Jul 2007


تدارک ائتلاف‌های وسیع انتخاباتی

حزب "اعتدال و توسعه"، که مورد حمایت هاشمی رفسنجانی است، به همراه جریان‌های اصلاح‌طلب، در تدارک یک ائتلاف وسیع انتخاباتی در برابر نیروهای افراطی هستند. حسن شریعتمداری، تحلیل‌گر مسایل سیاسی در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید علاوه بر این ائتلاف‌ها، وجود احزاب سیاسی، با برنامه‌ی مشخص، نیاز امروز جامعه‌ی ایران است...



همبستگی با بازداشت‌شدگان هجدهم تیر

«وضعیت جدیدی رخ نداده است و همچنان وکلا امکان ملاقات با دوستان را پیدا نکرده‌اند و پرونده‌ها بدون حضور وکیل مدافع روند خودش را طی می‌کند و از ملاقات خانواده‌ها هم خبری نیست و وضعیت همچنان به همان روال گذشته است. ولی ما امیدواریم در هرحال و به هر صورت که این وضعیت تغییر بکند.»



گفت‌وگو با رمضان حاجی‌مشهدی، حقوقدان و وکیل دادگستری
«اعدام آسیب‌دیدگان اجتماعی مبارزه با معلول است»

اعدام ۱۶ نفر تحت عنوان «اراذل و اوباش» و زیر اعدام بودن ۱۷ نفر دیگر، اعتراض مدافعان حقوق بشر و نگرانی فعالان اجتماعی نسبت به اجرای طرح مبهمی زیر نام «طرح امنیت اجتماعی»، را برانگیخته است. رمضان حاجی‌مشهدی، حقوقدان و وکیل دادگستری در ایران ضمن مخالفت با مجازات اعدام به رادیو زمانه می‌گوید: حتی در چارچوب التزام به قوانین موجود نباید عدالت فدای سرعت رسیدگی شود. او این پرسش را مطرح می‌کند که در این محاکمات با چنین سرعتی آیا محکومان امکان برخورداری از وکیل مدافع را داشته‌اند؟



گفت‌و‌گو با هادی کحال‌زاده عضو شورای مرکزی ادوار تحکیم
بند ۲۰۹ دیگر گنجایش ندارد

هادی کحال‌زاده عضو شورای مرکزی سازمان ادوار تحکیم وحدت می‌گوید: ظاهرا به دلیل ازدحامی که در بند ۲۰۹ و ۲۴۰ زندان اوین به علت دستگیری بیش از 150 نفر از افرادی که در مسئله‌ی سهمیه‌بندی بنزین بودند و به آتش‌کشیدن پمپ‌بنزین‌ها متهم هستند، آنجا نگهداری می‌شوند و بنابراین جای و فضای لازم برای اینکه دوستان ما توزیع بشوند در بند ۲۰۹ و یکجا متمرکز بشوند، ظاهرا نبوده است.



گفت‌وگو با دکتر صادق زیبا کلام
اعترافات، یا ادامه پروژه‌های سعید امامی

پخش تلویزیونی آنچه «اعترافات هاله اسفندیاری و کیان تاج بخش» نام گرفته، با اعتراض بسیاری از فعالان و نهادهای مدافع حقوق بشر از جمله سازمان عفو بین‌الملل و سازمان دیده‌بان حقوق بشر روبه‌رو شده‌است. بسیاری از ناظران و تحلیل‌گران سیاسی تهیه و پخش این برنامه‌ها را ادامه پروژه‌های سعید امامی نظیر برنامه‌های تلویزیونی «هویت» و «چراغ»، ارزیابی می‌کنند. دکتر صادق زیباکلام در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید اکنون در ایران درصد بسیار قلیلی به این برنامه‌ها باور دارند.



مسجد لعل، یک پایگاه برای مسلمانان افراطی

در ارتباط با حوادث مسجد لعل در اسلام آباد پاکستان، مصطفی دانش روزنامه نگار و کارشناس مسائل سیاسی پاکستان و افغانستان، به رادیو زمانه می گوید که این واقعه نمودی از گسترش پایگاه اسلام گرایان افراطی و تشکل های آنان به نام «مکتب قرآن» در پاکستان است و برخورد خشونت آمیز با آن می تواند به پدیده ترورهای انتحاری در این کشور دامن بزند.



