رویدادهای موسیقی


هنرمندان ایران و جمهوری آذربایجان در اروپا

حمید متبسم (تکنواز تار)، پژمان حدادی (تمبک) و امامیار حسنف (تکنواز کمانچه از جمهوری آذربایجان) اجرای برنامه‌هایی را در اروپا آغاز کرده اند. حمید متبسم به رادیو زمانه می‌گوید: «با توجه به ریشه‌های مشترک بین موسیقی ایران و آذربایجان این تقابل به بهترین شکل انجام و باعث شد پروژه را به شکل جدی ادامه دهیم.»



بازگشت فیلارمونیک برلین به منطقه خلیج فارس

برنامه اخیر ارکستر فیلارمونیک برلین در تالار کاخ امارات و به دعوت مقام‌های امیرنشین ابوظبی اجرا شد. نخستین حضور ارکستر فیلارمونیک برلین در منطقه خلیج فارس، به سال ۱۹۷۵در تهران بازمی‌گردد؛ کنسرتی به رهبری هربرت فون کارایان که پرداخت دستمزد کلان به ارکستر و رهبر نامدار آن، بعضا" مورد انتقاد هنرمندان و منتقدان موسیقی در ایران قرار گرفت.



کوارتت کرونوس و اجرای اثری ایرانی

کوارتت کرونوس در یکی از تازه‌ترین برنامه‌هایش در سان‌فرانسیسکو، اثری از یک آهنگساز جوان ایرانی اجرا کرد: ««مرثیه‌ای برای بازماندگان»، از صهبا امینی‌کیا. او این اثر را پس از درگذشت پدرش در یک سانحه رانندگی‌ نوشته است و در آفرینش آن از موسیقی اربعین بوشهر الهام گرفته است. این اثر برای کوارتت زهی و صداهای محیط در تهران نوشته شده است.



گفت و گو با متال ساناز، مجری کنسرت
کنسرت متال در مخالفت با حضور احمدی‌نژاد

بیست و یکم سپتامبر (۳۰ شهریور) در اعتراض به حضور محمود احمدی‌نژاد در نیویورک، کنسرتی در لس آنجلس، کالیفرنیا برگزار شد. مجری این کنسرت «متال ساناز» مجری نام‌آشنای کنسرت‌های موسیقی متال در آمریکا بود. متال ساناز اسمی است که اول بار توسط آمریکایی‌ها درباره‌ی او روی مجلات منتشر شد، و به‌گفته‌ی خودش او هم با این نامگذاری مخالفتی نداشت. مریم رییس دانا به این مناسبت با متال ساناز گفت و گویی انجام داده است که می‌خوانیم:



گروه موسیقی پویا در جشنواره‌ی جهانی موسیقی مدینه در تونس
مست و بی‌پروا

ایرج ادیب‌زاده: عباس بختیاری، نوازنده‌ی دف و سازهای کوبه‌ای، در سال ۱۹۵۷ در بندر شاهپور به‌دنیا آمد. او از سال ۱۹۸۳ در پاریس اقامت دارد و به اجرای دف، تنبک، دهل، آواز و هم‌چنین آموزش آنها می‌پردازد و موسیقی ایرانی را در جشنواره‌های مختلف جهانی معرفی می‌کند. او علاوه بر اجرای موسیقی، ساخت موسیقی متن چند فیلم سینمایی، ازجمله فیلم فرانسوی «پناهندگی» و «زنان بدون مردان» ساخته‌ی شیرین نشاط را به‌عهده داشته است.



هفتاد سالگی تام جونز

میترا داودی: تام جونز، خواننده‌ی سرشناس آمریکایی، هفتاد سالگی خود را در لس‌آنجلس جشن گرفت. روزگاری که هنوز موهای او سیاه بود و زن ها شیفته‌اش بودند، به او لقب «پلنگ» داده بودند. در ۷۰سالگی از پلنگ آن روزها چیز زیادی باقی نمانده. تام جونز هفتاد ساله را نمی‌شود به راحتی «پلنگ» صدا کرد. قدیم‌ها وقتی او روی صحنه می‌آمد، زن‌ها یک دفعه دیوانه می‌شدند. آن دوران طلایی برای همیشه سپری شده. نه دیگر از پلنگ آن روزها خبری‌ست و نه از آن زن‌های دیوانه.



