مجله لندنی


گفت و گو با با دکتر رضا تقی‌زاده، کارشناس مسایل اقتصادی و انرژی
«حضور ایران، حداقل کاهش بحران را به دنبال می‌آورد»

قرار است در آینده‌ای نزدیک، گروه هشت در حاشیه‌ی یکی از جلساتش در خصوص مسایل افغانستان به بحث و تبادل نظر بپردازد. مقام‌های ناتو و وزیر خارجه‌ی ایتالیا قبلاً از مقام‌های ایرانی خواسته بودند که در حل و فصل مسایل افغانستان با آن‌ها همکاری بکنند. دکتر رضا تقی‌زاده در این باره می‌گوید: «آمریکا علاقه‌مند است با ایران وارد گفت‌ و گوهای مستقیم شود. چرا که همان‌طور که برای عراق اتفاق افتاد نقش ایران حداقل می‌تواند کاهش بحران را در آن کشور به دنبال بیاورد. یعنی اگر کمک مثبت نمی‌کند حداقل بازدارنده نباشد و در افزایش میزان تشنج در آن کشور موثر واقع نشود.»



گفت و گو با دکتر مهران براتی، تحلیل‌گر مسایل سیاسی
«نه ایران، نه آمریکا علاقه‌ای به شروع مذاکرات ندارند»

در روز اول کنفرانس سیاسی امنیتی مونیخ، گفته‌‌های علی لاریجانی در مورد عدم توقف برنامه‌های هسته‌ای ایران و همچنین تأکیدش بر مسئولیت آمریکا بر جنگ در خاورمیانه در صدر گزارش‌های آژانس‌های خبری مختلف جهان قرار گرفت. دکتر مهران براتی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌با توجه به صحبت‌هایی که آقای لاریجانی در این کنفرانس کردند، هنوز نمی‌توان از این صحبت‌ها برداشت کرد که ایران مایل به یک مذاکره‌ی جدی است. دولت اوباما هم علاقه‌‌ی زیادی به شروع مذاکرات با دولت احمدی‌نژاد ندارد.»



گفت و گو با مهرداد خوانساری، تحلیل‌گر سیاسی در مسایل خاورمیانه
«پیشبرد مقاصد سیاسی با استفاده از فلسطین»

در اجلاس جهانی اقتصادی داووس در سوییس، درگیری لفظی‌ ما‌بین رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه و شیمون پرز، رییس جمهور اسرائیل در میز‌گردی در حاشیه این همایش در مورد جنگ غزه صورت گرفت و اردوغان با عصبانیت این جلسه را ترک کرد. مهرداد خوانساری در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «اردوغان و اکثر رهبران دنیا به خصوص رهبران عرب و جهان اسلام همیشه از سرنوشت مردم فلسطین به عنوان یک فوتبال سیاسی برای پیشبرد مقاصد سیاسی خودشان استفاده کردند.»



گفت و گو با علیرضا نوری‌زاده، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر امور خاورمیانه
نوری‌زاده: آمریکا منتظر انتخابات ایران است

دولت جدید ایالات متحده‌‌‌ی آمریکا به ریاست باراک اوباما در یکی از اولین گام‌های سیاست خارجی خود اعلام کرد که حاضر است پس از مشورت با متحدان اروپایی خود بدون هیچ پیش‌شرطی با مقامات جمهوری اسلامی به مذاکره بنشیند. علیرضا نوری‌زاده در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «به اعتقاد من نگرش آقای اوباما به جمهوری اسلامی چندان تفاوتی با نگرش آقای جورج بو‌ش نخواهد داشت. به این معنا که اولاً مبارزه با تروریسم در سرلوحه‌ی برنامه‌‌های ایشان است. اولویت‌ها مقداری جابجا شده است. اما مجموع اولویت‌ها همان‌ها هستند.»



گفت و گو با سعید محمودی، استاد حقوق بین‌الملل در سوئد
«به موشک‌پرانی حماس، اهمیتی نخواهند داد»

پس از گذشت سه هفته از جنگ، کابینه دولت اسرائیل قرار است در نشستی احتمال آتش‌بس یک‌جانبه در غزه را مورد بررسی قرار دهند. در همین حال یکی از سخنگویان حماس اعلام کرده که در صورت آتش‌بس از سوی اسرائیل هم به حملات موشکی‌اش ادامه خواهد داد. سعید محمودی در گفت و گو با زمانه می‌گوید:‌ «در صورتی که به صورت یک‌جانبه این ‌آتش‌بس برقرار بشود حماس می‌تواند ادعا بکند در این نبرد پیروز شده و اسرائیل را مجبور کرده است که یک‌جانبه آتش‌بس را برقرار کند.»



