خانه > ورزش زمانه > گزارش > اسکیباز سوییسی؛ ستارهی روز دهم | |||
اسکیباز سوییسی؛ ستارهی روز دهمایرج ادیبزادهadibzadeh@radiozamaneh.comیکشنبه شب گذشته، بازیهای زمستانی المپیک ونکوور کانادا دهمین روز خود را پشت سر گذاشت. در حالی که هیجان و زیبایی رشتههای مختلف برف و یخ، میلیونها و شاید میلیاردها نفر را در جهان جذب خود کرده است.
بازیهایی که تا روز یکشنبه ۲۸ فوریه ادامه دارد و از همین حالا، چهرههایی از جمله یک قهرمان پرش با اسکی سوییسی، نام خود را به تاریخ بازیهای المپیک زمستانی پیوند زدند. اما رویدادی که روز یکشنبه ۲۱ فوریه همه را جذب خود کرده بود، دیدار مهم تیمهای ملی هاکی روی یخ کانادا و آمریکا بود. کانادا از بختهای قهرمانی این دوره است. رسانهها روی این بازی سروصدای زیادی به راه انداخته بودند و روز یکشنبه را به دلیل همین بازی که البته نقشی در قهرمانی نداشت و برای رفتن به مرحلهی یک چهارم نهایی بود، «سوپرساندی» نام گذاشته بودند. در گفتوگویی با همکارم آقای محمد تاجدولتی در تورنتوی کانادا از ایشان در بارهی رویدادهای مهم بازیهای روز یکشنبه، از جمله دیدار تیمهای هاکی روی یخ آمریکا و کانادا میپرسم.
آقای تاجدولتی ابتدا کمی در بارهی بازی هاکی روی یخ آمریکا و کانادا برایمان بگویید: همانطور که میدانید و طبیعی نیز هست، از روزی که بازیهای المپیک زمستانی در شهر ونکوور کانادا شروع شد، همهی کشور کانادا و تمام رسانههای این کشور تحت تاثیر این بازیها هستند و طبعاً کانادا دارد با نبض المپیک زندگی میکند. به خصوص روز یکشنبه تمام ورزشدوستان کانادایی در تب و تاب مسابقهی پرهیجانی بودند که قرار بود عصر این روز بین تیمهای ملی هاکی کانادا و آمریکا برگزار شود. این مسابقه در حضور بیش از ۱۷هزار نفر در شهر ونکوور برگزار شد و بر خلاف انتظار همهی کاناداییهای ورزشدوست که تیم کانادا را تیم برتر میدانستند و امید قهرمانی او را داشتند، این تیم با نتیجهی سه بر پنج به تیم آمریکا باخت و باعث ناخشنودی همهی ورزشدوستان و ورزشکاران کانادایی شد.
عوامل بسیاری حساسیت این بازی را افزایش داده بود؛ علاوه بر این که رقابت بین دو تیم ملی هاکی دو کشور بود، سرمربی و مدیر تیم ملی هاکی آمریکا، در کانادا از معروفیت زیادی برخوردار هستند و هردو سرمربی و مدیر تیم «میپللیو» مهمترین بزرگترین تیم باشگاهی هاکی کانادا نیز هستند. این مساله احساس دوگانهای برای خیلی از ورزشدوستان کانادایی بهوجود آورده بود که سرمربی و مدیر مهمترین تیم هاکی کانادا در بازیهای المپیک باید تیم رقیب آمریکا را سرپرستی و مربیگری کنند. به خصوص که بازیکنان دو تیم هم در شرایط عادی، در تیمهای باشگاهی دو کشور بازی میکنند و برخی از آنان که در یک باشگاه و در کنار هم بازی میکنند، حالا روبروی همدیگر قرار گرفته بودند. علاوه بر این، آقای برایان برگ، مدیر تیم میپل لیو که در این بازیها مدیر تیم ملی هاکی آمریکا است، یک هفته پیش از این بازیها، فرزند جوان خود را در یک حادثهی رانندگی از دست داد و این باعث شده بود که خیلیها فکر کنند او از نظر روحی نمیتواند تیم را مدیریت کند و روی کیفیت بازی اثر خواهد گذاشت. اما به هرحال از آنجا که ورزش بر همهی این مسائل غلبه میکند و فضا را پر میکند، بازی در فضای قرمز رنگ استادیوم که مملو از پرچمهای کانادا در دست تماشاگران بود که خود نیز لباس تیم ملی هاکی کانادا را به تن داشتند، به پایان رسید. در حالی که با شگفتی بسیار با نتیجهی پنج بر سه، به نفع تیم آمریکا تمام شد. آقای تاجدولتی، اما همه منتظر فینال رؤیایی هاکی روی یخ بین کانادا و روسیه در روز پایانی المپیک زمستانی هستند. فکر میکنید چنین اتفاقی بیفتد؟ البته میدانید در ورزش در عین حال که میتوان خیلی پیشبینیها داشت، اتفاقات غیرمنتظرهی زیادی هم میافتند.
