سیاسی


گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری بخش دوم و پایانی
«دیگر هرگز لباس روحانیت به تن نخواهم کرد»

محمد تاج دولتی: در بخش نخست گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری، به وضعیت جنبش سبز و نقش دین و باورهای مذهبی در آینده‌ی سیاسی ایران اشاره شد. در قسمت پایانی این گفت‌وگو، به خطرهایی که جنبش را تهدید می‌کند، تغییر و تحولات احتمالی در نهاد روحانیت در ایران در دوران پس از انقلاب پرداخته‌ام و این که: آیا خلع لباس آقای اشکوری توسط دادگاه روحانیت، تغییری در رفتار و گفتار او به‌وجود آورده و آیا مایل است دوباره به لباس روحانی درآید؟



گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری - بخش نخست
«کلی گویی رهبران جنبش دیگر مفید نیست»

محمد تاج‌دولتی: حسن یوسفی اشکوری، از نو‌اندیشان دینی، برای شرکت در یک کنفرانس دانشگاهی و ایراد چند سخنرانی در شهرهای مونترال، اتاوا، تورنتو و چند شهر دیگر به کانادا آمده بود. او در گفت‌و‌گویی با رادیو زمانه از جنبش سبز، ویژگی‌های آن، تحولات و نقش نهاد روحانیت ایران در دوران پس از انقلاب و این‌که آیا مایل هست دوباره به لباس روحانیت بازگردد یا نه صحبت می‌کند.



گردهم‌آیی ایرانیان تورونتو در آستانه ۲۲ بهمن

محمد تاج‌دولتی: با فراخوانی که از سوی «کمیته‏ی همبستگی با مردم ایران» برای حمایت از جنبش سبز در ایران، در آستانه‏ی ۲۲ بهمن منتشر شده بود، روز یکشنبه هفتم فوریه بیش از ۷۰۰ تن از ایرانیان بزرگ‏شهر تورنتو در سرمای منهای ۱۵درجه‏ی سانتی‏گراد، در یکی از مناطق پر رفت و آمد شمال شهر تورنتو گرد هم آمدند. در تظاهرات اعتراض‏آمیز این گروه از ایرانیان، همه‏ی شعارها با تاکید بر ضروری‏ترین خواسته‏های جنبش مدنی مردم ایران تهیه و بیان شد. با چند تن از شرکت کنندگان در گردهم‏آیی گفت‏وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی در مرکز اخلاقیات دانشگاه تورنتو
«هویت ایرانی؛ مهم‌ترین مساله‌ی روشنفکران سکولار»

محمد تاج‌دولتی: در پی انتشار بیانیه‏ی پنج ماده‏ای میرحسین موسوی و پس از اعلام بیانیه‏ی ۱۰ماده‏ای پنج نواندیش دینی، گروهی از روشنفکران سکولار هم بیانیه‏ای را در حمایت از مطالبات اعلام شده توسط میرحسین موسوی منتشر کردند. دکتر رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی، یکی از ۵۴ امضا کننده‏‏ی بیانیه‏ی روشنفکران سکولار است. با وی در همین زمینه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفت وگو با چند تن از شرکت کنندگان تجمع اعتراضی تورنتو
از فردای عاشورا، نقش زنان حیاتی‌‌تر می‌شود

محمد تاج‌دولتی: عاشورای سبز امسال چشمان بسیاری را در جهان خیره کرد. بسیاری از تحلیل‌گران بر این نظرند که جنبش سبز مسیری تازه گشوده که به هیچ‌وجه به وضع پیشینش قابل بازگشت نیست. یک روز پس از وقایع اسفناک عاشورا، ده‌ها نفر از ایرانیان شهر تورنتو گردهم آمدند تا اعتراض‌شان را نسبت به کشته و مجروح شدن هم‌وطنان‌شان، ابراز کنند. در این‌باره با چندتن از شرکت‌کنندگان دراین گردهمایی اعتراضی گفت‌وگویی داشتم.



گفت و گو با سه تن از سخنرانان کنفرانس جنبش مدنی ایران و حمایت بین المللی
«جنبش سبز نشانه‏‏ای از بلوغ سیاسی است»

محمد تاج‌دولتی: در ادامه‏ی برگزاری برنامه‏های گوناگون ایرانیان کانادا در حمایت از جنبش سبز مردم ایران، کنفرانسی با عنوان «جنبش مدنی ایران و حمایت بین‏المللی» در دانشگاه تورنتو برگزار شد. در حاشیه‏ی این کنفرانس با دکتر رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی، سیما سحرزرهی، فعال سیاسی اجتماعی و پیام اخوان، فعال بین‏المللی حقوق بشر گفت و گو کردم.



