Jul 2007


حراج مجموعهء هنری روستروپوویچ در لندن

چند ماه پیش خبر درگذشت مستیسلاو روستروپوویج، ویلنسل‌نواز معروف روس خبرساز بود و حالا حراج مجموعهء هنری‌اش. ارزش ۳۰۰ قطعه در مجموعهء او و همسرش، حدود سه میلیون پوند تخمین زده می‌شود. این مجموعه، بهترین مجموعه هنر روسیه در خارج از این کشور ارزیابی شده است.



مستندسازی پانصد سال روابط ایران و اتریش

پیشینه روابط ایران و اتریش شاید برای بسیاری از ما مبهم باشد. به تازگی بقا وثوق، یکی از چهره‌های دانشگاهی ایرانی در اتریش که حرفه‌اش نه با روزنامه‌نگاری پیوندی دارد و نه با پژوهش‌های تاریخی و نویسندگی، در پی پر کردن این خلاء تاریخی برآمده است. «زمانه» با وی گفتگویی کرده است.



تکرار تاسف‌برانگیز برنامه «هویت»

چندین ماه پس از دستگیری دو پژوهشگر ایرانی-آمریکایی، هاله اسفندیاری و کیان تاجبخش، تلویزیون دولتی ایران پخش آنچه را که «اعترافات» آنها می‌نامد، آغاز کرده است. فرخ نگهدار، پخش این برنامه را ناشی از تغییر سیاست در حاکمیت جمهوری اسلامی‌ می‌داند و بر این باور است که برنامهء «به اسم دموکراسی»، رکودی در تبادلات فرهنگی ایران و خارج پدید خواهد آورد و چهره کریه‌تری از حاکمیت جمهوری اسلامی در سطح بین‌المللی ترسیم می‌کند.



اگر مردم استقبال نکنند...

لقمان ادهمی، ویلن‌نواز ایرانی سالهاست که در لوس‌آنجلس زندگی می‌کند. آخرین آلبوم او «شمال» نام دارد. این آلبوم، دربرگیرندهء یک اثر از خود او و هشت اثر از مرتضی نی‌داوود، روح‌الله خالقی، علی اکبر شیدا، همایون خرم، پرویز یاحقی، حسین همدانیان، ویگن و یک قطعهء محلی است. ادهمی در گفتگو با «زمانه» از فعالیت‌های اجرایی و آموزشی خود در آمریکا و همچنین وضعیت موسیقی پاپ ایرانی در لوس‌آنجلس گفته است.



پازل ارکستر سمفونیک و سیاست‌های دولتی در ایران

تکه‌های پازل ارکستر سمفونیک تهران و سیاست ‌های تبلیغاتی‌ـ‌حکومتی را چگونه می توان در کنار هم قرار داد؟ در یک سو، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورایی که بیشتر اعضای آن به بدنه موسیقی دولتی در ایران تعلق دارند و در سویی دیگر، ارکستری با نوازندگان جوان، با حقوقی بسیار ناچیز که ضمن نوازندگی در ارکستر با ساعت‌ها تدریس و ضبط، زندگی خود را می‌گذرانند.



آنچه آن زمان بود و امروز نیست

سیروس کار در تابستان ۲۰۰۵ در جریان ساخت فیلمی مستند درباره کورش بزرگ، توسط نیروهای آمریکایی در عراق دستگیر شد. وی پس از آزادی، همچنان به تلاش‌های خود برای به پایان رساندن این فیلم و پخش آن از شبکه‌های جهانی ادامه می‌دهد. این کوشش‌ها به دلیل مشکلات مالی سرعت کندی به خود گرفته است. سیروس کار در گفتگو با «زمانه» از این پروژه گفته است.



مهستی؛ انرژی‌درمانی یا تغییر دین

از چندی پیش مطالبی دربارهء تغییر دین مهستی در اواخر عمر مطرح شد. عکس‌هایی از او در سایت‌های اینترنتی منتشر شد که گویی درحال انجام مراسم خاص مذهبی‌ست. گرچه دین، از مسایل خصوصی زندگی هر فرد است اما در پاسخ به کنجکاوی‌های روزافزون مردم، «زمانه» با برادرزادهء مهستی، نادره سالارپور در اینباره گفتگویی کرده است.



گفتگو با داريوش کديور، منتقد سينمايی در پاريس:
رازهای موفقیت «پرسپولیس» در فرانسه

فیلم «پرسپولیس» که بر اساس کتابی به همین نام از مرجان ساتراپی ساخته شده به تازگی در فرانسه اکران عمومی شده است. فیلم که عمدتاً به مسایل اجتماعی ایران در سال‌های پس از انقلاب پرداخته با واکنش اعتراض‌آمیز دولت ایران نیز روبه‌رو شده است. داریوش کدیور، منتقد سینمایی در پاریس، در گفتگو با «زمانه» از دلایل موفقیت این فیلم در فرانسه و ارزش‌های هنری آن می‌گوید.



رسانه‌های غربی؛ بمب اتم یا حقوق بشر؟

اعلام خبر سنگسار احتمالی یک زن در ایران،‌ توجه رسانه‌های هلندی را بیش از پیش به مسئله حقوق بشر در ایران جلب کرد. رادیو یک هلند به همین بهانه با بیژن مشاور،‌ فعال سیاسی در هلند، ‌گفتگویی ترتیب داد. مشاور در مصاحبه از تمرکز رسانه‌های غربی بر مسایل هسته‌ای ایران انتقاد کرد و اظهار داشت توجه به مسایل حقوق بشر در ایران به مراتب مهم‌تر است. بیژن مشاور، عضو حزب سبزهاست.