چنانکه ساعاتی قبل از شروع بازی تیم ملی هاکی کانادا و آمریکا، تقریباً ۹۰درصد ورزشدوستان کانادا مطمئن بودند، تیم ملی کانادا برندهی این مسابقه خواهد بود. اما بعضی وقتها در زمین بازی توپ یا هر وسیلهی دیگری که نتیجهی بازی را تعیین میکند، طور دیگری میچرخد و نتیجهی بازی غیر از آن میشود که همه انتظارش را دارند. اما در هرحال باید صبر کرد و نتیجهی بازی تیم ملی هاکی کانادا با تیم ملی آلمان را دید و بعد منتظر شد و دید که مرحلهی نیمهنهایی به چه شکل خواهد گذشت و آیا کانادا موفق میشود در فینال بازیها، در مقابل یکی از دیگر تیمها قرار بگیرد یا نه. نام یک اسکیباز سوییسی هم به تاریخ بازیهای المپیک زمستانی پیوست. در این باره برایمان بگویید؟ روز یکشنبه «سیمون امان»، اسکیباز سوییسی در رشتهی پرش با اسکی، موفق شد دو مدال طلا دریافت کند. این دو مدال طلا قهرمان سوییسی را به یک قهرمان تاریخی المپیک زمستانی تبدیل کرد. چرا که او هشت سال پیش در بازیهای المپیک زمستانی آمریکا هم موفق شده بود دو مدال طلا دریافت کند و به این ترتیب، اولین ورزشکاری است که در تاریخ بازیهای المپیک زمستانی، صاحب چهار مدال طلا میشود. ضمن این که سیمون امان با پرشی به طول ۱۴۴ متر، موفق شد رکورد بیسابقهای را در این رشتهی ورزشی برجای بگذارد. تقریباً تمام رسانههای کانادایی و بسیاری از رسانههای دنیا که چشمشان به بازیهال المپیک ونکوور است، تا کنون سیمون امان را به عنوان ستارهی بازیها معرفی کردهاند.
از تیم ایرانی شرکت کننده در این بازیها چه خبر؟ خبرهای زیادی در مورد تیم اسکی ایران نیست. برای این که تعداد افراد این تیم بسیار کم است و در میان این همه ورزشکار و این همه تیم، اخبار زیادی از چهار نفر نمیتوان یافت. اما تنها خبری که در این مورد میتوان گفت این است که خانم مرجان کلهر، اسکیباز ایرانی، هنگام تمرینات خود دچار آسیبدیدگی شده است. اما گفته شده که این آسیب چندان جدی نیست و قرار است ایشان روز چهارشنبه در رشتهی اسکی مارپیچ بزرگ شرکت کند. این آسیب دیدگی برای ایرانیان علاقهمند به مسائل ورزشی، این سؤال را پیش آورده است که چرا بسیاری از ورزشکاران ایرانی، حتی ورزشکارانی که امید میرود مدالی به دست بیاورند، در مسابقات مهم بینالمللی درست پیش از بازیها به دلایل خیلی پیشپا افتاده، دچار آسیبهای جدی میشوند و نمیتوانند در بازیها شرکت کنند. البته اگر خانم کلهر دچار این آسیبدیدگی هم نمیشد، با توجه به حریفان بسیار قدری که در رشتهی اسکی مارپیچ وجود دارد، هیچگونه شانسی برای موفقیت نداشت. اما امیدواریم در این رشته شرکت کند. چون خود شرکت کردن در یک رقابت ورزشی هم بخشی از فلسفهی ورزش است. به نظر میرسد که آمریکا همانند المپیک تابستانی، در این المپیک هم مدالهای طلا را درو میکند. این طور نیست؟ بله دقیقاً همینطور است. در پایان روز یازدهم مسابقات، آمریکا با مجموع ۲۵مدال اول و آلمان و نروژ با مجموع ۲۱ و ۱۴ مدال، به ترتیب مقام های دوم و سوم را دارند.
