Dec 2006


مصرف گرائي حق مسلم ماست!

در جشن کريسمس و شادي سال نو، ما به خيابانِ مصرف گام مي گذاريم، عينک تيرهء انتقاد را از چشم برمي داريم و هم سو با روحيه اي که در خيابانها موج مي زند، اعلام مي کنيم «مصرف کننده» فردي است آزاد و مختار که انتخاب مي کند، برمي گزيند يا پس مي زند، و با اين کار نياز و توقعِ مشروع يک شهروند در تمدني پيشرفته را برمي آورد.



ابعاد اجتماعی و سياسی عرفان

تعدادي از شنوندگان ما در راديوزمانه اين انتقاد را مطرح کردند که عرفان را نمي توان و نبايد به پهنهء اجتماع و سياست کشاند و قرائت تاريخ از اين منظر به حيثيت معنوي و اخلاقي عرفان آسيب مي رساند ـ پاسخی ديگر به ملکوت.



نقد عرفان اجتماعی

آيا مي توانيم با بينش امروزين خود ، دريافت ها و مفاهيمي را که زادهء دوران تاريخي ما هستند به عرفان نسبت دهيم؟ آيا مفاهيم و الگوهاي رفتاري عرفان و عارفان ، که در دوران خود ، مظهري از مقاومت در برابر جزم انديشي و خودکامگي بوده اند، در عصر ما کماکان همان قابليت ها را حفظ کرده اند؟



پايان نوستالژيا

شهر مُدرن در بزرگراهها ، پل ها و آسمانخراشها چهره نشان مي دهد؛ در نزديکي و همزيستي با ماشين و در مجاورتِ سيمان و آهن و شيشه. با نگاهي روستائي يا عارف مسلک ، گناهان کلان شهر چنين است: گسسته از طبيعت ، بريده از زمين ، گياه و حيوان ؛ پر ازدحام ؛ پر دود و پرصدا ؛ مادي گرا و تجارت زده ، بی ريشه و در انزوا ؛ عاری از معنويت! جهاني شدن ارزش ها ـ بخش دوم



نقد خشونت ديني

آنچه هراس اروپا از اسلام را کاهش مي دهد ، ژستِ آشتي جويانهء کنوني پاپ نيست بلکه فروکش کردن امواج خشونت است. آنچه امواج خشونت را فرومي نشاند ، نقد خشونت است از سوي خود مسلمانان. در اين برنامه به دو عامل خشونت زا در دين اشاره مي کنيم.