خانه > پرسه در متن > شعر > سوپر استار تلویزیون امارات | |||
سوپر استار تلویزیون اماراتالاهه نجفیعربها از پیش از اسلام و از دورانی که به آن دوران جاهلیت میگویند به شاعری علاقمند بودند. عربهای بادیهنشین با وجود آنکه بیشترشان بیسواد بودند، گاهی دستی در شعر داشتند، تا آنجا که هر کس با شیوایی و گویایی بیشتری میتوانست شعر بگوید، در قبیله و از نظر اجتماعی جایگاه مهمتری داشت. با این فرهنگ، جای تعجب نیست که در تلویزیون ابوظبی، پایتخت امارات متحدهی عربی برنامهای اجرا میشود که در آن زنها به جای آنکه مثل برنامههای مشابه تلویزیونی در اروپا در رقص و آواز با هم رقابت کنند، در بلاغت و شاعری با هم مسابقه میدهند. تماشاگران این برنامه که صدها هزار بیننده داشت، از چند هفتهی پیش منتظر بودند، ببیند کدام شرکت کننده در بلاغت و شاعری به اصطلاح «سوپراستار» میشود. نتایج این مسابقه اکنون مشخص شده و خانم هیسا الهلال مقام سوم را در این مسابقه به دست آورده، اما از برخی لحاظ برندهی واقعی اوست.
هیسا الهلال از عربهای وهابی عربستان سعودی و طبعاً محجبه است. با وجود حجاب کامل اسلامی او در میان کاندیداها تنها زنی است که اشعار اجتماعی میسراید و در شعرهایش از آزادی بیان و حقوق مدنی زنان دفاع میکند و تعصب و قشریگری در جهان اسلام را نکوهش مینماید. هیسا الهلال که نقاب به چهره دارد و یکسر سیاهپوش است، در شعرهایش اشخاص متعصب را به «سگان کف به دهان آورده» و «مارهای زهرآگین» تشبیه میکند. در مصاحبهای که مجری تلویزیون با این خانم محجبه و شاعر به عمل آورد، گفت: «وقتی مردم مدام دنبال بهانهای هستند که به تو آزار برسانند، وقتی تو را به عنوان یک انسان و یک زن مدام متهم میکنند و میخواهند به بهانهای مجازاتت کنند، و وقتی که این بهانهتراشیها و وحشت از مجازات محور همزیستی اجتماعی انسانها میشود، باید گفت در چنین اجتماعی یک مشکل بزرگ وجود دارد. ریشهی این مشکل در کجاست و چه کسانی به این مشکل دامن میزنند؟ بعضی رهبران مذهبی. قرائت آنها از مذهب یک برداشت منفی است. آنها از مذهب و زبان مذهبی برای تحمیل عقیدهشان به دیگران استفاده میکنند.» تصورش را بکنید که زنی که این سخنان را در برابر صدها تماشاگر تلویزیونی به زبان آورده، اهل عربستان سعودی، پایتخت و مرکز وهابیت در جهان است. در عربستان سعودی، در وطن هیسا الهلال تا ده سال پیش زنان اجازه نداشتند به تنهایی از خانه بیرون بیایند و هنوز که هنوز است دختران جوان اجازه ندارند به تنهایی در کوچه و خیابان گردش کنند. هیسا الهلال نقاب زنان عربستانی را که به آن «عبایا» میگویند به چهره میزند. زنان عربستانی اجازه ندارند این نقاب را حتی در حضور زنان بیگانه از چهره بردارند. با این حال این خانم شاعر چهل و سه ساله که در دوازده سالگی به شعر و شاعری روی آورد، در پی اصلاح اجتماعی است. وی در مصاحبه با شبکهی تلویزیونی امارات گفت: «از ترس اشعارم را پنهان میکردم. در عربستان مردم از دخترهای شاعر و از سرودههای آنان وحشت دارند. یک بار برادرم دفتر شعرم را پیدا کرد و از ترس، بلافاصله آن را سوزاند.»
