سی سال قبل در همین هفته


سی سال پیش در چنین روزی
سینما کسری آتش گرفت و دو نفر کشته شدند

۳۰ سال پیش در چنین روزی، سینما کسری که در تقاطع خیابان بهار و شاهرضا قرار دارد، آتش گرفت و دو تماشاچی خفه شدند؛ ژاپن تصمیم گرفت با ایران در ساخت کشتی همکاری کند؛ قرار شد کاخ داریوش اول بازسازی شود؛ دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به اخذ شهریه برای ترم تابستانی اعتراض کردند؛ یک ایرانی و یک آمریکایی با چاقو همدیگر را زخمی کردند و هادی خرسندی در طنزنوشته‌ای به آزادی زندانیان «بچاپ بچاپ» پرداخت.



سی سال پیش در چنین روزی
شهبانو در رشت و مش اسمال در سینماتک تهران

۳۰ سال پیش در چنین روزی، ملکه ایران در جریان سفرهای شهرستانی خود به رشت مورد استقبال گسترده روحانیون، قضات، کشاورزان، کارگران و نمایندگان طبقات مختلف شهر رشت قرار گرفت. در این دیدار آیت‌الله «ضیا ضیابری» به نمایندگی از جانب روحانیون به فرح دیبا خوش‌آمد گفت و ۱۴ تن از روحانیون را که از شهرهای دورافتاده برای دیدار فرح آمده بودند، به ایشان معرفی کرد.



سی سال پیش در چنین روزی
ایاز اعدام شد

سی سال پیش در چنین روزی ایاز بیات، مرد جوانی که پس از تجاوز به یک دختر سیزده ساله، او را با چاقو قطعه قطعه کرده و جسدش را در خانه اش دفن کرده بود، اعدام شد. قاتل، که نامش مدت‌ها به عنوان یکی از چهره‌های خبرساز مطبوعات کشور مطرح بود، در شهرستان کرج فروشنده پوستر بود.



سی سال پیش در چنین روزی
خوان کارلوس و شاه ایران

سی سال پیش در همین روز خوان کالوس، پادشاه اسپانیا و همسرش ملکه سوفیا به تهران آمدند و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال رسمی توسط پادشاه و ملکه ایران قرار گرفتند. در مراسم استقبال نخست وزیر، روسای مجلسین سنا و شورای ملی، هویدا وزیر دربار و مقامات بلندپایه ایران حضور داشتند. در این سفر وزیر خارجه و عده‌ای از مقامات دولتی اسپانیا، پادشاه و ملکه این کشور را همراهی می‌کردند.



سی سال پیش در چنین روزی
سینمای شوروی و سیاست چینی در تهران

سی سال پیش در چنین روزی هوانگ هوا، وزیرخارجه جمهوری خلق چین وارد تهران شد و مورد استقبال عباسعلی خلعتبری وزیرامورخارجه ایران قرار گرفت. وی گفت که مایل است پیام دوستانه مردم چین را به مردم ایران ابراز کند. هوانگ هوا روز بعد در ضیافتی که در باشگاه وزارت خارجه برگزار شد، گفت: «این روزها در کشورهای اطراف و نزدیک ما و نیز آفریقا براثر دخالت بیگانه اوضاعی به‌وجود آمده است که صلح را به خطر انداخته و در چنین وضعی تبادل نظر بین دو کشور دارای اهمیت به‌سزایی است.»



سی سال پیش در چنین روزی
حمایت شیعیان پاکستان از شاه

سی سال پیش در چنین روزی سازمان نمایندگان شیعه پاکستان به ریاست «شاکر علی رضوی» رئیس انجمن جبهه اسلامی این کشور، جلسه‌ای تشکیل داده و پس از پایان آن قطعنامه‌ای صادر کرده و اتفاقات ایران را ناشی از فعالیت‌های خرابکارانه عوامل کمونیستی دانسته و به‌اتفاق آرا‌ این‌گونه وقایع را محکوم کردند.



سی سال پیش در چنین روزی
پیشروها پیشتاز کانون وکلا شدند

سی سال پیش بیست و چهارم خرداد، متین دفتری، نزیه و پزشکپور نفرات اول کانون وکلا شدند. نخست وزیر ژاپن منتظر بود که پادشاه اسپانیا از ایران برود تا او به تهران بیاید. بهروز وثوقی و شهره آغداشلو نمایشنامه‌ای از پیرآندللوی ایتالیایی را بازی می‌کردند و داریوش با ترانه‌ی «سال دو هزار» در صدر لیست ترانه‌های پرفروش ایستاده بود.