گزارشی در ارتباط با اهدای جایزه صلح نوبل به باراک اوباما
نوبلی به‌ قصد تأیید یا تشویق؟

محمد تاج‌دولتی: در پی موج شگفتی جهانی از اعطای جایزه‌ی صلح نوبل امسال به آقای اوباما، و همین‌طور سخنان ایشان هنگام دریافت جایزه در جایی که غیرمستقیم جایز‌ه‌ را به مبارزان راه آزادی و دموکراسی، از جمله زن جوانی که در تظاهرات سکوت برای به گوش رساندن خواسته‌هایش مورد اصابت گلوله قرار گرفته و جانش را از دست داد، تقدیم کرد؛ بیش از هر چیز برای ایرانی‌ها جالب و بحث‌برانگیز بوده است. ایرانیان مقیم کانادا نیز از این قائده مستثنا نبوده و نظرهای متفاوتی نسبت به این خبر ابراز داشتند. در این میان با چند تن از آن‌ها گفت‌وگویی داشتیم.



گزارش راهپیمایی بزرگ ایرانیان تورنتو در حمایت از حقوق بشر در ایران
«نقش زنان در جنبش اخیر نقش رهبری‌کننده است»

محمد تاج‌دولتی: همراه و همگام با ده‌ها هزار ایرانی در بیش از ۸۰ شهر جهان، ایرانیان ساکن کانادا نیز در شهرهای تورنتو، مونترال و ونکوور روز شنبه ۲۵ ژوئیه در حرکت جهانی حمایت از حقوق بشر در ایران شرکت کردند. در شهر تورنتو حدود پنج هزار تن از ایرانیان در یک راهپیمایی بی‌سابقه در خیابان‌های اطراف پارلمان انتاریو شرکت کردند و حمایت و همبستگی خود با مردم ایران را به نمایش گذاشتند.



گزارش نشست انتخاباتی تورنتو با دکتر رامین جهانبگلو
«دولت و سیاست‌مدارها، باید دنبال جوان‌ها بدوند»

محمد تاج دولتی: انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران روز جمعه در ایران و بسیاری از شهرهایی که ایرانیان مهاجر در آنجا ساکن هستند، برگزار‌شد. این انتخابات با شور و هیجانی همراه بود که گروهی از دانشجویان ایرانی دانشگاه‌های کانادا را نیز همچنان مشغول نگه داشته است. هفته گذشته یکی از جلسات هفتگی بحث و گفت‌و‌گوی «آگورا»، در دانشگاه تورنتو، که از چند ‌ماه پیش توسط دکتر رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی این دانشگاه دوباره فعال شده، به موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران اختصاص داشت. در این جلسه دکتر جهان‌بگلو گفت: «برای رسیدن به دموکراسی نیاز به نهادهای سیاسی داریم.»



گفت و گو با ایرانیان مقیم کانادا پیرامون روز انقلاب
۲۲بهمن ۵۷ چه می‌کردید؟

محمد تاج‌دولتی: برخی از روزها و رویدادها در زندگی ما به‌دلیل ویژگی که داشته و دارند برای همیشه در ذهن و خاطره حک می‌شود. ۳۰سال پس از ۲۲بهمن ۱۳۵۷به‌سراغ گروهی از ایرانیان کانادا رفتم و از آنها پرسیدم: ۳۰سال پیش روز ۲۲بهمن سال ۱۳۵۷کجا بودید و چه می‌کردید؟



گفت و گو با دکتر رامین جهانبگلو، در‌باره سی سالگی انقلاب ایران
جهانبگلو‌: انقلاب، مردم را وارد حیطه همگانی کرد

محمد تاج‌دولتی: هنوز وقتی سخن از چگونگی وقوع انقلاب اسلامی و اثرات مثبت و یا منفی آن رویداد بر زندگی ایرانیان می‌شود، گروه بسیار قابل توجهی از ایرانی‌ها از هر گروه و قشری که به آن تعلق داشته باشند روایت خودشان را از انقلاب بیان می‌کنند. دکتر رامین جهانبگلو در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در ایران نوعی جامعه مدنی ایجاد شده است که ما در زمان شاه به آن صورت نداشتیم. انقلاب ایران مردم را وارد حیطه و گستره همگانی کرد. به ‌ویژه زنان و جوانان را وارد گستره همگانی کرد. امروزه زنان و جوانان نقش بسیار مهمی را در جامعه ایران ایفا می‌کنند که در زمان شاه اصلاً نمی‌کردند.»



