Apr 2007


اکبر عبدی: «‌من‌ گرانترین‌ دستمزد را می‌گیرم‌»

اکبر عبدی در گفت‌وگو با زمانه: «نمی‌دانم‌ می‌دانید یا نه، من‌ گرانترین‌ دستمزد را می‌‌گیرم‌، حتی‌ از تلویزیون. اگر این چند سال کار نکردم، شاید به‌ این‌ دلیل‌ بوده‌ که‌ تلویزیون‌ یا تهیه‌‌کننده‌ نتوانسته‌ از پس‌ دستمزد من‌ برآید و گرنه‌ هیچ‌ وقت‌ کار را گدایی‌ نکردم. من‌ تنها هنرپیشه‌ای‌ هستم‌ در این‌ مملکت‌ که‌ سه‌ تا کار را در بیست‌ و چهار ساعت‌ با هم‌ انجام‌ دادم».



سرنوشت سینمای ایران؛ مثل فرش ایرانی

گفت‌وگوی زمانه با اسماعیل براری، کارگردان فیلم روز باران: «یکی دو ماه مانده به جشنواره، همه به تکاپو می‌افتند. به محصولات سینمای سال گذشته نظری می‌اندازند تا ببینند آیا بر حسب اتفاق چیزی در آن زمینه‌ها تولید شده یا نه. درآخرین لحظات ممکن، بودجه‌ای محدود برای یکی دو فیلم فرمایشی هم به نزدیک‌ترین فیلمساز به حافظه‌ی مدیران دولتی پرداخت می‌شود و یک اثر شتابزده و صرفا برای بالا بردن آمار تولیدات سینمایی روانه‌ی جشنواره می‌شود».



«شب فرانك شفر»

فرانك شفر را بیشتر به عنوان مستندساز، كارگردان و تهیه كننده‌ای می‌شناسند كه اختصاصا در زمینه موسیقی و هنر فیلم می‌سازد. سی‌ودومین شب از سلسله «شب‌های بخارا» به این فیلم‌ساز هلندی اختصاص دارد. شفر به همراه مایكل درایر مدیربخش فستیوال شرقی آلمان در این شب شركت می‌كند.



گفت‌وگو با تهمینه‌ میلانی:
سینما همین‌ است‌ آقا!

گفت‌وگوی زمانه با تهمینه میلانی: «معلوم است که فیلم چهارشنبه‌سوری خوشایند شماست. شما به‌ عنوان‌ یک‌ آقا لذت‌ می‌برید. معلوم‌ است‌ که‌ باید به‌ آن‌ فیلم‌ جایزه‌های‌ زیادی‌ داده‌ شود؛ چون‌ داوران‌ هم‌ مرد هستند. آن‌ فیلم‌ خوشایندِ من،‌ که‌ زن‌ هستم‌، نیست‌. آن‌ فیلم‌ خوشایند شماست‌ که‌ مردید. بر عکس،‌ فیلم‌های‌ من‌ را خانم‌ها خیلی‌ خیلی‌ دوست‌ دارند».



۱۷ فیلم ایرانی در بازار بین‌المللی كن

بنیاد سینمایی فارابی که موسسه‌ای دولتی است اعلام کرد در جشنواره بین‌المللی امسال کن٬ ۱۷ فیلم ایرانی حضور دارد. فیلم‌های «میم مثل مادر» ساخته مرحوم رسول ملاقلی‌پور و «اخراجی‌ها» به کارگردانی مسعود ده‌نمکی از فیلم‌های ایرانی حاضر در کن فرانسه است.



ملاقات با جنبش مقاومت عراق

«ملاقات با جنبش مقاومت» از محدود فیلم‌های خبرنگاری است که با اشخاصی که به‌طور مستقیم یا غیر مستقیم با فعالیت‌های جنبش عراق درآمیخته‌اند و بیشتر آدم‌های عادی هستند گفتگو می‌کند. فیلم شاهد چگونگی سازماندهی شورشیان و نمایانگر دلایل و انگیزه‌هایی است که آن‌ها برای انتخاب خشونت به‌عنوان راهی برای نشان دادن مخالفتشان با مسئله اشغال نظامی عراق برگزیده‌اند.



