Apr 2010


دانشجویان، نگران میراث خوزستان

بیش از چهارصد نفر از دانشجویان باستان‌شناسی دانشگاه‌های مختلف در ایران، با انتشار بیانیه‌ای از وضعیت حفاظت آثار باستانی به‌ویژه در خوزستان انتقاد کرده و از مجلس، قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور درخواست کرده‌اند بر عمل‌کرد سازمان میراث فرهنگی نظارت بیش‌تری کنند. انتصاب مدیران غیرکارشناس، بی‌توجهی به محوطه‌های ارزش‌مندی هم‌چون شوش و برخورد نامناسب با انتقادها، از جمله مواردی است که در این بیانیه به آن اشاره شده است.



فیلمی از نخستین ‌حفاری‌ها در «پارسه»

پارسه یا تخت جمشید برای نخستین بار در دهه سی میلادی توسط باستان‌شناسان موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو حفاری شد. در آن زمان از جریان حفاری‌ها فیلم مستند کوتاهی تهیه شد. فیلم با پرواز هواپیمای کوچک اکتشافی بر فراز تاق کسرا آغاز می‌شود. پرواز هواپیما بر فراز پارسه و نقش رستم نیز فرصت تماشای این مجموعه‌های تاریخی را از بالا برای بیننده فراهم می‌کند. همچنین این فیلم حاوی تصاویر مهمی از حفاری پلکان شرقی آپادانا است.



همایش «بازگرداندن آثار تاریخی»

مصر به تازگی میزبان همایشی بین المللی برای بازگرداندن آثار تاریخی موجود در موزه‌های دنیا به خاستگاه‌های اصلی خود بوده است. بسیاری از کشورها معاهده یونسکو را در مورد ممنوعیت قاچاق و انتقال غیرقانونی آثار تاریخی، پاسخ‌گوی نیازهای خود نمی‌دانند. در همایش مصر قرار شد کشورهای شرکت کننده فهرستی از مهمترین آثار تاریخی خود را که مایل به پس گرفتن آنها هستند تهیه کنند. ایران نیز در سال‌های اخیر با چند پرونده مهم در این زمینه سر و کار داشته است.



تازه‌های مطالعات ایرانی

به تازگی کتاب‌ها و مقالات جدیدی در زمینه مطالعات شرقی و ایرانی منتشر شده است. کتاب «هنر اسلامی به سبک چینی» به بررسی تاثیر هنرهای چینی بر هنر ایرانی پس از حمله مغولان می‌پردازد. سالنامه تخصصی «ایرانیکا آنتیکا» نیز مجموعه‌ی جدیدی از مقالات باستان شناسی در مورد ایران را انتخاب کرده است و همچنین موسسه مطالعات ایرانی در دانشگاه «سنت آندروز» در اسکاتلند به زودی میزبان کنفرانسی در مورد شاهنامه خواهد بود.