی آمریکا، از پیامدهای این گزارش بر وضعیت فعلی پرونده اتمی ایران و بحران جاری ایران و ایالات متحده آمریکا پرسیده ایم.



گزارش اطلاعاتی، خطر جنگ را کاملا منتفی نمی‌کند

درباره تاثیر گزارش «شورای ملی اطلاعات آمریکا» بر مناقشه هسته‌ای ایران، پروفسور محسن مسرت، استاد اقتصاد سیاسی در دانشگاه اوزنابروک آلمان می‌گوید: «فکر می‌کنم این گزارش در همه‌ی سطوح تاثیر خواهد داشت، از جمله در مورد فشارهایی که علیه ایران در شورای امنیت مورد بحث هستند. اما فکر نمی‌کنم با توجه به متن این گزارش که به عقیده‌ی من در کل مثبت است، ‌بتوانیم به‌طور کلی یک جمع‌بندی مثبت داشته باشیم که خطر جنگ دیگر برای ایران وجود نخواهد داشت.



کنفرانس آناپولیس، امیدها و تردیدها

دکتر منصور فرهنگ استاد روابط بین الملل در آمریکا و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل در گفت‌وگو با رادیو زمانه بر این نظر است که این کنفرانس از نظر سمبلیک و تبلیغاتی می‌تواند به آمریکایی‌ها کمک کند که تظاهر به حمایت از حل مسئله‌ی فلسطین بکنند و از جهت افکار عمومی دستاوردهایی داشته باشند. ولی هیچ تاثیری در واقعیت‌ها نخواهد داشت و رابطه با ایران هم به هیچ وجه به آن شکلی که آمریکایی‌ها در نظر دارند پیش نخواهد رفت. یعنی کشورهای عربی به طور رسمی علیه ایران دست به ایجاد ائتلافی نخواهند زد.



گفت‌وگو با دکتر رسول نفیسی درباره تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
ايران، «دشمن خیالی» بعدی آمریکا

دکتر رسول نفیسی در گفتگو با رادیو زمانه در مورد مسیر اقدامات آمریکا علیه ایران می‌گويد: «معنای دیگرش این است که اصولاً آمریکا، یعنی دولت جرج بوش، بایستی اول تصویری از آن دشمن خیالی یا عملی که در نظر دارد، در آمریکا ایجاد بکند که در آن تصویر آن، طرف را به شکل شیطانی و به شکل یک موجود غیر قابل معامله و غیرمنطقی جلوه بدهد و بعد این دشمن را بزند.»



گفت‌وگو با دکتر علی اکبر اعتماد، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در دوران پیش از انقلاب - بخش دوم
«غوغای آمريکا درباره ایران، فرار به جلو است»

با به تعویق افتادن تدارک شورای امنیت، برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران، این سؤال همچنان مطرح است که اساساً مناقشه بر سر پروژه هسته‌ای ایران، تا چه اندازه در سیاست امریکا در منطقه و تعیین مناسبات این کشور با ایران نقش دارد؟ در گفتگویی با دکتر علی‌اکبر اعتماد، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و کارشناس مسایل هسته‌ای، این مسأله را در میان گذاشتیم.



گفت‌وگوهایی با دو صاحب‌نظر سیاسی درباره پنجاه و چهارمین سالگرد کودتا علیه دولت دکتر محمد مصدق
ضرورت عبور از ديوار عبورناپذير

این روزها، پنجاه و ‌چهار سال از کودتا علیه دولت دکتر محمد مصدق می‌گذرد. این رویداد اگرچه دیر زمانی است به تاریخ پیوسته؛ اما بحث‌های مربوط به آن، هنوز در جامعه‌ سیاسی ایران با مناقشاتی حاد همراه و چه بسا که دارای کاربرد سیاسی روز نیز هست؛ به ويژه در زمینه مناسبات ایران و آمریکا