لنا، بهترین خواننده‌ی اروپا

میترا داودی: «لنا»، خواننده‌ی جوان آلمانی، یویرو ویژن امسال را از آن خود کرد. این خواننده‌ی نوزده ساله که برای اولین بار در مسابقه‌ی یویرو ویژن شرکت می‌کرد، دیشب با ترانه‌ی «ساتلیت» از رقبای اروپایی‌اش جلو افتاد. در نهایت آلمان با ۲۴۶ امتیاز از ترکیه با ۱۷۰ امتیاز و رومانی با ۱۶۲ امتیاز جلو زد و مقام نخست را از آن خود کرد. به این ترتیب مسابقه‌ی یویرو ویژن سال ۲۰۱۱ در آلمان برگزار خواهد شد.



پدر موسیقی متال درگذشت

میترا داودی: رونی جیمز، معروف به «دی‌یو» (کلمه‌ی ایتایایی در معنای خداوند) که در واقع رولند جیمز پاداونا نام داشت در اثر پیامدهای بیماری سرطان معده درگذشت. رونی جیمز، این خواننده‌ی افسانه‌ای موسیقی متال که از او به عنوال «پدر هوی متال» یاد می‌کنند، با وجود آن که در اثر این بیماری مهلک ناتوان و رنجور شده بود، تا آخرین لحظه صحنه را ترک نکرد. با این حال یکشنبه‌ی گذشته سرطان بالاخره پیروز شد و این هنرمند بزرگ را با خود برد.



جشنواره هیپ هاپ ایرانی در سوئد

پژمان اکبرزاده: در سوئد، با همکاری یک بنیاد هنری، جشنواره‌ای برای ارائه موسیقی هیپ هاپ ایرانی در حال برگزاری است. این جشنواره فردا شب در شهر مالمو به کار خود پایان می‌دهد. نصیر مشکوری، مشاور هنری جشنواره به رادیو زمانه گفت: «تلاش بر این بود که با توجه به امکانات رپ‌خوان‌های مقیم خارج، کار جشنواره بیشتر روی بچه‌های داخل ایران متمرکز شود، ولی در پی مسائل به‌وجود آمده پس از انتخابات، شرایط بسته‌تر شد.»



ویدئوکلیپ «بیابان» روی وب‌سایت زمانه

برای نخستین بار، محسن نامجو در همکاری با رادیو زمانه، نماهنگ تازه ای برای یکی از ترانه‌هایش اجرا کرده است. نامجو این ترانه را که «بیابان» نام دارد روی سروده های احمد شاملو آفریده است.
سفر محسن نامجو به هلند برای دیدار دوستانش با ناآرامی ها در ایران همزمان شد. نامجو و دیگر سازندگان این نماهنگ، آن را به مردم ایران تقدیم کرده اند؛ گرچه محتوای کار به طور مستقیم به مسایل ایران مربوط نمی شود.



کنسرتوی نی و ارکستر از نود رادیوی آمریکایی

در روزهایی که جوامع مهاجر ایرانی در کشورهای گوناگون برنامه‌های متعددی را به بهانه نوروز برپا می‌کنند؛ ۹۰ ایستگاه رادیویی در آمریکا، در آستانه سال نوی ایرانی؛ اثری از یک آهنگساز ایرانی را پخش می‌کنند: «رو به آن وسعت بی‌واژه» (کنسرتو برای نی و ارکستر). این اثر با الهام از سروده‌های سهراب سپهری ساخته شده است. ‌آهنگساز این قطعه، رضا والی، استاد دانشکده‌ کارنگی ملون در پیتسبورگ و یکی از موفق‌ترین آهنگسازان ایرانی در آمریکا است.



گزارشی از کنسرت محمد‌رضا‌ شجریان و گروه شهناز
سازهای نو و آواز شجریان

فواد صمیمی: محمد‌رضا شجریان کیست؟ سوالی که من بارها دم‌ در تالار پنج‌ هزار نفری وزارت کشور، از خودم پرسیدم. می‌پرسیدم چرا باید این‌همه آدم از ۱۰-۱۲ ساله تا ۷۰-۸۰ ساله، ساعت نه شب جلوی سالن وزارت کشور بیایند تا از نزدیک شاهد اجرای کنسرت محمد‌رضا‌ شجریان و گروه شهناز باشند. چیزی که در این کنسرت جلب توجه می‌کند اعلام رونمایی یک ساز جدید است. ساز «صوراهی» که در بروشورهایی که قبل از کنسرت به دست ما داده‌اند، راجع به آن نوشته شده است.



