Apr 2008


گزارشی از مراسم بزرگداشت آدمیت در پاریس:
آدمیت، پدر علم تاریخ در ایران

فریدون آدمیت، پدر تاریخ‌نگاری نوین و تاریخ‌شناسی علمی ایران بود. او بامداد روز دهم فروردین ۸۷ در سن ۸۷ سالگی در تهران درگذشت. نخستین بزرگداشت این چهره فرهنگی ماندنی ایران در خارج از کشور، با استقبال فراوان ایرانیان، چهره‌های فرهنگی و اندیشمند پاریس در مرکز ایرانیان فرانسه در شهر کرتی، حومه جنوبی پاریس روبرو شد. در حاشیه این مراسم، با دکتر علی اصغر حاج سید جوادی گفت و گو کردم.



گفت‌وگو با مهیار منشی‌پور مشت‌زن ایرانی‌تبار مقیم فرانسه
«باید خودم بروم ببینم جریان چیست؟»

مهیار منشی‌پور، مشت‌زن ایرانی‌تبار مقیم فرانسه: «برای دیدار از مدرسه‌ای که با کمک مالی شهروندان فرانسوی در منطقه‌‌ی زلزله‌زده‌ی بم ساخته شد، قبل و یا بعد از تابستان به ایران می‌روم که مدرسه را در حال کار ببینم. در واقع آقای دکتر ثمربخش که به نمایندگی این مدرسه را ساخته‌اند خیلی گرفتار و سرش شلوغ بود. ایشان مشغول پروژه‌های جدیدی هستند و وقت نکرده برای من عکس و فیلم و این‌جور چیزها را بفرستد. بهتر است خودم بروم و ببینم که جریان چیست؟ ولی اعتماد دارم.»



:گفت‌وگو با دکتر هادی زمانی، اقتصاددان و کارشناس انرژی
آیا صنعت گاز ایران تحریم می‌شود؟

آمریکا و بریتانیا برای تحریم گاز ایران باهم متحد شدند. گوردن براون نخست‌ وزیر بریتانیا در دیدارش از واشنگتن با جورج بوش گفته ‌است، برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای این بار در حوزه‌ی صنعت گاز ایران تحریم‌ها را تشدید خواهند کرد. آقای براون افزود که در هفته‌های آینده کشورهای اروپایی را به تحریم صنعت گاز ایران تشویق می‌کند. در این باره با دکتر هادی زمانی، اقتصاددان و کارشناس انرژی در لندن گفت‌وگو کردم.



فرهنگی اهل آبادانی بود

منوچهر فرهنگی از چهره‌های فعال فرهنگی زرتشتیان در خارج از کشور بود. او بنیان‌گذار کالج بین‌المللی اسپانیا در مادرید است که هم اکنون ۶۰۰ دانشجو از ملیت‌های مختلف، زیر نظر بیش ۹۰ استاد از کشورهای گوناگون به تحصیل مشغول هستند. منوچهر فرهنگی روز نخست فروردین مقابل خانه‌اش با ضربه‌های چاقو از پای درآمد. در مراسم یادبود وی در پاریس با چند تن از دوستان فرهنگی گفت‌وگو کردم.



گفت و گو با دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصاد درباره‌ی گرانی‌ موادغذایی:
اقتصاد ایران در دور باطل

در ایران گرانی مواد غذایی در چند سال اخیر چند برابر شده و خشکسالی هم تولید گندم ایران را به شدت کاهش داده است. وزیر نیرو از مردم خواسته نماز باران بخوانند. دکتر جمشید اسدی، استاد استراتژی اقتصاد در پاریس به زمانه می‌گوید: «‌چون ایران در عین حال وارد‌کننده مواد غذایی است، این افزایش قیمت‌ها بر اقتصادی که عملاً دچار تورم است، مزید بر علت خواهد شد و متأسفانه افق بسیار بسیار تیره و تاری برای اقتصاد ایران می‌شود متصور شد. به‌ویژه اگر آقای احمدی‌نژاد به سیاست‌های تورم‌زا و افزایش نقدینگی ادامه بدهد.»



گفت و گو با بهرام تاج آبادی، خواننده ایرانی اپرا:
آوای ایرانی اپرا در اروپا

بهرام تاج‌آبادی، خواننده ایرانی اپرا در فرانسه است. بازیگر اپرای عروسی فیگارو اثر موتزارت در اپرای باستیل پاریس، در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌فکر می‌کنم داستان‌های ایرانی، آنقدر قابلیت دارند که بتوانند به‌‌صورت اپرا به نمایش دربیایند. حتی من شنیدم یک آهنگساز فرانسوی دارد هفت شهر عشق عطار را به صورت اپرا درمی‌آورد.»