گفت و گو با بهروز آفاق، مسئول راه‌اندازی تلویزیون فارسی بی‌بی‌سی
«تلویزیون بی‌بی‌سی، طرفدار و مخالف کسی نیست»

از بیست و پنجم دی‌ماه، تلویزیون فارسی بی‌بی‌سی پخش برنامه‌های خود را آغاز خواهد کرد. بنا بر اعلام گردانندگان بخش فارسی بی‌بی‌سی، تمرکز اصلی برنامه‌ها بر خبر خواهد بود. بهروز آفاق در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌ما نمی‌خواهیم و نمی‌توانیم درباره‌ی حجم خبر از ایران با رسانه‌های داخلی ایران رقابت بکنیم. بیشتر توجه ما با عمق خبر است و به ارزش‌های خبری که داریم. سعی می‌کنیم با استفاده از تصویرهایی که از آژانس‌های تلویزیونی دیگر می‌آید، با توجه به مصاحبه و نگاه عمقی‌تر به خبر، مسایل ایران را هم در برنامه‌هایمان منعکس بکنیم.»



گفت و گو با مهرداد خوانساری، کارشناس حقوق بین‌الملل
«سازمان ملل نمی‌تواند دخالت کند»

به تازگی دولت کشور آفریقایی زیمباوه با اعلام وضعیت اضطراری در این کشور از سازمان‌های بین‌المللی درخواست کمک کرده است. همچنین گزارش‌های رسیده حکایت از گسترش زیاد بیماری وبا در این کشور دارد و تاکنون نزدیک به دوازده هزار نفر از مردم این کشور به این بیماری مبتلا شده‌اند. مهرداد خوانساری در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «این نوع مسایل، مسایلی نیست که سازمان ملل به طور اتوماتیک وارد آن بشود. این‌ها مسایلی است که سازمان بهداشت جهانی، زمینه‌ای برای مداخله در این‌گونه امور دارد.»



گفت و گو با دروری دایک، مسوول بخش ایران در سازمان عفو بین‌الملل
«ایران با سازمان عفو بین‌الملل همکاری نمی‌کند»

به دنبال دستگیری و زندانی شدن دو پرتغالی به جرم بیان افکار آزادی‌خواهانه‌شان در یک کافه که خشم جهانی را برانگیخت، سازمان حقوق بشری عفو بین‌الملل در لندن تشکیل که از آن پس فعالیت‌های گسترده‌ای علیه اعدام، شکنجه و دستگیری‌های غیر قانونی داشته است. دروری دایک، مسوول بخش ایران در سازمان عفو بین‌الملل در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «طی مدت زندگی جمهوری اسلامی، به سازمان عفو بین‌الملل اجازه ندادند تا نمایندگان سازمان عفو بین‌الملل به ایران بروند و بتوانند پژوهشی راجع به وضعیت حقوق بشر در ایران انجام دهند.»



گفت و گو با ولیعهد سابق ایران:
رضا پهلوی: با هرگونه اقدام نظامی علیه ایران، مخالفم

شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد سابق ایران، دریک سخنرانی در مقر پارلمان بریتانیا، ‌دمکراسی، حقوق بشر و نقش غرب در آینده ایران را مورد بحث قرار داد. ‌رضا پهلوی به دعوت انجمن هنری جکسون در این جلسه که بریاست خانم جیزل استوارت نماینده حزب کارگر در مجلس عوام بریتانیا برگزار شد، شرکت داشت. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌من وارد این کار شدم به‌درخواست بسیاری از هم میهنانم که دیگر بیش از این نمی‌خواهند خلاء و نبود این تشکل و رهبری همین‌طور بی‌جواب بماند. بارها هم صاف و پوست کنده و بدون تعارف گفته‌ام که اگر امروز از من نفری بهتر سراغ دارید که بتواند این نقش را بازی کند، من اولین کسی هستم که کنار می‌روم تا بلکه آن شخص بهتر بتواند این کار را انجام بدهد. اگر هم ندارید من هستم.»



گفت و گو با دکتر هوشنگ حسن‌یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا
«جلسات شورای امنیت ادامه پیدا خواهد کرد»

مدیران سیاسی گروه ۱+۵ پنج‌شنبه، ۱۳ نوامبر دور تازه‌ای از گفت ‌و گو‌ها درباره‌ی برنامه‌ی اتمی ایران را آغاز می‌کنند. به گزارش خبرگزاری‌ها، در این نشست نمایندگان سیاسی آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و ایالات متحده آمریکا حضور خواهند داشت. دکتر هوشنگ حسن‌یاری معتقد است: «روند آماده کردن قطعنامه‌ی بعدی شورای امنیت سازمان ملل به موازت فعالیت‌های دیگری که اوباما در ماه ژانویه ۲۰۰۹ میلادی مسوولیت کاخ سفید را به دست بگیرد، ادامه پیدا خواهد کرد».



