خانه > مینو صابری > موسیقی > «هنرمند با بودناش و نبودناش زندگی می دهد» | |||
«هنرمند با بودناش و نبودناش زندگی می دهد»مینو صابریminoo.saberi@radiozamaneh.comمراسم یادبود استاد «شهریار فریوسفی» دوشنبه شب، بیست و پنجم آبان در فرهنگسرای «ارسباران» تهران برگزار شد. شهریار فریوسفی آهنگساز و نوازندهی تار، روز پانزدهم تیرماه امسال در سن پنجاه و سه سالگی بر اثر ایست قلبی در گذشت. او از شاگردان استاد زنده ياد، «علی اكبر شهنازی» و استاد «هوشنگ ظريف» است. بنا بر گفتهی اهالی موسیقی، كمتر نوازندهی تار و سهتاری میتواند با دقت و سرعت شهریار فریوسفی نتخوانی كرده و همزمان ساز بنوازد.
در این مراسم که به همت سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران برگزار شد، جمع کثیری از هنرمندان عرصه موسیقی، هنردوستان و خانوادهی شهریار فریوسفی شرکت داشتند.
در این مراسم اساتیدی چون «هوشنگ طریف» و «حسین علیزاده» هم سخنانی ایراد کردند. برنامه با مروری بر زندگی هنری این تارنواز برجسته آغاز شد. و سپس هوشنگ ظریف که سمت استادی شهریار فریوسفی را داشت، از آن مرحوم چنین یاد کرد: «من هنرستان موسیقی تدریس میکردم، شاگردان بسیار زیاد و خوبی داشتم. زمانیکه شهریارخان آمدند یازده ساله بودند؛ کلاس پنجم ابتدایی. من کار با ایشانرا شروع کردم و دیدم این بچه چقدر با استعداد است و چقدر کارش را خوب انجام میدهد؛ درسهایی که میگرفت بدون غلط، بدن اشتباه، کامل میزد. تا اینکه اسفند ماه شد؛ آنزمان ریاست هنرستان جناب آقای «حسین دهلوی» بودند به ایشان گفتم این بچه را تشویق کنید به او جایزهای بدهید، چون کارش واقعاً عالی و بینظیر است. این کار انجام شد و ایشانرا تشویق کردند. ایشان تا دیپلم دبیرستان را بگیرد، یعنی به مدت هشت سال، نزد من میآمدند و من با او کار میکردم.
خانم «فهیمه اسماعیلی» هم شاگرد من بودند که سرانجام اینها با هم ازدواج کردند و مراسم عروسیشان من را هم دعوت کردند.» در ادامهی برنامه، قطعهای ساختهی «پدرام فریوسفی»، فرزند شهریار فریوسفی پخش شد، با نام «پرواز پدر». بخش بعدی برنامه، دکلمهای بود با صدای «پانیذ فریوسفی» که در سوگ پدرش گفته بود. پانیذ و پدرام فریوسفی به همراه نوازندگان دیگری که از هنرستان عالی موسیقی بودند قطعهای از «ویوالدی» را اجرا کردند. استاد «حسین علیزاده» در ابتدای سخنانش با تأکید بر اینکه نباید بر چنین مراسمی غم حکمفرما باشد و باید از زوایای دیگر به هنرمند از دست رفته فکر کنیم، گفت: «جا دارد که در این جلسه کمی حس و روحیاتمان را عوض کنیم. احساس میکنم این جلسه بیش از حد افسرده است. چهرهی زیبای «شهریار» نگاه به دوردست دارد و در چهرهاش امید و عشق هست؛ نشانی از یأس در چهرهاش نیست. خوب است که هم امروز اگر که دوستاش داریم، که حتماً داریم، از چهرهاش درس بگیریم و همیشه سعی کنیم که زندگی کنیم و زنده باشیم. اگر امروز از شهریار یاد میکنیم، بهخاطر زنده بودناش هست؛ او زندگی میداد. کسی که هنرمند است و برای جامعه به مثابه روح هست، قطعاً وقتی از بین ما میرود خیلی غمانگیز است ولی در هر صورت، هنرمند با بودناش و نبودناش به همه زندگی میدهد. من پیشنهاد میکنم، بیاییم به آن بخش دیگر از احساسمان مراجعه کنیم و شاد باشیم که چنین کسیرا در جامعهمان داشتهایم، داریم و خواهیم داشت.
متأسفانه در این چند ماه اخیر روزهای خوبی بر ما نگذشت؛ عزیزان بسیاری از دست دادیم که بعضی از این عزیزان از هنرمندان، همکاران و دوستان خودمان بودند و بعضیها هم بودند که شاید نمیشناختیمشان و حالا آنها را هم میشناسیم؛ خیلی در این باره گفته شد و شنیده شد؛ اتفاقاتی که در تهران افتاد و قطعاً هیچ ایرانیای و هیچ هموطنی از اینکه هموطناش آزاری ببیند یا رنجی بکشد خوشحال نمیشود. در هر صورت روزهای سختی گذشت و در تمام مجالس گفته میشود که بیایید قدر یکدیگر بدانیم؛ و میدانیم. اگر که همدیگر را ببینیم و این فرصت را داشته باشیم؛ اینکه میگویم منظورم از نظر وقت داشتن و نداشتن نیست؛ حس جامعه، شرایط جامعه طوری باشد که وقتی ما همدیگر را نگاه میکنیم، بتوانیم همدیگر را ببینیم و فقط نگاه نکنیم. متأسفانه تنگنایی که برای ما اهالی هنر، که به هر صورت با احساس خودمان زندگی میکنیم هست؛ باید یک شرایط و حس و دل و دماغ باشد که به زندگی و شادی هم فکر کنیم. قطعاً همه ما تاریخ خواندهایم و هنر را خوب میشناسم؛ بهتر است که ما تسلیم آن چیزی نشویم که به ما تحمیل میشود. ما ایرانیها یک مقدار از نظر فرهنگی با حس غم یا چیزی که بتواند زود ما را از پا در بیاورد آشنا هستیم. همانطور که غم هست، شادی هم هست و بدون هر یک، آن یکی لمس نمیشود. قطعاً مرگ شهریار برای همهی ما سخت است ولی فکر کردن به او، به خوبیهاش، به ساز او، به موسیقی او و به وجودش، لازم است.»
پایانبخش این مراسم، اجرای موسیقی سنتی بود که توسط گروه «دالاهو»، به سرپرستی استاد «مسعود حبیبی» اجرا شد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
روحش شاد
-- هستی ، Nov 19, 2009