Mar 2009


گفت‌وگو با آقای دکتر خورشیدیان، و خانم پوران فرخزاد
هفت سین یا هفت شین در سفره سال نو

از آقای دکتر «اردشیر خورشیدیان»، موبد موبدان زردشتیان ایران، در باره‌ی نوروز و هفت سین در آیین زردشتی سوال کردم که چنین گفتند: «در ایران باستان و حالا هم ما زردشتیان در یزد و کرمان، در شب عید، یعنی روزی که روز بعد از آن «عید» هست، معمولا ساعت سه یا چهار نصفه شب، نزدیکی‌های صبح بلند می‌شوند و «هفت سین» می‌چینند. در هفت سین نماد هفت امشاسپندان یا هفت پایه‌ی عرفانِ دین زردشتی و هفت پایه‌ی عرفان ایرانی گذاشته می‌شود.»



«ماهی قرمز، خطرناک و بیماری‌زا نیست»

ماهی‌های قرمزی که در تنگ‌های بلوری بر سر سفره‌های هفت سین نوروز می‌گذاریم چند سالی است که موضوع بحث برانگیزی شده و از چند روز مانده به عید اطلاعیه‌هایی از جانب برخی از حامیان حیوانات در این باره صادر می‌شود. در این اطلاعیه‌ها برخی از حامیان حیوانات از مردم می‌خواهند که از خریدن ماهی قرمز و نگهداری آنها در تنگ بلوری که بر سر هفت سین می‌گذارند خودداری کنند. برخی هم سعی دارند وجود این نوع ماهی را در خانه خطرناک جلوه دهند و می‌گویند که ماهی قرمز ناقل بیماری‌هایی پوستی هستند. به همین دلیل با آقای «سپهر سلیمی» دبیر انجمن حمایت از حیوانات اصفهان و همچنین دکتر شاهین سپنتا، صحبت کردم.



«زردشتی نمی‌گوید سرخی تو از من، زردی من از تو»

چهارشنبه‌سوری یکی از آئین‌های زیبای ایرانی است که ایرانیان در آخرین سه‌شنبه‌ی سال برگزار می‌کنند. این رسم زیبا و با شکوه هر چند که با گذشت زمان دستخوش تغییراتی شده که امروزه به یکی از پرحادثه‌ترین روزهای سال تبدیل شده، اما رسم دیرینه و ریشه‌ای آن فلسفه‌های معنوی بسیاری داشته است. برای آشنایی بیشتر با رسم دیرینه چهارشنبه‌سوری ابتدا از بانو توران شهریاری، شاعر، سخنور و آگاه به فرهنگ ایرانی، سوالاتی پیرامون چهارشنبه‌سوری پرسیدم و سپس به سراغ دکتر محمدعلی دادخواه رفتم که اتفاقاً کتابی هم در‌باره‌ی مراسم نوروز نوشته‌اند و به سنت‌های کهن ایرانی به‌خوبی واقف ‌هستند.



گفت و گو با ناهید دایی‌جواد، خواننده ترانه «غروب کوهستان»
«آهنگ غروب کوهستان را پازوکی نساخته بود»

ناهید دایی‌جواد، معروف به «ناهید اصفهانی» در سال ۱۳۲۱ در اصفهان به دنیا آمد. از آن‌جایی که خانواده‌ی ناهید، هنردوست و هنرمند بودند بنا به شرایط خیلی زود فعالیت هنری‌اش را آغاز کرد. فعالیت هنری او به‌ صورت حرفه‌ای، زمانی آغاز شد که در دانشکده با سیروس ساغری و جهانبخش پازوکی آشنا شد. اوایل دهه چهل ترانه‌ی «غروب کوهستان» را اجرا کرد. برخی از ترانه‌هایی که با صدای زنده‌یاد پوران ماندگار شد، پیش‌تر توسط ناهید دایی جواد در اصفهان اجرا و ضبط شده بود. چند روز قبل ناهید سفری به تهران داشت و فرصتی پیش آمد تا با این بانوی هنرمند به گفت و گو بنشینم.