Oct 2006


نگاهی به آخرین رمان پل آستر
سفرهایی در اتاق کتابت

سفرهایی در اتاق کتابت نام آخرین رمان پل آستر نویسنده شهیر امریکایی است. آستر در این کتاب رجعتی کرده است به سبک تجربه شده‌اش در تریلوژی نیویورک. داستانی معمایی که برخلاف نمونه‌های کلاسیک این سبک، خبری از گره گشایی درآن نیست. از آستر چندین کتاب به فارسی برگردانده شده است.



عشق در ادبیات و زندگی- بخش دوم
داش‌آکل، جدال با سنت

داش آکل هم مانند همه‌ی یاغی‌های جهان رابطه‌پذیر نیست. رابطه در نظر او با آزادی منافات دارد. برای همین در یک جدال دائمی با خودش به سر می‌برد. تنها همدم او یک طوطی‌ست. علت العلل ناکامی داش آکل در عشق به مرجان نبود ارتباط بین دو دلداده است، به دلیل همان قشری از سنت‌ها که دور انسان ایرانی را فراگرفته است.



عشق در ادبیات و زندگی- بخش اول
شیرین و فرهاد، عشق رمانتیک

در نخستین بخش از مجموعه‌ عشق در ادبیات و زندگی با موضوع عشق رمانتیک به منظومه‌ی خسرو و شیرین اثر نظامی نگاه می‌کنیم و به عشق فرهاد به شیرین. شیرین در کل ادبیات تغزلی ما همتا ندارد. او دختری‌ست آزاد و حتی آزادتر و گستاخ‌تر از بسیاری از دختران آزاد امروز. او در عشق خسرو پرویز از آغاز تا انجام ناآرام و بی‌باک است و تا آن جا پیش می‌رود که برای رسیدن به مرد محبوبش از زادگاه و پادشاهی کشورش صرف‌نظر می‌کند



کتابی از علی قیصری و ولی نصر
دموکراسی در ایران

«دموکراسی در ایران»، عنوان یکی از پرفروش ترین کتاب های سال ۲۰۰۶ است. علی قیصری و ولی نصر، نویسندگان این کتاب، نگاهی دارند به تاریخ سیاسی ایران در عصر جدید و رشد و شکوفایی چشم اندازهای دموکراسی در ایران را ارزیابی می کنند.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۱۳
نام ها و سايه ها

رمان نام ها و سايه ها، نوشته محمد رحيم اخوت، شرحى ست از زندگى يكى از نيروهاى سياسى ايران وابسته به حزب توده. رمان مى كوشد حالت نهيليستى اين شخصيت را كه سال ها از وطن دور بوده مورد بررسى قرار دهد.



معرفي كتاب «شهر زنان»
آبروي جنس مونث

کریستین دو پیزان نخستین نويسنده زني است كه با نوشتن گذران زندگي مي‌كرد. او اكنون بسيار مورد توجه محققان قرار گرفته و فهرست آثاري كه درباره او نوشته مي‌شود، فهرستي سرگيجه‌آور است.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۱۲
هشتاد سال داستان كوتاه ايران

هشتاد سال داستان كوتاه ايران دربرگيرنده آثار شمار قابل تاملى از نويسندگان ايران است كه در سه جلد منتشر شده است. حسن عابدينى سال هاى فراوانى ست كه با چاپ آثار نويسندگان در مجموعه هاى مختلفى كه به چاپ رسانده مى كوشد خط سيرى از داستان نويسى معاصر ايران را به دست دهد.



راست‌نمايی

چرا اثر تخيلی و داستانی، حقيقی‌تر از کتاب تاريخ است؟ عباس معروفی از صداقت کلمات می گوید.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۱۱
ياد نگاره هاى زندان

سودابه اردوان، نقاش بسيار خوب ايرانى است كه ده سال از عمر خود را در زندان هاى جمهورى اسلامى سپرى كرده. او موفق شده بخشى از نقاشى هايش را از زندان بيرون بياورد.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۱۰
مجموعه داستان «تك نفر»

كيوان فتوحى در مجموعه داستان «تك نفر» مى كوشد مسائل و مشكلات نظاميان ايران در جنگ عراق با ايران را مورد بررسى قرار دهد. مى توان گفت كه او اين كار را با موفقيت به انجام مى رساند.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۹
وقتی هدايت مسخره می کند ...