‌‌طنین آواز سیما بینا در کلن

اختر قاسمی: آکادمی موزیک کلن شنبه شب گذشته، میزبان سیما بینا و گروهش بود. سیما بینا به دعوت رادیو تلویزیون کانال سه آلمان «وی دی ار» این برنامه را اجرا می‌کرد. بیش از ۹۰۰‌ نفر در این کنسرت شرکت داشتند. پیش‌فروش ‌بلیت‌های کنسرت قبل از این‌که رادیو «وی دی ار» پوسترها را پخش کند؛ مورد توجه مسوولین «وی دی ار» ‌قرار گرفته بود. «وی دی ار» روی پوسترهای تبلیغاتی از ابتدا نوشته شده بود: «بلیت‌ها فروخته شده».



گزارشی از اولین کنسرت محسن نامجو در آمریکا
نامجو با دو گیتار و دو سه‌تار بر صحنه

کیوان ایزدمهر: اولین کنسرت محسن نامجو در ایالت متحده، شنبه شب گذشته شانزدهم شهریور در کاخ «هنرهای زیبا»ی شهر سانفرانسیسکو برگزار شد‌. بعد از اجرای کنسرت به سراغ چند نفر از مهمان‌ها رفتم تا نظرشان را بپرسم‌: آقای جهانشاه جاوید، صاحب سایت ایرانیان دات کام، آرش سبحانی، خواننده و نوازنده گروه کیوسک، خانم هتر رستواک ‌از علاقه‌مندان و محققان موسیقی‌، رقص و ادبیات ایران‌ و دست آخر خانم لاله شاه‌پرکی، بنیان‌گذار سازمان «Beyond Persia». و برگزار کننده کنسرت‌.



بزرگداشت موسیقایی فروغ فرخزاد در آمستردام

در چهلمین سالگرد درگذشت فروغ فرخزاد، شماری از هنرمندان ایرانی مقیم هلند برنامه‌ي ویژه‌ای دربرگیرنده‌ي اجرای موسیقی، شعرخوانی و نمایش فیلم ترتیب داده‌اند. در این برنامه که 20 سپتامبر 2008 در مرکز فرهنگی خریفیون در آمستردام برگزار خواهد شد، گروه شاندیز با صدای مهرناز صالحی اثری از حمید طباطبایی را روی سروده‌های فروغ فرخزاد اجرا می‌کند.



گزارشی از توزیع جوایز گرمی در پنجاهمین دوره برگزاری آن
نگاهی به پنجاهمین دوره مراسم جوایز موسیقی گرمی

امید حبیبی نیا: پنجاهمین دوره این جوایز با حضور صدها خواننده از سراسر جهان و صدها خبرنگار درحالی برگزار شد که برنده اصلی آن، «آمی وینهاس» از حضور در آن محروم شده و تنها از طریق ارتباط زنده ماهواره ای توانست در آن شرکت کند.



کریس دی‌برگ بدون «بانوی سرخ‌پوش» در تهران

ترانه‌های محلی نیمه‌راک و ترانه‌سرایی رؤیایی کریس دی‌برگ در این سال‌ها باعث تمسخرش شده است. اما در تهران چنین نیست. کریس دی‌برگ به عنوان چهره‌ای بی‌آزار و به عنوان کسی که در این سال‌ها جلب توجه نکرده است، می‌تواند به عنوان اولین خواننده غربی بعد از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹، روی صحنه برود. این کنسرت قرار است در سالنی به گنجایش ۱۲ هزار نفر و هم‌زمان با سال نوی ایرانی در کنار گروه آریان، اجرا شود.



کنسرت شجریان در دبی لغو شد

کنسرت محمدرضا شجریان در دبی که می‌توانست نقطه آغاز یک تحول در رویدادهای فرهنگی و هنری ایرانیان در امارات باشد، برگزار نخواهد شد. مدیر برنامه‌‌های شجریان ضمن پوزش از مشتاقان ایشان اعلام کرده که علی‌رغم توافق قبلی بر سر زمان و مکان اجرای کنسرت و طی شدن مراحل قانونی و مالی قرارداد، طرف مقابل به طور یک‌جانبه از تعهدات خود شانه خالی کرده است.



پوئم سمفونیک «ماهی سیاه کوچولو» در لندن

ارکستر سمفونیک وندزورث (Wandsworth) در لندن در روز 30 ژوئن، اثری از مهران روحانی، آهنگساز ایرانی را خواهد نواخت. این اثر با الهام از داستان «ماهی سیاه کوچولو» از صمد بهرنگی آفریده شده است.



آثار پیانوی آهنگسازان ایرانی در لندن

تارا کمانگر، پیانونواز جوان ایرانی، در لندن آثاری از آهنگسازان ایرانی را خواهد نواخت. این برنامه که به کوشش انجمن میراث ایران در لندن سازماندهی شده، پس‌فردا، ۲۹ ژوئن در Cadogan Hall اجرا خواهد شد.