Dec 2008


ایرانی‌‌ها هم کریسمس را جشن می‌‌گیرند

زویا امین: بچه که بودم از اوایل دی ذوق‌زده منتظر تلفن زن‌‌دایی مسیحی‌‌ام می‌‌شدم تا ما را هم مثل بقیه فامیل به جشن کریسمس مفصلی که هر ساله در منزلش برگزار می‌‌کرد دعوت کند. درخت ‌کاج بزرگی که زن‌‌دایی‌ لیلیانم تزئین می‌‌کرد، زیباترین درخت‌ نوئل در دنیا بود. دلتنگی من برای زن‌‌دایی‌‌ام چاره‌‌ای نداشت اما دلتنگی‌‌ام برای دیدن دوباره درخت کریسمس از نزدیک دیری نپایید. هر سال که می‌‌گذرد تعداد ایرانیان مسلمانی که از یک ماه مانده به کریسمس، درخت کاج می‌‌خرند و تزئینش می‌‌کنند و گوشه‌‌ی خانه‌‌ها و مغازه‌‌هایشان می‌‌گذارند، بیشتر می‌‌شود.



شب یلدای زمانه، در کنار پوری‌ بنایی

مینو صابری: شب یلدا، یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی است. شب ۳۰ آذر هر سال، ایرانی‌ها فرارسیدن طولانی‌ترین شبِ سال را جشن می‌گیرند. به همین مناسبت با دکتر شاهین سپنتا، ایران پژوه درباره‌تاریخچه‌ی شب یلدا گفت و گو کردم و سپس سراغ پوری بنایی و داریوش اسدزاده، دو بازیگر قدیمی رفتم و از آن‌ها خواستم تا خاطراتش را از شب یلدا بگویند.



گفت و گو با عباس شیر خدا، مرشد و شاهنامه‌خوان
«مگر همیشه باید شیرخدا بخواند؟»

مینو صابری: عباس شیر خدا، مرشد است و سال‌هاست که همه ‌روزه با نواختن ضرب زورخانه‌‌ای و شاهنامه‌خوانی آن‌هم با صدای رسا و تأثیر‌گذار در رادیو ایران، هم‌میهنان خودش را به سحرخیزی و ورزشکاری دعوت می‌کند. شیر خدا در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «یک‌سری افراد در این کشور هستند مثل آقای تختی که به نظر من تک‌خال کشتی دنیا است. هر چند ممکن است دنیا کشتی‌گیران زیادی داشته باشد. نمی‌توانم به خودم تک‌خال بگویم، ولی فکر نمی‌کنم کسی بتواند این حماسه را با این هیجان بگوید.»



«مریم باکره» روی جلد «پلی‌بوی»

آزاده اسدی:‌ تصویر روی جلد مجله «پلی‌بوی» چاپ مکزیک در ماه دسامبر، اعتراض برخی از مسیحیان را برانگیخته است. در این عکس، یک مدل آرژانتینی پارچه سفیدی روی سرش انداخته و در حالی که بدن برهنه‌اش مشخص است و پشت سرش شیشه‌ رنگی یک پنجره با معماری و طراحی بسیار قدیمی به چشم می‌خورد، ژست مریم مقدس را گرفته است. زیر این عکس به اسپانیایی نوشته: ستایشت می‌کنیم، مریم!



بانوی اول آمریکا چه لباسی می‌پوشد؟

آزاده اسدی: اين بحث كه اعضای خانواده رييس‌جمهور در کاخ سفید قرار است چه لباسی بپوشند، در کنار موضوعات مربوط به سیاست و روش رییس جمهور آینده‌‌ی آمریکا برای اداره کشور، موضوع بحث بعضی از رسانه‌های آمریکایی است. انتخاب یک دست کت و شلوار مشکی ساده با یک کراوات مناسب برای هیچ کس حتی رییس‌جمهور‌ها هم سختی نیست. مشکل زمانی شروع می شود که لباس باید برای خانم‌ها طراحی و دوخته شود؛ به خصوص بانوی اول آمریکا که پشت هر انتخابی، ده‌ها نقد و نکته‌سنجی پر از سخت‌گیری وجود دارد.



گفت‌ و گو با خلیل جوادی، سُراینده‌ی ترانه «خیابان ‌خواب‌ها» و شعر طنز «محکمه الهی»
«ما ایرانی‌ها سلیقه‌مان را تحمیل می‌‌کنیم»

مینو صابری: خلیل جوادی از شاعران و ترانه‌سرایان معاصر ایران است که پیش‌ترها با شعر «خیابان خواب‌ها» به شهرت رسید. چندی ا‌ست که خلیل جوادی به شعر طنز روی آورده و«محکمه الهی»، یکی از سروده‌های پرآوازه‌ی اوست. خلیل جوادی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌برای کارشناسانی که در شورای شعر وزارت ارشاد نشسته‌اند، بستگی دارد آن کسی که اثر هنری‌اش را ارائه می‌کند، چقدر اعتبار هنری داشته باشد. بعضی‌ها کارشان ضعیف است، می‌رود ارشاد، سانسور که نه، رد می‌شود، بعد این‌ها قضیه را جور دیگری عنوان می‌کنند. البته سلیقه‌ای هم، برخورد می‌شود.»



