زنان


گفت و گو با سروش میرویس، دانشجوی دکترا در مؤسسه‌ی مطالعات سلطنتی مناطق گرمسیری
«برخورد سطحی با سلامت مادران در افغانستان»

سروش میرویس، دانشجوی دکترا در مؤسسه‌ی مطالعات سلطنتی دوست دارد در آینده در وزارت بهداشت افغانستان در راه بهبود سلامت مادران و کاهش دادن مرگ و میر زنان فعالیت کند. در جامعه‌ی معروف به مردسالار افغانستان، برایم جالب بود که نسل جوان افغانستان برای حل مشکلات مادران خود و کاهش دادن رنج‌های زیاد و مرگ‌آور آن‌ها آستین بالا زده‌اند. او به زمانه می‌گوید: «نسبت به مسایل یا مشکلات بهداشتی در افغانستان، بیشتر برخورد سطحی شده است. حال آن‌که مشکلات سلامت، ریشه در مشکلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جامعه دارد.»



گفت و گو با گیسو جهانگیری، مدیر سازمان بین‌المللی آرمان‌شهر در فرانسه و فعال حقوق زنان
«فعالیت زنان کشور‌های فارسی زبان، جهت‌دار نیست»

گیسو جهانگیری، مدیر سازمان بین‌المللی آرمان‌شهر در فرانسه در زمان جنگ داخلی تاجیکستان و جنگ‌های پی در پی افغانستان در این کشورها بوده است و از نزدیک همه این مسایل را دیده است و مشاهده کرده است. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «یکی از راه حل‌ها برای تقویت جنبش‌های زنان در منطقه ایجاد پلاتفرم‌های همسو، همفکری، تبادل نظر و گفت و گوست. نقطه مشترک ما در این کشورها تنها اسلام نیست. فاکتورهای دیگری هم دارد. از هم بیاموزیم تا فعالیت‌هایمان را جهت‌دار بکنیم و پس از گذشت ۱۰ یا ۱۵ سال به این نتیجه نرسیم که چیزی به نام جنبش زنان نداریم.»



گفت و گو با عبدالله حکیم رهنما، کارشناس مسایل سیاسی و دینی در تاجیکستان
«‌نکاح موقت در تاجیکستان مفهومی ندارد»

چند تن از زنان تاجیک از مردان ایرانی که با آن‌ها ازدواج شرعی کرده بودند و بعد از مدتی، آن‌ها را ترک کرده و به کشور خودشان بازگشتند، شکایت کردند. به دلیل معلوم نبودن نام و آدرس واقعی این اتباع ایرانی، سفارت ایران نتوانسته است به این زنان تاجیک کمکی بکند. در همین رابطه، عبدالله حکیم رهنما می‌گوید: «ازدواج موقت در مفهومی که در ایران رایج است یا مثلاً در فقه اهل تشیع موجود است، در تاجیکستان وجود ندارد. نه در قواعد شرعی اسلامی تاجیکستان برای مردم پیروان مذهب حنفی و نه در عرف مردم، این ازدواج وجود ندارد».