وبلاگ خوانی


آغاز روزهای بی‌اعتمادی

لیدا حسینی‌نژاد: در سایت خبری عصر ایران آمده‌است که «هيئت نظارت بر مطبوعات با استناد به تبصره ماده ١١ قانون مطبوعات و با توجه به فقدان شرايط مندرج در بند ٦ ماده ٩ قانون مطبوعات يعني «پايبندی و التزام عملي به قانون اساسی» اقدام به لغو پروانه نشريه «ايران‌دخت» و نشريه «سينا» کرده‌است. در این جلسه هم‌چنین به مدير مسئول روزنامه «کيهان» به خاطر تحريف طنزآلود عبارات دينی تذکر داده شده‌است.»



بی‌بی‌سی، ریگی و فیلم حمله به کوی دانشگاه

لیدا حسینی‌نژاد: سوم اسفند، بی‏بی‏سی برای اولین بار فیلمی از حمله‏ی گارد ویژه و لباس شخصی‏ها در روز ۲۵ خرداد به کوی دانشگاه تهران پخش کرد. این فیلم که مشخص نیست چگونه به دست بی‏بی‏سی فارسی رسیده، سرو صدای زیادی را در دنیای اینترنت به راه انداخت. این موضوع و نیز بازداشت عبدالمالک ریگی با واکنش‌های متفاوتی در وبلاگستان روبرو شد که نگاهی انداخته‌ام به گزیده‌هایی از آن‌ها.



دهه‌ی فجر؛ آبی به جای سبز!

لیدا حسینی‌نژاد: ۳۱سال پیش در روز ۱۲بهمن، آیت‏الله خمینی پس از مدت‏ها تبعید در پاریس، به ایران بازگشت و این روزها تا بیست و دوم بهمن ماه که انقلاب پیروز شد، دهه‏ی فجر نام گرفت. البته به قول یکی از کاربران تویتر، ۱۰ روز نیست و ۱۱ روز است. حال چطور این ۱۱ روز دهه‏ی فجر نام گرفته، بحث دیگری است. اما نگاه امسال وبلاگ‌نویسان به این موضوع که ناآرام‏ترین سال تاریخ جمهوری اسلامی بوده است، نگاه متفاوتی است.



به وبلاگ من هم سر بزن
«خرمن مردم را گرفته‌اید و آنها را خوشه‌چین کرده‌اید؟»

لیدا حسنی‌نژاد: اعلام جدول پرداخت‌ یارانه‌های نقدی و همین‌طور تقسیم‌بندی خانه‌وارها به خوشه‌ها ابهام‌های زیادی را برای شهروندان ایجاد کرده است. آن‌چه از تفکیک‌های خانه‌وارها و خوشه‌ها بر می‌آید این است که یارانه‌های نقدی به خانواده‌های متوسط و زیر متوسط شهری تعلق نمی‌گیرد و هزینه‌ی ماهیانه‌ی این طبقات به یک‌باره افزایش جهشی خواهد داشت. نگاهی دارم به برخی از وبلاگ‌ها که به این موضوع پرداخته‌اند.



«مرگ را اگر تکذیب نکنند بی‏شک صاحب می‌‏شوند»

لیدا حسینی‌نژاد: سه‏شنبه ۲۲ دی مسعود علی‏محمدی، استاد دانشگاه تهران، نزدیک منزل خود بر اثر یک انفجار تروریستی کشته شد. بلافاصله پس از این حادثه اکثر خبرگزاری‏های دولتی از قبیل فارس و ایرنا، زمینه‏ی فعالیت علی‏محمدی را انرژی هسته‌‏ای گزارش کردند. این مساله با واکنش‌های مختلف روبرو و به نوعی تکذیب شد. نگاهی انداخته‌ام به وبلاگ‌هایی که به این موضوع پرداخته‌اند.



کشف حجاب؛ کشف بی‌حجابی!