سنگسار و نظام قضایی ایران

اجرای حکم سنگسار جعفر کیانی در تاکستان قزوین، بار دیگر توجه مدافعان حقوق بشر، وکلا و حقوق‌دانان را به نارسایی‌های نظام قضایی ایران در مجازات سنگسار جلب کرده است. عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار و عضو یک تشکل فعال در زمینه‌ی متوقف‌کردن احکام سنگسار، و محمدحسین آغاسی، وکیل دادگستری در تهران، در گفت‌وگو با زمانه به بررسی این دشواری‌ها و نارسایی‌ها پرداخته‌اند.



بازداشت‌های ۱۸ تیر

هادی کحال‌زاده، عضو سازمان دانش آموختگان ادوار تحکیم وحدت، در باره‌ی بازداشت‌های ۱۸ تیر، به زمانه می‌گوید: «در ساعت اداری، زمانی که دو تن از اعضای شورای مرکزی برای کارهای سازمان به آنجا مراجعه کرده بودند، ناگهان با حمله‌ی مأموران مواجه می‌شوند. مأموران در خیابان اعلام می‌کنند که این طرح برخورد با معتادان خیابانی است. این واقعا باعث تأسف است که چنین ادبیاتی و چنین رفتاری با نهادهای مدنی به‌کار گرفته می شود...»



گفت‌وگو با مریم شبانی، یکی از روزنامه‌نگاران «هم‌میهن»
روزنامه‌نگاران و غم نان

توقیف روزنامه‌ی «هم‌میهن» بار دیگر نگاه‌ها را متوجه‌ی عدم امنیت شغلی روزنامه‌نگاران در ایران و نحوه‌ی گذران زندگی آنها کرد. در همین ارتباط گفت‌وگویی داشتم با مریم شبانی، یکی از روزنامه‌نگاران «هم‌میهن» و از او درباره‌ی روحیه‌ی او و همکاران و مشکلات شغلی آنها پس از توقیف روزنامه پرسیدم.



کنفرانس پارلمان اروپا در باره‌ی انرژی هسته‌ای

چهارم ژوییه، پارلمان اروپا طی کنفرانسی یک روزه در بروکسل، به بررسی راه‌های برون‌رفت از بحران مربوط به انرژی اتمی در جهان پرداخت. از آنجایی که بخش قابل توجهی از نگرانی اجلاس اخیر پارلمان اروپا مربوط به پروژه‌ی هسته‌ای ایران بود، در این کنفرانس نیز ایران در مرکز توجه قرار داشت. زمانه با یکی از استادان ایرانی شرکت‌کننده در این کنفرانس گفت‌وگو کرده است.



گفت‌وگو با مریم بهروزی:
آغاز رقابت‌های انتخاباتی مجلس هشتم

مریم بهروزی، از فعالان جناح اصولگرا، در گفت‌وگو با زمانه می‌گوید این جناح به مکانیزمی برای ائتلاف در انتخابات مجلس هشتم دست یافته و اگر وضع به همین شکل پیش برود اکثریت قاطع را در انتخابات به دست خواهد آورد. اما در صورتی که جریان‌های دوم خرداد هم بتوانند مکانیزمی را برای یک ائتلاف و هماهنگی فراهم کنند،‌ در رقابت با اصولگرایان، چهل درصد از کرسی‌های مجلس را نیز آنها به دست خواهند آورد.



فرصتی دیگر برای حل مناقشه هسته‌ای

اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به‌علاوه آلمان به ایران پیشنهاد داده‌اند که اگر دست از گسترش غنی‌سازی اورانیوم بیش از حد کنونی بردارد و گفت و شنود را از سر بگیرد، از اعمال تحریم‌های تازه خودداری خواهند کرد. مقامات ایران هنوز به این پیشنهاد پاسخ نداده‌اند. هوشنگ امیراحمدی استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل ایران در آمریکا، در گفت‌وگو با رادیو زمانه می گوید که اسرائیل تلاش می کند تا چنین سازشی با ایران صورت نگیرد.



فن‌آوری هسته‌ای به چه قیمت؟

عبدالفتاح سلطانی: «درجامعه‌ای که دمکراسی وجود ندارد، درجامعه‌ای که حقوق اجتماعی و عدالت اجتماعی رعایت نمی‌شود، در جامعه‌ای که توزیع عادلانه‌ی ثروت وجود ندارد و در جامعه‌ای که فقر و فلاکت وجود دارد، آیا می شود دم از صلح زد؟»