گفت‌وگو با رحمان میلانی، کارگردان فیلم «اسب‌های دریایی»
«فرهنگ سنتی‌مان را مدرن کنیم»

فیلم «اسب‌های دریایی» ساخته‌ی رحمان میلانی به تضادهای برخورد میان مدرنیسم، سنت و مذهب نگاه می‌کند که با حضور دو همجنسگرای مرد بر سر یک سفره‌ی مذهبی که مادر خانواده‌ی ایرانی برپا کرده و معمولا زنان در آن شرکت دارند؛ به اوج خود می‌رسد. نمایش این فیلم در فستیوال «سینمای ایران در تبعید» در پاریس بحث‌برانگیز بود. با رحمان میلانی کارگردان این فیلم در این باره گفت‌وگو کردم.



«خانه جهنمی» سوسن تسلیمی در پاریس

سوسن تسلیمی بازیگر به یاد ماندنی فیلم‌های «باشو، غریبه‌ی کوچک» و «مادیان» و ده‌ها فیلم و تئاتر در ایران، به پاریس آمده بود. او سال‌هاست که در سوئد اقامت دارد و به کار تئاتر و سینما ادامه می‌دهد. یکشنبه‌شب گذشته، فیلم بلند داستانی‌اش «خانه‌ی جهنمی» پایان‌‌بخش ششمین فستیوال بین‌المللی «سینمای ایران در تبعید» بود. با خانم سوسن تسلیمی درباره هدفش از ساخت «خانه جهنمی» و فعالیت‌های بعدی‌اش در سوئد گفتگو کردم.



گفت و گو با آزاده کیان، پژوهشگر و استاد دانشگاه:
«آینده ایران، دست زنان است»

در جلسه‌ی انجمن توسعه و تجدد در پاریس، خانم آزاده کیان، پژوهشگر و استاد دانشگاه از واقعی نبودن تصویر زنان ایران در رسانه‌های غربی سخن گفت که البته با اعتراض‌هایی از سوی حاضرین در جلسه، روبرو شد. او در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «‌جنبش زنان ایران در شرایط فعلی، به نظر من جنبش زنان طبقه‌ی شهری یا طبقات متوسط شهری است، در نتیجه هنوز به اقشار پایین‌تر و یا روستایی این جنبش نرسیده است.»



ششمین جشنواره سینمای ایران در تبعید

ششمین فستیوال سینمای ایران در تبعید، با عنوان مقاومت در برابر فاشیسم، از پنج‌شنبه گذشته کار خود را در سینمای لوکله، در منطقه دانشگاهی نزدیک دانشگاه سوربن در پاریس آغاز کرد. استقبال سینما‌دوستان فرانسوی و ایرانی از این جشنواره جالب بود. در پایان نمایش هر فیلم نیز گفتگو با کارگردانان برپا می‌شد. با جواد دادستان، مدیر و بنیان‌گذار فستیوال سینمای ایران در تبعید گفت و گو کردم.



نگاهی به مطلبی در روزنامه فیگارو درباره آینده سیاسی محمود احمدی‌نژاد:
«احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور خواهد ماند»

«غرب باید همچنان حساب کند که احمدی‌نژاد در قدرت خواهد ماند» این عنوان مقاله‌ای به قلم جرج ماربورونو، گزارشگر معروف سرویس خارجی فیگارو در ستون دیدگاه‌های این روزنامه است. وی می‌نویسد: «خبر بد برای غرب: محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، به عنوان جانشین خود باقی می‌ماند.»



گفت‌وگو با دکتر صدرالدین الهی
وقتی المپیک پاشنه آشیل چین می‌شود

چهار ماه به مراسم گشایش بازی‌های المپیک پکن باقی است. مشعل المپیک، سفر دور دنیای خود را آغاز کرده است. هم‌زمان فعالان مدافع حقوق بشر بر کوشش خود افزوده‌اند تا به بهانه بزرگ‌ترین رویداد ورزشی جهان، وضع بد حقوق بشر و رفتار خشن بر علیه استقلال‌طلبان تبت را نشان دهند. دکتر صدرالدین الهی در گفت‌وگو با زمانه بازی‌های المپیک را نمایش‌های سیاسی معرفی می‌کند.



گفت‌وگو با دکتر شاهین فاطمی، رییس دانشکده‌ اقتصاد دانشگاه آمریکایی پاریس
امیدها و انتظارات از نشست ناتو در بخارست

بزرگ‌ترین نشست کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، «ناتو» با حضور بیست و شش رییس کشور و دولت در بخارست پایتخت رومانی آغاز شده است. بررسی مسایل امنیتی افغانستان، افزایش نیروهای نظامی ناتو در این کشور، گسترش ناتو به شرق اروپا که مسکو آن را تهدید به ‌خود تلقی کرده، مسایل مهم مطرح‌شده در این نشست است. در این باره با دکتر شاهین فاطمی رییس دانشکده‌ اقتصاد دانشگاه آمریکایی پاریس گفت‌وگو کردم.