محیط زیست


گفت‌وگو با مهندس خیرالله مرادی؛ رئیس اداره کل حفاظت محیط زیست استان کردستان
بیل و شن‌کش؛ ابزار اطفای حریق

طی شش ماه اخیر، جنگل‌های استان کردستان و در واقع زاگرس دچار آتش‌سوزی‌هایی شدند که خسارت‌های جبران‌ناپذیری به این منطقه وارد کردند. بسیاری از گونه‌های گیاهی از بین رفتند. درختان نابود شدند. جانوران و حیوانات بی‌شماری در آتش سوختند و خاکستر شدند. هوای صاف و تمیز جنگل با دود آغشته شد. تعداد زیادی از هموطنانی که خود را به آتش زدند تا آن را خاموش کنند، خود دچار آسیب‌های جدی شدند.



گفت وگو با فاطمه ظفرنژاد، پیرامون احداث دریاچه مصنوعی چیتگر در تهران
«دریاچه‌ها را می‌خشکانیم که مصنوعی بسازیم»

احداث دریاچه‌ی مصنوعی چیتگر در شمال غرب تهران، طرحی که با اعتراض‌های گسترده‌ی متخصصان محیط زیست روبه‌رو است به انجام می‌رسد. آب این دریاچه‌ی مصنوعی قرار است از رودخانه «کن» تامین شود؛ رودخانه‌ای که آب کشاورزی غرب تهران را تامین می‌کند و همین موضوع باعث اعتراض برخی اقتصاددانان کشور شده است. در این‌باره با فاطمه ظفرنژاد، متخصص محیط زیست که نزدیک به ربع قرن در بخش آب وزارت نیرو مشغول به کار بوده گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‏وگو با مهندس حسین آبسالان، معاون محیط طبیعی خراسان شمالی و نعمت‏الله آگاهی، سرمحیط‏بان
گاوبانگی؛ فصل جفتگیری مرال

مینو صابری: ٢٨ چادر گاوبانگی در مناطق جنگلی استان گلستان برپا شده است. هدف از برپایی این چادرها جلوگیری از شکار بی‌رویه‌ی گونه‌ای از گوزنها است که به زبان بومی «مرال» خوانده می‏شوند. گاو بانگی اصطلاحی است که در مورد فصل جفت‏گیری مرال‌ها به‌کار برده می‌شود. فصل جفت‏گیری این‌گونه از حیات وحش که فرا می‏رسد گوزن‏های نر با ایجاد صدا، گوزن‏های ماده را به قلمرو خود فرامی‏خوانند.



گفت‌وگو با علیرضا جورابچیان و مژگان جمشیدی پیرامون جشنواره‌ی یوز آسیایی
روز ملی یوز؛ سالروز کشتار یوز در بافق

جشنواره‌ی حفاظت از یوز آسیایی، عصر جمعه به کار خود پایان داد. این جشنواره، به همت جمعی از سازمان‌های مردمی طرفدار محیط زیست و با همکاری طرح حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، روزهای پنج‌شنبه و جمعه، 25 و 26 شهریورماه در محل باغ وحش ارم برگزار شد. با دو تن از دست‌اندرکاران این طرح، مژگان جمشیدی، مشاور رسانه‌ای جشنواره‌ی حفاظت از یوز آسیایی و هم‌چنین مدیر طرح حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، مهندس علیرضا جورابچیان گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با عبدالرضا باقری، مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات
پلمب دفتر انجمن حمایت از حیوانات و حبس چهار بچه گربه

روز سه‌شنبه افرادی به محل دفتر انجمن حمایت از حیوانات در تهران مراجعه و آن‌را پلمب کردند. این اتفاق در حالی افتاد که این انجمن دارای مجوز قانونی است. در انجمن حمایت از حیوانات در تهران به ریاست دکتر «جاوید آل داوود»، به امور حیوانات آسیب دیده و بی‌پناه رسیدگی می‌شود و هیچ‌گونه فعالیت غیر مجاز در آن صورت نمی‌گیرد. با عبدالرضا باقری، مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات در این زمینه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت​وگو با دکتر ناصر کرمی درباره​ی ساخت جاده در جنگل ابر
هدف احداث «جاده‌ی ابر» تجاری است، نه عمرانی

