موسیقی ملل


گفت‌وگو با «به‌کامه ایزدپناه» موسیقیدان ایرانی در پاریس:
«دولت باید برای گسترش موسیقی تلاش کند»

ایرج ادیب‌زاده: آموزش «خنیا» به کودکان فرانسوی با روش ادگار ویلمز، کاری است که «به‌کامه ایزدپناه» موسیقیدان ایرانی در پاریس، در کنسرواتوارها و دیگر مراکز موسیقی این شهر انجام می‌دهد. به‌کامه ایزدپناه، ۳۹ سال پیش در خرم‌آباد به‌دنیا آمده، در خانواده‌ای که موسیقی در آن حضوری پررنگ داشت؛ به‌طوری که برادران «به‌کامه» سازهای مختلفی می‌نوازند. «به‌کامه» آموزش سه‌تار را نزد استادانی چون جلال ذوالفنون، احمد عبادی و حسین علیزاده فراگرفت.



آغاز جشنواره موسیقی «یک دنیا» در سوئد

جشنواره موسیقی «یک دنیا» شامگاه امروز، دوم نوامبر ۲۰۱۰، برنامه‌های خود را در استکهلم آغاز کرد. سوئد از جمله کشورهای جهان است که از بابت پشتیبانی از نهاد‌های فرهنگی-اجتماعی و همچنین اختصاص امکانات به آنها زبانزد است. در این جشنواره موسیقی ملل، نوازندگانی از کشورهای آسیایی و اروپایی به شکل گروهی برنامه اجرا می‌کنند. شاپور باستان‌سیر، آهنگساز و نوازنده ایرانی مقیم سوئد درباره این جشنواره با «رادیو زمانه» گفت‌وگو کرد.



دل با دل در پاریس

ایرج ادیب‌زاده: به‏هم پیوند دادن موسیقی ملت‏های مختلف، در حال حاضر در دنیا برای خود جا باز کرده است.در سال‏های اخیر، به‏ویژه هنرمندان ایرانی، تلاش کرده‏اند تا موسیقی سنتی ایران را با دیگر سبک‏های موسیقی جهان پیوند بزنند.در ایران، کسانی مانند استاد ذالفنون و داود آزاد در راه پیوند دادن موسیقی سنتی ایران با سبک‏های مختلف موسیقی در جهان فعالیت کرده‌اند.



شل سیلورستاین و «تک‌شاخ»اش

فرشته مولوی: شهرت سیلورستاین شاعر، ترانه‌سراخوان، کارتونیست، موسیقی‌دان، فیلمنامه‌نویس، و نویسنده و قصه‌گوی کودکان، جهانی‌ست. آثار او که گاهی خود را «عمو شلبی» می‌نامید، به بیست زبان ترجمه شده است. در ایران هم می‌شود گفت که چند نسلی با کتاب‌های او، و به‌ویژه «درخت بخشنده»، بزرگ شده‌اند؛ و به همت شماری از کسانی که دست‌ اندرکار کتاب کودک‌‌اند ، کم و بیش همه‌ی نوشته‌هایش ترجمه شده است.



حوای شورشی

فرشته مولوی: حوا آبرشتاین، خواننده اسرائیلی در گذر بیش از چهل سال خواندن و ترانه‌ سرودن و آهنگ ساختن توانسته در کارهای خود ترکیب گوهر هنری و سرشت انسانی را نگه دارد. هم‌چنین در پاسخ به دلبستگی خود به زبان و ادبیات ییدیش، با خواندن دلنشین‌ترین ترانه‌های مردمی ییدیش در نگه‌داری از این تکه از میراث فرهنگی جهان سهمی بر عهده گرفته است. او هنرمندی‌ است که به گونه‌های بسیار خودش را در هنرش بازمی‌تاباند.



