Sep 2008


گفت و گو با دکتر رضا تقی‌زاده، استاد علوم سياسی:
«روسیه و چین هم خواستار تعلیق هستند»

دیروز چهارمین قطعنامه شواری امنیت سازمان ملل متحد علیه برنامه‌ هسته‌ای ایران تصویب شد. ایران نیز به این قطعنامه واکنش نشان داد تا ان‌جا که لاریجانی، رییس مجلس خواستار بازنگری در مذاکره با کشورهای ۱+۵ شد. دکتر رضا تقی‌زاده، استاد علوم سياسی در دانشگاه گلاسکوی بريتانيا می‌گوید: «‌قابل توجیه نیست که از زبان یکی از مسئولان اعلام کنیم که دولت آمریکا در حال انهدام است و در جایی دیگر مدعی می‌شویم که همه‌ی کشورها تحت نفوذ آمریکا هستند.»



برکناری مظاهری در گفت و گو با علی دهقان، روزنامه‌نگار اقتصادی:
«ظرف تورم ایران پر شده است»

علی لاریجانی، روز شنبه از محمود احمدی‏نژاد، به‌خاطر برکناری مدام مدیران دولتی انتقاد کرد. این حرف‏ها در شرایطی گفته می‏شود که هفته‏ی گذشته طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی ایران، پس از یک سال از مقام خود برکنار شد و محمود بهمنی جایگزین وی شد. علی دهقان، روزنامه‏نگار اقتصادی، در‌باره‏ی پیامد‏های جابجایی‏ها در تیم اقتصادی آقای احمدی‏نژاد می‌گوید: «‌بر‌اساس تجربه‏های قبلی هم می‏توان گفت که در حوزه‏ی اجرا اتفاقی رخ نخواهد داد. گلایه‏ها خیلی زیاد است و همیشه هم بوده است.»



گفت و گو با حسن یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا
«حرف‌های احمدی‌نژاد را نادیده نمی‌گیرند»

سخنان محمود احمدی‌نژاد در سازمان ملل با واکنش‌های گوناگون از جمله واکنش‌های تند شیمون پرز، رییس جمهور اسراییل و باراک اوباما، کاندیدای دموکرات‌ها مواجه شده است. در ارتباط با سخنان محمود ‌احمدی‌نژاد در سازمان ملل هوشنگ حسن یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا می‌گوید: «نه اوباما و نه مک‌کین، کسانی که در انتخابات آمریکا صاحب منافع عظیمی هستند نمی‌توانند این حرف‌ها را نادیده بگیرند.»



گفت و گو با عبدالفتاح سلطانی، سخنگوی شورای ملی صلح
«نمی‌توانیم با شعار، ادعای برابری کنیم»

بیست و یکم سپتامبر، روز جهانی صلح است. عبدالفتاح سلطانی، سخنگوی شورای ملی صلح می‌گوید: «طبیعی است که ما نمی‌خواهیم پای هیچ بیگانه‌ای به سرزمین ما باز شود و همه‌ی فعالان و طرفداران صلح، مخالف هر نوع تجاوز از هر ناحیه‌ای از سوی دولت‌ها هستند. لذا ما سعی می‌کنیم زمینه‌ای برای ایجاد وحدت ملی و تلاش برای ایجاد یک آشتی ملی بین همه اقوام و تشکل‌های سیاسی فراهم کنیم. تا زمانی که عدالت اقتصادی در جامعه پیاده نشده، نمی‌توانیم توقع داشته باشیم که سیستان و بلوچستانی و کُرد و عرب، همان احساسی را داشته باشد که یک ساکن تهران دارد.»



گفت و گو با نسرین ستوده‌، وکیل مدافع برنده‌ جایزه‌ی حقوق بشر «سازمان حقوق بشر بین‌الملل»:
«دولت ایران باید از جایزه‌های حقوق بشر استقبال کند»

نسرین ستوده‌، وکیل مدافع، به تازگی همراه با شیرین عبادی برنده‌ی جایزه‌ی حقوق بشر شده است. ستوده، برنده اولین جایزه حقوق بشر «سازمان حقوق بشر بین‌الملل»، یک سازمان حقوق بشر مستقر در ایتالیا‌ شد. به همین مناسبت با او گفت و گو کردم. او می‌‌گوید: «‌من امیدوارم که نه تنها جامعه‌ی مدنی ایران، بلکه دولت ایران هم از اهدای چنین جوایزی استقبال بکند و رعایت حقوق بشر هر چه بیشتر در ایران مورد توجه قرار بگیرد.»