آقای تاجدولتی، نکتهی مهم و جالب این که در ۱۰ روز گذشته هنوز جنجالی از دوپینگ در این بازیها شنیده نشده است. بله یکی از خبرهای جالب و خوشحال کننده برای برگزار کنندگان بازیها و کمیتهی بینالمللی المپیک این است که با گذشت ۱۰ روز از شروع بازیها، هیچ موردی از دوپینگ نزد ورزشکاران شرکت کننده در این بازیها مشاهده نشده است. گفته میشود، علت آن شاید خبرهایی باشد که پیش از آغاز بازیها در مورد روشهای بیسابقهی سختگیری و کنترل استفادهی احتمالی از داروهای نیروزا منتشر شده بود و شاید ورزشکاران ترجیح دادند به هیچوجه بهطرف این داروها نروند. روز یکشنبه سخنگوی کمیتهی بینالمللی المپیک اعلام کرد که از آغاز بازیها ۸۸۲ نمونهی ادارار و خون ورزشکاران پیش از مسابقه برداشت شده که ۶۲۹ مورد از این نمونهها هم بعد از مسابقهی همین ورزشکاران آزمایش شده و هیچگونه موردی از دوپینگ مشاهده نشده است. البته این نمونهها تا چندین سال نگهداری میشوند که اگر روشهای جدید آزمایش خون و ادرار برای مشخص کردن استفاده از داروهای نیروزا در سالهای آینده پیدا شوند، با استفاده از آنها در موارد تخلفات احتمالی، مدال و یا مقام ورزشکار از او پس گرفته شود. آیا در حاشیهی بازیها نیز خبری بود که نظر شما را جلب کرده باشد؟ مسائل حاشیهای در کنار چنین بازیهایی طبعاً خیلی زیاد هستند. اما دو خبر توجه مرا جلب کردند؛ یکی خبر تأسفباری است که برای یک ورزشکار تیم پاتیناژ کانادا، خانم «جوانی روشِد»، از استان کِبِک افتاده است.
پدر و مادر خانم روشد روز یکشنبه از استان کبک به شهر ونکوور رفته بودند تا در تمرینات دخترشان حضور داشته باشند و او را در مسابقات تشویق و همراهی کنند. اما روز یکشنبه ساعت شش صبح به او خبر دادند که مادر ۵۵ سالهاش دچار حملهی ناگهانی قلبی شده و در بیمارستان فوت کرده است. طبیعتا این ضربهی روحی بسیار سنگینی برای ورزشکاری در آستانهی مسابقات است. اما ظاهرا روحیهی این ورزشکار آنقدر قوی است که به رغم دریافت این خبر هولناک، بعدازظهر یکشنبه به تمریناتاش ادامه داده و گفته که قصد دارد با تمام توان خود در مسابقات شرکت کند. مورد دیگری که چند روزی است در کانادا، در محافل سیاسی و به خصوص فرهنگی مورد بحث قرار گرفته است، مسالهی استفاده از زبان فرانسه در افتتاحیهی بازیها است. همانطور که میدانید کانادا دارای دو زبان رسمی انگلیسی و فرانسوی است و در تمام مراسم رسمی از سوی مقامات کانادایی همیشه باید از این دو زبان استفاده شود. اگر چه از زبان فرانسه کمتر استفاده میکنند، ولی به هرحال حضور دارد. یعنی مثلا نخستوزیر کانادا در یک نطق ۱۰دقیقهای به زبان انگلیسی، حتما باید دو یا سه دقیقه از آن را به زبان فرانسه بیان کند. اما به برگزارکنندگان بازیها اعتراض شده است که در مراسم افتتاحیه بازیها به زبان فرانسه توجه نکردهاند و در اعلامها و معرفی تیمها اصلا از زبان فرانسه استفاده نشده است و از کمیتهی برگزاری خواسته شده است در مراسم اختتامیهی بازیها این کوتاهی را جبران کنند. از سوی دیگر، کمیتهی برگزاری بازیها این انتقاد را نپذیرفته و گفته است که سیاستمداران نباید در شیوهی برگزاری بازیها دخالت کنند و مساله را از دیدگاه سیاسی نبینند. چرا که در همان مراسم افتتاحیهی بازیها اگر چه ممکن است از زبان فرانسه زیاد استفاده نشده باشد، اما تعداد بسیار زیادی از هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم جالب و هیجانانگیز افتتاحیهی بازیها شرکت داشتند، کاناداییهای فرانسه زبان و متعلق به استان کبک بودند. بنابراین چنین اعتراضی هیچ موردی ندارد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
آرشیو ماهانه
|