صحبت​های اخیر دکتر محمدی​زاده، رئیس سازمان محیط زیست، حاکی از آن بود که تلاش‌های فعالان محیط زیست و علاقه​مندان طبیعت برای جلوگیری از احداث جاده در دل جنگل ابر بی​نتیجه ماند و به​زودی این جاده ساخته خواهد شد. جنگل ابر یکی از مناطق بسیار زیبای طبیعت ایران در استان سمنان است که در مسير جاده شاهرود به آزادشهر استان گلستان و در روستای ابر قرار دارد . در همین زمینه با دکتر ناصر کرمی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر اسماعیل کهرم و دکتر مرتضی خداقلی، پیرامون تخریب طبیعت در روز سیزده‌به‌در
چند توصیه برای رفتن به دامان طبیعت

هزاران سال است که روز ۱۳ فروردین، روز طبیعت، به دل طبیعت می‌رویم و از هوای سالم و فضای پرنشاط مناطق طبیعی بهره می‌بریم و خودمان را برای سال کاری جدید آماده می‌کنیم. اما در این روز طبیعت ما در اثر سهل‌انگاری برخی از هم‌وطنان آسیب‌های جدی‌ای می‌بیند که برخی از این آسیب‌ها جبران‌ناپذیر است! به همین مناسبت با دکتر اسماعیل کهرم و دکتر مرتضی خداقلی گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با ناصر کرمی؛ برترین شخصیت فعال در حوزه‌ی محیط زیست
«بیش از ۹۰درصد حیات‌وحش‌مان نابود شده است»

مینو صابری: از سوی بنیاد میراث پاسارگاد دکتر ناصر کرمی به عنوان برترین شخصیت سال فعال در حوزه‌ی محیط زیست معرفی شده است. دکتر ناصر کرمی، نویسنده، ليسانس خود را در رشته‌ی جغرافيای فيزيکی، فوق‌ليسانس خود را در رشته‌ی شناخت آب و محيط زيست و دکترای خود را در رشته‌ی شناخت محيط زيست دريافت داشته است. به بهانه‌ی انتخاب ناصر کرمی به عنوان شخصیت برتر فعال محیط زیست با او گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با فروغ امامی، موسس دومین پناه‌گاه حیوانات بی‌پناه در ایران
«ما خواهان قانون حمایت از حیوانات هستیم»

کانون وفا در ۳۶کیلومتری شهر مشهد، در روستایی نزدیک به آرام‌گاه فردوسی پذیرای حیواناتی است که یا جان‌شان در معرض خطر است و یا به نوعی آسیب دیده‌اند. مساحت این کانون ۱۰۰۰ متر مربع است که فعلآ ۱۸ لانه در آن ساخته شده است. زمین این پناه‌گاه را خانم و آقای «عرفانی» به صورت موقت در اختیار خانم امامی قرار داده‌اند. به بهانه‌ی تاسیس دومین پناه‌گاه حیوانات، با خانم فروغ امامی گفت‌وگوی تلفنی داشتم.



گفت‌وگو با مهندس محمد درویش؛ پیرامون تجمع در استان گلستان به منظور اعتراض به احداث جاده در پارک ملی گلستان
«با حامیان محیط زیست امنیتی برخورد نکنید»

پنج‌شنبه گذشته جمعی از فعالان و حامیان محیط زیست از تهران عازم استان گلستان شدند تا با تجمع مقابل استانداری استان گلستان، اعتراض‌شان را نسبت به جاده‌ای که قرار است در قلب پارک ملی گلستان احداث شود نشان دهند؛ اما در ابتدا با برخورد تند مسئولین روبرو شدند. در این زمینه با مهندس محمد درویش؛ عضو هیئت علمی موسسه‌ی تحقیقات و مراتع کشور که در این تجمع حضور داشته گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با «بابایی» مدیر روابط عمومی موسسه‌ی رازی، و «خسرو رجبی‌زاده» متخصص خزندگان؛ پیرامون سوزاندن مارها
«سرنوشت تلخ مارهای رازی»

چند روز قبل مطلبی خواندم به نقل از آقای «خسرو رجبی‌زاده» مبنی بر این‌که «موسسه‌ی سرم‌سازی رازی» مارهایی را که توسط مارگیران از مناطق مختلف صید و به موسسه تحویل داده می‌شود را بعد از سَم‌گیری؛ زنده درون کوره انداخته و می‌سوزانند. پاسخ‌ سؤالاتم از آقای «بابایی» مدیر روابط عمومی کوتاه بود و ضد و نقیض. سپس با خسرو رجبی‌زاده متخصص خزندگان، در این‌باره گفت‌وگویی داشتم.



