خانه > ایرج ادیب زاده > گفتگو > «هر صدایی تاثیر خود را خواهد داشت» | |||
«هر صدایی تاثیر خود را خواهد داشت»ایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comهفدهمین دورهی مراسم اهدای جوایز سال «آزادی بیان» از سوی «سازمان گزارشگران بدون مرز»، روز پنجشنبه چهارم دسامبر، برابر با چهاردهم آذرماه، در پاریس برپا شد. شیرین عبادی، برندهی جایزهی صلح نوبل، میهمان ویژهی این مراسم بود. او جوایز برندگان را به آنان یا فرستادگانشان اهدا کرد و نیز در سخنرانی مبسوطی دربارهی سانسور در جهان و به ویژه در ایران، سخن گفت. از سه جایزهی سال ۲۰۰۸ سازمان گزارشگران بدون مرز، امسال دو جایزه به روزنامهنگاران و وبلاگنویسان قارهی آسیا که بیشتر از دیگر قارهها با زندان و سانسور روزنامهنگاران روبرو است، داده شد. جایزهی دیگر به یک روزنامهنگار دربند کوبایی تعلق گرفت. ریکاردو گنزالس آلفونزو از کوبا، برندهی جایزهی روزنامهنگار سال شد که در راه آزادی خبر و اطلاعات تلاشی پیگیر داشته و اکنون سالهاست در هاوانا زندانی است. در این قسمت، روزنامهنگاران دیگری نیز نامزد بودند؛ موسی کاکا از نیجریه، میشل کیلو از سوریه، ناتالیا مورار از روسیه و نیسیان یاگما از سریلانکا. جایزهی رسانهی سال که به وبلاگها، رادیوها و رسانههایی که در راه آزادی بیان مبارزه میکنند داده میشود، به «رادیوی آزاد» در کرهی شمالی داده شد که روزنامهنگار آن به زندانی طولانی در رژیم کره شمالی محکوم شده است. در قسمت وبلاگها سایت «تغییر برای برابری» از ایران، ویژهی «کمپین یک میلیون امضا» و جنبش زنان ایران نیز نامزد بود و نیز وبلاگهایی از ترکمنستان، آمریکا، گینه و کلمبیا. سرانجام دو روزنامهنگار دیگر زندانی در برمه به طور مشترک، برندهی جایزهی مبارزه از طریق اینترنت شدند. زارگانا و نایف اُنلا که توسط رژیم نظامی برمه همچنان زندانی هستند.
در پایان این مراسم، از خانم شیرین عبادی، نظرش را دربارهی روز اهدای جوایز سازمان گزارشگران بدون مرز در پاریس، پرسیدم. این مراسم تشویق کنندهی آزادی بیان است و قوت قلب و کمکی است برای ژورنالیستها که در سختترین شرایط کار میکنند. برندگان از کشورهایی بودند که به تصدیق همهی مجامع بینالمللی، از کشورهای بسته هستند.
