پزشکی


درآمدی بر سرطان ـ بخش هجدهم و پایانی
سرطان، پایان زندگی نیست

درمان سرطان عوارضی دارد. از عوارض شیمی درمانی می‌توان به حالت تهوع و استفراغ، عوارض سیستم ایمنی و خونی، عوارض پوستی، بی‌اشتهایی، خستگی، ریزش مو، درد، عفونت، مشکلات عصبی، مشکلات انعقادی خون، عوارض دهان، اسهال، یبوست،اختلالات کلیوی، اختلالات جنسی اشاره کرد. باید این نکته را در نظر داشت که داروهای شیمی درمانی بسیار سمّی هستند و علاوه بر نابود کردن سلول‌های سرطانی بر سلول‌های طبیعی بدن هم اثر می‌گذارند. علاوه بر این در شیمی درمانی معمولاً از چند داروی مخلتف استفاده می‌شود که خود اثرات سمی این روش را افزایش می‌دهد.



نگاهی کوتاه به عفونت کرم آسکاریس
سماجت کلافه‌ای از کرم

در میان انگل‌ها، کرم‌ها از گذشته تا به امروز نقش خود را در ضربه زدن به پیشرفت جوامع انسانی، بی‌نقص ایفا کرده‌اند. بر طبق بررسی‌های محققان تنها تعداد مبتلایان به انواع کرم‌های انگلی در جهان بالغ بر چهار و نیم میلیارد نفر تخمین زده شده است. بر خلاف تصور عموم که ایالات متحده را عاری از این انگل‌ها می دانند، تعداد کودکان مبتلا به انواع کرم‌ها در این کشور ۵۵ میلیون نفر تخمین زده می‌شود. با این اوصاف و در نظر گرفتن دیگر عوامل به راحتی می‌توان دریافت که چرا هر ساله ۱۵ میلیون نفر بر اثر عفونت‌های روده‌ای (عمدتاً انگلی) از بین می‌روند.



آشنایی بیشتر با بیماری کمتر شناخته شده
تب کریمه- کنگو

از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام که کمتر شناخته شده است «تب خونریزی دهنده‌ی کریمه- کنگو» یا CCHF است. بیماری تب خونریزی دهنده‌ی کریمه- کنگو یک بیماری خطرناک حاد و یروسی همراه با تب و خونریزی‌های وسیع است که مرگ و میر آن تا ۵۰ درصد می‌رسد. از علایم بیماری می‌توان به تب، سردرد، تهوع و استفراغ، خونریزی‌های عمومی و شدید، کاهش فشار خون اشاره کرد که در صورت عدم درمان به موقع به مرگ فرد منجر می‌شود.



درآمدی بر سرطان ـ بخش هفدهم
سرطان خون

سرطان خون، یکی از مهم‌ترین سرطان‌هایی است که جامعه‌ی بشری را به خود درگیر کرده است. در حقیقت سرطان خون به سرطانی شدن گلبول‌های سفید خون اطلاق می‌شود. سالانه بیش از سی هزار مورد جدید سرطان خون در ایالات متحده تشخیص داده می‌شود که از این تعداد حدود بیست و دو هزار نفر به کام مرگ می‌روند. برخی کارشناسان معتقدند که در ایران همه‌گیری این سرطان در حال وقوع است. سرطان خون تقسیم‌بندی‌های متفاوت و پیچیده‌ای دارد که به بحث‌های فراوانی میان متخصصین می‌انجامد. در حقیقت سرطان خون بیش از ۳۰ نوع بدخیمی را دربر دارد.



درآمدی بر سرطان ـ بخش شانزدهم
سرطان حنجره

حنجره مابین بخش تحتانی حلق و نای واقع شده است. در حقیقت حنجره جعبه‌ای غضروفی-عضلانی است که با هوای بازدم به تولید صدا می‌پردازد. سرطان حنجره که حدود ٢ درصد از کل بدخیمی‌ها را تشکیل می‌دهد به دنبال سوء مصرف الکل و استعمال دخانیات و برخی عوامل دیگر به وجود می‌آید. سنین پس از ٣٥سال معمول‌ترین اوقات برای بروز این سرطان است. در دهه‌ی ٥٠ میلادی بروز سرطان حنجره در مردان نسبت به زنان ١٥ برابر بود که در سال ٢٠٠٠ میلادی این رقم به ٥ برابر رسید که نشانگر افزایش رخداد سرطان حنجره در زنان است.



