خانه > حسین علوی > گفت و گو > «ظرف تورم ایران پر شده است» | |||
«ظرف تورم ایران پر شده است»حسین علویalavi@radiozamaneh.comعلی لاریجانی، رییس مجلس ایران، دیروز از محمود احمدینژاد، رییس جمهور، به خاطر برکناری مدام مدیران دولتی انتقاد کرد. آقای لاریجانی گفت: «نباید به دنبال این باشیم که هرکس را به بهانهای از سر راه برداریم.» این حرفها در شرایطی گفته میشود که هفتهی گذشته طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی ایران، پس از یک سال از مقام خود برکنار شد و محمود بهمنی جایگزین وی شد. آقای مظاهری هم قبلاً جایگزین ابراهیم شیبانی، رییس اسبق بانک مرکزی شده بود. آقای بهمنی، سومین رییس کل بانک مرکزی در دولت محمود احمدینژاد است. از کابینهی آقای احمدینژاد تاکنون، وزرای امور اقتصاد و دارایی، کشور، تعاون، صنایع و معادن، آموزش و پرورش، دادگستری، نفت، رفاه و تامین اجتماعی و همینطور وزیر راه و ترابری خداحافظی کردهاند. فرهاد رهبر، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی و ابراهیم شیبانی، رییس کل بانک مرکزی هم پیشتر تغییر کرده بودند. طهماسب مظاهری پیش از تغییر، در نامهای ۱۲ بندی به محمود احمدینژاد، با بررسی وضعیت اقتصادی و مشکلات نظام بانکی ایران، از اجرا نشدن برنامههایش گله کرده بود. در گفت و گو با علی دهقان، روزنامهنگار اقتصادی، از او دربارهی پیامدهای این جابجاییها در تیم اقتصادی آقای احمدینژاد پرسیدم.
آقای احمدینژاد پیش از این هم نشان داده است که کار خودش را میکند و با گوشهای بسته، برنامههایی را که دارد به جلو هدایت میکند. آقای طهماسب مظاهری ـ اگر اشتباه نکنم ـ یازدهمین یا دوازدهمین فردی است که از کابینهی نهم خداحافظی میکند.
بر اساس تجربههای قبلی هم میتوان گفت که در حوزهی اجرا اتفاقی رخ نخواهد داد. گلایهها خیلی زیاد است و همیشه هم بوده است. در ارتباط با آقای مظاهری کمی بیشتر شده و با یک نگرانی خیلی بزرگ همراه است. اما به نظر من اتفاقی نخواهد افتاد. آقای احمدینژاد امروز اعلام کرد: «تیم اقتصادی من برای اجرای طرح تحول اقتصادی هماهنگتر شده است.» بانکها چیزی بیش از ۳/۹۲ درصد، بیشتر از توان خودشان وام پرداخت کردهاند. ۴۰هزار میلیارد تومان بین ماندهی تسهیلات تا سپردههای آزاد فاصله وجود دارد. مطابق اعلام بانک مرکزی، بانکها ۶۰درصد، بدهی معوقه دارند. این ارقام اصلاً خوشایند نیستند و به طبع اقتصاد هم ناسازگارند. علیرغم تمام این آمار، اقتصادیها و یا کسانی که طرفدار این هستند که شیر تسهیلات بانکی به روی اقتصاد باز شود، رفتن آقای مظاهری را به فال نیک گرفتند و دارند برای دریافت تسهیلات بانکی برنامهریزی میکنند. آقای مظاهری در نامه به آقای احمدینژاد، روی چند شاخص مهم اقتصاد ایران و کارهای کارشناسی که در این زمینه صورت گرفته، تاکید کرده است. همچنین هفتهی گذشته مرکز پژوهشهای مجلس هم گزارشی در این مورد منتشر کرد. اساساً این گزارشها در میان محافل اقتصادی مستقل ایران چه بازتابی داشته است؟ الان دو قطبی شده است؛ در یک قطب دولت با برنامههای اقتصادیاش قرار دارد، و یک قطب هم محافل اقتصادی هستند که نسبت به دولت انتقاد دارند. اما دولت نشان داده که کار خودش را میکند و برنامهاش را اجرایی میکند. رفتن آقای مظاهری هم، اتفاقی بود که پیشبینی میشد و دیر اتفاق افتاد. به نظر من، براساس آن مناسبات فکری که دولت نهم دارد، باید زودتر از اینها اتفاق میافتاد. آقای احمدینژاد و دولت ایشان هم تا اینجا نشان دادهاند آنچنان اهمیتی برای محافل اقتصادی ـ حداقل در حوزهی اجرا- قایل نیستند و کارهای خودشان را انجام میدهند.