در این مدت اما وضع کمی تغییر کرده. همین بس که هیسا الهلال که مادر چهار فرزند هم هست، اجازه دارد در تلویزیون مقابل صدها هزار نفر اشعارش را بخواند. همسر هیسا الهلال از او حمایت میکند و با شرکت زنش در این مسابقهی تلویزیونی موافق است و حتی او را همراهی میکند. هیسا الهلال در مسابقهی شاعری سرآمد همگان بود. در اغلب مواقع بیشترین امتیاز داوران به او تعلق میگرفت و در نزد تماشاگران هم محبوب بود. داوران اشعار او را نه فقط از نظر بلاغت و تسلط بر صنایع شعر عرب، بلکه به خاطر صراحت و شجاعت گویندهاش هم ستایش میکردند. یکی از اشعار هیسا الهلال به طور مستقیم از روحانیت وهابی انتقاد میکند. ویدیوی این شعرخوانی در اینترنت، در شبکههای اجتماعی عربزبان دست به دست میگردد. هیسا الهلال در این ویدیو میسراید: در چشمان فتوادهندگان شرارت درخشیدن میگیرد اینگونه اشعار باعث شدند که عدهای از متشرعین وهابی شاعر را به قتل تهدید کنند و باعث شوند که عدهی زیادی با این خانم شاعره دشمنی داشته باشند. این اشخاص نام و نشان مشخصی ندارند. مثل این است که همه جا حضور دارند و هیچ جا در دسترس نیستند. با وجود این تهدیدها، در ارادهی هیسا الهلال خللی به وجود نیامده است. او اعتقاد دارد که شعرش به اندازهی کافی گویا و شیواست و به همین دلیل میتواند تأثیرگذار باشد. خانم هیسا الهلال در این مدت به یک ستارهی واقعی تبدیل شده است. شبکههای تلویزیونی سراسر جهان از او برای مصاحبه وقت میگیرند. یکی از دلایل این محبوبیت غیرمنتظره این است که کمتر کسی انتظار دارد از دل جامعهی وهابی عربستان سعودی یک زن محجبه اما روشنفکر و دلیر بیرون بیاید. تصویر بیرونی هیسا الهلال با آنچه که میگوید و طلب میکند، جور درنمیآید و پیشداوریهای مردم را به هم میزند. هیسا الهلال اعتقاد دارد که یک زن حتی از پشت نقاب هم میتواند متجدد باشد و عقاید تجددخواهانهاش را بیان کند. با وجود این موفقیتها هیسا الهلال در مسابقهی شاعری مقام سوم را به دست آورد. او هفتهی آینده با یک جایزهی هشتصد هزار دلاری همراه همسرش به عربستان سعودی برمیگردد. هیسا الهلال در پایان مسابقه گفت: «شاعران عرب همیشه دشمنانی داشتهاند. نباید این ضدیتها، کینهها و دشمنی ها را چندان جدی تلقی کرد. چون این هم واقعیت دارد که در تاریخ عرب شاعران در دربار خلافا مقام رفیعی داشتند.» معلوم نیست که سهم این زن متجدد عرب آن دشمنیها باشد یا آن مقام بلند اجتماعی. در هر حال قرار است اشعار او به زودی منتشر شود. ویدیو: شعرخوانی هیسا الهلال در شبکهی تلویزیونی امارات بر ضد فتوا |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
آرشیو ماهانه
|
نظرهای خوانندگان
ویدئو را دیدم راستش هر چه که فکر می کنم به نظرم خیلی مسخره میاد! تجدد و روشنفکری به سبک عربی!
-- مسلمان سابق ، May 28, 2010IN با توجه به اینکه این افراد بی خرد نه تنها بر اسلام واقعی حجاب کشیده ند بلکه بر سر آن نقاب و برقه هم انداخته اند ، به ان روشنفکر نما ها فقط می گویم شما اگر اینقدر فهم و شور دارید چرا مثل کمتر از عقل رفتار می کنید و فهم انسانی را تبدیل به نقاب و عشق و معرفت کرده اید. این خانم هم وقتی مردانگی را در عربستان بابت نام اسلام قربانی می کنند، بهتر است سکوت کند و هیچ نگوید.
-- m.mazndrani ، May 29, 2010وهابي لفظي است که جمهوري اسلامي براي مسلمانان عربستان به کار مي برد و عملا هيچ کس ديگري از اين لقب استفاده نمي کند خواهشا دقت کنيد .
-- ايراني ، May 29, 2010یک سوال اساسی وجود دارد اینکه باور های یک جامعه را چگونه می توان تغییر داد ؟ آیا مرز روشنی بین هنجار یا نا هنجار بودن رفتاری در یک جامعه انسانی وجود دارد ؟ آیا می شود گفت رفتاری امروز هنجار است طی به ثمر رسیدن یک جریان فکری شدید ( انقلاب ) به نا هنجار تبدیل می شود ؟ خوب هیچ وقت چنین اتفاقی نمی افتد در واقع خود انقلاب هم ما حصل تغییر هنجار هاست که در یک بازه زمانی اتفاق می افتد
-- پرانتز ، May 29, 2010در واقع این پروسه یک پروسه رخنه است و به تدریج صورت می گیرد فرض کنید این خانم به جای استفاده از عبایا ، بدون حجاب شعرش را می خواند آیا فکر می کنید می توانست بر روی کسانی که حافظ چنین قوانینی هستند تاثیر گذار باشد مسلما به به و چه چه همفکرانش تاثیری نخواهد داشت
من کار این خانم را تحسین می کنم و معتقدم بسیار تاثیر گذار عمل کرده اند
آقا «مسلمان سابق» محجبه، سعی در پوشاندن خودتان در القاب، بیفایده هستش. شما خود بزرگترین نقابدارِ لخت هستید. رنج شما از حجاب این خانم، عدم امکان ارضای جنسی خودته!
-- بدون نام ، May 29, 2010این بیشتر به یک نینجا شبیهه تا به یک زن.
-- محمدرضا ، May 30, 2010تحجر و تعصب تا کجا؟
نظر "پرانتز"قابل تحسین است.
-- علی ، May 30, 2010دین اسلام مانند هر ایدئولوژی دیگر در یک جامعه بشدت مردسالار و متصلب چیزی جز ابزار تسلط بر اموال و زنان نیست. تا این خانم نوک پیکانش را به هدف اصلی متوجه نکند، چند صد سال دیگر نیز در بر همین پاشنه خواهد چرخید.
-- همایون ، May 30, 2010