داریوش‌: درمان اعتیاد، زبان عاشقانه می‌خواهد

یکشنبه ۲۸ سپتامبر، «بنیاد آینه» که داریوش اقبالی، خواننده‏ی محبوب و نام‏دار ایران، آن را بنا نهاده، در لندن نشستی با عنوان «در جستجوی جامعه‏ی سالم» برگزار کرد که در آن آسیب‏های اجتماعی ایران، به ویژه اعتیاد به مواد مخدر، مورد بررسی قرار گرفت. در این سمینار که داریوش سخنران اصلی آن بود، کارشناسان و مددکاران اجتماعی در‌باره‏ی ریشه‏کن کردن این آسیب‏های اجتماعی سخنانی ایراد کردند. داریوش در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌مرتب راجع به انرژی هسته‏ای صحبت می‏شود. انرژی هسته‏ای چیست؟ یک بمب هسته‏ای یک بار می‏آید، ویران می‏کند، تمام می‏شود. مواد مخدر، مثل موریانه وارد زندگی‏ها می‏شود. پایه‏ها را سست می‏کند و دیوار فرو می‏ریزد.»



گفت و گو با احسان یارشاطر دررابطه با مرگ پروفسور ان‌ لمبتون
دکتر یارشاطر: لمبتون انقلاب ایران را پیش‌بینی کرد

پروفسور ان‌ لمبتون، ایران‌شناس و استاد مطالعات ایرانی و زبان فارسی دانشگاه لندن ماه گذشته در سن ۹۶ سالگی درگذشت. خانم لمبتون در جریان جنگ دوم جهانی و استعفای رضا‌شاه پهلوی از سلطنت، وابسته‌ی مطبوعاتی سفارت بریتانیا در تهران بود و در جریان ملی شدن نفت، بارها طرف مشورت وزارت خارجه بریتانیا قرار گرفت. برای آشنایی بیشتر با شخصیت و کارهای این ایران‌شناس برجسته‌ی بریتانیایی با دکتر احسان یارشاطر گفت و گو کردم.



گفت و گو با رخشان بنی‌اعتماد، فیلم‌ساز ایرانی:
بنی‌اعتماد: دلم می‌خواهد در مورد مردان فیلم بسازم

رخشان بنی‌اعتماد، فیلم‌ساز و فیلم‌نامه‌نویس بنام و برجسته‌ ایران، حدود دو هفته پیش از دانشگاه لندن دکترای افتخاری دریافت کرد. فیلم‌های رخشان بنی‌اعتماد، به سبب تکیه بر دردهای جامعه‌ی ایران و به خصوص زنان بسیار مورد توجه منقدان سینمایی قرار گرفته که یکی از دلایل اهدای درجه‌ی دکترا به او بود. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در چنین شرایطی طبیعتاً موقعیت زن، موقعیت دشواری است. ولی به این دلیل، موقعیت دشوار مردان نادیده گرفته می‌شود.»



گفت و گو با نازنین افشین جم، فعال حقوق بشر و ملکه زیبایی کانادا:
«بزرگ‌ترین آرزویم، رعایت حقوق بشر در ایران است»

نازنین افشین جم، فعال حقوق بشر و ملکه زیبایی کانادا، هفته گذشته به دعوت کنفدراسیون دانشجویان ایران به لندن آمد و در جلسه انجمن هنری جکسون سازمانی که برای گسترش دموکراسی در کشورهای در حال توسعه فعالیت می‌کند، در اعتراض به مطرح شدن پیش‌نویس قانون جدید جرایم اینترنتی در مجلس ایران صحبت کرد. او در گفت و گو با زمانه، تحقق دموکراسی و رعایت حقوق بشر در ایران را بزرگ‌ترین آرزوی خود عنوان کرد.



توافق اسراییل و حزب‌الله لبنان در گفت‌ و گو با دکتر علی‌رضا نوری‌زاده:
«دیپلمات‌های ربوده شده‌ی ایران، زنده نیستند»

دکتر علی‌رضا نوری‌زاده، روزنامه نگار و مدیر مرکز مطالعات ایران و عرب می‌گوید: « من فکر می‌کنم اسراییلی‌ها همان‌طور که در گذشته نشان دادند، واقعاً برای شهروندان خود چه زنده و چه مرده‌شان ارزش قائل هستند. در عین حال نگاهی که اسراییل به مساله دارد، قابل توجه است که در گذشته هم نشان داده که ما یک جنازه‌ی سربازمان را تحویل می‌گیریم و ۵۰ یا ۱۰ تا یا ۳۰ تا اسیر شما را آزاد می‌کنیم. یعنی ارزش جنازه یک سرباز ما، به اندازه ۲۰ تا اسیر شماست.»



