Mar 2010


با ترانه‌سرایان
جنسیت در ترانه

محمود خوشنام: این هفته را نیز با زنان ترانه‌سرای سنتی خواهیم ماند که شمارشان البته اندک است ولی اندکی از ترانه‌هایی که با شعر آن‌ها ساخته شده استقبال عام پیدا کرده است. بدین ترتیب «هما میرافشار» را باید یکی از پرکارترین این ترانه‌سراها دانست. او از جهان شعر به عرصه‌ی ترانه رو آورده و گل‌پونه‌ها، اولین مجموعه‌ی شعری او است. میرافشار از زمره‌ی نخستین کسانی است که توجه به جنسیت شعری که روی آهنگ می‌گذاشته، داشته است.



گروه مشتاق و رضا قاسمی در لندن

بابک مستوفی: کنسرت موسیقی سنتی ایرانی گروه مشتاق به سرپرستی رضا قاسمی، جمعه شب، ۲۶ مارس در لندن برگزار شد. این کنسرت که به صورت تور در اروپا برگزار می‌شود به تازگی در استراسبورگ برگزار شد و چهارم آوریل هم در پاریس برگزار می‌شود. رضا قاسمی که با رمان‌های «همنوایی شبانه ارکستر چوب‌ها» و «چاه بابل» به یک چهره ادبی طراز اول بدل شد، ید طولایی هم در موسیقی و البته تئاتر دارد.



گفت‌وگو با ابی، خواننده‌ی محبوب ایرانی
آنچه از خواندن یاد گرفته‌ام، مدیون فرهاد است

بابک مستوفی: ابراهیم حامدی معروف به «ابی» حالا دیگر نزدیک به چهار دهه است که می‌خواند و طی این مدت به جایگاه ویژه‌ای در بین شنوندگان موسیقی پاپ ایرانی دست یافته است. ابی روز بیستم آوریل در رویال آلبرت هال لندن، یکی از بزرگ‌ترین و معروف‌ترین تالارهای جهان کنسرت خواهد داشت. این کنسرت توسط یک موسسه خیریه برگزار می‌شود و عواید آن به بیماران ام اس تعلق خواهد گرفت. با او به گف‌وگو نشسته‌ایم.



گفت‌وگو با امید شیرازی، نوازنده و آهنگ‌ساز، در مورد سبک موسیقی و ساز ابداعی وی
«موسیقی من، ترکیبی از موسیقی‌های زندگی‌ام است»

شکوفه منتظری: امید شیرازی، یکی از جوانان ایرانی، اولین‌بار در آلمان رو به جهان موسیقی آورد. شاید یکی از دلایلش این بود که در ایران موسیقی به‌طور کامل برای او ممنوع بود یا حداقل آن نوع از موسیقی که امید می‌پسندید در آن زمان ممنوع بود. امید ویولن را به‌عنوان اولین ساز آموخت. او نوازنده‌ی ترومپت هم هست اما موسیقی اصلی وی، موسیقی کاملا متفاوتی است.



کسرایی و مشیری، دو شاعر-ترانه‌سرای برجسته

محمود خوشنام: یکی از شاعران نام‌آور که سروده‌هایش مورد توجه آهنگ‌سازان قرار گرفته و برخی از آن‌ها تبدیل به ترانه شده است، سیاوش کسرایی است. سیاوش کسرایی در سال ۱۳۰۶ در اصفهان به دنیا آمده و در سال ۱۳۷۴ در غربت غمناک خود در وین از دنیا رفته است. هم‌چنین در شمار شاعرانی که در عرصه‌ی ترانه‌سرایی نیز ارج و اعتباری پیدا کرده‌اند، نام فریدون مشیری هم برجسته می‌شود. او در سال‌های پیش از انقلاب به این عرصه روی آورد و تا پایان زندگی در آن فعال بود.