گفت و گو با منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد
«تنش در برنامه هسته‌ای ایران، حقوقی نیست»

مذاکرات شش قدرت مذاکره‌کننده با ایران بر سر پرونده هسته‌ای این کشور، که با هدف زمینه‌سازی در خصوص تصویب دور چهارم تحریم‌ها علیه تهران برگزار شده بود، بدون نتیجه پایان یافت. مخالفت روسیه و چین با افزایش فشارها بر ایران را می‌توان مانع حصول توافق در نشست واشینگتن اعلام کرد. در این زمینه با دکتر منصور فرهنگ، استاد روابط بین‌الملل و نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد گفت و گو کردم.



گفت و گو با سعید شیرکوند، کارشناس مسایل اقتصادی و معاون وزیر اقتصاد در دولت خاتمی
«نقدی کردن یارانه‌ها و نقاشی روی آب»

دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس، با ارایه گزارشی درباره‌ی طرح تحول اقتصادی، مشکلات ساختاری اقتصاد ایران را بررسی کرده است. این گزارش تصریح می‌کند نقدی بودن اقتصاد ایران، بزرگ بودن حجم دولت و ناکارآمدی آن، واردات بسیار بالا و آثار تورم وارداتی حاصل از آن و افزایش مداوم نقدینگی، بالا بودن هزینه‌ها و پایین بودن بهره‌وری از مهم‌ترین دلایل نرخ‌های بالای تورم در ایران است. در این رابطه با سعید شیرکوند، کارشناس مسایل اقتصادی گفت و گو کردم.



گفت و گو با سعید محمدی، مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان
«اعضای کانون صنفی معلمان، جرمی مرتکب نشده‌اند»

روز سه‌شنبه گروهی از اعضای کانون صنفی معلمان در تهران بازداشت شدند. سعید محمدی، مشاور حقوقی کانون صنفی معلمان در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «فعالیت اعضای کانون صنفی معلمان، یک فعالیت صنفی است و نمی‌تواند هیچ‌گونه اخلالی در نظم و امنیت جامعه ایجاد کند. این‌ها مرتکب جرمی نشده‌اند و باید بتوانند به کانون خانواده‌شان بازگردند.»



گزارش البرادعی در گفت و گو با هوشنگ حسن‌یاری:
«دستِ ۱+۵ برای تحریم‌های بیشتر باز شد»

دیروز محمد البرادعی، رییس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارش تازه‌ی خودش را در مورد برنامه‌ی هسته‌ای ایران منتشر کرد. هوشنگ حسن‌یاری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل استراتژیک در در گفت و گو با رادیو زمانه در این باره می‌گوید: «به نظر من این گزارش، دست‌ کسانی را که خواهان این هستند که قطعنامه‌ی جدیدی علیه ایران صادر شود، بازتر خواهد گذاشت.»



گفت و گو با سعید پیوندی، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسایل آموزشی ایران
«‌دولت، جابه‌جایی جوانان را منفی ارزیابی می‌کند»

در آزمون سراسری امسال‌، طرح سهمیه‌بندی بومی دانشگاه‌ها اجرا شد که نتیجه‌ی آن اعتراض گسترده‌ی کنکور‌ی‌ها به اجرای این طرح بود. به گزارش خبرگزاری مهر در روز شنبه، بر‌اساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور، ۱۰ درصد به ظرفیت پذیرش بعضی رشته‌های دانشگاهی اضافه خواهد شد. در این رابطه با سعید پیوندی، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسایل آموزشی ایران گفت و گو کردم.



گفت و گو با رجبعلی مزروعی، عضو دفتر سیاسی حزب مشارکت
مزروعی: خاتمی برای بعد از انتخابات تردید دارد

شاید بتوان بزرگ‌ترین مشکل جناح محافظه‌کار برای معرفی کاندیدا را ناشی از عملکرد سه ساله‌ی آقای احمدی‌نژاد دانست. اما در جناح مقابل مساله کمی پیچیده‌تر است. زیرا تردید محمد خاتمی، رییس‌جمهور پیشین به حضور در عرصه انتخابات که با پشتیبانی رهبر جمهوری اسلامی از احمدی‌نژاد بیشتر هم شده است، کار اجماع اصلاح‌طلبان بر سر یک کاندیدا را با مشکلات تازه‌ای روبه‌رو کرده است. در این زمینه با رجبعلی مزروعی، عضو دفتر سیاسی حزب مشارکت گفت و گو کردم.



