Jan 2009


گفت و گو با محسن موسوی، دبیر کانون حمایت از دانشجویان بازداشتی دانشگاه شیراز
«تبعات اعتراض دانشجویان دانشگاه شیراز»

بعد از آن که در دانشگاه شیراز دانشجویی در جلسه پرسش و پاسخ رییس مجلس اشاره کرد که از رئیس‌ جمهوری ایران متنفر است،‌ تعدادی از دانشجویان فعال به اداره کل اطلاعات استان فارس احضار و دستگیر شدند. این دستگیری‌ها که در ظرف چند روز به ۲۳ تن رسید، موج تازه‌ای را در بین دانشجوها به‌وجود آورد. به گفته محسن موسوی، دبیر کانون حمایت از دانشجویان بازداشتی این دانشگاه، آخرین نفرات این دانشجویان در هفته‌ای که گذشت از زندان با قرار وثیقه آزاد شدند. اما احتمال اخراج چند نفر از دانشجویان است.



دستگیری‌های اخیر در ایران در گفت و گو با محمد مصطفایی، وکیل و کارشناس حقوقی
«کلی‌‌گویی‌ها، دستگاه قضایی را زیر سوال می‌برد»

سخنگوی قوه قضاییه ایران به طور رسمی اعلام کرد شش نفر از اقلیت بهایی و یک نفر مسیحی در ایران دستگیر شده‌اند. این دستگیری‌ها بار دیگر موضوع نگرش دستگاه قضایی کشور و حاکمیت را به اقلیت‌های دینی معطوف می‌کند. محمد مصطفایی در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «این کلی‌گویی‌ها، باعث می‌شود مردم فکر کنند یک شخص برخلاف قانون دستگیر شده و دارد محاکمه می‌شود. هر کسی که دستگیر می‌شود باید اتهامش مشخص باشد. ولی حتا در دستگیری دانشجویان، هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی از جانب دستگاه قضایی صورت نمی‌گیرد.»



گفت و گو با مهدی حجتی، وکیل مدافع زینب بایزیدی
«عدم تناسب اتهام خانم بایزیدی با دلایل پرونده»

زینب بایزیدی تیرماه امسال، پس از احضار و مراجعه به ستاد خبری اداره اطلاعات مهاباد بازداشت و با گذشت یک ماه، در دادگاهی بدون حضور وکیل با استناد به ماده ۴۹۹ قانون مجازات اسلامی به چهار سال حبس تعزیری در تبعید محکوم شده است. وکیل مدافع این فعال حقوق زنان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «مراجع مربوطه مکلف هستند به درخواست وکیل محکوم ‌علیه و خود محکوم علیه به واسطه‌ی دلایلی که ارایه می‌کنند، رسیدگی بکند و اگر اقرار کردند که اشتباه شرعی و قانونی در رأی صادره اتفاق افتاده، دادگاه دوباره تشکیل می‌شود.»



با گذشتگان ـ برنامه اول
عمو سبزی‌‌فروش

چندی است در برنامه‌های روز جمعه به نقل یک ماجرا می‌پردازیم. نقلی که به هر حال در گوشه‌ای از تاریخ خود را ثبت کرده است. برای گذاشتن این نقل‌ها مدتی این پا و آن پا می‌کردم. آخر هم دل را به دریا زدم. اسمش را گذاشته بودیم «با گذشتگان» که به این بهانه با‌ هم سری به گذشته بزنیم. داستانی که در اولین برنامه نقل می‌شود، مربوط به دانشجویان ایرانی است که دوران سلطنت احمدشاه قاجار برای تحصیل به آلمان رفته بودند و دکتر جلال گنجی، نقل می‌کند که مقابل امپراطور آلمان رژه رفتند و «عمو سبزی‌فروش» را به عنوان سرود ملی ایران خواندند.



پرونده‌ای دیگر از دستگیری دراویش‌ نعمت‌الهی در گفت و گو با با فرشید یدالهی از وکلای این گروه
این‌بار کیش، این پرونده محرمانه است

خبرها اشاره داشتند که چندی پیش، چهار نفر از دراویش‌ نعمت‌الهی ‌گنابادی در کیش در یک مراسم در حسینیه‌شان دستگیر شدند. نکته قابل تأمل این بود که این پرونده، «محرمانه» اعلام شده بود. فرشید یدالهی از وکلای این گروه در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «پرونده‌ی دراویش، پرونده‌ای نبوده که امنیتی باشد. در ابتدا به دادگستری کیش مراجعه کردیم و از ایشان تقاضا کردیم که می‌خواهیم با موکلانمان ملاقات داشته باشیم و وکالتنامه را به امضایشان برسانیم. ایشان به ما اجازه‌ی ملاقات ندادند و اعلام کردند پرونده امنیتی است و ممنوع‌الملاقات هستند.»