در نامهی آقای مظاهری آمده است: دولت از توان مالی بانکها اشتباه محاسباتی داشته و به اشتباه محاسبه کرده است که بانکها میتوانند ۲۸۰هزار میلیارد تومان تسهیلات بدهند. چیزی که بیشتر به یک طنز شبیه است. بهرغم اینکه این اشتباه محاسباتی مطرح و عیان شده، دولتیها همچنان بر این باورند که باید قفل تسهیلات بانکی باز شود و تسهیلات به سمت اقتصاد حرکت کند. البته اگر مکانیسمی بود که این تسهیلات به سمت تولید و صنعت میرفت، خیلی اتفاق میمون و مبارکی بود. در مرکز آنچه «طرح تحول اقتصادی» نامیده میشود و برکناری آقای مظاهری به عنوان راهحلی برای پیشبرد این طرح توجیه میشود، پرداخت نقدی یارانهها است. پرسشنامههای اقتصادی که ظرف چند ماه گذشته بین گروههای مختلف مردم توزیع شده، تا چه حد امکان عملی کردن این طرح را فراهم کرده است؟ و نگاه اقتصاددانان به این پرسشنامهها چگونه است؟ هدفمند شدن یارانهها، چیزی نبوده که دولت آقای احمدینژاد به آن فکر کند. پیش از این هم دولتهای گذشته به آن فکر کرده بودند. اما فضا و شرایط اقتصاد کشور به گونهای بود که اجازه نمیداد برنامهریزهای اقتصادی بتوانند بهطور ناگهانی این کار را بکنند. میتوان گفت که این یک آرزوی قدیمی برای اقتصاد ایران بوده است. اما در شرایط کنونی، که از سال ۱۳۸۳ تا امروز نرخ تورم از ۱۰.۵درصد به ۲۲.۵درصد رسیده و ما شاهد رشد نرخ تورم به مرز ۲۷درصد هستیم، فعالین اقتصادی مقدار زیادی نگران این مساله هستند که نقدی کردن ۲۳هزار میلیارد تومان یارانه (یا بخشی از آن) میتواند آثار تورمی برای کشور داشته باشد. بدون تعارف، باید گفت که ظرف تورم اقتصاد ایران پر شده است. برداشت تحلیلگران این است که دولت آقای احمدینژاد به واسطهی نزدیک بودن انتخابات دهم ریاست جمهوری، قصد دارد هر طور شده یارانهها را نقدی کند. این یعنی یک اتفاق سیاسی در حوزهی اقتصاد. اگر چنین چیزی صحت داشته باشد، میتوان گفت که افق اقتصاد ایران مملو از رنگهای ناخوشایندی است که در آن رنگ تورم بر همهی رنگها غلبه کرده است. این پیامد خوبی برای اقتصاد ایران ندارد. در همین رابطه: • محمود بهمنی، مدیرکل جدید بانک مرکزی • وزیر کار خواستار برکناری خود و مظاهری شد • احتمال برکناری مظاهری قوت گرفت • برکناری طهماسب مظاهری از بانک مرکزی • عبده تبریزی و عطریانفر: مظاهری نباید برکنار میشد
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
از زماني كه دلارهاي نفتي وارد سيستم اقتصادي ايران شده است تورم يك معضل بوده و خواهد بود زيرا دولتهاي تا كنوني همكي با يك روش تقريبا مشابه دلارهاي نفتي را هزينه كرده اند و عمدتا هم توليد داخلي را نابود كردند . لذا تغييرات مسئولين نقشي در تغيير اين سياستها نداشته است هر وقت دولت با مشكل روبرو بوده اين دلارهاي نفتي بوده اند كه در دسترس قرار داشته اند به همين دليل هم هست كه در زمان شاه آنرا تبديل به وزارتخانه كردند تا درآمد نفت هم بخشي از در آمد دولت را تشكيل دهد كه اولين اشكال بود و تا زماني كه دولتها نتوانند از در آمد نفت به فكر زير ساختهاي اقتصادي باشند و آن هم نياز به رابطه ي خوب با جامعه جهاني ست امكان مهار تورم در ايران وجود ندارد .
-- فرهاد-فرياد ، Sep 28, 2008