ايرانيان کانادا


گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری بخش دوم و پایانی
«دیگر هرگز لباس روحانیت به تن نخواهم کرد»

محمد تاج دولتی: در بخش نخست گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری، به وضعیت جنبش سبز و نقش دین و باورهای مذهبی در آینده‌ی سیاسی ایران اشاره شد. در قسمت پایانی این گفت‌وگو، به خطرهایی که جنبش را تهدید می‌کند، تغییر و تحولات احتمالی در نهاد روحانیت در ایران در دوران پس از انقلاب پرداخته‌ام و این که: آیا خلع لباس آقای اشکوری توسط دادگاه روحانیت، تغییری در رفتار و گفتار او به‌وجود آورده و آیا مایل است دوباره به لباس روحانی درآید؟



گفت‌وگو با حسن یوسفی اشکوری - بخش نخست
«کلی گویی رهبران جنبش دیگر مفید نیست»

محمد تاج‌دولتی: حسن یوسفی اشکوری، از نو‌اندیشان دینی، برای شرکت در یک کنفرانس دانشگاهی و ایراد چند سخنرانی در شهرهای مونترال، اتاوا، تورنتو و چند شهر دیگر به کانادا آمده بود. او در گفت‌و‌گویی با رادیو زمانه از جنبش سبز، ویژگی‌های آن، تحولات و نقش نهاد روحانیت ایران در دوران پس از انقلاب و این‌که آیا مایل هست دوباره به لباس روحانیت بازگردد یا نه صحبت می‌کند.



گفت‌وگو با سهیل پارسا کارگردان تئاتر، به بهانه اجرای نمایش آرش به زبان انگلیسی در تورنتو
«آرش‌های زیادی داشتیم که زن بودند»

محمد تاج دولتی: در میان اسطوره‌های فرهنگ ایرانی، افسانه‌ی آرش کمانگیر را شاید بتوان مهم‌ترین و تاثیرگذارترین افسانه‌ی ایرانی دانست که تولیدات هنری اقتباس شده از آن همچنان ادامه دارد. نمایش «آرش» نوشته‌ی بهرام بیضایی اثری است که توسط سهیل پارسا، کارگردان صاحب‌نام ایرانی اقتباس شده و بیش از ۱۰ سال است که به زبان‌های مختلف به روی صحنه رفته است. به بهانه‌ی روی صحنه رفتن نمایش «آرش» در تورنتو، با سهیل پارسا گفت‌و‌گو کرده‌ام.



گزارشی از نمایشگاه عکس چهار هنرمند ایرانی در تورنتو
قدم بر روی میوه ممنوعه

پانته‌آ بهرامی: فضاهایی چندگانه و چند لایه از رنج تا سرمستی زنان، از سانسور تا خود سانسوری، از روایت پاکی و پلیدی تا تضاد و هارمونی، از فضاهای خاکستری تا سرخ نمادین، اولین احساس و دریافت تماشاگر از آثار ارائه شده در نمایشگاه «قدم بر روی میوه ممنوعه» است. نمایشگاه «قدم بر روی میوه ممنوعه» از چهار هنرمند ایرانی، در چهارچوب جشنواره کنتاکت در شهر تورنتوی کانادا، در گالری کویین برگزار شده است.



گفت‌وگو با رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی مرکز اخلاقیات دانشگاه تورنتو
پرسش‌های ۲۰ ساله‌ی جامعه مدنی ایران

محمد تاج‌دولتی: روزهای ۱۴ و ۱۵ ماه می، در دانشگاه تورنتو، کنفرانسی با حضور بسیاری از پژوهش‌گران ایرانی و غیرایرانی به کوشش رامین جهانبگلو برگزار خواهد شد. هم‌‌چنین چند روز پیش نامه‌ای به امضای چند تن از استادان ایرانی علوم انسانی در دانشگاه‌های کانادا در مطبوعات این کشور منتشر شد که در آن نسبت به فعالیت غیرشفاف نهادی با نام مرکزت مطالعات ایران‌شناسی در شهر تورنتو اعتراض شده بود. در همین رابطه با رامین جهانبگلو گفت‌وگو کردم.



