از میان پنجره


بخش نخست
بازنویسی نسخه‌های مردان
جامعه‌شناسی انسداد شرایین

ترجمه‌ی لیلا رهنما: پزشکی آخرین جایی است که یک مرد سرکش نسبت به ارزش‌های جامعه ممکن است با آن موافق باشد. در عصر حاضر، رسانه‌های خانواده‌محور، مرد را در نقش نان‌آور و راس خانواده ترسیم می‌کنند. پزشکی نیز در دهه‌های گذشته، کم و بیش از این رویکرد پیروی کرده است. پزشکی نیز مانند رویکردهای کهن مذهبی، زن را زهدان یا تنها محلی برای پرورش نطفه و مرد را به عنوان دستانی برای آوردن نان به خانه یا به تعبیر امروزی‌تر کیف پول می‌بیند.



مروری بر فیلم آخر عباس کیارستمی
کپی یا اصل؟

لی‌لی اکبری: «رونوشت برابر اصل» عنوان آخرین فیلم خارجی عباس کیارستمی است که در بخش مسابقه‌ی رسمی جشنواره‌ی کن امسال به نمایش در آمد. کیارستمی که در سال‌های اخیر، شرایط جهانی را برای سینماگران مستقل مناسب نمی‌دید، اوقات خود را با عکاسی و ساخت فیلم‌های کوتاه و ویدئو آرت می‌گذراند. بنابراین «رونوشت برابر اصل»، نتیجه‌ی فرصتی است که در این مدت برای ساخت فیلم بلند فراهم شده است.



آخرین نطق شاه در روز ۱۴ آبان ۱۳۵۷
صداهای ماندگار - ۲

سحاب سپهری: روز ۱۴ آبان سال ۱۳۵۷ روزی بسیار مهم در روند انقلاب سال ۱۳۵۷ و در تاریخ نزدیک ایران است. در روز ۱۴ آبان سال ۱۳۵۷ شاه برای آخرین‌بار از رادیو- تلویزیون پیامی فرستاد که به پیام «من صدای انقلاب شما مردم ایران را شنیدم» معروف شد. آخرین نطق شاه در روز ۱۴ آبان در ادامه‌ی تظاهرات روز قبل از آن بود. در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۷ تظاهرات بسیار بزرگی در سطح گسترده‌ای از شهر تهران بر پا شد که ساعت‌ها طول کشید.



با پای پياده نمی‌توان رفت

مهسا صارمی: پنج ماه است كه عاشق اِلِنور شده‌ام. النور پسر بزرگی است كه هوش سرشار دارد. زيبايي خيره‌كننده دارد و خوب می‌داند كه چه‌طور همواره عاشق خودش نگهت دارد. النور واژه‌چين قهاری است. پنج ماه پيش هوا بارانی بود. اواسط بهار. روزهايی كه رايحه‌ی خوبی داشت. خيلي خوب. بر زمين می‌نشست. رو به روی تو كه به روی شكم، نيمه‌برهنه بر روی تخت دراز كشيدی.



صداهای ماندگار در تاریخ ایران

سحاب سپهری: سال ۱۳۸۸ شاهد نخستین خیزش اجتماعی وسیع مردم ایران بود. شبکه‌های ارتباطی معترضان بر پایه‌ی شبکه‌های اجتماعی جدید و بر بال ابزارهایی مثل تویتر، فیس‌بوک و یوتیوب پیش رفتند. من اصلاً ادعا ندارم که هریک از آن تکنولوژی‌های ارتباطی به تنهایی عامل آن تحول‌های اجتماعی بوده‌اند. بلکه، هرگاه خیزش‌های اجتماعی تواسته‌اند تکنولوژی‌های ارتباطی روز را به خدمت بگیرند به موفقیت‌های عمده‌ای دست یافته‌اند.



خیابان‌های آشفته به تخیل همگان

بابک مینا: رجانیوز گزارشی منتشر کرده است به نام «از نقاشی‌های خیال‌انگیز موسوی در فرهنگستان تا انکار جمعیت ۲۲ بهمن در میدان آزادی». نویسنده می‌خواهد با ارجاع به «نقاشی‌های خیال‌انگیز» موسوی او را فردی متوهم جلوه دهد. اگر از زاویه‌ای روانکاوانه به این گزارش بنگریم می‌بینیم که شاید پربی‌راه هم نیست. آری، دشمن‌تان را خوب تشخیص داده‌اید: خیال!



پری رقاصه و اصلاح‌طلبان

هدایت شناسایی: جیوانی تراپتونی، تئورسین کارکشته ایتالیایی، زمانی که سرمربی‌گری «فیورنتینا» را برعهده داشت در مصاحبه‌ای با روزنامه «کوريره دلاسرا» درحالی‌که قهرمانی فیورنتینا بدیهی می‌نمود، دو رقیب خود را به دو دلیل عمده خطرناک و جدی توصیف کرد. زمانی‌که یکی از آن رقبا با توجه به فاصله‌ی زیادی که در جدول داشت توانست جام قهرمانی را به‌دست گیرد آن دو عنصر ذکر شده چشم‌گیر شدند.



گفت‌وگو با پدر مطالعات صلح، یوهان گالتونگ
«مخالفت با رژیم حاکم، به خودی خود کافی نیست»

بهداد بردبار: یوهان گالتونگ ریاضی‌دان، جامعه‌شناس، صلح‌طلب و روشن‌فکر معترض، به سؤالات من درمورد جنبش سبز و امید به موفقیت یک جنبش غیرخشونت‌آمیز پاسخ گفته است. گالتونگ را به عنوان پدر مطالعات صلح جدید می‌شناسند. هر سال گروه‌های مردمی با ارسال نامه به کمیته صلح نوبل، خواستار اختصاص جایزه صلح نوبل به او می‌شوند. او در دهه ۶۰ مرکز تحقیقات صلح اسلو را بنا نمود و اکنون مدیر دانشگاه مجازی ترنسنت است.



در اهمیت تاریخی رنج
چرا کشته‌شدگان ما فقط می‌میرند؟

امین بزرگیان: «فاجعه»ای هم‌چون زلزله با تغيير جای‌گاه مي‌تواند به‌عنوان يك اُبژه‌‌ي آگاهي، نظم معنايی گذشته‌اي را كه در آن زلزله رخ داده را به چالش كشيده و حتی تا تغییر ساختار فکری جامعه نیز پیش ‌رود. این‌جا «رنج» به حال خود رها نشده و در بنیان اندیشه بشری و حتی سیاست هم تأثیرگذار می‌شود. تجربه زلزله لیسبون در طلوع مدرنیته نقشی مادی گرفت اما جایی دیگر هنوز مرده‌ها فقط می‌میرند و رنج نااندیشده می‌ماند.