Dec 2009


بررسی زندگی هنری «جنیس جابلین»، خواننده و ترانه‌سرای موسیقی راک- بلوز
پایان دوره عشق‌های تابستانی

شاهین نجفی: «جنیس جابلین» خواننده و ترانه‌سرای موسیقی راک - بلوز در ٤ اکتبر ١٩٧٠ بر اثر مصرف زیاد هروئین جان خود را از دست داد. او وحشی، حساس، خجالتی، دارای اعتماد‌به‌نفس، رُک، قاطع، شکست‌خورده و مازوخیست بود. او را در موسیقی بلوز می‌توان به سوهان زبری تشبیه کرد که کهنگی بدنه این سبک را خراش می‌داد و مرهم می‌گذاشت و به مخاطب لذت می‌بخشید و زجر می‌کشید.



با ترانه‌سرایان
از «خروس لاری» تا «الهه ناز»

محمود خوشنام: آشنایی پرویز خطیبی با مهدی خالدی موجب ساخت ترانه‌هایی شد که همه‌ی آن‌ها با صدای دلکش پخش شده است. با آن‌که پرویز خطیبی بیشترین همکاری را با مهدی خالدی داشت، ولی معروف‌ترین متن ترانه‌ای او «بردی از یادم» نام دارد که در مایه‌ی اصفهان با موسیقی ناصر زرآبادی درآمیخته است. البته روایت دیگر می‌گوید که آهنگ از آن خود دلکش است و زرآبادی آن را روی کاغذ آورده و تنظیم کرده است.



او برای ستاره شدن یک سوءتفاهم بود

شاهین نجفی: کرت دونالد کوبین در سال ١٩٦٧ در یک خانواده معمولی آمریکایی به دنیا آمد. در دوران اولیه زندگی، به دلیل نقص و اختلال توجه [بیش‌فعالی-ADHD]، ریتالین برایش تجویز می شد. او کودک شادی نبود و طلاق والدین‌اش این غم را افزون کرد. کرت می‌گوید:«به یاد داشته باشید، من نمی‌توانستم از [بابت] پدر و مادرم احساس شرمندگی نداشته باشم.



نگاهی به زندگی و آثار حسین گل‌گلاب
«ای ایران»؛ تأثیرگذار، از مشروطیت تا امروز

محمود خوشنام: حسین گل‏گلاب که در سال ۱۲۷۴ زاده شد، در جوانی به آموزگاری در دارالفنون پرداخته و بعد به عنوان استاد گیاه ‏شناس در دانشکده‏ی پزشکی دانشگاه تهران به کار تدریس مشغول شده است، از درویش‏خان نواختن ساز را فراگرفته و در مدرسه‏ی علی نقی وزیری به فراگیری نظری موسیقی پرداخته است.



نگاهی به زندگی و آثار رهی معیری
پیوند شگفت‌آور شعر و موسیقی در سروده‌های «رهی»

محمود خوشنام: روی‌آوری رهی به کار ترانه‌سرایی که از سال‌های نخستین دهه‌ی قرن جاری آغاز شد و حدود ۴۰ سال دوام یافت، نیروی پرتوان تغزل او را به ترانه‌های عاشقانه نیز تزریق کرد و در واقع نقطه عطفی در کار ترانه‌سرایی پدید آورد. گذشته از تغزل و ذهنیت پربار شاعرانه، توانایی رهی در پیوند دقیق شعر و موسیقی شگفتی‌آور بود.