یک سیدی از تانگوهای برزیل تا یونان
سهند صاحبدیوانی با همکاری علیرضا
کاروان موسیقی را از «اینجا» بشنوید.
تا چند هفتهی دیگر از شرکت «پوتومایا» یک سیدی به بازار می آید به نام «تانگو دور دنیا»
طرح جلد آلبوم «تانگو دور دنیا»
«پوتومایا» مثل وقتهای دیگر قبل از در آمدن، این سیدی را برای من فرستاده که نظر ما را بداند. «تانگو دور دنیا» انتخاب جالبی از آهنگهای تانگو یا موسیقی الهام گرفته از تانگو در کشورهای مختلف دنیا است. با شنیدن اولین آهنگ میشود فهمید که این سیدی کاملاً متفاوت است. عثمان توره، نوازنده معروف سنگالی که اولین آهنگ این سیدی را اجرا کرده است، به ما نشان میدهد که بیشتر آهنگهای این سیدی با تانگوهای سنتی کاملاً تفاوت دارد. عثمان توره همراه با گروه «برادران توره» معروف شد. نوازندههای این گروه مثل کامکارهای خودمان از یک فامیلاند.
تانگو در قرن پیش موقعیتی را داشت که موسیقی کولیها توی این زمان دارد. چند دهه پیش تانگو همه دنیا را گرفته بود و از آن موقع آن قدر خودش جا کرده که هنوز هم خیلی جاها اجرا میشود و حتی توی بعضی کشورها بخشی از موزیک فلکلور آن جا شده است. مثلاً فنلاند با این که از خیلی جهات با مناطق گرم که تانگو از آن جاها آمده، تفاوت دارد، تانگو وارد موسیقی آن جا شده است. برای همین عجیب نیست اگر یک کار فنلاندی آهنگ دوم این سیدی باشد.
اسم این آهنگ «کانداسکوس» است و نوازندههایش «ام.آن.نومینم» و «سانا.پیه.پیاینه» خیلی اسمهای سختیاند؛ ولی مجبورم بالاخره بگویم.
بقیه سیدی هم به همین شکل پیش میرود. کارهای ترکیبی تانگو با موسیقی کشورهای دیگر یا ترکیب با المنتهای کامپیوتری. اولین آهنگ آرژانتینی این سیدی توی دقیقه دوم آدم را با یک سورپرایز روبه رو میکند: تبلای هندی همراه با تانگو.
حالا میرویم سر این که چگونه راجع به این سیدی قضاوت کنیم. من میخواهم به این سیدی 3.5 ستاره بدهم. حالا چهار ستاره یا بیشتر نه! به سیدیای که آهنگهای تانگوی یهودهای برزیلی را دارد و با تانگوهای صربستان، یونان، نروژ و غیره تازه و متنوع است. چون در کنار همه این کارهای مهم، چند چیز این سیدی کم است که باعث میشود آدم چیزهای مهمی را از دست بدهد.
اول تانگوهای اصیل آرژانتینی را که بسیار درخشان هستند و نشان میدهند که تانگو، بیش از هر سبک موسیقی دیگر نشانهی جنسیت است. دوم نبودن موسیقی اروگوئه است. متاسفانه خیلیها یادشان میرود که تانگو از بونئوسآیرس پایتخت آرژانتین و مونتهویدئو پایتخت اروگوئه میآید. زیبایی موسیقی مونتهویدئو در این است که به دلیل نبودن صنعت توریسم، موسیقی آن جور زده میشود که مردم دلش میخواهد، نه طوری که توریستها خوششان بیاید.
من توصیه میکنم این سیدی را باید گوش داد؛ به شرطی که با یک سیدی از «پیاز زولا» تکمیل بشود. آهنگسازی که در زمان خودش خیلی تانگو را عوض کرد و آن را به سطح بالاتری رساند. حالا که حرف «پیاز زولا» آمد وسط، حتما باید به یکی از آهنگهایش گوش کنیم.
خیلی از شنوندههای هلندی ما کاملاً یادشان هست. چند سال پیش ازدواج یک شاهزادهی هلندی با یک خانم آرژانتینی باعث شد که موج تازهای از تانگو وارد هلند بشود. روز مراسم ازدواج یک نوازنده هلندی بنام «کارو کرایهوف» که سالها روی تانگو کار کرده، یک تانگو اجرا میکند که بعد از این اجرا خیلی معروف میشود. بعد همراه با انیو موریکونه، آهنگساز بزرگی که موسیقی متن فیلمهای زیادی از وسترن گرفته تا فیلمهایی مثل «سینما پارادیزو» را ساخته، یک سیدی ضبط میکنند که بسیار شنیدنی است.
آنهایی که اهل سینما هستند، میبینند که این موسیقی چقدر شبیه موسیقی متن «سینما پاردایزو» هست و حتماً خاطرهی این فیلم زیبا برایشان زنده شد. امروز ضمن آشنایی با سیدی جدید کمپانی پوتومایو باهم پای موسیقی چند نوازنده معروف هم نشستیم و لذت بردیم. امیدوارم از برنامهی امروز ما خوشتان آمده باشد. تا برنامهی بعد در هفتهی آینده با شما خداحافظی میکنم. شاد باشید.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
نظرهای خوانندگان
Durud bar to, nemidunestam journalist ham hasti!
-- Kaveh ، Oct 15, 2007Kheili khoshhal shodam parishab didammet!
Konserte Antwerpen kheili khub bud, jat khali, chand ruz ghabl Alizade konsert dashte bud, locationesh kheili bahal bud, dombalesh bash
be zudi, Kaveh