وبلاگ شناسی


گروه وبلاگهای ایرانی- بخش هفتم
وبلاگ نوشتن از قم

وبلاگ این شهر مقدس: «خانه فرهنگ‌ها هم که تفکیک شد. اووم، دیگه کجاها مونده، خیابون‌ها رو که نمی‌شه به این راحتی تفکیک کرد، یعنی ما می‌تونیم، اما نمی‌ذارن که. بعضی‌ها میگن یک دیوار بکشیم وسط پیاده‌روها که عملی نیست، اینم که ممکن نیست برادرا از یک طرف خیابون برن، خواهرا از یک طرف دیگر، یعنی می‌شه. اما، چه خوبه زوج و فرد کنیم، روزهای زوج برادرا، روزهای فرد خواهرا.»



گروه وبلاگهای ایرانی- بخش ششم
وبلاگهای جنوبی - خوزستان

لیدا حسینی‌نژاد: همین الان ما به جنوب زیبای کشورمان رسیدیم. اگر یادتان باشد، در برنامه قبل برایتان فرق مسجد سلیمان و رفسنجان را گفتم. از مسجد سلیمان تا بندرهای جنوب کشورمان راه زیادی نیست. این بار سری می‌زنیم به وبلاگ جنوبی‌ها.



گروه‌های وبلاگی ایرانی - بخش پنجم
وبلاگ های مسجد سلیمان

شهری است در میان کوه‌های زاگرس در استان خوزستان، از شمال شرقی به شهرستان شوشتر و از شمال غربی تقریباً به بخش لالی و از غرب به شهرستان ایذه و از جنوب به شهر اهواز ارتباط دارد. یکی از عوامل ایجاد و گسترش این شهر اکتشاف نفت در این منطقه است. ضمناً در این شهر نسبتاً کوچک، شما انبوهه‌ای وبلاگ‌نویس نیز می‌بینید. این شهر مسجد سلیمان نام دارد!



گروه‌های وبلاگی ایرانی - بخش چهارم
وبلاگ‌های شمالی

شمالی‌ها که همیشه با خاطرات خوب ما گره خورده‌اند، در دنیای وبلاگستان سبد سبد وبلاگ‌های شعر و خبر و خاطرات دارند. این بار در ادامه گشت و گذارهایمان در وبلاگ‌های شهرستانی، سری به چند وبلاگ شمالی زده‌ایم.



گروه‌های وبلاگی شهرستانی - بخش سوم
وبلاگ‌های بلوچ

خوب بالاخره هوا سرد شده و رفت و آمدها کمتر شده؛ ولی مطمئن باشید ما به خواب زمستانی نرفته‌ایم! حالا دیدیم هوا سرد شده، با خودمان گفتیم کجا بهتر از کویر و شرق کشورمان؟ پس کوله‌مان را بستیم و رفتیم بلوچستان. بلوچستان را همه می‌شناسند و هر کس به نحوی؛ ولی ما امروز می‌خواهیم بلوچستان را با وبلاگ‌هایش به شما معرفی کنیم.



گروه‌های وبلاگی شهرستانی - بخش دوم
وبلاگ‌های یزدی

این بار می‌خواهیم به شهر بادگیرها، شهر زیبای یزد برویم و به وبلاگ‌های آن شهر سرک بکشیم. شاید کمتر شهری را بشود پیدا کرد مثل یزد که این همه وبلاگ‌نویس داشته باشد. برای همین هم شاید باشد که اولین جشنواره وبلاگ‌نویسی در استان یزد برپا شد. بیشتر بلاگرهای یزد، خبرنگار هستند و همین باعث می‌شود که ما وقتی داریم وبلاگ‌های بر و بچه‌های یزدی را می‌خوانیم، از اتفاقات داخلی مطبوعات یزد هم باخبر شویم.



