کلاکت


مستند‌سازان ايرانی و حقيقت سينمای مستند

۱۴۲ نفر از سينماگران مستند هفته گذشته با صدور بيانيه‌ای اعلام کردند که در جشنواره سينما حقيقت امسال که در ماه آبان در تهران برگزار می‌شود، شرکت نخواهند کرد. در چنين شرايطی که دوربين‌های سينماگران مستند ايرانی خاموش است و اجازه ثبت واقعيت‌های مهم و تکان دهنده‌ای را که پيرامون آن‌ها در جريان است را ندارند، چگونه می‌توان از سينماگرمستند ايرانی انتظار داشت راوی صادق روزگار خود بوده و فيلم‌هايش سندی حقيقی از تاريخ کشورش باشد.



کارنامه سینمایی آقای وزیر ارشاد

در خبرها آمده است که محمدحسین صفار هرندی، بعدازظهر روز یکشنبه ۱۱ مرداد در مراسم وداع خود با وزارت ارشاد از همکاران خود و مدیران وزارت ارشاد به خاطر «مجاهدت‌های چهار سال گذشته در مسیر اعتلای فرهنگ اسلامی و ایرانی» تقدیر کرد و به خاطر قصورهای خود از آنان حلالیت طلبید. حال باید دید که آیا عملکرد چهار ساله وزارت ارشاد در زمان صدارت آقای وزیر جای دفاع دارد یا خیر و آیا «قصورهایش» قابل بخشش است؟



به مناسبت چهلمین سالگرد فرود انسان بر ماه
جهش بزرگ

بیستم جولای امسال، مصادف بود با چهلمین سالگرد گام نهادن انسان بر روی کره ماه. به همین مناسبت برنامه این هفته را به فیلم‌هایی اختصاص داده‌ام که درباره سفر به ماه ساخته شد؛ از «سفر به ماه» ژرژ مه‌لیس گرفته تا فیلم «ماه» ساخته دانکن جونز که به تازگی بر پرده سینماهای بریتانیا آمده است. به همین مناسبت مؤسسه سینمایی بی‌اف‌آی لندن در برنامه‌ای با عنوان «یک جهش بزرگ» این روز تاریخی و آن رویداد بزرگ علمی را گرامی می‌دارد.



نگاهی به فیلم دشمنان مردم ساخته مایکل مان
ضد قهرمان دوست‌داشتنی

هر قدر سارقان، تبهکاران، آدم‌کش‌ها و گانگسترها در دنیای واقعی، ترسناک و نفرت‌انگیزند، اما در دنیای درام و بر پرده سینما، شأن و منزلت دیگری دارند. «دشمنان مردم» ساخته مایکل مان، شرح دوره بسیار کوتاهی از زندگی جان دیلینجر، گانگستر معروف آمریکایی معروف به رابین‌هود آمریکا و روایت حماسی فیلم‌ساز از روزهای باشکوه گانگسترها در دوران رکود اقتصادی دهه ۳۰ در این کشور است.



گفت و گو با اسلاوی ژیژک در فستیوال مارکسیسم ۲۰۰۹ در لندن
ژیژک: باید نوعی سکوت تهدیدکننده باشید

مارکسیسم ۲۰۰۹ نام فستیوالی بود که در لندن برگزار شد و چهره‌های برجسته مارکسیست و جنبش چپ شرکت داشتند. اسلاوی ژیژک، فیلسوف و نظریه‌پرداز مطرح اسلوونیایی که از شرکت‌کنندگان در این فستیوال بود، در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هر ابلهی می‌تواند پرشور و شوق باشد. مسأله حیاتی پیدا کردن یک فوروم حداقل سازمانی است که تداوم داشته باشد. به نظر من بزرگ‌ترین خطر این شورش‌های پوپولیستی این است که شما این جنبش عظیم را دارید، همه با هم همبستگی دارید و این کار از هر ابلهی برمی‌آید اما هنر واقعی این است که یک فوروم واقعی برای ایستادگی پیدا کنید.»



نگاهی به فیلم درجستجوی اریک ساخته کن لوچ
فوتبال دوستان جهان متحد شوید

در جستجوی اریک، آخرین ساخته کن لوچ که در فستیوال کن امسال نیز به نمایش درآمد، حاصل همکاری کن لوچ، اریک کانتونا و پل لاورتی فیلمنامه نویس همیشگی فیلم‌های کن لوچ است. در جستجوی اریک داستان مرد پستچی ای به نام اریک بیشاپ که همه چیز خود را باخته‌است و در میان سالی احساس پوچی و درماندگی می‌کند و تنها با خاطرات خوب گذشته اش دلخوش است.