درآمدی بر سرطان ـ بخش پانزدهم
سرطان لوزالمعده

لوزالمعده یا پانکراس همانند کبد یکی از غدد ضمیمه دستگاه گوارش است که در انحنای ابتدای روده کوچک یا دوازدهه قرار گرفته است. این غده دارای دو بخش‌ درون‌ریز برای ترشح هورمون و برون‌ریز برای ترشح آنزیم‌ها و مواد لازم برای هضم غذا است. سرطان لوزالمعده از جمله کشنده‌ترین سرطان‌هاست. «قاتل خاموش» لقبی است که به این سرطان داده‌اند به این دلیل که نود درصد مبتلایان تا یک سال پس از تشخیص فوت می‌کنند. سرطان لوزالمعده در مردان بیشتر از زنان و در سیاه‌پوستان بیشتر از بقیه شایع است.



درآمدی بر سرطان ـ بخش چهاردهم
سرطان گردن رحم

سرطان گردن رحم (Cervical Cancer) سرطان شایعی در بین زنان محسوب می‌شود. سالیانه در حدود ۵۰۰هزار مورد سرطان گردن رحم در سرتاسر جهان به ثبت می‌رسد که نزدیک به ۳۰۰هزار مورد از آن‌ها جان خود را از دست می‌دهند. در بخش‌های پیشین درآمدی بر سرطان از سیستم تولید مثل و اهمیت و نقش آن در بقاء موجود زنده صحبت شد و به دو سرطان مهم دستگاه تناسلی مذکر یعنی سرطان بیضه و پروستات اشاره کردیم. اکنون و در این قسمت به دستگاه تناسلی جنس ماده پرداخته و یکی از بدخیمی‌های مهم آن را تشریح می‌کنیم.



درآمدی بر سرطان ـ بخش سیزدهم
سرطان معده

سرطان معده، سرطان شایعی در سرتاسر جهان است که میزان آن در برخی کشورها چون ایران به مراتب بالاتر از متوسط جهانی است. ژاپن، کره جنوبی، چین، شیلی و کاستاریکا میزان بالایی از مبتلایان را به خود اختصاص داده‌اند. محققان علت این امر را عادات و روش‌های غلط زندگی عنوان می‌کنند. سرطان معده، چهارمین سرطان شایع دنیا و یکی از کشنده‌ترین سرطان‌ها محسوب می‌شود. در سال ۲۰۰۲ حدود ۹۳۰ هزار مورد جدید در سرتاسر دنیا شناسایی شد که از این میزان نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر به کام مرگ رفته‌اند.



درآمدی بر سرطان- بخش دوازدهم
سرطان پوست

سرطان پوست با سرعت در جهان در حال گسترش است و در ایالات متحده نسبت به دیگر سرطان‌ها با سرعت بیشتری در حال رشد می‌باشد. در سراسر جهان حدود ۱۶۰ هزار مورد جدید سالیانه تشخیص داده می‌شود که بیشتر آن را مردان و به خصوص سفیدپوستان تشکیل می‌دهند. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی سالیانه حدود ۴۸ هزار نفر در اثر ابتلا به «ملانوم» (کشنده‌ترین نوع سرطان پوست) جان خود را از دست می‌دهند.