شهرنوش پارسی پور اینبار از صادق هدايت می گوید و یکی از آثار او که چاپش در ايران ممنوع است. کتاب البعثه الاسلاميه علی البلاد الافرنجيه، که طنزنامه ای است درباره‌ی اسلام و عرب. اما پارسی پور با شيوه هدايت در مسخره کردن قوميت ها و مذاهب موافق نيست.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۸
چكاوك و داد

گروهى از عشاير درگير زد و خورد با حكومت مركزى هستند. ماجراى كتاب ا زلحظه اى آغاز مى شود كه حكومتيان در حال حمله و يورش و اهالى در حال مبارزه و دفاع هستند.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۷
شيدا محمدى و آنيتا هيس

شيدا محمدى كتاب افسانه بابا ليلا را نوشته است. اين كتاب مى كوشد پسا مدرن باشد، و در چارچوب نثرى كه همانند زمزمه جويبار، بدون جهت گيرى مشخصى پيش مى رود جملات پر طنينى در باره ليلا نامى كه گويا خواهر راوى ست به رشته نگارش در مى آيد. آنيتا هيس، نويسنده دیگری است كه با چهره ويژه ابوريجين ها و چشمان آبى به جهان نگاه مى كند و هم خود را صرف مبارزه در راه حقوق ابوريجين ها كرده است.



برنامه به روایت شهرنوش پارسی پور، شماره ۶
نشریه بررسى كتاب

بررسى كتاب در آغاز در ايران به چاپ مى رسيد و حامل بحث هاى جالبى بود كه ميان روشنفكران رخ مى داد. يكى از نمونه اين بحث ها گفتگوئى ست ميان نجف دريابندرى و عباس ميلانى. زمينه بحث به خودكشى آرتور كوستلر، كمونيست سابق اروپاى شرقى بازگشت مى كرد كه كتاب جنجال برانگيز "صفر تا بى نهايت" را درباره شرايط دردناك شوروى نوشته است.



فرهنگِ کیمیا

این فرهنگ آخرین کار و یادگارِ کریمِ امامی ست. وی در سال‌هایِ آخرِ زندگانیِ خود به آن پرداخت و در ماه‌هایِ پایانیِ زندگی‌اش، در حالي که بیماری‌ای جانکاه او را آب می‌کرد و توان‌اش را می‌گرفت، به پایان برد.



ما اينجا هستيم

به‌روژ ئاکره‌ئی متولد کردستان عراق است. به کردی پنج مجموعه شعر دارد. نقد می‌نویسد ترجمه هم می‌کند. به فارسی فقط داستان می‌نویسد. ما اينجا هستيم اولين مجموعه داستان اوست.



سعدی را به حال خودش بگذاریم، کارور را به حال خودش

یکی از مباحثی که معمولا در بررسی یک جریان جدید ادبی مورد توجه قرار می‌گیرد سابقه حضور آن جریان در هنر و به ویژه ادبیات ایران است.



نشستن میان دو صندلی
نامه‌ی سوم

اين نامه در دو فصل ماجراهای يک مجلس بله‌برون را تعريف می‌کند. ناصر برای اولين بار بايد به عنوان بزرگ فاميل در خط مقدم جبهه عروس بجنگد.



نشستن میان دو صندلی
نامه‌ی دوم

بعد از رسيدن به ايران، ناصر با شيوه قرارملاقات گذاشتن مخصوص ايرانيان آشنا می‌شود و به ياد می‌آورد که بر خلاف آلمان، وقت در ايران ارزش چندانی ندارد.



نشستن میان دو صندلی
نامه‌ی اول

«ناصر هنوز در آلمان است و مشغول تهيه مقدمات سفر. حالا بايد به صاحبخانه کهنسالش توضيح بدهد که در ايران جانش در خطر نخواهد بود، و به همسر صاحبخانه قول سوغاتی می‌دهد که در آلمان کمياب است: کمی آفتاب».