قطبی: دیگر در ایران امنیت نداشتم

ان‌آرسی، ترجمه‌ی فرهاد امیرمنش: در یکی از شماره‌های پیشین روزنامه ان‌آرسی، نوشتاری از یان رولْفس منتشر شد که از قول افشین قطبی، مربی فوتبال می‌گوید: «من همواره باید مواظب باشم. با وجود عنوانی که دارم خیلی‌ها می‌خواهند مرا از صحنه بیرون کنند زیرا محبوبیتم زیادی شده ‌است. سعی می‌کنند بازیکنانم را تحت تأثیر قرار بدهند. مدرکی در این مورد ندارم ولی می‌دانم چه خبر است. من واقعاً فکر می‌کنم رهبران سیاسی در رقابت‌های قهرمانی دخالت می‌کنند.»



نگاهی به نمایشگاه عکس رضا کیانیان
عکس‌های تنهایی آقای بازیگر

سمیه مومنی: رضا کیانیان با دوربینش در جایی به نام آمریکا، در جنگل‌هایی که در یکی از ایالت‌های آمریکاست، راه رفته، از درخت‌ها و چوب‌هایی که حسشان را دوست داشته عکس گرفته، به خانه بازگشته، عکس‌های دیجیتالی‌اش را روی کامپیوتر ریخته و با فتوشاپ رویشان کار کرده و روی بوم چاپشان کرده است. تنه درخت‌هایی با رنگ‌های سبز، نارنجی، آبی و .... طوری که گاهی یادت می‌رود این‌ها تنه درختند و بیشتر یک طرح گرافیکی جلوه می‌کنند که هنرمندی نه به سفارش جایی که برای دلش طراحی کرده است.



کودکم ترجیح داد ناپدید شود

سمیرا موعادی: آن نگرانی، با اولین زمزمه‌های حیات کودکم، بر جمع دو نفره ما تحمیل شد. او در یکی از روزهای نه چندان سرد زمستان اعلام وجود کرد. برای دادن آزمایش بارداری به یکی از آزمایشگاه‌های تهران رفتیم. امیر آن بیرون منتظر ماند. اضطرابی نداشت و از لای در به من لبخند می‌زد. دکتر پرسید خوشحال خواهم شد اگر جواب آزمایشم مثبت باشد؟ گفتم: «نه». بچه می‌خواستیم چه کنیم؟ بودن یک بچه برای دختر و پسر جوانی که هیچ حلقه‌ای بینشان رد و بدل نشده، هیچ عاقدی، تعهد اخلاقی ازشان نگرفته که تا ابد در کنار هم باشند، چه معنی می‌توانست داشته باشد؟



گفت و گو با دکتر حمیدرضا فتاحیان، سرپرست تیم جراحی درمان پارگی رباط صلیبی در حیوانات
اصلاح پارگی رباط صلیبی در سگ، برای اولین‌بار

مینو صابری:‌ در روزهای اخیر، دو عمل جراحی بی‌سابقه روی دو قلاده سگ برای اولین بار در ایران انجام شد. در این جراحی که توسط یک تیم هشت نفره به سرپرستی دکتر حمیدرضا فتاحیان انجام شد، درمان پارگی رباط صلیبی توسط مواد پلی استری صورت گرفت. سرپرست این تیم جراحی می‌گوید: «تا قبل از آن‌که این‌گونه جراحی‌ها در ایران انجام شود، حیواناتی که از این عوارض مثل شکستگی‌های ستون مهره، یا مشکلاتی که در لگن این‌ها اتفاق می‌افتاد رنج می‌بردند، به روش انسانی و با داروهای بیهوشی با میزان خیلی بالا از درد خلاص می‌‌شدند.»



بزرگداشت ژاله اصفهانی در شهر زنان شاعر ایرانی

محمدرضا آبگون: شب شنبه گذشته، بنیاد تازه تأسیس «‌ژاله اصفهانی»، در مراسمی که در دانشگاه سواس لندن برگزار شد، یاد این شاعر سرشناس مهاجر را که سال گذشته در غربت درگذشت، گرامی داشت. در این مراسم که با شرکت برخی از چهره‌های ادبی و فرهنگی مقیم لندن از جمله محمود کیانوش، دکتر رضا قاسمی، شاداب وجدی، لعبت والا، هادی خرسندی و ستار لقایی در برونوی گالری دانشگاه سواس لندن برگزار شد، سخنرانان از شخصیت، مقام ادبی و شعر ژاله اصفهانی، تجلیل کردند.