لیدا حسینی‌نژاد: هفدهم دی‌ماه، سال‏روز کشف حجاب در زمان رضاخان است. اما از چند روز پیش در میان خبرهای فیس‏بوک، توییتر و یا در میان وبلاگ‏ها فراخوانی دیده می‏شد که همگی را به منظور مخالفت با حجاب اجباری در ایران در روز هفدهم دی و یا به قول دیگری، نوزدهم دی، به کشف حجاب دعوت می‏کرد. نگاهی به وبلاگ‌های فارسی در این باره انداخته‌ام.



به وبلاگ من هم سر بزن
بیانیه‌ای بلندتر از قامت ادعایش

لیدا حسینی‌نژادبیانیه‌ی هفدهم موسوی شاید تنها بیانیه‌ ایشان باشد که با واکنش‌های بسیاری هم‌راه شد. این‌بار نه تنها از جانب مخالفان خودش، بل‌که از میان حامیان او و جنبش سبز هم واکنش‌های متفاوت و بسیاری به این بیانیه نشان داده شد. این واکنش‌ها را می‌توان در میان وبلاگ‌ها نیز پی‌گرفت. درمیان وبلاگ‌نویسان در این مورد بحث‌های زیادی به راه افتاده است.



به وبلاگ من هم سر بزن
آیت‌الله محبوب

لیدا حسینی‌نژاد: در این روزها در جای جای سایت‌ها و وبلاگ‌های فارسی زبان که نگاه بکنیم، مطالب زیادی در مورد آیت‌الله منتظری می‌توانیم بخوانیم. وبلاگ نویسان زیادی از شخصیت و زندگی او گرفته، تا مرگ و مراسم تشیع پیکر او در وبلاگ‌های خودشان نوشته‌اند و هنوز هم می‌نویسند. تقریباً از همان ساعت اولیه که خبر فوت آیت‌الله منتظری در سایت‌ها منتشر شد، وبلاگ نویسان دست به کار شدند و در وصف این روحانی محبوب نوشتند.



به وبلاگ من هم سر بزن
کردان اصلا چه کاره بود؟

لیدا حسینی‌نژاد: علی کردان وزیر پیشین کشور که براثر مشکلات کبدی، ریوی و خون‌ریزی مغزی در بیمارستان بستری شده بود، روز یکشنبه اول آذرماه درگذشت. او در سال گذشته به خاطر مدرک دکترای جعلی‌اش از سوی نمایندگان مجلس استیضاح و از مقامش برکنار شده بود. او که بارها تبدیل به سوژه‌ای بحث‌انگیز برای وبلاگ‌نویسان شده بود این‌بار با مرگ خود آخرین واکنش‌ها را برانگیخت.



به وبلاگ من هم سر بزن
از تجمع خواهران بسیجی تا بورسیه ندا

لیدا حسینی‌نژاد: چندی پیش در خبرگزاری فارس، خبری آمده بود از تجمع تعدادی از خانم‏ها در مقابل سفارت انگلیس که در آن خواستار استرداد آرش حجازی شده بودند. آرش حجازی، پزشکی که شاهد کشته شدن ندا بود، با بسیاری از رسانه‏های خارجی مصاحبه کرد و از مشاهداتش سخن گفت. این مطلب در سایت بالاترین، یکی از موضوعات داغ روز شده بود و بسیاری از سایت‏ها و وبلاگ‏ها در این مورد نوشتند.



به وبلاگ من هم سر بزن
اگر کشتن مرهمتان باشد

لیدا حسینی‌نژاد: احسان فتاحیان در اولین رگه‌های طلوع چهارشنبه صبح، با وجود تلاش مضطرب فعالان حقوق بشر در زندان سنندج اعدام شد. او در حالی اعدام شد که حتی اجازه‌ی ملاقات با خانواده‌ی خودش را برای آخرین بار پیدا نکرد. بنابر اخبار رسیده از زندان مرکزی سنندج فتاحیان در زمان اعدام اجازه‌ی کشیدن چهارپایه‌ از زیر پاهایش را به مأموران نداده است و خودش را رها کرده است. واکنش دنیای مجازی به این اعدام قابل توجه بود، چه در دوره‌ی اضطراب و انتظار و تلاش، و چه تحلیل‌های پس از آن.