درباره‌ی یک ترانه از نیک دریک، خواننده انگلیسی
اندوه تمامی روز و ناتمامی آواز

فرشته مولوی: در میان ترانه‏‌های آلبوم «خیال من»، ترانه‏ای است که بارها با هوار شدنش بر ذهن، مرا به چالش خوانده است. پرداختن به یک کار هنری را می‏‌شود در گام‏های گوناگون، از ساده تا پیچیده و از آسان تا سخت، پی گرفت. یعنی می‏توان به بیان برداشت از آن بسنده کرد، یا پیش‏تر رفت و به تفسیر و تحلیل و نقد آن کوشید. ترانه‏ای که تا به امروز گفتن از آن را بیهوده یا سخت می‏دیدم، ترانه‏ای است از «نیک دریک» که می‏‌توان نام آن را «روز تمومه» ترجمه کرد.



هان گای، نوای گمشده علف‌زارهای مغولستان

سونا انزابی‌نژاد: اولین بار که موسیقی «هان گای» را شنیدم، در کافه‌ای کوچک در یکی از کوچه‌های قدیمی مرکز پکن بود. فضایی جمع و جور، نیمه‌تاریک و خودمانی که ۶-۵ تا میز بیشتر نداشت و فاصله‌مان از محل اجرا بیشتر از یکی دو متر نبود. یادم است همان شب وقتی برای اولین بار صدای آواز «ایلچی» خواننده اصلی گروه و نوای سازهایشان در آن فضای کوچک طنین انداخت، فهمیدم با یک موسیقی متفاوت مواجه هستم.



کریس دی برگ در مصاحبه با تلویزیون اسکای نیوز:
کریس دی برگ:‌ «در ایران برای مردم می‌خوانم، نه دولت»

کريس دی‌ برگ در مصاحبه‌ای با تلویزیون اسکای نیوز درباره‌ی رفتن به ایران و اجرای کنسرت می‌گوید: «در مورد حرف کسانی که می‌گويند، چرا می‌روم ايران می‌گويم اگر شما با وضعيت حقوق بشر در چين موافق نيستيد، چرا با چين روابط تجاری دارید؟ ما خيلی نسبت به موضوع فکر کرده‌ايم. من اولين آدمی بودم که بعد از جنگ بيست ساله در بيروت برنامه اجرا کردم. من در ايام سخت آپارتايد، رفتم آفريقای جنوبی برای اين‌که سعی کنم چيزی را عوض کنم.»



موسیقی ملل
نغمه‌ها و نغمه‌پردازان ارمنی و موسیقی ایران

در برنامه‌های رادیویی با تنظیم کسانی مانند «همایون خُرم» و «جواد معروفی» بر روی ملودی‌های ارمنی نظیر آهنگ‌های جانبازیان اشعار دلنشین فارسی قرار داده شد و خوانندگانی مانند «الهه» و «بنان» آن‌را خواندند. ترانه معروف «رسوای زمانه» و یا ترانه معروف «آمد اما در نگاهش آن نوازش‌ها نبود» از آن جمله‌اند.



مسابقه جهانی ترانه‌سازی در آمریکا

یکی از بزرگترین رقابت‌ها در زمینهء ساخت ترانه در دنیا، «مسابقه جهانی ترانه‌سازی» (ISC) است. این مسابقه، آثار ارائه شده از هنرمندان در هر سطح، از آماتور تا حرفه‌ای را می‌پذیرد. برندگان این مسابقه از امتیازات پوشش رسانه‌ای کارشان برخوردار خواهند شد و آثارشان در معرض دید علاقه‌مندان و بازاریابان صنعت جهانی موسیقی قرار خواهد گرفت.



آمالیا، ملکه فادو

فادو ترانه بومی غم انگیز سرزمین پرتغال یا سبکی از موسیقی است که تاریخ آن به دهه بیست سده نوزدهم پرتغال می‌رسد و گفته می‌شود ریشه در ترکیبی از آهنگ‌های بردگان آفریقایی و دریانوردان پرتغالی دارد. واژه «فادو» یعنی تقدیر و موسیقی فادو در اساس از همراهی گیتار با آواز شکل می‌گیرد.