گروه‌های وبلاگی شهرستانی - بخش اول
وبلاگ‌های ترکی

این بار به سراغ وبلاگ‌هایی می‌رویم که دنیای مخصوص به خودشان را ساخته‌اند. دنیایی که شاید برای همه ما آشنا نباشد. دسته وبلاگ‌هایی که حداقل یک وجه مشترک دارند و آن هم می‌تواند ویژگی و اشتراکات فرهنگی آن‌ها یا قومیت آن‌ها باشد. در این میان، وبلاگ‌های زیادی را می‌شود پیدا کرد که توسط مردم آذری، بلوچ‌ها، گیلانی‌ها، کرد‌ها و غیره نوشته می‌شوند. اين بار به وبلاگ‌هایی می‌پردازیم که توسط وبلاگ‌نویس‌های ترک‌زبان نوشته شده‌اند.



نگاهی به وبلاگ‌های زیبایی

اگر چه وبلاگ‌های زیبایی نیز مثل وبلاگ‌های بهداشتی اقبال آن را ندارند تا در فهرست‌های موضوع‌بندی وبلاگ‌ها جای گیرند؛ اما این شانس را دارند که به خاطر جذاب بودن موضوعشان (که البته بیشتر خانم‌ها مشتاق آن هستند!) از بازدیدکنندگان بیشتری برخوردار باشند. همین مسأله باعث شده است تا وبلاگ‌نویسان علاقه‌مند به زیبایی اشتیاق بیشتری داشته باشند تا وبلاگ‌های این چنینی ایجاد کنند.



باورنکردنی‌های زمانه در یازده سپتامبر:
گلادیاتورهای عصر دات‌کام

شاید بد نباشد چنان که در شهرهای واقعی تندیس‌هایی در شهر می‌نشانیم تا تاریخ‌ طولانی‌مان را فراموش نکنیم، در شهر مجازی وبلاگستان نیز تندیس این دو وبلاگ‌نویس را بر سر در وبلاگ‌هایمان بیاویزیم و به این ترتیب نمادهایمان را بزرگ بداریم.



نگاهی به وبلاگ‌های بهداشت و زیبایی

در یک نگاه کلی، هنوز وبلاگ‌های بهداشتی نتوانسته‌اند جایگاه مناسب خودشان را در دنیای مجازی وبلاگ‌ها پیدا کنند که این مسأله هم از بازدیدکنندگان نسبتاْ کم این دسته از وبلاگ‌ها مشخص است و هم از غریب‌ماندن آن‌ها. به عنوان مثال در اکثر سرویس‌دهندگان وبلاگ‌های فارسی، هنوز جایگاه مشخصی برای وبلاگ‌های پزشکی و یا بهداشتی در نظر گرفته نشده و این وبلاگ‌ها عمدتاْ در میانه‌ی موضوعات عمومی و یا حتی خانوادگی فهرست‌بندی شده‌اند.



وبلاگ‌نويسی از نوع درآمدزا

نکته‌ی بسیار مهم و جالب توجه، میزان وسیع اثرگذاری و حوزه‌ی گسترده‌ی نفوذ وبلاگ‌ها بر کسانی است که درصدد یافتن دانشگاهی مناسب برای ادامه‌ی تحصیل هستند. دانشجویان جدید اظهار داشته‌اند که وبلاگ‌ها سومین عامل تعیین‌کننده در فرایند تصمیم‌گیری آن‌ها برای ورود به دانشگاه مورد انتخابشان بوده‌اند.



ناکامی زنان آلمانی در وبلاگ‌نویسی

دوسوم وبلاگ‌نویسان آلمانی زن هستند، اما با این حال تنها یکی از آن‌ها موفق شده است که در لیست 50 وبلاگ برتر آلمان قرار بگیرد. دلیل این ناکامی چیست؟ تحلیل‌گر برجسته رسانه‌ها، ینز شرودر، در حالی که سخت متعجب شده بود، اظهار داشت که در لیست 100 وبلاگ محبوبی که وبلاگ‌نویسان بیش از همه به آن‌ها لینک می‌دهند—و به این ترتیب سخن آن‌ها بیش از همه نقل قول می‌شود—تنها 5 زن وجود دارد.



