خانه > ایرج ادیب زاده > گفتگو > ویزا ندادن اروپا به مقامات ایران «اقدامی سمبلیک است» | |||
ویزا ندادن اروپا به مقامات ایران «اقدامی سمبلیک است»ایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comواکنشهای بینالمللی به تظاهرات اخیر مردم ایران در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ادامه دارد. تعدادی از سیاستمداران آلمان از کشورهای عضو اتحادیهی اروپا خواستهاند که برای مسئولین سرکوب مردم در ایران، ویزای ورود به کشورهای عضو این اتحادیه را صادر نکنند. در همین رابطه با مهران براتی، تحلیلگر مسائل سیاسی مقیم برلین گفت و گو کردم و ابتدا از آقای براتی اهمیت این درخواست سیاستمداران آلمانی را پرسیدم:
فکر نمیکنم این اقدام کشورهای اتحادیهی اروپا، در اصل سیاستی که این کشورها نسبت به دولت آقای احمدینژاد خواهند داشت، چندان تأثیرگذار باشد. دولت آقای احمدینژاد تازه چند هفتهی دیگر تحلیف خواهد شد. معرفی وزرا به مجلس و گرفتن تأیید از مجلس، خود به خود چند ماهی طول خواهد کشید. این حرکت بیشتر اقدامی سمبلیک در جهت تأیید و حمایت اخلاقی از جنبش اعتراضی مردم ایران بوده است. اما آنچه که در واقعیت سیاست انجام خواهد گرفت، چیز دیگری است. در حقوق بینالملل پیشبینی نشده که رابطه با دولتها زمانی انجام میگیرد که آن دولتها بنا بر رأی دموکراتیک مردم انتخاب شده باشند. چنین نظمی در حقوق بینالمللی نداریم. به همین دلیل هم انتظار من این است که پس از چند ماه، دولتها گفت و گوهایشان را دوباره از سر بگیرند و ادامه بدهند. منتها آنچه که اکنون در این رابطه پراهمیت است، حمایت گستردهی مردم کشورهای اروپایی بویژه آلمان از حرکت اعتراضی مردم ایران است. الان در شهرهای مختلف آلمان، روی بالکن شهرداریها، پرچم سبز و علائم سبز جنبش ایران به اهتزاز درآمده است. در بعضی از شهرها، مردم روی آنتن اتومبیلها یا تاکسیهایشان روبان سبز بستهاند. سازمان نویسندگان آلمانی و تعداد زیادی از هنرمندان برجستهی آلمانی بیانیههای حمایت منتشر کردهاند و به نوعی در زندگی روزانه و محل کار خود نیز علائمی از این حمایت را نشان میدهند.
شهروندان برلین بیش از دو هفته، هر شب ساعت نه و نیم تا یازده شب به وقت آلمان، جلوی دروازهی برلین با مشعل به نشانهی حمایت از حرکت مردم ایران جمع میشدند و حتی تعدادی از ساکنان مسلمان برلین نیز در این پاس شبانگاهی شرکت میکردند. این حمایت عمومی، به خصوص حمایت احزاب از این جنبش عمومی، دولتها را مجبور به انجام حرکاتی میکند. اما به نظر نمیآید که در آینده حتماً در روابط دو دولت، این خواستها و حمایتها را در سیاستشان نسبت به ایران منعکس کنند. فکر میکنید حمایتهای مردمی آلمان از جنبش اعتراضی مردم ایران تا کی ادامه پیدا کند؟ به نظر میرسد جنبشی که در ایران آغاز شده، جنبشی برای سرنگونی حکومت، اکنون و حال، نیست؛ بلکه جنبشی مدنی با سیاستهای محاصرهی مدنی است. محاصرهی مدنی این است که هر روز و هر ماه برای حقوق شهروندی مبارزه شود. این نوع مبارزه در خود نوعی نسلزایی ایجاد میکند؛ موج اعتراضهای جدید را در درون خود پرورش میدهد و ادامه پیدا میکند. این جنبش برای اروپاییها مسألهای کاملاً غیر مترقبه بوده است؛ همانطور که برای ایرانیها هم دور از انتظار بوده است. حکومت در نهایت مجبور به عقبنشینی در مقابل این محاصرهی مدنی خواهد شد و امکان سرکوب به معنای کشتار جمعی این حرکت بزرگ مدنی را پیدا نخواهد کرد. فکر میکنم نیروهای آزادیخواه جهان از چنین حرکتی، به طور دائم پشتیبانی خواهند کرد. الان آمادگی روانی بسیار گستردهای برای این پشتیبانی وجود دارد. حتی این آمادگی وجود دارد که از حکومت ایران در نهادهای مختلف بینالمللی شکایت شود. حال این که زمینهی حقوقی آن وجود دارد یا نه، مسألهی دیگری است. به هر صورت، حکومت در ایران، دیگر نخواهد توانست با راحتی و خوشخیالی بر مسند حکومت بنشیند و هیچ اتفاقی در دنیا در اعتراض به او نیفتد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
جناب براتي با سلام ، وجود ايرانيان باسواد ، فرهيخته ، مطرح و وطن پرست در اقصي نقاط جهان و پتانسيل بالاي اين عده وقتي با فوران غيرت و شرافت و آزاديخواهي و خودباوري همراه شود مشگل سرزمينمان كه وجود حكومت سركوب و جنگ طلب و تروريست پرور است را با همراهي و خواست مردم صلح طلب و انسان دوست ما حل خواهد شد مهم اين است كه مرتب در ذهن خود تكرار كنيم و در عمل نشان دهيم كه ما همه با هم هستيم .
-- فرياد ، Jul 21, 2009