کشتار بی‌رحمانه‌ی سگ‌های ولگرد درتهران آغاز شد
«به سگ‌ها شلیک می‌کردند و می‌خندیدند!»

حیوان‌کُشی و حیوان‌آزاری در این مملکت بیداد می‌کند و هرچه حامیان حیوانات فریاد بزنند، فریادشان به گوش هیچ‌کس نمی‌رسد. متاسفانه این‌روزها دوباره سگ‌کُشی و گربه‌کشی در سطح شهر تهران آغاز شده و نه تنها این موجودات بی‌گناه را در سطح شهر از بین می‌برند، حتی به حاشیه‌ی شهر و کوه‌هایی که این حیوانات به آن‌جا پناه برده‌اند می‌روند و آن‌ها را به گلوله می‌بندند!



انتقال پایتخت و دیدگاه‌های فعالان محیط زیست
«تهران مجال نفس کشیدن پیدا می‌کند»

چند سالی است که بحث انتقال پایتخت از تهران مورد بررسی قرار می‌گیرد، اما هیچ‌وقت تصمیم قاطعی در این باره گرفته نشده است و حالا مجمع تشخیص مصلحت نظام این پیشنهاد را به تصویب رسانده است. متخصصین و فعالان محیط زیست این تصمیم‌ را نقطه‌ی عطفی در بهبود وضعیت نابهنجار زیست محیطی تهران می‌دانند. به همین بهانه با چند تن از متخصصین و فعالان محیط زیست گفت‌وگو کرده‌ام.



مطالبات فعالان محیط زیست از رئیس جمهور آینده
«رییس جمهور، به اصل پنجاهم قانون اساسی عمل کند»

در حالی که ۱۷ روز به انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری باقی مانده است، بحث محیط زیست و منابع طبیعی ایران، کمتر در شعارها و برنامه‌های کاندیداها دیده می‌شود. در همین رابطه از سه تن از افرادی که در زمینه محیط زیست تخصص و فعالیت دارند پرسیدم با توجه به تخصص‌تان، از رئیس جمهور آینده چه مطالباتی در زمینه محیط زیست دارید؟ هر سه نفر خواستار این بودند که رییس جمهور آینده به اصل پنجاه قانون اساسی در رابطه با محیط زیست عمل کند. به نظر آن‌ها، این اصل، خط را مشخص کرده است و هر عملیاتی را که مغایر با محیط زیست و موجب تخریب آن است، باید متوقف کنند.



گفت و گو با مهندس محمد درویش، عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور
از سیل قم، تا نشست زمین در پایتخت

در پی وقوع سیلی که در شهر قم روی داد علاوه بر کشته و ناپدید شدن تعدادی از هموطنانمان خسارات مالی بسیاری بر جا گذاشت. مهندس محمددرویش که پیش‌تر‌ها وقوع چنین سیلی را پیش‌بینی و اعلام کرده بود، در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «سال گذشته با مسئول شهرداری قم که صحبت کردم به او صراحتاً هشدار دادم و گفتم این کار درستی نیست و اگر سیل بیاید خسارات جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد، ایشان خیلی راحت گفت که ما این‌قدر پول از محل طرح درآمد سازی شهرداری قم در آورده‌ایم که با بخشی از آن می‌توانیم خسارت‌ها را جبران کنیم.»