گفت و گو با مصطفی دانش پیرامون انتخاب رییس‌جمهور جدید پاکستان
«ارتش پاکستان دیگر نمی‌تواند کودتا کند»

آصف‌علی زرداری، رهبر حزب «مردم» پاکستان و همسر بی‌نظیر بوتو، رهبر پیشین این حزب، برنده انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور شد. مصطفی دانش، کارشناس مسائل منطقه در گفت و گو با رادیو زمانه درباره این انتخاب و پیامدهای آن می‌گوید: «پیش از این ارتش پاکستان در مخالفت یا مبارزه با طالبان و القاعده در کنار آمریکا قرار گرفته بود؛ اما بخشی از نیروهای داخل ارتش ضمن این‌که در کنار آمریکا قرار گرفته بودند، در واقع از طالبان پشتیبانی می‌کردند و کمک‌های نظامی و مالی می‌فرستادند. ارتش در این شرایط بسیار بحرانی دیگر قادر نیست کودتای جدیدی را انجام دهد و در مقابله با حزب مردم و دولت کنونی اقدامی کند.»



گفت و گو با فریده غیرت،حقوقدان و فعال زنان
«تصمیم لاریجانی، به‌خاطر اعتراض زنان نماینده بود»

بحث بر سر لایحه حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی بالا گرفته و اعتراض گسترده نهادها و فعالان حقوق بشر و همچنین فعالان حقوق زن به این لایحه موجب شد تا هیات‌رییسه‌ی مجلس، این لایحه را برای بررسی بیشتر از دستور کار خودش خارج کند. اما تازه‌ترین خبرها حاکی از آن است که احتمال دارد این لایجه با حذف یا اصلاح دو ماده مورد مناقشه آن یعنی مواد ۲۳ و ۲۵ از تصویب مجلس بگذرد. در این زمینه با فریده غیرت، حقوقدان و از فعالان حقوق زن گفت و گو کردم.



گفت و گو با نسرین ستوده و جلوه جواهری در رابطه با محکومیت فعالین زنان
«نمی‌توانند ببینند قانونی کار می‌کنیم»

چهار فعال حقوق زن، پروین اردلان، جلوه جواهری، مریم حسین‌خواه و ناهید کشاورز که پرونده آن‌ها در شعبه سیزده دادگاه انقلاب تحت رسیدگی بود به شش ماه حبس تعزیری محکوم شدند. در مورد درخواست تجدید‌نظر برای این حکم و وضعیت آتی این پرونده با نسرین ستوده، یکی از وکلای این چهار فعال حقوق زن و جلوه جواهری از فعالان حقوق زنان گفت و گو کردم.



گفت و گو با مهران براتی، کارشناس مسایل سیاسی:
۲۷ کشور اروپایی علیه روسیه

سران اتحادیه اروپا دیروز در بروکسل، پایتخت بلژیک گرد هم آمدند تا درباره‌ی راه‌های تحت فشار قرار دادن روسیه به دلیل حمله این کشور به گرجستان تبادل نظر کنند. مهران براتی، کارشناس مسایل سیاسی می‌گوید: «‌روسیه، در سی سال گذشته در صادرات انرژی‌اش به غرب، رفتار منظمی داشته و بنا به مسایل سیاسی هیچ‌وقت صادرات نفت و گازش را کم یا زیاد نکرده است. روسیه یک کشور سرمایه‌داری است که منتهی در بعضی از موارد به روش سرمایه‌داری خشن قرن نوزده اروپایی عمل می‌کند ولی می‌خواهد از این وضع بیرون بیاید و احتیاج به صادرات و تکنولوژی دارد.»



گفت و گو با عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و عضو انجمن دفاع از آزادی مطبوعات:
«قوه قضاییه هم توجهی به حرف‌های شاهرودی ندارد»

رییس قوه قضائیه ایران دیروز طی نامه‌ای به دادستان تهران، از او خواست تا سعی کند که صدور حکم برای مسدود کردن سایت‌هایی که مرتکب جرایم اخلاقی و امنیتی نشده‌اند را ا طریق محاکم قضایی دنبال کنند. در گفت و گویی با عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و عضو انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در ایران، تاثیر این توصیه رییس قوه ‌قضاییه را بر فعالیت سایت‌های اینترنتی، جویا شدم.