واکنش سینماگران ایران در برابر رویدادهای اخیر
«ما را چندپاره نکنید»

در روزهای گذشته خیابان‌های تهران عرصه‌ی زد و خوردهای خونین مردم با نیروهای سرکوب‌گر دولتی بود که با تمام قوا در برابر خواست و اراده‌ی مردم ایستادند و با قساوتی که کمتر تصور می‌شد به ضرب و شتم دختران و پسران جوان پرداختند و عده‌ی زیادی را آماج تیرهای خود ساختند. در این میان هنرمندان و سینماگران ایرانی نیز بی‌تفاوت نماندند و به طور دسته جمعی یا فردی به این خشونت‌ها و بی‌رحمی‌ها و سرکوب بی‌امان مردم بی‌گناه و نادیده‌گرفتن حقوق مسلم آنان از سوی حکومت واکنش نشان دادند. در این برنامه به مرور مهم‌ترین بیانیه‌هایی که در روزهای گذشته از سوی سینماگران ایرانی در واکنش به رویدادهای اخیر صادر شده، می‌پردازم.



کنسرت گروه زيرزمينی فانت در لندن
"شعر فارسی مناسب موسيقی راک نيست"

گروه فانت يکی از صدها گروه ايندی راک ايرانی است که سال ها در خارج از حوزه رسمی موسيقی ايران فعاليت داشته و قربانی محدوديت های اعمال شده از سوی حکومت در زمينه اجرای موسيقی غربی بوده است. گروه هایی که فشارها و سخت گيری های دولت، آنها را به زيرزمينی شدن مجبور کرده است. اشکان خواننده و نوازنده بيس در گروه فانت میگوید وضعیت از چهار تا پنج سال پیش به اين طرف خيلی بهتر شده و آن هم به خاطر کوشش خود بچه هاست که در زيرزمين خانه هايشان کار می کنند.



نگاهی به فيلم «‌فرشتگان و شياطين» ساخته ران هاوارد
هياهويی بسيار برای هيچ

فرشتگان و شياطين بر محور رودرويی و جدال قديمی بين دين و علم ساخته شده است. پدر سيلوانو، روحانی دانشمندی که در مرکز تحقيقات هسته‌ای اروپا در ژنو روی پديده‌ای جديد و ناشناخته به نام آنتی‌متر مطالعه می‌کند، قبل از اين‌که به دست دشمنان علم به قتل برسد، می‌گويد که علم قادر است بين انسان و خداوند پيوند ايجاد کند. فرشتگان و شياطين بخش اول رمان رمز داوينچی نوشته دن براون است اما دنباله فيلمی است که ران هورد در سال ۲۰۰۶ برمبنای رمز داوينچی ساخته است.‌ بعد از ساخته شدن فيلم و قبل از نمايش عمومی آن، جنجال بسياری پيرامون آن از طرف مقامات واتيکان و شخصيت‌‌های مسيحی ايجاد شد.



گفت و گو با حسين مرتضائيان آبکنار
«فيلمنامه‌نويسی می‌تواند آفت داستان‌نويسی باشد»

حسین آبکنار در کنار داستان‌نویسی و تدریس داستان، فیلمنامه هم می‌نويسد و اخیراً فیلمنامه «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره» ساخته بهمن قبادی را نوشته است. آبکنار به همراه قبادی و گروه فیلمسازی‌اش در فستیوال کن امسال شرکت داشت. حسین آبکنار در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «ما با سینماگری روبه‌رو هستیم که کتاب نمی‌خواند و با نویسنده‌ای که فیلم نمی‌بیند و با تصویر بیگانه است. اگر با کارگردانی با ادبیات عجین است‌، روبه‌ور شویم، می‌تواند دستاورد‌های زیادی داشته باشد. می‌دانم فیلمنامه‌نویسی می‌تواند یک جایی برای نویسندگی در ادبیات آفت باشد.»



گفت و گو با بهمن قبادی ـ بخش پایانی
قبادی: چشم دیدن همدیگر را نداریم

فیلم «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره» ساخته‌ی بهمن قبادی که در شصت و دومین جشنواره‌ی بین‌‌المللی فیلم کن شرکت کرده بود، برنده‌ی جایزه‌ی فرانسواشاله، جایزه‌ی منتقدین سینمایی فرانسه و همچنین جایزه‌ی ویژه بخش «نوعی نگاه» شد. قبادی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «بیشترین دروغ دنیا در ایران گفته می‌شود. وقتی موفق می‌شوی، مجموعه‌ا‌ی آدم حسود می‌آیند و شروع به شایعه‌پراکنی می‌کنند. همین که تو در اینجا حضور پیدا می‌کنی شروع به داستان‌بافی می‌کنند. به جز یک عده آدم خاص، متأسفانه چشم دیدن همدیگر را نداریم. جامعه‌ی ما به سمتی رفته که حاضر نیستیم موفقیت همدیگر را شاهد باشیم.»



