May 2007


آرامش دوستدار و نقد «فلسفهء اسلامی»

در بررسی و نقد فلسفهء مشايی و مفهوم واجب‌الوجود اسلامی، آرامش دوستدار به فلسفهء ابن سينا می‌ پردازد. ابن سينا تلاش دارد برای عقلانی کردن مفهوم «ابداع» يا آفرينش هستی از نيستی، از فلسفهء ارسطو ياری بگيرد. سرسپردگی او به کلام الله باعث می‌شود که مفاهيم مکان، زمان، علت اول، و تئوس يا خدای ارسطويی مثله و تحريف شوند.



جن زدگان

فولکلور عرفانی ـ شيعي در يک اثر ادبی با اشاره به عناصری از فرهنگ عوام، از جمله عرفان و علوم خُفيِه، که دريچه‌ای است به باورهای ديرينه مردم ما. چشم‌اندازی از فضای ترس و زخم‌های ديرين و در نهايت همواره پناه‌بردن به آخرين پناه که دعا باشد يا مسجد يا نسخهٌ رمال، يا فقط نذر و ندبه و التجا به ارواح رفتگان. دنيايی که همواره با جهان مکنون ديگری ارتباط دارد و همين ارتباط بسياری از کردارهای فرهنگی ما را تعيين می‌کند.



جهادی های لندن

عمل خشونت بار در زمينهء فرهنگِ مبلغِ خشونت شکوفا مي شود. ريشهء خشونت در خود عمل ، يا در انتقام هاي فردي نيست. ريشهء خشونت در گفتار ، کلام ، و آموزشي است که مريدان يک فرقهء عقيدتي را وا مي دارد تا دست به خشونت بزنند.



جنگ آينه ها

در يک فضاي پرتنش سياسي ، در جنگ سرد ميان ايدئولوژي ها وگفتارهاي سياسي و تبليغاتي ، و در کارزارهاي رواني براي تسخير مغزها، انسان ها بي طرف نمي مانند. کار روشنفکري ، از جمله فعاليت رسانه اي ، حاوي بار ايدئولوژيک است و دولت ها را نگران مي کند. افراد ورسانه هاي خصوصي يا دولتي ، بي طرف نيستند. آنها در ميدان جاذبه و ضدجاذبهء گفتارهاي قدرت و ضدقدرت عمل مي کنند. کار روشنفکري با گفتارهاي قدرت درهم سرشته است. رسانه ها و جنگ سرد جديد: به مناسبت بحث «روز جهانی آزادی مطبوعات» در راديو زمانه.



نظام تأديبی در آمريکا

نظام تأديبي يک کشور، يا نظام ادارهء زندان ها و شرايط زيست زندانيان، بخش مهمي از سيستم عدالت آن کشور را تشکيل می دهد. عدالت اجتماعي هرگز کامل نيست اگر آنچه در زندانها مي گذرد غير انساني باشد. ايالات متحدهء آمريکا بيش از هر کشور ديگري در دنيا زنداني دارد. در آمريکا تعداد زندانيان از سي سال پيش تا امروز ده برابر شده است. امسال اين تعداد به دو ميليون و دويست هزار نفر رسيد. آمريکايی که نمی شناسيم ـ بخش هفتم