Jul 2009


گفت و گو با با دکتر هوشنگ حسن‏یاری، کارشناس مسایل استراتژیک در کانادا
چرا مرگ بر روسیه؟

یکی از نکات توجه‌‌برانگیز در مراسم نماز جمعه‏ی اخیر که آقای رفسنجانی در آن سخن می‏‏گفت، سر دادن شعار «مرگ بر روسیه» و «مرگ بر چین»، از سوی جمعی از شرکت کنندگان و تظاهر کنندگان در خیابان‏های اطراف دانشگاه تهران بود. دکتر هوشنگ حسن‏یاری در این باره به زمانه می‌گوید: «چین و روسیه، هر دو به عنوان کمک به جمهوری اسلامی ایران، در سطح جهانی وارد عمل می‏شوند. روس‏ها از دید بسیاری ایرانی‏ها قابل اعتماد نیستند و معامله‏گر هستند. یعنی اگر آمریکا حاضر شود امتیازاتی به روسیه بدهد، روسیه ایران را فدای این روابط با آمریکا و کشورهای غربی خواهد کرد.»



گفت و گو با حسین باستانی پیرامون سخنان هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه
«هاشمی به دنبال تغییر رهبری نیست»

سخنان علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه ارزیابی‌های متفاوتی را برانگیخته است. در این باره با حسین باستانی، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی در پاریس گفت و گو کردم. آقای باستانی در پاسخ به سؤالی پیرامون اشاره‌های آقای رفسنجانی به مجلس خبرگان و شایعاتی که پیش‌تر درباره تلاش وی برای برکناری آیت‌الله خامنه‌ای نقل شده بود، می‌گوید: «حتی یک درصد هم احتمال ندهید که منظورش آن بوده باشد»



فشارهای تازه‌ی دیپلماتیک از سوی آمریکا و اروپا در گفت و گو با دکتر منصور فرهنگ
«‌تأثیر منفی وقایع اخیر ایران، در بینش دولت‌های غربی»

کارل بلیت، وزیر امور خارجه سوئد که کشورش ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، گفته است که جامعه بین‌المللی در هفته‌ها و ماه‌های آینده با تصمیم‌های سختی در رابطه با برنامه‌ی اتمی ایران مواجه خواهد شد. دکتر منصور فرهنگ در این باره به زمانه می‌گوید: «وقایع اخیر در بینش و رفتار دولت‌های غربی تأثیر داشته است. اول این‌که بی‌اعتمادی به‌خصوص در رابطه با برنامه‌ی هسته‌ای ایران افزایش پیدا کرده است. بعد این که در بردباری و انعطافی که نسبت به ایران نشان می‌دادند، در برابر امتناع ایران از جدی گرفتن نگرانی‌های جهان غرب، تأثیر منفی ایجاد شده است.»



گفت و گو با دکتر مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس و فعال مدنی در سوئد
«تظاهرات، بر اعمال فشار سیاسی بیشتر تأثیر می‌گذارد»

همزمان با نشست نشست اتحادیه اروپا در پایتخت سوئد‌، جمع وسیعی از ایرانیان مقیم سوئد با اجتماع در برابر محل این اجلاس، خواهان پشتیبانی از جنبش اعتراضی مردم ایران و به رسمیت نشناختن اعلام پیروزی محمود احمدی‌نژاد شدند. دکتر مهرداد درویش‌پور در این باره به زمانه می‌گوید: «گیریم که همه‌ی خواست‌های ما یکجا به دست نمی‌آید، اما تجربه نشان داده است که در اعمال فشار سیاسی بیشتر تأثیر می‌گذارد. و از این نظر هم به این تظاهرات و بازتاب آن در جامعه‌ سوئد و هم تأثیرات آن بر دولت سوئد، و از طریق آن بر اتحادیه اروپا بسیار خوش‌بین هستم.»



گفت و گو با دکتر محمد سیف‏زاده، حقوق‏دان و فعال حقوق بشر
بازداشت موقت و حقوق بازداشت شدگان

آمار دستگیرشدگان رویدادهای اخیر که از آن‏ها به نام بازداشتی‏های موقت نام برده می‏شود و هم‏چنین حقوق این بازداشت‏ شدگان، موضوع حساسی است که خانواده‏ها و فعالان مدنی در روزهای اخیر مطرح و از مراجع مسئول قضایی خواهان رعایت این حقوق شده‏اند. دکتر محمد سیف‏زاده در این باره می‌گوید: «در ارتباط با کسانی که در خیابان دستگیر شده‏اند؛ قوه‏ی قضاییه، مقامات، دولت و حتا شورای نگهبان به غلط، هر تجمعی را که از وزارت کشور اجازه نداشته باشد، غیرقانونی می‏دانند.»



گفت و گو با هادی قائمی درباره‌ی هم‌بستگی سراسری ایرانیان خارج از کشور در دفاع از حقوق مردم ایران
هم‌بستگی با ایرانیان در ۷۰ شهر دنيا

تعدادی از نهادهای دفاع از حقوق بشر در ایران به همراه شماری از شخصیت‌ها و فعالان مدنی قصد دارند روز شنبه ۲۵ ژوییه (سوم مرداد) دست به برگزاری گردهم‌آیی‌ها و تظاهراتی در دفاع از حقوق مردم ایران بزنند. هادی قائمی، سخنگوی «کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران» در گفت و گو با زمانه درباره این حرکت می‌گوید: «هم‌اکنون ۷۰ شهر در دور دنیا از توکیو گرفته تا بوگاتا در کلمبیا مشغول آماده شدن برای این برنامه هستند»



گفت و گو با حسن یوسفی اشکوری پیرامون رابطه روحانیت و حکومت در ایران پس از انتخابات
یوسفی‌اشکوری: نمی‌توان از رفسنجانی انتظار زیادی داشت

در جریان اعتراضات گسترده اخیر به نتایج اعلام‌شده انتخابات ریاست جمهوری و حمایت صریح و قاطعانه آیت‌الله خامنه‌ای از این نتایج، شکاف در بالاترین سطوح قدرت و از جمله در نهادهای روحانیت نیز گسترش یافته است. در گفت و گو با حسن یوسفی اشکوری به مسأله رابطه روحانیت و حکومت، بحث جدایی دین از سیاست و نیز اثرگذاری برخی شخصیت‌ها بر روند وقایع پرداختم. آقای اشکوری معتقد است علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی «سرانجام به نوعی سازش می‏رسد و برای حفظ ظاهر هم که شده، سکوت خواهد کرد.»



جامعه بهایی و سیستم قضایی ایران
«رفتند و منازل ایرانیان بهایی را سوزاندند»

فریبا کمال‌آبادی، جمال‌الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، بهروز توکلی، مهوش ثابت و وحید تیزفهم اعضا گروه رهبری بهائیان هستند که از ۲۴ اردیبهشت ماه سال گذشته تاکنون در زندان به سر می‌برند و به تازگی سازمان عفو بین‌‌الملل هم با انتشار فراخوانی فوری اعلام کرد که نگران جان هفت تن از رهبران بهایی ایران است که قرار است در همین هفته محاکمه شوند. در همین ارتباط با ديان علايی، سخنگوی جامعه بين المللی بهايی در ژنو، گفت و گویی کرده ام که می خوانید.