زندگی دیگران در جمهوری ترس

نگاه مهدی خلجی به فیلم «زندگی دیگران» برنده‌ی جایزه‌ی اسکار بهترین فیلم خارجی: «در سال ۱۹۸۴، گِرِد وایسلر، مأموری اطلاعاتی که ذوب در مرام کمونیستی است، مسئول نظارت جاسوسانه بر زندگی نمایش‌نامه‌نویسی مشهور به نام گئورگ درایمن می‌شود. درایمن هنرمندی موفق است که هیچ اثری از خیانت وی به آرمان‌های کمونیسم یافت نشده، اما دولت تصمیم می‌گیرد مدرک جرمی از او تهیه شود».



دستان غیرملموس بر سر تلویزیون‌های لس‌آنجلسی

شاید شما طرفدار تلویزیون‌های لس‌آنجلسی باشید، شاید هم منتقد آنها. به هرحال، بدانید که دو سال پیش یک نفر پیدا شد که با نگاهی انتقادی به این تلویزیون‌ها، فیلمی کوتاه ساخت به نام «ابودلقکان کمانچه‌کش»؛ زمانه گفت‌وگویی کرده است با فرداد فرحزاد، سازنده‌ی این فیلم کوتاه.



قدردانی از رضا کیانیان در فرهنگسرای هنر

روز چهارشنبه ۲۹ فروردین ماه مراسمی برای قدردانی از رضا کیانیان در فرهنگسرای هنر برگزار می‌شود. در ابتدای این مراسم، مستند «بعد از خانم شماره ۱۱» ساخته طه شجاع نوری به نمایش در می‌آید. این فیلم بر اساس شخصیت رضا کیانیان ساخته شده است.



«روز تولد»؛ مستند تغییر جنسیت در ایران

اگرچه دگرجنس‌گرایان به لحاظ قانونی در ایران پذیرفته شده‌اند ولی همچنان به شدت از جانب خانواده‌ها و جامعه سنتی ایران طرد و تحقیر می‌شوند. مستند ''روز تولد'' همانند دریچه‌ای است به دنیایی که به ندرت از آن یاد شده و یا به تصویر کشیده شده است. این فیلم روایت سه دگرجنس‌گرا است به نام‌های مهتاب، سایه و افشین.



اعتیاد به همه‌ی ما نزدیک است

گفت‌وگوی‌ زمانه با باران‌ کوثری‌، بازیگر نقش اول خون‌بازی: فکر می‌کنم‌ هدف‌ کارگردان‌های‌ فیلم‌ از ساخت‌ خون‌ بازی‌ یک‌ نوع‌ هشدار بوده. این‌که‌ اعتیاد این‌قدر به‌ همه‌ی‌ ما نزدیک‌ است‌. در مرحله‌ی تحقیق فیلم،‌ من‌ خودم‌ ترسیدم‌. برای‌ این‌که‌ فکر کردم‌ چقدر آدم‌هایی‌ مثل‌ من می‌توانند در معرض‌ این‌ خطر قرار بگیرند.



هاليوود٬ ‌ترموپيل و نبرد تمدن‌ها

مرگ ۳۰۰ نفر در تنگه ترموپيل، در قرن بيستم نيز به کيش ِ مرگ شماری از دولت‌ملت‌های اروپا بدل شد. هاينريش بل در شعری کوتاه٬ استفاده ابزاری از نبرد ترموپیل (۳۰۰) را برای اهداف ناسيوناليستی محکوم و با آن مخالفت کرد.



سینماهای تهران در تصرف «اخراجی‌ها»

فیلم «اخراجی‌ها» به كارگردانی مسعود ده‌نمكی با در اختیار داشتن ۲۵ سالن سینما، بیشترین تعداد سالن‌های نمایش تهران را به خود اختصاص داده است. مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی گفته است: «با درآمد اخراجی‌ها می‌توانیم فیلم‌های بیشتری تولید کنیم.»



دروغگوها بر می‌گردند

نگاهی دیگر به فیلم ۳۰۰: «نجوای «تاریخ را پیروزشدگان می‌نویسند» (از کتاب «مرگ یزدگرد» بهرام بیضایی) باز در گوشم می‌پیچد و روز به روز بیشتر به آن ایمان می‌آورم. به بی‌عدالتی تاریخ پی می‌برم».



رسانه‌ها و دمکراسی در جشنواره فیلم حقوق بشر پاریس

نمایش ۳۰ فیلم مستند، که برای نخستین بار در فستیوال فیلم حقوق بشر پاریس اکران می‌شد٬ به علاوه گفت‌وگو میان کارگردانان و چهره‌های شناخته شده، این فستیوال را به یکی از رویدادهای مهم فرهنگی فرانسه در زمینه حقوق بشر تبدیل کرد.