به کسانی که علیرغم محدودیتهایی که حکومتها برایشان ایجاد کرده، مثل برمه، کرهی شمالی یا کوبا، برندهی آزادی بیان شدند، باید آفرین گفت و امیدوارم تعداد اینها هرچه بیشتر بشود. در سخنرانیتان به مسایل سانسور در ایران هم اشاره کردید. در ایران برای چاپ هر کتابی باید از دولت اجازه گرفته شود. حتی ترجمهی آثار ادبی معروف دنیا هم احتیاج به اخذ مجوز دارد و بدون این مجوز، هیچ چاپخانهای حق ندارد کتابی را چاپ کند. در جریان اخذ مجوز تعدادی از کتابها و حتی تعدادی از ترجمهها اجازهی چاپ نمیگیرند. تعدادی از سایتهای اینترنتی فیلتر شدهاند، تعدادی از روزنامهها تعطیل شدند. حتی در قانون مطبوعات قید شده: نقض اصول قانون اساسی در نشریات ممنوع است و این باعث تعجب است که پس اساتید حقوق اساسی چگونه میتوانند با مخاطبینشان در جامعه صحبت کنند. سایت تغییر برای برابری جنبش زنان هم جزو نامزدها بود. امیدوار بودید که این سایت برنده شود؟ بههرحال این که جز نامزدها بود، خبر خوبی بود. بله. تلاش فعالین حقوق زن در ایران، همواره مورد تقدیر آزاداندیشان دنیا قرار گرفته و این که آنها توانستند با امکانات بسیار اندک و نویسندگان قلیلی که دارند، خودشان را به دنیا بشناسانند، باعث افتخار و سربلندی خودشان، من و همهی ایرانیها است. فکر میکنید، این تاثیری در وضعیت جامعهی زنان ایران خواهد داشت؟ طبیعی است که هر صدایی تاثیر خود را خواهد داشت. رضا معینی، مسوول ایران، افغانستان و تاجیکستان، یعنی دنیای فارسیزبان در سازمان گزارشگران بدون مرز، به حضور سمبلیک خانم عبادی در این مراسم، اشاره دارد. حضور ایشان یک حضور سمبلیک بود. خانم عبادی، برندهی جایزهی صلح نوبل از ایران، کشوری که سرکوب و سانسور در آن بیداد میکند، همانگونه که در صحبتهای ایشان هم بود، جوایز برندگان ما را که از کره شمالی، برمه و کوبا بودند، اهدا کردند.
در صحبتها هم یک کلیت را طرح کرد و آن هم این که سانسور در همهجا وجود دارد و اشکال مختلفی دارد. آن چه که مهم است، مقاومتی است که در مقابل این سانسور میشود. این جلسه و این مراسم هم که هفدهمین مراسم اهدای جوایز گزارشگران بدون مرز بود، در همین رابطه است. برای پاسداشت مقاومت، برای بزرگداشت تلاش زنان و مردانی که در همهی جهان برای آزادی قلم، بیان و آزادی مطبوعات تلاش میکنند. نظرتان در مورد این که سایت تغییر برای برابری هم در میان نامزدها بود، چیست؟ خیلی خوشحال میشدم، اگر سایت «تغییر برای برابری»، برندهی این جایزه میشد. ولی همینکه به عنوان نامزد طرح بوده و عملاً طرح شد، مهم است. همانطور که دیدیم، هنگام سخنرانی خانم عبادی کلیپ دوستان ما برای کمپین یک میلیون امضا، در پشت سر ایشان پخش میشد. در جلساتی اینگونه، طرح شدن اهمیت دارد. سال گذشته هم روزنامهنگار خوب ایرانی، خانم ژیلا بنییعقوب کاندیدای ما بود، اما برای اهدای این جوایز، همواره هیأت داوران که ۲۷ روزنامهنگار از ۲۷ کشور در سراسر جهان هستند، رأی میدهند و ما دخالتی نداریم. ضمن این که آقای رضا علیجانی هم به عنوان روزنامهنگاری که در سال ۲۰۰۱ برندهی جایزه شد. از خانم فرنگیس حبیبی، روزنامهنگار و مسوول بخش فارسی رادیو فرانسه که در این مراسم حضور داشت، نظرش را در بارهی این روز پرسیدم. طبیعتا به خاطر دلبستگی عاطفی، حرفهای و همبستگی حرفهای ملی که داریم، دلمان میخواست کسانی که در ایران در شرایط بسیار سخت کار میکنند و سعی میکنند پیام خودشان را برسانند و در این مورد زنانی که برای لغو قوانین تبعیضآمیز و برابری حقوق مبارزه و تلاش میکنند، جایزهای در این مراسم بسیارصمیمی و باشکوه