Sep 2007


گوشه و کنار سینمای جهان به روایت گاردین

به کلینت ایستوود پیشنهاد شده تا فیلمی با نام «‌عامل انسانی» بسازد اما ایستوود ابتدا باید کارگردانی فیلم «‌کودک عوض شده» را به سرانجام برساند. فیلمی که در آن آنجلینا جولی نقش مادری را بازی می‌کند که پس از بازگشت فرزند ربوده شده‌اش، مشکوک می‌شود که آیا او پسرش هست یا نه.



پرونده «ما و غرب» - گفت‌وگوی کتبی با محمد قائد درباره کتاب در دست انتشار «ظلم، جهل و برزخیان زمین»
اسم این حرف‌ها را گذاشته‌اند گفتگوی تمدن‌ها

محمد قائد در گفتگوی کتبی‌اش با راديو زمانه، ريشه اختلافات ايران و غرب را اين گونه شرح می‌دهد: «وقتی در تبلیغات جهانی، این بگومگوها را بزرگ می‌کنند، منظورشان این نیست که جمهوری اسلامی ایران یکی از اقطاب دنیاست؛ بلکه بر این نظرند که تعدادی از چاه‌های نفت به دست عده‌ای آدم ناجور افتاده که عایداتش را خرج کارهای نادرست می‌کنند و باید آن‌ها را دک کرد و غائله را فرو نشاند.»



حیوانات به ما می‌خندند

گفت‌وگو با شاعر و فیلمسازی که نام ندارد؛ نانام است. یعنی نامش نانام است. شعر او دیوانگی آگاهانه‌ای‌ست که خودش آنها را شعر نمی‌داند. «کار» می‌نامد. پارتیزانی‌ست که با واژیست‌ها (بر وزن فاشیست‌ها) در جنگ است. در جهان سینما هم تا حالا ۹ فیلم ساخته و ۲۹ جایزه برده.



گفت و گو با ابوالفضل جلیلی، فیلمساز:
ابوالفضل جلیلی و چهارده فیلم بی مجوز

"من فکر می‌کنم که یک سوء تفاهم از همان اولین فیلم من پیش آمده و هم چنان گریبانگر ماست چون وقتی‌که مسوولین فیلم مرا می‌بینند، مثلا با تک تکشان که صحبت می‌کنم می‌گویند ما هیچ مشکلی نداریم مشکل خاصی هم ندارد. ولی همین تک تک افراد، وقتی‌که جزو گروه می‌شوند شاید دچار معذوریت‌ها و محدودیت‌هایی می‌شوند. ولی این را به نظر من باید از مسوولین بپرسید که چرا به فیلم‌های من اجازه ی نمایش نمی‌دهند." گفت‌وگوی زمانه با ابوالفضل جلیلی، کارگردان سینما را در ادامه می خوانیم.



پرونده ما و غرب - گفت‌وگو با بهنام قلی‌پور
"ما هنوز در مدنیت وامانده‌ایم"

«نه ایرانی توانست از فرنگ روایت دقیقی ارایه دهد و نه فرنگی از ایرانی. این نکته‌ی عجیبی‌ست که هشام جعیط رندانه به آن اشاره می‌کند و می‌گوید تماس میان فرهنگ‌ها همواره به پیدایش درام می‌انجامد...» گفت‌وگو با بهنام قلی‌پور در ادامه‌ی پرونده‌ی ما و غرب.



روز ملی سینما در گفت و گو با سینماگران:
«در یک سال گذشته، رشد نکرده‌ایم»

میرزا ابراهیم‌خان در ۲۱ یا ۲۲ شهریورماه در سال ۱۲۷۹ شمسی (۱۹۰۱ میلادی) سینما را به ایران آورد. به همین دلیل روز ۲۱ شهریورماه، روز ملی سینما نام گرفته است. به اين مناسبت به سراغ سه تن از اهالی سينما رفته‌ايم و از اوضاع سینمای ایران در طول یک سال گذشته پرسیده‌ایم. رسول صدر عاملی کارگردان، محمد نیک‌بین تهیه‌کننده و فرهاد توحیدی فیلم‌نامه‌نویس به پرسش‌های رادیو زمانه پاسخ گفتند.



نجف دریابندری: «دو سه هفته پیش با او آشتی کردم»

علیرضا حیدری مدیر انتشارات خوارزمی، روز پنجشنبه‌ی گذشته درگذشت. برای آشنایی بیشتر با علیرضا حیدری و انتشارات خوارزمی، سراغ سه نفر از بهترین مترجمین و نویسندگان ایرانی که تجربه‌ی همکاری با مرحوم حیدری را داشته‌اند، رفتیم. نجف دریابندری، ابراهیم یونسی و محمود حسینی‌زاد از ویژگی‌های علیرضا حیدری می‌گویند.



مرگ علیرضا حیدری، مدیر انتتشارات خوارزمی در گفت‌وگو با علی دهباشی، سردبیر فصلنامه بخارا:
«حیدری از بنیان‌گذاران نشر نوین در ایران بود»

علیرضا حیدری، مدیر انتشارات خوارزمی، پس از حدود ۵۰ سال فعالیت مطبوعاتی و نشر، پنجشنبه هفته گذشته بر اثر سکته در گذشت. برای آگاهی از اهمیت کار حیدری در انتشارات خوارزمی، با علی دهباشی، مدیر مسئول و سردبیر فصلنامه بخارا گفت‌و‌گو کردیم. او علیرضا حیدری را به عنوان مدرن‌ترین ناشران ایرانی معرفی می‌کند. گفت‌وگوی رادیو زمانه را با علی دهباشی بخوانید.



گفت‌وگو با دکتر صادق‌زاده، رییس کمیته‌ی مخابرات مجلس:
بررسی همه‌ی smsها امکان‌پذیر نیست

چندی پیش فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرد که «انتشار فحشا با sms را پیگیری خواهد کرد». در حال حاضر هیچ مصوبه‌ی قانونی برای کنترل اس‌ام‌اس‌ها وجود ندارد. برای بررسی جنبه‌های قانونی این موضوع، زمانه گفت‌وگویی کرده است با رییس کمیته‌ی مخابرات مجلس شورای اسلامی.



پرونده ما و غرب-گفتگو با دکترغلامعباس توسلی، جامعه‌شناس
«مسأله فلسطين، تأثير زيادی در رابطه ما و غرب دارد»

دکتر غلامعباس توسلی: «من فکر می‌کنم که این بدبینی، یک مقدارش برمی‌گردد به ریشه‌های تاریخی، یک مقدارش برمی‌گردد به آن اجحافات و مظالمی که داشتند. مثلاً کودتای ۲۸ مرداد که بعد از ملی شدن صنعت نفت به وجود آمد، تأثیر بسیار بدی در رابطه ایران، در قبال آمریکا داشت. شاید در قبال اروپا به این صورت نبود. به هر حال مسأله فلسطین هم بوده؛ مسأله جنگ عراق هم بود. بنابراین چندین جریان بر روحیه ایرانی‌ها تأثیر گذاشته و جدا کردن این‌ها هم از همدیگر مشکل است.»