درآمدی بر سرطان- بخش یازدهم
سرطان مری

مری یک مجرای عضلانی است که بخشی از دستگاه گوارش را تشکیل می‌دهد. مری از حلق شروع شده و تا معده ادامه دارد، ۱۱ تا ۱۸ سانتی‌متر طول دارد و با حرکات دودی خود غذا و مایعات را به معده انتقال می‌دهد. مری هم مانند دیگر بافت‌ها و ارگان‌های بدن دارای انواع بیماری‌ها و سرطان است. سرطان مری از کشنده‌ترین سرطان‌های شناخته شده است چرا که در مراحل اولیه که برای درمان زمان طلایی محسوب می‌شود، بدون علامت خاصی است و علایم هنگامی ظاهر می‌شوند که بیماری در مراحل پیشرفته باشد.



درآمدی بر سرطان- بخش دهم
سرطان استخوان

استخوان بر خلاف باور غلط عمومی، بافتی زنده است و از اعصاب و عروق خونی و سلول‌ها تشکیل شده است. در مرکز استخوان مغز استخوان قرار دارد که وظیفه‌ی حیاتی خونسازی را بر عهده دارد. خارج از استخوان و چسبیده به آن لایه‌ای قرار گرفته است که آن راضریع می‌نامند. همه ساله در حدود ۲۶۰۰ مورد جدید در ایالات متحده تشخیص داده می‌شود که از این تعداد حدود ۴۰۰ مورد در افراد زیر ۲۰ سال اتفاق می‌افتد. در این بین سالانه ۳۰۰ نفر نیز جان خود را از دست می‌دهند.



درآمدی بر سرطان- بخش نهم
سرطان کبد

سرطان کبد یا کارسینوم سلول کبدی یا در اصلاح عامیانه «جگر سیاه» که به اشتباه «هپاتوما» نیز نامیده می‌شود، حدود شش درصد سرطان‌های سراسر جهان را دربر می‌گیرد. اما بروز آن در مناطق مختلف جهان بسیار متفاوت است. کبد یکی از مقاوم‌ترین و سازگارترین اعضای بدن بوده که در شدیدترین آسیب‌ها تا هنگامی که بتواند با تکه‌ی کوچکی از خود (۱۰ تا ۱۵ درصد) انجام وظیفه کند، شخص متوجه آسیب نمی‌شود.



درآمدی بر سرطان- بخش هشتم
سرطان مثانه

سیگار، بزرگترین عامل خطر در ابتلا به سرطان مثانه، کشیدن سیگار است. افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افرد غیرسیگاری در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند. سیگار کشیدن دلیل نیمی از مرگ و میر مردان در اثر ابتلا به سرطان مثانه و نیز بیش از یک سوم در زنان است. بعضی از مواد شیمیایی سرطان‌زای موجود در سیگار، توسط ریه‌ها جذب شده و در داخل خون رها می‌شوند. سپس به وسیله‌ی کلیه‌ها تصفیه شده و در ادرار جمع می‌شوند. این مواد شیمیایی درون ادرار به سلول‌های بافت انتقالی، آسیب وارد می‌نمایند که این آسیب احتمال ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می‌دهد.



در‌آمدی بر بیماری وبا
بیماری فقیر و غنی

در گذشته بیماری‌هایی وجود داشته‌اند که گاه با همه‌گیری خود و نبود امکانات بهداشتی در آن زمان، قربانیان بسیاری می‌گرفتند. یکی از این بیماری‌های با‌سابقه، وبا (Cholera) است که در طول تاریخ هفت‌بار همه‌گیری جهانی داشته است. اکنون و با گذر از نیمه‌ی فصل گرم تابستان و با سابقه‌ی طولانی‌مدت وبا در ایران و اکثر کشورها و با توجه به شیوع وبا در مرزهای غربی ایران در سالیان گذشته به بررسی خلاصه‌وار این بیماری می‌پردازیم.



درآمدی بر سرطان- بخش هفتم
سرطان تیروئید

غده‌ی تیروئید بلافاصله زیر حنجره در دو طرف و جلوی نای واقع شده است. این غده در افراد بالغ به‌طور طبیعی ۱۵ تا ۲۰ گرم وزن دارد. این غده از حجره‌های (فولیکول) متعدد تشکیل شده است. این عضو حیاتی بیماری‌ها و ناراحتی‌های متعددی همچون پرکاری و کم کاری دارد که به دلیل درصد بالای مبتلایان، شناخته شده هستند. سرطان تیروئید نیز در حدود یک درصد سرطا‌ن‌های کشف شده در افراد را تشکیل می‌دهد.



