جوایز ادبی


کافکا و جایزه‌ی ادبی ِ فونتانه

ناصر غیاثی: به فرانتس کافکا تنها یک‌بار جایزه‌ی ادبی تعلق گرفت: جایزه‌ی فونتانه، در سال ۱۹۱۵و توسط «کانون حمایت از نویسندگان آلمانی». راینا شتاخ، در جلد دوم زندگی‌نامه‌ی کافکا و یوآخیم اونزلد در کتابی دیگر مفصل به چند و چون این جایزه و اهدای آن به کافکا پرداخته‌اند. برای خوانندگان وب‌سایت رادیو زمانه گزارش کوتاهی از پژوهش‌های این دو پژوهشگر آلمانی تهیه کرده‌ام که اکنون می‌خوانید.



بهشت و جهنم جوایز ادبی

فرهاد حیدری گوران: جوایز ادبی در وضعیت موجود تنها یک مأموریت دارند و آن این است که فضای ادبیات را تحت نظارت و کنترل خود درآورند و از آن بدتر در جایگاه فرهنگ معترض، کل تولید ادبی را در قالب رسمیت موجود بازتولید و نشان‌دار کنند. در این فرایند، ادبیاتی که رسماً شکل می‌گیرد، به‌دلیل حاشیه‌ی امن تولید و توزیع و تکثیر آن، وجه غالب می‌یابد و حتی می‌تواند کل گستره‌ی غیررسمی تولید ادبی را هم متأثر و خنثی کند.



نامزدهای جایزه ادبی گنکور

الاهه نجفی: نامزدهای جایزه‌ی ادبی گنکور در سال ۲۰۱۰ اعلام شدند و انتظار می‌رود میشل هولبک، نویسنده‌ی جنجالی این جایزه را از آن خود کند. جایزه‌ی ادبی گنکور، معتبرترین جایزه‌ی ادبی فرانسه است. آكادمی جایزه‌ی ادبی گنكور فرانسه، آثار نویسندگانی چون‌ میشل هولبك‌،‌ ویرجینیا دسپنتس‌ و ‌ آملی نوتومب‌ را در فهرست نامزدهای دریافت جایزه‌ی سال ۲۰۱۰ قرار داد. هشتم نوامبر (۱۷آبان) مراسم اعطای جایزه‌ی ادبی گنکور برگزار خواهد شد.



بزگ‌ترین جایزه ادبی فرانسه برای یک زن سیاه‌پوست
«سه زن پر قدرت»

ونداد زمانی: ماری دیایه، در باره‌ی رمانش «سه زن پر قدرت» که مهم‌ترین جایزه ادبی فرانسه، را برای وی به ارمغان آورد می‌گوید: «این رمان بازگو کننده زندگی سه زنی است که هرکدام قدرت مخصوص به خود را دارند، اما یک نیروی درونی، آن‌ها را به هم ربط می‌دهد، یک باور به خود، باور به این‌که هرگز تحت هیچ شرایطی به انسانیت خود شک نکنند.»



نوبل ادبیات برای تصویرگر بی‌وطنی

عباس معروفی: «هرتا مولر»، نویسنده آلمانی- رومانیایی، متولد ۱۹۵۳، جایزه‌ی نوبل ادبی سال ۲۰۰۹ را از آن خود کرد. اولین کتاب‌اش را او در سال ۱۹۸۲ با عنوان «سرزمینهای پست» نوشت. او کتاب‌های بسیاری در زمینه‌ی ادبیات داستانی خلق کرده است؛ ازجمله «تانگو با فشار»، «فوریه‌ی پا برهنه»، «مسافر یک پا»، «شیطان در آیینه نشسته است»، «کاش امروز خودم را نمی‌دیدم»، «پاسپورت»، «قرار ملاقات» و «هرچه با من است، با خودم دارم».



گفت و گو با علیرضا محمودی‌ ایرانمهر، دبیر و مجری مسابقه جهان معنوی
جهان معنوی، اولین مسابقه‌ بین‌المللی ادبی ایران

سعید شکیبا: «جهان معنوی» مسابقه‌ای در گونه داستان كوتاه كوتاه است كه به دو زبان فارسی و انگلیسی برگزار می‌شود. برگزاری این مسابقه به شکلی اینترنتی است و داستان‌های ارسالی به این مسابقه نباید از ۲۵۰ كلمه بیشتر باشند. علیرضا محمودی‌ ایرانمهر، دبیر و مجری مسابقه درباره‌ی این مسابقه در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «چیزی که باعث تمایز این مسابقه می‌شود، مسأله‌ی جهانی بودن است. تلاش زیادی شده است که برای اولین‌بار صورت بگیرد و شاید بستری برای شناختن بهتر ادبیات ایران و راه ‌یافتن ما به عرصه‌های جهانی شود.»



انجمن حرفه‌ای متفكران و محققان برگزار می‌كند:
فراخوان دو جایزه‌ی ادبی داستان و شعر

در حالی‌که ‌انجمن حرفه‌ای متفكران و محققان، فراخوان شرکت در مسابقه داستان‌نویسی خلاقانه این انجمن را منتشر کرد، جایزه‌ی شعر «نیما» که در حوزه‌ی شعر و نقد شعر برگزار می‌شود، اسامی داورانش را اعلام کرد. مهلت ارسال آثار برای مسابقه‌ی داستان‌نویسی، تا پایان شهریور ۸۷ اعلام شده است. جایزه‌ش شعر «نیما» نیز در اردیبهشت ۸۸ برگزیدگانش را عرفی خواهد کرد.



فراخوان جایزه ادبی والس - رمان‌های منتشر نشده

سایت ادبی والس قصد دارد چهارمین دوره جایزه ادبی والس را در سال ۱۳۸۷ با موضوع «رمان منتشر نشده» برگزار کند. هدف سایت ادبی والس از برگزاری چهارمین دوره جایزه با این موضوع، شناسایی رمان‌ها و آثار ارزشمندی است که طی سال‌های اخیر به دلایل مختلف از انتشار بازمانده‌اند و هم‌چنین بررسی پتانسیل‌ها و توانایی‌های واقعی ادبیات امروز ایران که به دلیل وضعیت نابسامان نشر تاکنون به‌طور جامع قابل مطالعه نبوده است.