وبلاگ، رسانه اپوزیسیون عربی

علا سیف، برنده جایزه "گزارش‌گران بدون مزر" و رادیو دویچه وله به عنوان بهترین وبلاگ‌نویس در زمینه آزادی عقیده: «همه وبلاگ‌ها از جهاتی به هم شبیه هستند اما همه آن‌ها به حوزه ژورنالیسم شهروندی تعلق ندارند. تفاوت وبلاگ‌ها ناشی از تفاوت جوامع است. به عنوان مثال در مصر جنبش جدید اپوزیسیون با تحرک و پویایی فراوان در حال شکل گرفتن است. این جنبش به خوبی در وبلاگ‌ها انعکاس پیدا می‌کند».



بررسی تحلیلی برترین وبلاگ سال

در نظرسنجی مجله‌ی اینترنتی هفت سنگ، «یک پزشک» به‌عنوان وبلاگ برتر سال ۸۵ برگزیده شد. بررسی ویژگی‌های این وبلاگ برگزیده، علاوه بر آن‌که ما را بیشتر با این وبلاگ آشنا می‌کند، می‌تواند تا حدودی سلیقه وعلاقه‌های وبلاگ‌خوانان ایرانی را نیز در انتخاب بهترین وبلاگ روشن کند.



مروری بر دنیای وبلاگ‌ها در پایان سال ۸۵ - بخش پایانی
وبلاگستان؛ زمستانی که گذشت

آخرین بخش از سال‌نمای وبلاگستان فارسی، به بازتاب وقایع پاییز و تابستان ۸۵ در وبلاگ‌ها، از جمله مرگ اوریانا فالاچی، خاموشی عمران صلاحی، انتشار نامه‌ی آیت‌الله خمینی، بازی شب یلدا، بازداشت فعالان جنبش زنان، بمب گوگلی ۳۰۰ و برخی دیگر از رویدادها می‌پردازد.



مروری بر دنیای وبلاگ‌ها در پایان سال ۸۵ - بخش دوم
وبلاگستان؛ تابستانی که گذشت

وبلاگ‌نویسی احمدی نژاد، سفر فضایی انوشه انصاری، تولد رادیو زمانه، توقيف روزنامه‌ی شرق و ... در دومین قسمت از سال‌نمای وبلاگستان فارسی، که تحولات تابستان گذشته را مرور می‌کند.



مروری بر دنیای وبلاگ‌ها در پایان سال ۸۵ - بخش نخست
وبلاگستان در بهاری که گذشت

کتاب بی‌انتهای وبلاگستان فارسی را ورق می‌زنیم تا مرور زمان یک‌ساله را در آئینه‌ی صیقلی آن به تماشا بنشینیم.
آن‌چه در پی خواهد آمد، قسمت اول از سه قسمتِ نگاهی گذرا به حوادثی‌ست که در سال ۸۵ در وبلاگستان فارسی ثبت شد.



رسانه‌های کهن علیه رسانه‌های نوین

هنوز هم بنگاه‌های رسانه‌ای بزرگ تعیین می‌کنند چه چیزی یک "خبر" است. تلویزیون، روزنامه یا حتی اینترنت فرق چندانی ندارد چون بخش اعظم نشر اطلاعات در دست آژانس‌های خبری، منتشرکنندگان روزنامه و فرستند‌ه‌های تلویزیون است. اما آیا وضعیت همین طور باقی می‌ماند؟



دوره شگفت انگيز وبلاگها

خدمات وب‌لاگ‌ها يکی دو تا نيست. در يک جمله شايد بتوان گفت که تاکنون سابقه نداشته انديشه‌ی فارسی‌زبانان در اين حجم عظيم مکتوب شود و اين رخ‌داد ساده‌ای نيست. مکتوب شدن فکر، آن هم فکر انسان‌های معمولی، نه تنها ارزش جامعه‌شناسانه دارد بل‌که زبان‌آفرين است. How blogging help democracy



قدرت وبلاگ‌ها

"در آینده هر کسی ظرف ۱۵ دقیقه مشهور خواهد شد". این جمله یکی از جملاتی است که در مقدمه مقاله‌ی تازه انتشار یافته موسسه بین المللی تحقیقات بازار، IPSOS، نوشته شده است. این مقاله از قدرت وبلاگ ها و نقشی که در عرصه اقتصاد و تجارت ایفا می کنند می گوید.