گزارشی از مراسم تولد ۹۰ سالگی نلسون ماندلا درهاید پارک لندن
ماندلا، مردی در مبارزه با سلطه‌ی سفید و سیاه

۲۰ سال پس از آن‌که مشهورترین ستارگان عالم هنر، در کنسرتی که به مناسبت هفتادمین سال تولد نلسون ماندلا برگزار شد، خواستار آزادی او از زندان حکومت نژادپرست آفریقای جنوبی شدند، جمعه‌شب گذشته نیز ستارگان هنر و موسیقی، ورزشکاران و سیاست‌مداران از سراسر جهان در هاید پارک لندن گرد آمدند تا تولد ۹۰ سالگی ماندلا را که از یک پیکارجوی ضد تبعیض نژادی به یک قهرمان بین‌اللمللی صلح، آشتی، متانت و اخلاق تبدیل شده، جشن بگیرند.



گفتگو با دکتر عطاءالله مهاجرانی پیرامون محدودیت‌های نشر کتاب در ایران
مهاجرانی: با این نگاه، قرآن هم مجوز چاپ نمی‌گیرد

برگزاری نمایشگاه کتاب در تهران، بار دیگر بحث‌های مربوط به مشکلات نشر کتاب در ایران، از جمله سانسور و سیاست‌های دولت در این باره را به بحث روز تبدیل کرد. دکتر عطاءالله مهاجرانی، وزیر ارشاد دولت محمد خاتمی در این باره می‌گوید: «یک وقتی هم من این شوخی را با همکارانم کردم که اگر ما بخواهیم با این نگاه عمل بکنیم، اگر خداوند به وزارت فرهنگ و ارشاد مراجعه می‌کرد و می‌گفت که من اجازه چاپ قرآن را می‌خواهم، ما می‌گفتیم که چند تا مورد دارد که بایستی اصلاحش کنید. تا این موارد اصلاح نشود، ما اجازه چاپش را نمی‌دهیم.»



قتل‌عام انتخاباتی حزب کارگر در روز جهانی کارگر

رأی‌دهندگان بریتانیایی سنگین‌ترین شکست حزب کارگر در ۴۰ سال اخیر را در روز جهانی کارگر بر حزب حاکم این کشور تحمیل کردند. روز اول ماه مه، مردم شهرهای مختلف بریتانیا در انتخابات محلی این کشور با رأی دادن به نامزدهای احزاب محافظه‌کار و لیبرال دموکرات باعث شکست بیش از ۴۰۰ نماینده حزب کارگر در شوراهای محلی شدند و این حزب را که در حال حاضر دولت را در دست دارد، در شوراهای محلی به صورت یک حزب اقلیت درآوردند.



اعتصاب معلمان انگلیس

پنج‌شنبه هفته گذشته نیمی از مدارس انگلستان و اسکاتلند به سبب اعتصاب بیش از ۴۰۰ هزار معلم و کارمندان مدارس تعطیل شد. در این اعتصاب که از سوی اتحادیه ملی معلمان بریتانیا سازمان داده شده و همراه با تظاهرات معلمان در لندن و سایر شهرهای بزرگ این کشور بود، معلمان خواستار اضافه شدن حقوق خود به میزان بیش از چهار درصد شدند. وزیر آموزش و پرورش می‌گوید که بسیاری از پدر و مادران و معلمان از این‌که گروهی از معلم‌ها که به گفته او در اقلیت قرار دارند، کار مدارس را مختل کرده‌اند، خشمگین هستند. این ادعاهای ضد و نقیض مقامات دولتی و اتحادیه‌ها را با شاهرخ پیرنیا، معلم و کارشناس آموزش و پرورش در لندن مطرح کردم.



امید به زندگی، هدیه جراح مغز ایرانی

دکتر گلاره محمدزاده، جراح مغز با ابداع شیوه‌ی جدیدی در جراحی، انقلابی در درمان بیمارانی که مبتلا به سرطان مغز هستند، در بریتانیا ایجاد کرده است. دکتر محمدزاده که در ۳۶ سالگی جوان‌ترین پزشک زن مختصص جراحی مغز در بریتانیا است، بیماران خود را با بی‌حسی موضعی عمل می‌کند و همان شب پس از جراحی به منزل می‌فرستد. با این دکتر موفق درباره‌ی تخصص‌اش و زندگی شخصی‌اش گفت‌وگو کردم.