بگیرند. ولی در عین حال وقتی میبینم روزنامهنگار برمهای که ۴۵ سال به علاوهی ۱۴ سال را باید در زندان بگذراند، یا روزنامهنگار کوبایی که ۲۰ سال را باید در زندان بگذراند، این جایزه را گرفته، بازهم فکر میکنم خوب است که چنین سازمانی مثل گزارشگران بدون مرز هست که نگهبان صدای روزنامهنگارانی است که در بدترین شرایط، از درون زندانها و بیغولهها سعی میکنند حرفهاشان را انجام بدهند. البته، دلگرمی خاصی برای زنانی خواهد بود که در ایران کار میکنند و شاید دور نباشد که جوایزی دریافت کنند. چه در اینجا و چه در جاهای دیگر. زنانی که در ایران و اصولاً روزنامهنگارانی که در ایران دارند کار میکنند، در لحظات آینده از این مراسم خبردار میشوند. آنها هم خوشحال خواهند شد که بالاخره روزنامهنگاران و همکارانشان در جاهای دیگر دنیا، جایزه گرفتهاند. یکی دیگر از حاضران در مراسم امروز پاریس، عبدالکریم لاهیجی، رییس جامعهی حقوق بشر در ایران بود که عقیده دارد: «قارهی آسیا، عقبماندهترین قارهها از نظر حقوق بشر است» وقتی صحبت از حقوق بشر میکنیم، میگوییم عقبماندهترین قاره در ارتباط با وضعیت حقوق بشر، قارهی آسیا است. امروز هم دو جایزه از سه جایزهای که گزارشگران بدون مرز هرساله اهدا میکنند، به روزنامهنگاران و وبلاگنویسهای برمه و کره شمالی داده شد. جایزهی سوم هم نصیب یک روزنامهنگار کوبایی شد که در زندان است.
این نشان میدهد که آزادی مطبوعات، آزادی بیان در دنیایی که در آن زندگی میکنیم، به چه بهایی تامین میشود. اینجاست که باید مبارزه برای تحقق این آزادیها را در کشورهایی که زیر سلطه و ستم نظامهای استبدادی هستند، روز به روز بیشتر کرد. به عنوان یک فعال حقوق بشر، فکر میکنید برپایی اینطور جلسات و اهدای چنین جوایزی، چه تاثیری در این کشورها به خصوص کشور ما، ایران میگذارد؟ این تاثیر از دو جهت است؛ اول این که افکار عمومی متوجه میشوند که دنیا کشور آنها، مبارزان حقوق بشر، روزنامهنگاران و فعالان حقوق مدنی را از یاد نبرده است. دوم این که وقتی این جایزهها اهدا میشود، فکر میکنیم برای آن روزنامهنگار، آن فعال حقوق بشر و آن مبارزی که در زندان یا زیر ستم است، حداقل حمایتی را به وجود میآورد. امیدوارم طی هفتههای آینده یک یا چند جایزه هم نصیب مبارزان حقوق بشر و مبارزان حقوق زن ایرانی بشود و امیدوارم هفتهی آینده خبر خوشی برایتان داشته باشم. سرانجام، خانم لادن برومند، یکی از فعالان حقوق بشر که در این مراسم بود، میگوید که ایران در این مراسم با بودن شیرین عبادی به عنوان میهمان ویژه و نیز نامزد شدن سایت «تغییر برای برابری» حضوری فعال داشت همیشه این که یک مجموعهی سازمان جامعهی مدنی در سطح بینالمللی، چنین شبکهی همبستگی را ایجاد میکند، خیلی مهم است. هیچی جالبتر از این تصویر نبود که بچههای یک روزنامهنگار دربند از برمه، بتوانند اینجا تماس بگیرند و یک گروهی در فرانسه از آنها حمایت کنند و به آنها قوت قلب بدهند. به نظر من، این یکی از مهمترین مسایلی است که با چنین جوایزی مطرح میشود و به آزادی در سطح جهانی کمک میکند. سایت تغییر برای برابری، ویژهی جنبش زنان در ایران هم جزو نامزدها بود. فکر میکردید که این سایت برنده شود؟ جزو نامزدها شدن، خود نوعی شناسایی و ادای احترام به کار آنها است. اهمیت ایران در این مورد این بود که در چهرهی یک برندهی جایزهی صلح نوبل که برای حقوق بشر در ایران کار میکند، به نوعی ایران هم حضور داشت و این همبستگی بین کشورهایی که گرفتارند و آزادی در آنها نیست را هم نشان میدهد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|