سی سال پیش در چنین روزی
ایران یک خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای می‌خواهد

سی سال پیش بیست و سوم خرداد، دولت تصمیم به تمرکززدایی گرفت؛ ایران خواستار تلاش‌هایی تازه برای استفاده عقلایی از انرژی هسته‌ای شد؛ و در اثر گرمای شدید اهواز و وزش باد معروف به «سموم» ۶۳ نفر بیهوش شده و به بیمارستان منتقل شدند.



سی سال پیش در چنین روزی
آرابال به کارگردانی کریستین دالماس در تهران

سی سال پیش بیست و دوم خرداد، تورم کاهش یافت و با دانشجویان دانشگاه آذرآبادگان از بایت تعطیل کردن کلاس ها اتمام حجت شد. نمایشنامه «مراسمی برای یک سیاه مضروب» روی صحنه رفت؛ به زبان فرانسه و در انجمن فرهنگی ایران و فرانسه.



سی سال پیش در چنین روزی
ایران از جام جهانی آرژانتین حذف شد

سی سال پیش، بیست و یکم خرداد ماه، طی یک حادثه بی‌سابقه در فرودگاه مهرآباد تهران، یکی از خدمه شرکت هواپیمایی اردنی از در هواپیما به بیرون پرت شد و به شدت مجروح شد. در چنین روزی با سومین بازی تیم ملی ایران در آرژانتین که با نتیجه چهار بر یک به نفع تیم پرو تمام شد، پرونده حضور ایران در این جام جهانی با دو شکست و یک تساوی بسته شد و تیم ملی ایران علی‌رغم بازی خوب در مقابل پرو و اسکاتلند، ساک‌ها را بسته و به تهران برگشت.



سی سال پیش در چنین روزی
اپرای برگمان در جشنواره جهانی موسیقی تهران

سی سال پیش، بیستم خرداد، شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه به دعوت شاه ایران برای یک دیدار چهار روزه به تهران آمد. حفیظ‌الله امین، معاون صدارت و وزیر امور خارجه افغانستان در اجلاس ویژه مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که سیاست خارجی کشورش بر اساس هم‌زیستی مسالمت‌آمیز و عدم تعهد مثبت قرار دارد. همچنین در این روز اولین جشنواره جهانی موسیقی تهران افتتاح شد. در افتتاحیه این جشنواره، فیلم «نی سحرآمیز» اینگمار برگمن فیلم‌ساز سوئدی نمایش داده شد.



سی سال پیش در چنین روزی
آخرین کنکور قبل از انقلاب برگزار شد

سی‌سال پیش، در نوزدهم خردادماه، امتحانات ورودی آموزش عالی سال ۱۳۵۷ در سراسر کشور برگزار شد. در این امتحان سراسری ۲۰ هزار نفر از ۱۵۰ حوزه امتحانی در ۱۸۳ شهر غایب بودند و بدین ترتیب کنکور با حضور ۳۱۴ هزار داوطلب (ده برابر ظرفیت دانشگاه‌ها و مدارس عالی) انجام گرفت. در کنکور سال ۵۷ کامران کولیوند، یک پسر ۱۳ ساله از نهاوند کم سن‌ترین داوطلب و علیرضا احتشامی ۶۲ ساله از بروجرد مسن‌ترین داوطلب کنکور بودند.



سی سال پیش در چنین روزی
قبل از رفتن به سن دیه گو ویلا بخرید

سی‌سال پیش، هجدهم خرداد، خبرگزاری آسوشییتدپرس از تیمسار مقدم به عنوان یک حقوقدان اصلاح‌طلب و مخالف شکنجه یاد کرد. یونایتدپرس انتصاب مقدم را به عنوان طلیعه اعطای آزادی‌های بیشتر توسط شاه ایران به ملت دانست. همچنین در این روز، روزنامه اطلاعات آگهی فروش ویلایی در کالفرنیا را به قیمت ۴۲۰۰۰۰۰ تومان چاپ کرد.



سی سال پیش در چنین روزی
سپهبد مقدم رییس سازمان امنیت شد

سی سال پیش، هفدهم خرداد، رییس سازمان امنیت کشور تغییر کرد و سپهبد ناصر مقدم جانشین ارتشبد نصیری شد. همچنین به گزارش روزنامه اطلاعات چاپ ۱۷ خرداد ۱۳۵۷، این روز برای اولین بار در تاریخ مجلس، به جای رای‌گیری با قیام و قعود از دادن رای کبود و موافق و ممتنع استفاده شد. این رای‌گیری در مورد لایحه انتخابات کشور انجام گرفت.