گفت‌وگو با بهمن مقصودلو کارگردان مستند زندگی ایران درودی: «نقاش لحظات اثیری»
افول سینمای ایران در عرصه جهانی؟

محمد تاج‌دولتی: دکتر بهمن مقصودلو، از معدود فعالان عرصه‌ی سینما در ایران و جهان است که هم در زمینه‌ی نقد سینما و هم مستندسازی نامی شناخته شده دارد. این فیلمساز چند روز پیش، مستند تازه‌ی خود درباره‌ی زندگی و آثار «ایران درودی»، نقاش و نویسنده‌ی معاصر ایران با نام «نقاش لحظات اثیری» را برای نمایش به شهر تورنتو آورده بود. در پایان نمایش این فیلم مستند که با استقبال قابل توجهی روبه‌رو شد، با بهمن مقصودلو گفت‌و‌گو کردم.



گفت‌وگو با مهندس عبدالعلی بازرگان، پژوهشگر و نواندیش دینی – بخش پایانی
«صبر و مقاومت ملت؛ بزرگ‌ترین عامل پیروزی»

محمد تاج‌دولتی: در بخش اول گفت‌وگو با عبدالعلی بازرگان، پژوهش‌گر دینی که برای ایراد چند سخنرانی به شهر تورنتو آمده بود، در مورد وضعیت کنونی جنبش سبز و «بیانیه‌ی اتاق فکر جنبش سبز» صحبت کردیم. در بخش دوم این گفت‌و‌گو عبدالعلی بازرگان درباره‌ی امکان گفت‌وگو و توافق‌های حداقلی روشن‌فکران دینی با روشن‌فکران سکولار، وجه خشونت‌‌پرهیزی جنبش سبز و شکنندگی آن و خطر‌هایی که جنبش سبز را تهدید می‌کند، نظرات خود را بیان می‌کند.



گفت‌وگو با مهندس عبدالعلی بازرگان، پژوهشگر و نواندیش دینی – بخش نخست
«اتاق فکر» آن‌چنان که برخی نگران شدند در میان نبود

محمد تاج‌دولتی: در میان روشن‌فکران مذهبی عبدا‌لعلی بازرگان از جمله کسانی است که گفتمانی متعادل و پایدار در زمینه‌ی پژوهش‌های دینی، روایت‌ها و تحلیل‌هایی مبتنی بر متن قرآن ارائه می‌کند. نوشته‌ها و سخنرانی‌های او نیز بیشتر نگرشی بر مسائل سیاسی- اجتماعی از نقطه‌نظر متن اصلی کتاب آسمانی مسلمانان است. با او که چند روز پیش برای ایراد چند سخنرانی به شهر تورنتو آمده بود گفت‌وگو کردم که در دو بخش منتشر خواهد شد.



گزارشی از سمپوزیوم یک‌روزه‌ی دانشگاه یورک درباره‌ی ایران
«جنبش سبز بیشتر سکولار معتدل است تا مذهبی»

محمد تاج‌دولتی: چند روز پیش در کالج گلندون، از کالج‌های دانشگاه یورک کانادا به کوشش ۶ دانشجوی دختر غیر ایرانی سمپوزیوم یک روزه‌ای در مورد ایران ترتیب یافت که در آن تعدادی از استادان و پژوهش‌گران و فعالان حقوق بشر ایرانی و غیر ایرانی طی شش جلسه‌ سخنرانی، بحث و گفت‌و‌گو به طرح مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران امروز پرداختند. با دو تن از سخنرانان این سمپوزیوم گفت‌وگویی داشته‌ام.



گفتگو با کیهان کلهر، موسیقی‌دان و نوازده‌ی کمانچه
«هنر همیشه راه خودش را پیدا کرده است»

محمد تاج‌دولتی: کیهان کلهر موسیقی‌دان و نوازنده‌ی چیره‌دست کمانچه، بی‌شک از چهره‌های بی‌نظیر تاریخ موسیقی سنتی ایران است. او علاوه بر ابداع و ارائه‌ی سبک و شیوه‌ای خاص در نوازندگی کمانچه در چهار‌چوب دستگاه‌های سنتی موسیقی ایران از معدود موسیقی‌دان‌های سنتی ایران نیز هست که با تعدادی از موزیسین‌های بین‌المللی، بخشی از بار حضور بین‌المللی موسیقی سنتی ایران را به عهده دارد.