انتخاب‌های فستيوال فيلم کن ۲۰۰۹

هفته گذشته فستيوال فيلم کن، ليست فيلم‌های پذيرفته شده در بخش‌های مختلف اين فستيوال را رسماً اعلام کرد‌. امسال فستيوال کن عرصه رقابت سينماگران برجسته‌ای چون کوئنتین تارانتینو، انگ لی، پدرو آلمودوار و کن لوچ است که با تازه‌ترين فيلم خود به ميدان آمده و برای دریافت جایزه نخل طلایی با هم رقابت می‌کنند. در مجموع بیست فیلم در بخش مسابقه و بيست فيلم نيز در بخش نوعی نگاه پذيرفته شده‌اند. «حرامزاده‌های بی‌آبرو» ساخته کوئنتين تارانتينو، «در جست‌وجوی اريک» ساخته کن لوچ، «آغوش های گسسته» ساخته پدرو آلمادوار و «ضد مسيح» ساخته لارس فون تريه از مهم‌ترين آثار بخش رسمی‌اند.



نگاهی به فیلم «‌تند و بی‌امان» ساخته جاستین لین
تند و بی‌امان بتاز

فیلم «تند و بی‌امان» ساخته جاستین لین، چهارمین قسمت از مجموعه فیلم‌هایی است با همین عنوان که در ژانر فیلم‌های مسابقه اتومبیل‌رانی ساخته شده و از خیلی جهت‌ها برتر از قسمت‌های دیگر از کار درآمده است. فیلم اکشن «‌تند وبی‌امان» نیز از این قاعده پیروی می‌کند. کارگردان، همه شخصیت‌های اصلی قسمت اول این مجموعه را با استفاده از بازی همان بازیگران یعنی وین دیزل، پل واکر، میشل رودریگز و جوردانوبروستر، به خدمت گرفته است. اما ماجرا این بار به جای خیابان‌های لوس آنجلس یا توکیو بیشتر در صحراهای مرزی بین مکزیک و آمریکا می‌گذرد.



نگاهی به فيلم «‌جن‌زدگی در کنتیکت» ساخته پيتر کورن ول
جن‌زدگان

در فيلم «جن‌زدگی در کنتیکت» ساخته پيتر کورن ول، مت، پسر جوانی است که سرطان دارد و تحت درمان ويژه‌ای است. مادرش سارا برای اين‌که به بيمارستان نزديک‌تر باشند، خانه بزرگ اما ارزانی را در ايالت کنتیکت اجاره می‌کند. خانه‌ای که روزگاری نه چندان دور، مرده‌شوی خانه و محل انجام امور کفن و دفن مردگان بوده است. آن‌ها به خانه جديد نقل مکان می‌کنند و ورود آن‌ها به خانه، آغاز گرفتاری‌های تازه‌ای است که با ارواح و مردگان ساکن در اين خانه جن‌زده پيدا می‌کنند.



به مناسبت پنجاهمین سالگرد پیدایش جنبش موج نو فرانسه
میراث موج نوی سینمای فرانسه

موج نوی سینمای فرانسه، جنبش سینمایی مدرنی بود که پنجاه سال قبل در اواخر دهه پنجاه میلادی با فیلم‌های تعدادی از سینماگران روشنفکر فرانسوی مثل کلود شابرول، فرانسوا تروفو، ژاک ریوت، اریک رومر، و ژان لوک گدار آغاز شد و با کارهای فیلمسازان دیگری چون آینس واردا، لویی مال، کلود للوش و دیگران ادامه پیدا کرد. موسسه بی‌آف‌آی لندن به مناسبت پنجاهمین سالگرد پیدایش جریان موج نوی فرانسوی در ماه‌های آوریل و می، مروری دارد بر این جنبش سینمایی و در این مدت تعدادی از مهم‌ترین فیلم‌های موج نویی فرانسه به نمایش درمی‌آید.