به وبلاگ من هم سر بزن
«از امروز با خیال راحت به زندگی‌تان برسید»

لیدا حسینی‌نژاد: بهنود شجاعی به جرم قتلی که در سن کمتر از ۱۸ سالگی مرتکب شده بود، سحرگاه یکشنبه اعدام شد. برخی سایت‌ها و وبلاگ‌ها از آن‌چه در آخرین ساعات بهنود شجاعی در زندان اوین و تلاش‌های ناکام برای جلب رضایت خانواده مقتول نوشته‌اند. برخی دیگر هم پس از اعدام بهنود، نظرشان را در این باره به فضای مجازی آورده‌اند؛ از جمله یکی نوشته است: «از امروز با خیال راحت به زندگی‌تان برسید. نه کسی دزدی خواهد کرد و نه کسی اختلاس‌های میلیاردی.»



به وبلاگ من هم سر بزن
وقتی «وب‌نوشت» از زندان به روز می‌شود

لیدا حسینی‌نژاد: چهارم شهریور، وب‌نوشته‌های محمد علی ابطحی بعد از ۷۰ روز به روز شد. این در حالی است که آقای ابطحی همچنان در زندان به سر می‌برد. البته این مسأله تنها محدود به وبلاگ او نشد و صفحه فیس بوک او هم به روز شد. این مسأله موجب تعجب و حتی تأسف بسیاری از کاربران اینترنت و وبلاگ‌نویسان شد. در مطلبی که در وب‌نوشته‌ها آمده، محمد علی ابطحی از ادامه بازجویی‌ها و آنچه در زندان بر او می‌گذرد می‌نویسد. همچنین عکسی هم از او در وبلاگش منتشر شده، لبخندی بر لب با یک لپ‌‌تاپ روی میز پشت سر او و عکسی از آیت‌الله خامنه‌ای و عکس دیگری از صحنه‌های جبهه‌های جنگ روی دیوار پشت سرش.



به وبلاگ من هم سر بزن
نامشروع، ضد زن یا خط‌شکن؟

لیدا حسینی‌نژاد: برای اولین بار در جمهوری اسلامی زن‌ها برای عضویت در کابینه دولت معرفی شدند. سوسن کشاورز، مرضیه وحید دستجردی و فاطمه آجرلو سه زنی هستند که محمود احمدی‌نژاد آن‌ها را برای وزارت پیشنهاد داده است. احمدی‌نژاد از دید بسیاری به عنوان رییس‌جمهور پذیرفته نیست؛ اما پیشنهاد سه زن برای وزارت از طرف احمدی‌نژاد چه قدر اهمیت دارد؟ سری به وبلاگستان فارسی می‌زنیم تا ببینیم وبلاگ‌نویسان چه طور به این مسأله نگاه کرده‌اند.



به وبلاگ من هم سر بزن
وبلاگستان از یک «رسانه ملی» چه می‌خواهد؟

لیدا حسینی‌نژاد: به تازگی یک بازی در میان وبلاگ‌ها به راه افتاده در مورد انتظاری که وبلاگ‌نویسان از یک «رسانه ملی» دارند یا به عبارت دیگر چه نوع رسانه‌ای را «رسانه ملی» می‌دانند. وبلاگ‌های زیادی در این بازی شرکت کردند و اغلب آن‌ها مطالب مفصلی در این خصوص نوشته‌اند که من چکیده آن‌ها را برای شما انتخاب کرده‌ام.



به وبلاگ من هم سر بزن
بازداشتگاه کهریزک در وبلاگستان

لیدا حسینی‌نژاد: بازداشتگاه کهریزک محلی بود که در روزهای گذشته بسیاری از افرادی را که در جریان ناآرامی‌ها دستگیر شده بودند به آنجا منتقل می کردند و خبرها حاکی از آن بود که بسیاری در این بازداشتگاه مورد شکنجه قرار گرفتند. چند روز گذشته این بازداشتگاه توسط مقام رهبری تعطیل شد که دلیل تعطیلی آن غیراستاندارد بودن آن عنوان شد. مهدی جامی در وبلاگش «سیبستان» به همین موضوع می‌پردازد و معتقد است که تعطیلی بازداشتگاه کهریزک آن‌گونه که معرفی می‌شود نشانه‌ای از رأفت اسلامی نیست.