گزارش جلسه سخنرانی به مناسبت «روز جهانی زبان مادری در یکی از کتابخانه‏های شهر تورنتو
دکتر براهنی: زبان مادری، زبان مقدسی است

محمد تاج‌دولتی: روز ۲۱ فوریه «بنیاد ایرانی- کانادایی زبان و فرهنگ آذربایجان» که شش سال پیش توسط چند تن از ایرانیان ترک زبان در کانادا تأسیس شد، یک جلسه‏ی سخنرانی در باره‏ی اهمیت زبان مادری، برگزار کرد. در این برنامه دکتر رضا براهنی، رضا مریدی، نماینده‏ی ایرانی‏تبار پارلمان اونتاریو، فریدون رحمانی رییس «خانه‏ی کرد» در اونتاریو و عباس آزادیان سخنرانی کردند. گزارشی بخوانید از این جلسه.



گفت‌وگو با حسین علیزاده، موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز
حسین علیزاده: هنرمند نباید بی‌تفاوت باشد

محمد تاج‌دولتی: از هفته‏ی گذشته، حسین علیزاده موسیقی‏دان و آهنگ‏ساز برجسته‏ی ایران، به همراه کیهان کلهر نوازنده‏ی چیره‏دست کمانچه و چند تن از موزیسین‏های جوان ایرانی، تور بزرگ ۱۲ کنسرت در آمریکای شمالی، شامل دو کنسرت در کانادا و ۱۰ کنسرت در آمریکا را آغاز کرده‏اند. در گفت‏‏وگو با حسین علیزاده، از وی در خصوص این کنسرت‌ها و نیز رویدادهای چند ماه گذشته ایران پرسیدم.



گردهم‌آیی ایرانیان تورونتو در آستانه ۲۲ بهمن

محمد تاج‌دولتی: با فراخوانی که از سوی «کمیته‏ی همبستگی با مردم ایران» برای حمایت از جنبش سبز در ایران، در آستانه‏ی ۲۲ بهمن منتشر شده بود، روز یکشنبه هفتم فوریه بیش از ۷۰۰ تن از ایرانیان بزرگ‏شهر تورنتو در سرمای منهای ۱۵درجه‏ی سانتی‏گراد، در یکی از مناطق پر رفت و آمد شمال شهر تورنتو گرد هم آمدند. در تظاهرات اعتراض‏آمیز این گروه از ایرانیان، همه‏ی شعارها با تاکید بر ضروری‏ترین خواسته‏های جنبش مدنی مردم ایران تهیه و بیان شد. با چند تن از شرکت کنندگان در گردهم‏آیی گفت‏وگو کرده‌ام.



گفت‌وگو با رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی در مرکز اخلاقیات دانشگاه تورنتو
«هویت ایرانی؛ مهم‌ترین مساله‌ی روشنفکران سکولار»

محمد تاج‌دولتی: در پی انتشار بیانیه‏ی پنج ماده‏ای میرحسین موسوی و پس از اعلام بیانیه‏ی ۱۰ماده‏ای پنج نواندیش دینی، گروهی از روشنفکران سکولار هم بیانیه‏ای را در حمایت از مطالبات اعلام شده توسط میرحسین موسوی منتشر کردند. دکتر رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی، یکی از ۵۴ امضا کننده‏‏ی بیانیه‏ی روشنفکران سکولار است. با وی در همین زمینه گفت‌وگو کرده‌ام.



گفتگو با چندتن از ایرانیان تورنتو درباره‌ی آخرین بیانیه‌ی میرحسین موسوی
«بیانیه‌ی هفده‌ام؛ چانه‌زنی برای اعتراضات بعدی»

محمد تاج‌دولتی: با گشایش دانشگاه‌ها هر جا که چند تن از ایرانیان با هم ملاقات می‌کنند ابراز نظرهای مخالف و موافق درباره‌ی مسیر روی‌دادهای سیاسی، اجتماعی ایران نیز بالا می‌گیرد. در آخرین جلسه‌ی
گفت‌وگوی هفتگی که از سال گذشته تا کنون در روزهای شنبه‌ی هر هفته در دانشگاه تورنتو برگزار می‌شود، در میز‌گردی با چند تن از ایرانیان درباره‌ی آخرین بیانیه‌ی میرحسین موسوی و تحولات ایران
گفت‌وگو کردم.