نگاهی به فیلم «در شهر سیلویا» ساخته خوزه لوئیس
در جست‌وجوی جوهر ناب سینما

خوزه لوئیس گوئرین، سینماگر اسپانیایی، شاعری است که با سینما شعر می‌گوید و نقاشی است که با دوربین نقاشی می‌کشد. سینمای او یکی از تصویری‌ترین و تجربی‌ترین سینماهای معاصر جهان است اما بسیار مهجور و ناشناس مانده است. دقت صوتی و تصویری، شاعرانگی نماها و روایت مینی مالیستی در کارهای او خصوصاً «در شهر سیلویا»، یادآور، آثار برسون و تعلیق و رمز و راز نهفته در فیلم و افشاگری تدریجی اطلاعات، یادآور آثار هیچکاک است. «در شهر سیلویا» فیلمی رمانتیک و عاشقانه است اما نه از نوع هالیوودی آن بلکه از آن نوع فیلم‌هایی است که با انگیزه‌های ناب هنری و سینمایی ساخته شده‌اند.



عروسان الله

فیلم مستند «شهیده یا ‌عروسان الله» ساخته فیلمساز اسرائیلی ناتالی اسولین که هفته گذشته در فستیوال فیلم زنان بردز آی ویو لندن به نمایش درآمد، به قصد کشف انگیزه‌های واقعی زنان فلسطینی برای شرکت در عملیات استشهادی ساخته شده. نوشته‌ای در آغاز فیلم به ما می‌گوید که تا سال ۲۰۰۰ تعداد ۱۵۵ عملیات انتحاری در اسرائیل صورت گرفته که منجر به کشته شدن ۵۲۶ نفر و زخمی شدن ۳۳۰۰ نفر اسرائیلی شده است. از طرفی ۱۲۰ زن فلسطینی به جرم شرکت در عملیات استشهادی یا همدستی با جهادگران اسلامی، دستگیر و در زندان شارون در جبالیه زندانی شدند.



نگاهی به فیلم «گرن تورینو» ساخته کلینت ایستوود
بازگشت هری کثیف

کلینت ایستوود، فیلمسازی کلاسیک، محافظه‌کار و اخلاق‌گراست. او در تمام فیلم‌هایی که در سال‌های اخیر ساخته از «دخترک میلیون دلاری» گرفته تا «بچه عوضی» تا همین «گرن تورینو»، نگاه کلاسیک، محافظه‌کار و اخلاقی‌اش را حفظ کرده است. نگاه او به آدم‌ها و جامعه مطلق‌نگر است و این مطلق‌گرایی از ویژگی‌های سینمای کلاسیک است. آدم‌های او مثل آدم‌های دنیای فیلم‌های کلاسیک، دو دسته‌اند: خوب و بد، خیر و شر، خبیث یا شریف. والت، آشکارا یک نژادپرست است و از همسایگان غیر سفیدپوستش نفرت دارد و این نفرت را با تمام وجودش ابراز می‌کند.



جهاد برای عشق

فیلم مستند «‌جهادی برای عشق» ساخته فیلمساز و روزنامه‌نگار هندی پرویز شرما، مستندی در‌باره همجنس‌گرایان مسلمان و بحث همجنس‌گرایی در اسلام است. فیلم مثل اغلب مستندهایی که در‌باره تابوها در کشورهای اسلامی ساخته می‌شود روایت را از طریق دنبال کردن زندگی چند نفر که آن تابوها را شکسته، به طور موازی پیش می‌برد. فیلمساز که خود مسلمان و در عین حال همجنس‌گراست، با نشان دادن وضعیت چند زوج همجنس‌گرای مسلمان از ملیت‌های مختلف و مشکلاتی که با آن مواجه‌اند، سعی کرده تا فرضیه خود را درباره سازگاری همجنس‌گرایی با باورهای اسلامی ثابت کند.



نگاهی به فیلم «راه انقلابی» ساخته سم مندز
ذات تراژیک زندگی زناشویی

پرویز جاهد: فیلم «راه انقلابی‌» ساخته سم مندز اقتباسی است از رمان ریچارد ییتز، نویسنده آمریکایی که داستان آن در اواسط دهه پنجاه در حومه شهری ایالت کنه تیکات آمریکا می‌گذرد. سم مندز در «راه انقلابی» نشان می‌دهد که خواسته‌های فردی آدم‌ها، چگونه قربانی تعهداتشان به خانواده و زندگی زناشویی می‌شود. این‌که ازدواج در ذات خود امری تراژیک است و نمی‌تواند الزاماً خوشبختی واقعی آدم‌ها را تأمین کند. این‌که چگونه نارضایتی‌های کوچک و پیش پا افتاده و روزمره می‌تواند روز به روز جدی‌تر شده، شکاف‌ها را عمیق‌تر کرده و به بحران دامن زده و هر دو نفر را به سمت فاجعه براند.