Dec 2008


گفت و گو با شهرام ناظری پیرامون اجرا نکردنش در مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه
شهرام ناظری: ‌اجرا نکردن برنامه، برای من مثل اجرا بود

مینو صابری: شهرام ناظری که برای چندمین بار در مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه شرکت و برنامه‌های موفقی اجرا کرده بود، امسال به دلیل وضع نابسامان در قونیه از اجرای برنامه خودداری کرد. ایشان در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «در جاهای مختلف، به صورتی که نه در شأن فرهنگ ایران است و نه در شأن مقام شامخ مولانا و نه از نظر فرهنگی قابل توجیه است، بدون در نظر گرفتن فرهنگ خاص موسیقی ایران، برنامه‌های بی‌رویه انجام می‌دهند. فرق یک هنرمند متعهد با کسی که متعهد نیست این است که یک جاهایی کار نکردنش، مثل کار کردن است.»



دیسکو زمانه، برنامه‌ای برای شنیدن
کریسمس در دیسکو زمانه

دامون: یکی‌ از مهم‌ترین موضوعات این هفته کریسمس بود. در مالزی از حدود یک ماه پیش، تمام فروشگاه‌ها و میدان‌های شهر به خود رنگ کریسمسی با ته‌مایه‌ی گل باقالی گرفته بودند. اما در کل تجربه ثابت کرده است، کریسمس بدون سرما و برف اصالت ندارد. با این بی‌اصالتی، شهردار کوالالامپور سنگ تمام گذاشته بود تا بی‌برف وسط ۳۴ درجه گرما احساس برف کریسمس به آدم دست بدهد. در ضمن به دلیل نبود برف، همه با استفاده از برف شادی هم‌دیگر را مزین می‌کردند.



دیسکو زمانه، برنامه‌ای برای شنیدن
لنگه کفش تاریخی در شب یلدای دیسکو

دامون: این هفته شاهد یک پرتاب کفش مهم بودیم، کفشی که به سمت جرج بوش پرتاب شد. در پی این کار عجیب یک خبرنگار عراقی‌، با یکی‌ از خبرنگارهای مقیم مرکز صحبتی‌ می‌کنیم تا ببینیم نظر این خبرنگار در مورد حادثه‌ی به گفته‌ی بعضی‌ها تاریخی‌ چه‌ بوده است. به مناسبت شب یلدا، بچه‌های ایرانی‌ در مالزی یک دیسکو را یک شب اجاره و تبدیل به محلی برای بزن ‌و‌ بکوب برای ایرانی‌ها کردند که با استقبال خیلی‌ خوب بر و بچ رو‌به‌رو شد.



بخش دوم
قدرت کلمات رپ فارسی

ترجمه‌ی رضا شوقی: اکثریت چشم‌گیری از خوانندگان رپ ایرانی به ویژه «خوانندگان رپ خیابانی»، «خوانندگان رپ متعهد» و «خوانندگان رپ دور از وطن» خود را مسوول می‌دانند که به عنوان سخنگوی تجارب معاصر ایرانیان، چه در داخل و چه در میان اجتماعات ایرانیان خارج از کشور عمل کنند. بنابراین رپ فارسی علی‌رغم الهام گرفتن و تأثیر پذیرفتن از رپ و هیپ‌هاپ آمریکایی، به وضوح نوعی موسیقی و هویت «ایرانی» را پرورش داده است. موضوعات پر طرفدار در رپ فارسی عبارتند از اعتیاد‌، فحشا، ظلم، مسایل اقتصادی و سیاسی، جنگ، روابط عاشقانه و سایر عوامل تشکیل‌دهنده فرهنگ شهری جوانان تهران.



دیسکو زمانه، برنامه‌ای برای شنیدن
خارش مغز در دیسکو زمانه

دامون: خارش مغز! بله خارش مغر. تا حالا شده یک آهنگ، مدام در ذهن شما تکرار بشود و شما هم ناخداگاه با آن بخونید؟ این یک مشکل همگانی به نام خارش مغز است.خارش مغز به اشکال مختلفی از جمله تکرار شدن آهنگ، تکرار شدن اشعار و چیزهای از این دست بروز می‌کند. به عنوان مثال دیدید عده‌ای همیشه در حال غر زدن هستند؟ این افراد دچار این بیماری، آن‌هم به صورت فراگیر هستند. برای توضیح بیشتر به دیسکو زمانه گوش کنید.



بخش اول
رپ فارسی، صدای جوانان مدرن ایران

ترجمه‌ی رضا شوقی: رپ فارسی در ایران تا حد زیادی یک جنبش زیرزمینی است، که به خاطر «مستهجن‌بودن» و «زبان عامیانه»اش در طبقه‌بندی‌ از مصادیق سکولاریزم غربی، که در حال نفوذ در فرهنگ جوانان ایرانی است و مسئولان کشور آن را «تهاجم فرهنگی» خوانده‌اند، قرار گرفته است. با این همه اینترنت به عنوان شیوه‌ای برای رپ فارسی آنلاین جهت دور زدن موانع دولتی، راهی محبوب و فعال برای ابراز خود از طریق موسیقی است و بسیاری از هنرمندان رپ را قادر ساخته است که خود به عنوان توزیع‌کننده آثارشان عمل کرده و موزیک‌ خود را به صورت قابل دانلود در سایت‌های موسیقی، در اختیار طرفداران‌شان در ایران و خارج از ایران قرار بدهند.



گفت‌ و گو با عباس تهرانی‌تاش، نوازنده پیشکسوت قره‌نی
«از همان اسباب‌بازی ‌فروشی، عاشق موسیقی شدم»

مینو صابری: عباس تهرانی تاش از آخرین نوازندگان قره‌‌نی در موسیقی ایرانی است. او که در سال‌های دور، از محضر اساتید برجسته موسیقی بهره‌ها برده، در سن ۸۰ سالگی هم‌چنان خوش می‌نوازد. عباس تهرانی در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «هفت ساله بودم که شب‌های جمعه با مادرم به زیارت حضرت عبدالعظیم می‌رفتیم، آن‌جا اسباب‌بازی فروشی بود، روزی مادرم گفت کدام ‌یک از این اسباب‌بازی‌ها را دوست داری برایت بخرم؟ گفتم نی‌لبک را می‌خواهم، مادرم گفت این‌همه عروسک، ماشین، گفتم نه، آن ‌را می‌خواهم.»