گفت وگو با چند تن از شرکت کنندگان تجمع اعتراضی تورنتو
از فردای عاشورا، نقش زنان حیاتی‌‌تر می‌شود

محمد تاج‌دولتی: عاشورای سبز امسال چشمان بسیاری را در جهان خیره کرد. بسیاری از تحلیل‌گران بر این نظرند که جنبش سبز مسیری تازه گشوده که به هیچ‌وجه به وضع پیشینش قابل بازگشت نیست. یک روز پس از وقایع اسفناک عاشورا، ده‌ها نفر از ایرانیان شهر تورنتو گردهم آمدند تا اعتراض‌شان را نسبت به کشته و مجروح شدن هم‌وطنان‌شان، ابراز کنند. در این‌باره با چندتن از شرکت‌کنندگان دراین گردهمایی اعتراضی گفت‌وگویی داشتم.



گزارش برنامه «هنر برای حقوق بشر»، به مناسبت روزجهانی حقوق بشر
«زنده بودن سهراب‌ها، رهبران را می‌ترساند»

محمد تاج‌دولتی: در پی فراخوان «کمیته‏ی اتحاد برای ایران در خارج از کشور» برای اجرای برنامه‏هایی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، چند نهاد و سازمان دانشجویی و غیردانشجویی فعال در زمینه‏ی حقوق بشر و حمایت از جنبش آزادی‏خواهانه‏ی مردم ایران، شبنه‏ ۱۲ دسامبر مراسمی با عنوان «هنر برای حقوق بشر» در شهر تورنتو برگزار کردند. گزارشی بخوانید از این مراسم.



«ژیلا بنی‌یعقوب؛ یکی از نمادهای روزنامه‌نگاری امروز ایران است»

محمد تاج‌دولتی: نهم دسامبر، در دوازدهمین برنامه‏ی «انجمن روزنامه‏نگاران کانادایی مدافع آزادی بیان» که در تورنتو برگزار شد، ژیلا بنی‏یعقوب، روزنامه‏نگار ایرانی، مهم‏ترین جایزه‏ی تلاش برای آزادی بیان را نصیب خود کرد. ژیلا بنی‏یعقوب در این برنامه حضور نداشت و نیک‏آهنگ کوثر، به نمایندگی از طرف وی، این لوح تقدیر را دریافت کرد. با نیک‏آهنگ کوثر در همین زمینه گفت‏وگویی کردم.



گفت‌وگو با علی دهباشی، مدیر و سردبیر نشریه بخارا
حال و روز «بخارا» خوب نیست!

محمد تاج‌دولتی: حضور علی دهباشی، مدیر و سردبیر نشریه‏ی «بخارا» در میان ایرانیان کانادا، و چندین جلسه‏ی سخنرانی او در «کانون کتاب‏خوانی تورنتو»، در باره‏ی جریانات روشنفکری و نیز وضعیت نشریات و روزنامه‏نگاری ادبی فرهنگی در تاریخ معاصر ایران، روی‏داد بسیار قابل توجه دو هفته‏ی گذشته در کانادا بود. با علی دهباشی، در مورد وضعیت نشریه بخارا، گفت‏وگویی کردم.



گفت‌وگو با رامین جهانبگلو در باره‌ی علم و اخلاق
«علم توتالیتر، زندگی بشر را نابود می‌کند»

محمد تاج‌دولتی: دستاوردهای علمی در زمینه‌های بیولوژیک و تغییرات ژنتیکی و یا شبیه‌سازی حیوانات از سوژه‌هایی بوده که در چند سال اخیر بحث‌های فراوانی برانگیخته است. طرف‌داران اخلاق، و آنان که برای پیشرفت علوم محدودیتی قائل نیستند، دو سوی این بحث‌های ادامه‌دار بوده و هستند. با دکتر رامین جهانبگلو، استاد مرکز اخلاقیات دانشگاه تورنتو، در همین ارتباط گفت‌وگو کرده‌ام.