درآمدی بر سرطان- بخش ششم
سرطان پروستات

دستگاه تناسلی مردان از بیضه‌ها، چند غدد ضمیمه، مجرا و در نهایت آلت تناسلی تشکیل شده است. از جمله‌ی غدد ضمیمه‌ی تناسلی در مردان غده‌ی پروستات، سومین غده از این مجموعه غدد محسوب می‌شود. پروستات دور تا دور مجرای ادراری را احاطه کرده است. برخلاف تصور عمومی پروستات نقشی در تمایلات جنسی و نعوظ ندارد، بلکه وظیفه‌ی آن تأمین بخش عمده‌ای از مایع منی است. پروستات نیز مانند دیگر اعضای بدن دچار سرطان می‌شود. سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان احشایی در مردان است و دومین علت شایع مرگ ناشی از سرطان در مردان مسن‌تر از پنجاه سال است.



درآمدی بر سرطان- بخش پنجم
سرطان کلیه

شواهدی از مصرف قهوه و چای در پیشگیری و کاهش خطر سرطان کلیه یافت شده است. منظور از چای، چای با غلظت کم و در اصطلاح چای کمرنگ است. چای با دارا بودن مواد مُدر و برخی آنتی اکسیدان‌ها و دیگر مواد ضد سرطانی، در پیشگیری از این سرطان موثر است. علاوه بر فشار خون بالا، برخی دیگر از بیماری‌های عمومی بدن، چون دیابت با نقش تخریبی و پوسانندگی کلیه و دیگر بافت‌های بدن، در بروز این سرطان نقش دارند.



درآمدی بر سرطان- بخش چهارم
سرطان بیضه

سرطان بیضه در سالیان اخیر در قفقاز و آفریقا شیوع فراوانی یافته و در آسیا کمتر از دو منطقه‌ی ذکر شده گسترده شده است. از دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی تا به امروز میزان ابتلا در سرتاسر جهان دو برابر شده و بیشترین میزان شیوع در کشورهای اسکاندیناوی، آلمان و نیوزیلند گزارش شده است. این سرطان در میان سیاهپوستان آمریکا کمتر از سفید‌پوستان شایع است اما میان سال‌های ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۱ میلادی شیوع آن در سیاهپوستان دو برابر شده است.



درآمدی بر سرطان- بخش سوم
سرطان ریه

دود سیگار حاوی بیش از ۶۰ ماده‌ی سرطان‌زا از جمله رادیو‌ایزوتوپ‌های گاز رادون و نیتروزآمین و بنزوپیرین‌ها است. خطر ابتلا به سرطان ريه با افزايش مقدار و مدت تماس با دود تنباکو رابطه‌ی مستقيم دارد و هرچه سن شروع استعمال دخانيات پایين‌تر باشد عامل مستعد‌کننده و پيشتاز در ابتلای به سرطان ريه افزايش پيدا می‌کند.



درآمدی بر سرطان - بخش دوم:
سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ، بیشتر از پولیپ‌های کولون، تومورهای قارچی شکل و اکثراً خوش‌خیم موجود در روده بیشتر افراد، ناشی می‌شوند. همان‌طور که اشاره شد پولیپ‌ها در بسیاری از موارد خوش‌خیم و بی‌خطر هستند و تنها زمانی که بر اثر عاملی به بدخیمی تمایل پیدا کنند منجر به سرطان روده بزرگ خواهند شد. این پولیپ‌ها در افراد سیگاری، معتاد به الکل، کم‌تحرک و دارای وزن اضافه بیشتر دیده می‌شوند. یکی از اساسی‌ترین نشانه‌های درگیری با پولیپ خونریزی از مقعد و درپی آن خونی شدن لباس زیر فرد خواهد بود.