گفت و گو با محمد‌‌علی دادخواه، وکیل مدافع شهناز غلامی، وبلاگ‌نویس و فعال حقوق زنان
«اجرای حکم، فاقد وجاهت قضایی است»

دادگاه تجدیدنظر، شهناز غلامی، فعال حقوق زنان در آذربایجان را که از ۱۹ آبان‌ماه در زندان تبریز به سر می‌‌برد به شش ماه حبس تعزیری محکوم کرد. در کیفر‌خواست بر همکاری خانم غلامی با نهضت آزادی و گروه‌های تجزیه‌طلب تأکید شده بود. محمد‌علی دادخواه در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «ذات این کیفر‌خواست از نظر منطقی دچار تعارض است. اگر خانم غلامی عضو یا هوادار نهضت آزادی باشد اصولاً مفهوم تجزیه‌طلب از آن دور است چون در مرامنامه‌ی نهضت آزادی، تمامیت ارضی و وحدت ملی مطرح است.»



با گذشتگان ـ برنامه دوم
حکایت شیخ جنید بغدادی و بهلول

آورده‌اند که شیخ جنید بغدادی به عزم سیر از شهر بغداد بیرون رفت و مریدان از عقب او. شیخ، احوال بهلول را پرسید. گفتند او مردی دیوانه است. گفت او را طلب کنید که مرا با او کار است. پس تفحص کردند و او را در صحرایی یافتند. شیخ پیش او رفت و در مقام حیرت مانده سلام کرد. بهلول فرمود طعام چگونه می‌خوری؟ عرض کرد اول «‌بسم‌الله» می‌گویم، سپس هر چه تعلق به آداب داشت بیان کرد. بهلول برخاست و دامن بر شیخ فشاند و فرمود تو می‌خواهی که مرشد خلق باشی در صورتی که هنوز طعام خوردن خود را نمی‌دانی و به راه خود رفت.



گفت و گو با رضا خجسته رحیمی، روزنامه‌نگار
نیم‌روز به نیمه‌ی روز هم نرسید

قرار بود نشریه‏ی «نیم‏روز» با بیشتر اعضای تحریریه‏ی نشریه‏ی «شهروند امروز» و با سردبیری محمد قوچانی منتشر شود. اما انتشار آن پیش از آغاز متوقف شد. فردی مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است دلیل لغو امتیازش، عدم انتشار منظم و متوالی آن در طول فعالیتش بوده است. رضا خجسته رحیمی در این باره می‌گوید: «توقیف این نشریه تنها در صورتی ممکن بود که جلسه‏ی هیأت نظارت بر مطبوعات برگزار شده باشد. وقتی این کار به راحتی خارج از روال قانونی صورت می‏گیرد، نشان‏دهنده‏ی این است که احتمالاً برخی از مقامات عالی‏رتبه‏ی نظام دستور توقیف نشریه را داده‏اند.»



آخرین وضعیت هدایت غزالی و صباح نصری در گفت و گو با مادح جمشیدی، وکیل مدافع آنان
«بعد از اتمام حکم، بنا بر ضرورت آزاد نمی‌شوند»

هدایت غزالی و صباح نصری، دو دانشجوی دانشگاه تهران هستند که در تیر‌ماه ۱۳۸۶ در منطقه‌ی مرزی غرب ایران به جرم خروج غیر‌قانونی از مرز دستگیر و پس از گذراندن بیش از ۱۳ ماه بازداشت موقت از سوی دادگاه انقلاب جمعاً به دو سال حبس محکوم شدند. وکیل مدافع آنان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در این مدتی که بازداشت موقتشان را سپری می‌کردند، تخفیفی برای‌شان قائل نشدند. هیچ کدام از مواردی که مصداق عینی تبلیغ علیه نظام باشد، وجود نداشت.»



گفت و گو با سعید ترابیان یکی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد
«حکمی به ابراهیم مددی ابلاغ نشده بود»

ابراهیم مددی، نایب رییس سندیکای کارگران شرکت واحد که روز شنبه هفتم دی‌ماه در محل اداره کار شمال تهران واقع در میدان اقدسیه از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد، همچنان در بازداشت به سر می‌برد. سعید ترابیان یکی از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «به دلیل این‌که حکمی به آقای ابراهیم مددی ابلاغ نشده بود هیچ اعتراضی نداده بودند اما از سوی قاضی شعبه‌ی ۱۴ این حکم، ابلاغ و قطعی شناخته شده بود.»