موسیقی ازبک
ازبکستان سرزمین عشق است نه مخالفت

موسیقی نوین پاپ در ازبکستان هنوز در همان سطح موضوع‌های معصومانه عشق وصل و جدايی و زن تنها و مادر تنها و از این قبیل باقی مانده است. منظورم این است که کمتر و یا شاید هیج ترانه‌ای در این ده سال آخیر پیدا نمی‌‌کنید که در موضوع اجتماعی و یا سیاسی سروده شده باشد.



موسیقی ملل
تجربه‌ای نادر در حضور پری زنگنه

برنامه‌ی موسیقی ملل: پری زنگنه را دیشب، برای اولین بار، در «دِن هاخ» يا همان «لاهه» دیدم. او در نگاه اول مرا به یاد آنا آخماتوا انداخت که حتما عکس مشهور او را دیده‌اید. همان چهره و حالت اشرافی و همان حرکات ممتاز کلاسیک و در عین حال بسیار فروتنانه.



من عاشق موسیقی‌ام

روز تعطیل خود رفتم در شهر قدم زدم. این جا در آمستردام آخر هفته مغازه‌ها معمولا زود می‌بندند. اما یک سی‌دی فروشی‌ای به بخت من باز بود. پشت در مغازه سبدهای گذاشته شده بود که پر از سی‌دی‌های قدیمی بودند. چشم‌ام به یک سی‌دی افتاد: تنها زنان.



کلیسا گوشه‌ای برای آرامش

همیشه محیط آرام‌بخش کلیساها را دوست داشته‌ام. حتا قسمت‌هایی از رمان «پدران و پسران» ایوان تورگینیف را در کلیسای کنار دانشگاه سمرقند خوانده‌ام. هر وقت که می‌رفتم آن جا، با دقت به نیایش کشیش روس گوش می‌دادم که چنین شروع می‌کرد: «وا امیا آتسای سویتاوا سینا: به نام پدر، پسر، روح‌القدس».



موسیقی ملل
آلا پوگاچووا؛ فمینیستی که آواز می‌خواند

آلا پوگاچووا را من از اولین فمینیست‌های روس می‌دانم که با به باد دادن جوانی خود راه‌های هنر را برای زنان نسل خود و نسل بعد باز کرد. اولین فیلمی که آلا پوگاچووا در آن نقش اصلی را بازی کرد فیلمی بود روسی با نام: زنی که آواز می‌خواند.



موسیقی ملل با شهزاده
آلن حییم نوازنده یهودی و آرزوی کنسرت در ایران

اگر گذارتان به آمستردام افتاد از کافه مضراب و میدان لیدسپلین جای گردهمایی نوازندگان جوان و دانشجویان آواز و موسیقی دیدار کنید، وگرنه آمستردامی که خواهید دید کامل نخواهد بود.



موسیقی اسلامی در ترکیه

موسیقی سنتی در ترکیه، در یک تکان شدید، درحال باختن زمینه به "پاپ سبز" است.
نه تنها در ترکیه بلکه در سطحی جهانی بیت‌های مانوس و زخمه‌های آشنای گیتار رفته رفته به آوای ستایش خدا و دعوت به پیروی از روش زندگی اسلامی ملحق می‌شوند.



موسیقی ملل با شهزاده
سال نو در معبد گیاه‌خواران چینی

در دیدار چند ساعته‌ام از محله چینی‌ها به هر کدام از جوان‌ها که گفتم می‌خواهم در مورد سال نو چینی بپرسم چیز زیادی نمی‌دانستند.



عاشقانه های شهزاده
عشق مایه شادی

در برنامه این هفته موسیقی ملل، شهزاده از عاشقانه های خود گفته و آهنگهای عاشقانه پخش کرده است. سهم شهزاده در هفته عشق رادیو زمانه این است.