گزارشی از سخنرانی دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن در تورنتو
«مفهوم انتخاب اوباما چیست؟»

محمد تاج‌دولتی:‌ از روز چهارم نوامبر که اوباما به عنوان رییس‌جمهور جدید ایالات متحده‌ی آمریکا انتخاب شد تا روز بیست ژانویه که به عنوان چهل‌ و چهارمین رییس جمهور این کشور زمام امور را به دست گرفت، مقالات، تحلیل‌ها و سخنرانی‌های بی‌شماری درباره‌ی ریشه‌ها و دلایل انتخاب او به عنوان نخستین رییس جمهور رنگین‌پوست قدرتمندترین کشور جهان منتشر و ایراد شده است. چندی پیش دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، نویسنده و پژوهشگر صاحب نام ایرانی، به دعوت کانون ایرانیان دانشگاه تورنتو در یک جلسه‌ی سخنرانی و پرسش و پاسخ با جمعی از ایرانیان شرکت کرد. موضوع سخنرانی دکتر ندوشن «مفهوم انتخاب باراک اوباما» بود.



گفت و گو با دکتر پیام اخوان، حقوق‌دان و فعال بین‌المللی حقوق بشر
«بدون حقوق بشر، آینده روشنی نخواهیم داشت»

محمد تاج‌دولتی: دکتر پیام اخوان، حقوق‌دان و استاد حقوق بین‌الملل در دانشگاه مک‌گیل در شهر مونترال و فعال بین‌المللی حقوق بشر، در‌باره‌ی امکانات پیگرد حقوقی و تلاش برای اجرای عدالتِ مورد درخواست بازماندگان قربانیان، و چگونگی پیگیری و محاکمه‌ی مسوولان اعدام‌های سال ۶۷ معتقد است: مشکل کار در ایران این است که جامعه‌ی بین‌الملل، ایران را فقط در چهارچوب سلاح هسته‌ای، نفت و تهدید اسراییل می‌بیند. هیچ‌کس حرف حقوق بشر را نمی‌زند.



گفت و گو با حمید شوکت، نویسنده کتاب «در تیررس حادثه» پیرامون زندگی سیاسی قوام‌السلطنه:
«قوام، چرچیل ایران بود»

محمد تاج‌دولتی: حمید شوکت هفته گذشته در یک جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ درباره کتاب «در تیررس حادثه، زندگی سیاسی قوام‌السلطنه» با گروهی از ایرانیان شهر تورنتو شرکت کرد. در حاشیه‌ی این جلسه، با او گفت و گو کردم. حمید شوکت گفت: «‌آن‌چه قوام را از دیگران به یک معنایی متمایز یا مجزا می‌کند، دید پراگماتیک قوام، واقع‌بینی قوام و عمل‌گرایی قوام نسبت به وضعیت و اوضاع سیاسی است.»



گفتگو با دکتر علیرضا حقیقی پیرامون اخراج سفیر کانادا از تهران
«دولت کانادا در جهت تخریب رابطه با ایران کار می‌کند»

سه روز پیش ایران، جان ماندی سفیر کانادا در تهران را اخراج کرد. وزیر خارجه کانادا اقدام تهران را غیر قابل قبول خواند. ایران نیز به عدم پذیرش نامزدهای سفارت ایران از سوی کانادا اعتراض کرد. دکتر علیرضا حقیقی در گفتگو با زمانه پیرامون روابط دو کشور گفت: «کانادایی‌ها ظاهراً استراتژی مشخصی برای بهبود رابطه با ایران ندارند ... الان آمریکا بسیار راحت‌تر از کانادا به ایرانی‌ها ویزا می‌دهد و معلوم نیست بر چه مبنایی این سیاست اعمال می‌شود.»



آخرین بازمانده از نسل غول‌های مطبوعات
یک خبرنگار از عهد دقیانوس

این خبرنگار لبنانی‌الاصل جزو معدود کسانی است که با بی‌رحمی رئیس‌جمهوری آمریکا را زیر سوال می‌برد و خیلی راحت همه جا او را مایه شرمساری کاخ سفید معرفی می‌کند



گفت و گو با سخنرانان پانل سیاسی اپوزیسیون خارج از کشور در تورنتو
اپوزیسیون خارج از کشور عقب مانده است؟

آیا اپوزوسیون خارج از کشور می‌تواند روی ایرانیان تاثیری داشته باشد؟