«ماهی قرمز، خطرناک و بیماری‌زا نیست»

ماهی‌های قرمزی که در تنگ‌های بلوری بر سر سفره‌های هفت سین نوروز می‌گذاریم چند سالی است که موضوع بحث برانگیزی شده و از چند روز مانده به عید اطلاعیه‌هایی از جانب برخی از حامیان حیوانات در این باره صادر می‌شود. در این اطلاعیه‌ها برخی از حامیان حیوانات از مردم می‌خواهند که از خریدن ماهی قرمز و نگهداری آنها در تنگ بلوری که بر سر هفت سین می‌گذارند خودداری کنند. برخی هم سعی دارند وجود این نوع ماهی را در خانه خطرناک جلوه دهند و می‌گویند که ماهی قرمز ناقل بیماری‌هایی پوستی هستند. به همین دلیل با آقای «سپهر سلیمی» دبیر انجمن حمایت از حیوانات اصفهان و همچنین دکتر شاهین سپنتا، صحبت کردم.



گفت و گو با سید علی اکبر کاظمینی، مسئول موسسه سیزده فروردین
«به جای جلوگیری از تخریب‌، اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند»

ماه گذشته در پی یک اقدام خودسرانه جهت راهسازی در اطراف دریاچه پریشان، هزاران لاک‌پشت، پرنده، مار آبی و انواع حشرات این منطقه به طرز دلخراشی زنده در آتش سوختند. سید علی اکبر کاظمینی در این باره می‌گوید: «جدیداً دوستان ما مجدداً به سازمان‌های مربوطه مراجعه کرده‌اند. متاسفانه رییس سازمان محیط زیست، خانم دکتر جوادی از حکم دادستان کل کشور، اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند و می‌گویند این حکم به ما ابلاغ نشده است. در صورتی که این حکم در روزنامه‌ها، در سایت دادستانی کل کشور و همچنین از رادیو سراسری بیان شده بود.»



گفت و گو با مهندس محمد درویش پیرامون دستور قطع درختان کهنسال
قتل‌عام درختان کهنسال به بهانه خرافه‌پرستی‬

در روزهای اخیر، دستور قطع درختان کهنسال از سوی حجت‌الاسلام میرحسینی اشکوری، مدير كل اوقاف و امور خيريه استان گيلان صادر و دلیل این تصمیم، مبارزه با خرافه‌پرستی عنوان شده است. درختان کهنسالی که برخی از مردم بنا به اعتقادات دیرینه‌شان به این درختان دخیل می‌بندند و حاجت می‌طلبند به عنوان عامل اصلی خرافه‌پرستی محکوم به مرگ شدند. در این راستا با مهندس محمد درویش گفت و گو کرده‌ام.



گفت ‌و گو با ‌مهندس محمد درویش‌، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع:
ژرف‌ترین فروچاله‌ی کشور در همدان

به دنبال شنیدن خبر پدید آمدن‌ فروچاله‌ای عظیم در اطراف همدان در روزهای اخیر‌، با مهندس محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور‌ که اخیراً از این فروچاله دیدن کرده، گفت و گو کردم. او می‌گوید: «‌دو روز پیش بازدیدی از این فروچاله داشتیم که حدود ۲۰ متر عمق دارد و حدود ۱۵ تا ‌۱۸ متر قطر این فروچاله است. علاوه بر فروچاله آثار نشست زمین در شعاعی به طول ۴۰۰ متر اطراف این فروچاله کاملاً مشخص است. حتی برای مردم محلی آن منطقه که نظیر این فروچاله‌ها را طی ۱۰ سال گذشته دیده‌اند، فروچاله‌ای با چنین وسعت و عظمتی بی‌سابقه بوده است.»



محیط زیست، یک مساله لوکس و فرعی نیست

مینو صابری: روزهای اخیر شاهد موج سبزی در وبلاگ‌شهر بودیم که فعالان محیط زیست فراخوان داده و از وبلاگ نویس ها درخواست کرده بودند نسبت به نابودی تالاب‌ها بی‌تفاوت نباشند و اعتراض خودشان را نسبت به این فاجعه زیست محیطی اعلام کنند. به دلیل اهمیت موضوع بر آن شدم تا با تنی چند از کارشناسان محیط زیست گفت و گویی کنم تا از زبان این متخصصین بشنویم که اصلاً تالاب چیست و چرا حافظان محیط زیست به آن‌ها اهمیت می‌دهند، و انگیزه‌ی این که از بلاگر‌ها می‌خواهند به این موضوع هم بپردازند چه بوده است و آیا نتیجه‌ی مطلوبی حاصل شد یا نه؟