Sep 2010


تبارشناسی کودتای خرداد ۶۰ - بخش هفتم
جنگ قدرت یا تقابل اسلام‌ها

محمود دلخواسته: بنا بر اهمیت موضوع، بار دیگر و از منظری دگر، باید یادآوری کرد که تقابل رییس‌جمهور بنی‌صدر با حزب جمهوری و در نهایت با خود آقای خمینی را نمی‌توان در درون گفتمان کلاسیک جنگ قدرت تفسیر و تعبیر کرد؛ زیرا در این صورت سئوالات بسیاری بی‌پاسخ می‌مانند. در اینکه قصد حزب جمهوری و روحانیون پیرو راه خمینی تصاحب قدرت و به انحصار در آوردن آن بود، کمتر شکی وجود ندارد.



اصالت مرگ در جنگ هشت‌ساله

فرهاد سلمانیان: مفهوم «شهادت‌طلبی» و کاربرد آن در جنگ هشت‌ساله‌ی ایران با عراق گستره‌ای انکارناپذیر داشت. اگر جنگی به کشوری «تحمیل» شده باشد، دفاع در برابر دشمن نیز هم‌زمان به آن تحمیل شده است. این نوشته با چشم‌پوشی بر ساده‌سازیهایی مانند میهن‌دوستی و محوریت ارزش‌ها در موضوع مرگ در جنگ، نگاهی به شهادت‌طلبی و عملیات استشهادی دارد.



من، برزخ پوست هندوانه، و همایش برلین

مهشید راستی: دوستی تعریف می‌کرد که در زمان کودکی وقتی هندوانه می‌خریدند گل هندوانه مال پدر بود که بزرگ خانه بود و آن‌چه برای ما باقی می‌‌ماند، پوست هندوانه بود و هنر تراشیدنش با قاشق. وقتی بچه‌دار شدیم و بچه‌هایمان بزرگ شدند به حقوق کودک‌ آشنا شدیم و گل هندوانه نسیب بچه‌های‌مان شد باز ما ماندیم و قاشقی و پوست هندوانه. به یاد این دوست افتادم وقتی که از طرف دوستی به همایش گفت‌وگو در برلین دعوت شدم.



تله‌ای به نام «طبقه‌ی متوسط»

آرمین مالکی: درست کردن جعبه سیاه طبقه‌ی متوسط، فراموش کردن پیچیدگی‌های ساختار طبقاتی جامعه، و در کنار آن وارد نشدن به بحث ترکیب طبقاتی واقعی «سبز»‌ها می‌تواند در خدمت مقاصد درست و نادرست زیادی قرار گیرد. یکی از این مقاصد، همان است که معمولا سیاست‌مداران با انکار و کم‌رنگ جلوه دادن تفاوت‌ها مطرح می‌کنند: مسئله‌ی خطیر و پراهمیت حفظ وحدت جنش سبز.



به سادگی همه نسل‌کشی‌ها

سعید سنندجی: سید احمد که ۹ نفر از اعضای خانواده‌اش در واقعه‌ی قارنا کشته شدند می‌گوید: «بعضی‌‌ها را با تفنگ کشتند بعضیهارا با چاقو و کارد سر بریدند، بعضی‌‌ها را هم مخصوصاً کودکان را زیر لگد و پوتین خفه کردند. آن روز جهنم را جلوی چشم خود دیدم.» قارنا روستایی کردنشین از توابع شهرستان نقده در استان آذربایجان غربی است، که در کشاکش جنگ کردستان مورد حمله قرار گرفت و ۶۸ نفر زن، مرد، کودک، نوجوان، پیر (طبق امار‌‌های حاکمیت) از اهالی روستا کشته شدند.



روز قدس ۱۳۸۹
باخت - باخت به نفع چه کسی؟

محمدحسین درویش: تقریباً از روزهای آغازین ماه رمضان این پرسش در محافل سیاسی موافق و مخالف جمهوری اسلامی مطرح بود که روز قدس امسال را چه کسی فتح خواهد کرد. آیا مردم – به ویژه در شهر تهران – می‌توانند از این روز حکومتی به نفع خود بهره‌برداری کنند؟ یا اینکه نیروهای حکومتی خیابان را هم‌چون ۲۲ بهمن سال گذشته به نفع خود فتح خواهند کرد؟



گمشده در ترجمه

مهشید راستی: روز جمعه ۱۲ شهریور معادل با سوم سپتامبر در استکهلم جلسه‌ای با شرکت آقای محمد مصطفایی، به دعوت انجمن حق زن و شبکه مبارزه با خشونت ناموسی برگزار شد. این جلسه که در رابطه با پرونده‌ی سکینه‌ آشتیانی و به منظور برجسته کردن این پرونده و درخواست از دولت سوئد در رابطه با برخورد با این معضل حقوق بشری برگزار شده بود. مسئله‌ی حقوق بشر در ایران مسئله‌ی حساسی است، و چنین جلسه‌ای با توجه به حساسیت پرونده و حساسیت وضعیت ایران، جای دارد که جدی برگزار شود و جدی گرفته شود. که متاسفانه این‌گونه نبود.



چیستی کاربرد زور - بخش پایانی
خشونت نهفته در «ثبات»

آرمین مالکی: اعمال مستقیم قهر، و یا جلوگیری از برآورده شدن نیاز‌های انسانی با تحمیل فقر، دو روی سکه‌ی پدیده‌ی واحدی هستند که کاربرد زور نام دارد. تصویر فرشته‌ای که بر دروازه‌های باغ عدن شمشیر‌ش را تکان می‌دهد تا آدم را از دست رسی به مواهب باغ ناامید سازد، تصویر جاودانه‌ی اعمال زور توسط حاکمان است. آنچه در بطن این تصویر از همان دوران‌های نخستین تمدن بشری حک شده است، رابطه‌ی اعمال زور و محرومیت اقتصادی ست.