به وبلاگ من هم سر بزن
کنترل اطلاعات در وبلاگستان

لیدا حسینی‌نژاد: چندی پیش خبری مبنی بر فروش مخفیانه دستگاه‌های شنود، توسط شرکت نوکیا به ایران منتشر شد که پس از آن بسیاری از ایرانی‌ها نسبت به این اقدام نوکیا موضع‌گیری کردند و خواستار روشن شدن ابعاد موضوع شدند. این مسأله در وبلاگستان فارسی، واکنش‌های گوناگونی داشته است. اما کنترل ارتباطات و اطلاعات تنها محدود به گوشی‌های موبایل نمی‌شود بلکه کنترل اطلاعات در فضای وب هم باعث نگرانی بسیاری شده است. به همین بهانه نگاهی به وبلاگستان فارسی می‌اندازیم و مروری بر بعضی از نوشته‌ها می‌کنیم.



به وبلاگ من هم سر بزن
نگاه طنز وبلاگستان به اتفاقات روزهای گذشته

لیدا حسینی‌نژاد: این روزها وبلاگ‌های زیادی در خصوص آنچه در روزهای گذشته در ایران اتفاق افتاده و نا آرامی‌ها مطلب نوشته‌اند. وبلاگ‌ها نقش مهمی در خبررسانی و تحلیل خبرها در این روزها داشته‌اند. اما نکته جالبی که باید به آن توجه کرد این است که بسیاری از وبلاگ‌ها با نگاه طنز به این رویدادها نگاه می‌کنند. برای مثال، جمعه گذشته مردم چه پیش از نماز جمعه چه پس از آن با برخورد نیروهای ضد شورش مواجه شدند. اتفاقی که به واقعیت خنده‌دار نیست ولی می‌بینیم بسیاری در وبلاگ‌هایشان با دید طنز به این مسایل می‌پردازند.



به وبلاگ من هم سر بزن
نماز جمعه تهران در وبلاگستان فارسی

لیدا حسینی‌نژاد: جمعه، بیست و ششم تیرماه نماز جمعه تهران به امامت آقای هاشمی برگزار شد. این موضوعی است که این هفته بسیاری از وبلاگ‌ها، سایت‌ها و خبرگزاری‌ها به آن پرداختند به طوری که حتی بسیاری آن را یک نماز جمعه تاریخی می‌دانند. به خصوص پس از این‌که میر حسین موسوی نیز اعلام کرد که در نماز جمعه در کنار مردم حاضر خواهد شد. آنچه از میان سایت‌ها و بلاگ‌های ایرانی بر‌می‌آید این است که تعداد زیادی از مردم در این نماز جمعه شرکت خواهند کرد. با هم بر این سایت‌ها و وبلاگ‌ها مروری می‌کنیم.



به وبلاگ من هم سر بزن
واکنش وبلاگ‌نویسان به پروژه‌ی اعتراف‌گیری

لیدا حسینی‌نژاد: اعترافات تلویزیونی چند نفری که در روزهای گذشته در تجمعات اعتراض‌آمیز دستگیر شدند و معرفی آن‌ها به عنوان اغتشاش‌گر در رسانه‌های داخل ایران مسأله‌ای بود که سر و صدای زیادی رو در داخل و خارج از ایران به پا کرد. از جمله ... سازمان عفو بین‌الملل با انتشار اطلاعیه‌ای هشدار داد که رهبران بازداشتی اپوزیسیون ایران در خطر شکنجه قرار دارند و مقامات جمهوری اسلامی قصد دارند آنان را به اعتراف وادارند و این مقدمه محاکمه‌هایی ناعادلانه است که در آن‌ها متهمان را حکم اعدام تهدید می‌کند. بسیاری از وبلاگ‌نویسان ایرانی هم نسبت به این موضوع در وبلاگ‌های خود واکنش نشان داده‌اند.