سی سال پیش در چنین روزی
ارتشبد نصیری از ساواک رفت

سی سال پیش، سه‌شنبه شانزدهم خرداد ماه، سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرد که به فرمان ملوکانه تیمسار ارتشبد نعمت‌الله نصیری به عنوان سفیر شاهنشاه در پاکستان تعیین و پذیرش ایشان واصل شده است. وی قرار است پس از مراسم رسمی عازم پاکستان شود. همچنین روزنامه‌ها خبر دیدار نمایندگان مجلس عوام انگلیس با هوشنگ انصادی، رییس هیأت مدیره شرکت ملی نفت را چاپ کردند.



سی سال پیش در چنین روزی
ایران صفر- هلند سه

سی سال پیش، دو‌شنبه پانزدهم خرداد ماه، تیم ملی فوتبال ایران در نخستین بازی خود در جام جهانی آرژانتین با نتیجه سه بر صفر مغلوب هلند، نایب قهرمان جهان شد. همچنین سی سال پیش در چنین روزی احمد بنی‌احمد، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای ملی با صدای بلند نسبت به ندادن فرصت اظهار‌نظر به وی درباره لایحه انتخابات مجلس اعتراض کرد و گفت: این لایحه ارتجاعی است و مخالف قانون اساسی است. اگر این لایحه تصویب شود سرنوشت مجلس در دست قوه مجریه قرار می‌گیرد.



سی سال پیش در چنین روزی
شاخ آفریقا، هادی خرسندی در سال ۵۷

۳۰ سال پیش، یکشنبه چهاردهم خرداد ماه، فرح دیبا، ملکه ایران اعضای باشگاه بانوان آمریکایی را به حضور پذیرفت. در این دیدار خانم سولیوان، همسر سفیر آمریکا در ایران گزارش خدمات داوطلبانه باشگاه بانوان آمریکایی را به ملکه ایران ارائه داد. در چنین روزی در روزنامه اطلاعات خارج از کشور ظنزی از هادی خرسندی نیز با عنوان «شاخ آفریقا» به چاپ رسید.



سی سال پیش در چنین روزی
شاهپور عبدالرضا رییس شورای حیات وحش شد

سی سال پیش، شنبه سیزدهم خرداد ماه، بیست و پنجمین اجلاس مجمع بین‌المللی حفاظت از حیات وحش که در صوفیه تشکیل شد، در آخرین جلسه خود شاهپور عبدالرضا پهلوی را به اتفاق آرا به ریاست شورا به مدت سه سال برگزید. در این روز حدود هزار نفر از عرب‌های ساکن آرژانتین در فرودگاه این کشور به استقبال تیم ملی ایران آمدند و با در دست گرفتن پرچم ایران و سر دادن شعار «ایران، ایران» همبستگی خودشان را با تیم ملی ایران نشان دادند.



سی سال پیش در چنین روزی
هفت گنبد نظامی و هشت نیروگاه اتمی

سی سال پیش، جمعه دوازدهم خردادماه، ایران آمادگی خود را برای شرایط کنترل شدید مواد هسته‌ای قابل استفاده برای ساختن بمب اتمی از طریق انجام ندادن عمل بازیافت مجدد اعلام کرد. بدین ترتیب راه برای خرید هشت رآکتور اتمی ساخت آمریکا که مذاکرات آن از دو سال پیش ادامه دارد، هموار شد. همچنین در چنین روزی روزنامه‌ها خبر ساخت مجموعه تلویزیونی «هفت گنبد» نظامی به کارگردانی نادر نادرپور را منتشر کردند.



سی سال پیش در چنین روزی
وزیر اقتصاد شاه: تورم کاهش خواهد یافت

سی سال پیش، پنجشنبه یازدهم خرداد ماه، درگیری‌ میان دانشجویان و پلیس در خوابگاه دانشجویی و خیابان‌های اطراف آن ادامه داشت. دانشجویان در حالی که شعارهای ضد حکومتی می‌دادند، شیشه های خوابگاه را شکستند. در این درگیری پلیس از گاز اشک‌آور استفاده کرد. همچنین روزنامه اطلاعات اعلام کرد که تهران بزرگ با پنج میلیون نفر جمعیت، ۷۵ هتل دارد. از این میان تنها پنج هتل دولوکس هستند.